🤍 Kóstolom WineBarBuda |
|
12/18/2018 11:33:58 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Carricante, moscato di noto, grecanico, frappato, nerello mascalese, nero d'avola – akár egy világhírű sanzon szerelemtől átitatott refrénjét is alkothatnák ezek a szavak, de aki egy picit is tud olaszul vagy ismeri a szőlőfajtákat akkor azért tudja, hogy nem erről van szó. Mai írásunkban egy kis olasz kitekintésről lesz szó.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy aki egy kicsit is érdeklődik a világ dolgai iránt ne álmodozott volna arról, hogy egyszer Olaszországba költözik. Talán mindkét kezem sem lenne elég ahhoz, hogy felsoroljam Olaszország melyik tartományában jártam már – ahhoz viszont csak egy kell, hogy elmondjam, melyikben nem – , a szívemhez legközelebb mégis Szicília áll. A hely, ahol egész évben napsütés és jóidő várja a látogatókat, ma például röpke 20 fokkal van melegebb délen. Viszontagságos történelmének és a hódítók jelenlétének köszönhetően pedig borászati szempontból is igencsak jelentős szegletévé vált ez a kis sziget a világnak: az itt megtermelt szőlőfajták az egyik legváltozatosabb borrégióvá tették.
Van olyan, akinek az olaszországi álom pedig már egy évtizede is maga a valóság, hiszen Szicília egyik ikonikus pincészetének, a Planetának magyar főborásza van. Tóth Patrícia Budapesten végezte a tanulmányait, ösztöndíjasként érkezett Friuli tartományba, ahonnan aztán később beajánlották a Planetához.
Bár a borászat történelme kicsit előbbre datálódik, a nemzetközi borpiac 1995-ben a Chardonnay-ükkel ismerte meg a pincészetet. Mára közel 400 hektárosra duzzadt a birtok, a szőlő és a bortermelés mellett arrafelé korántsem szokatlan módon olivával is foglalkoznak. A változatos szicíliai terroir miatt 5 birtokközpontot alakítottak ki, köztük például az Etna oldalában is egyet, itt dolgozik Patrícia is. Nálunk némileg szokatlan módon ez a birtokméret is lehetőséget teremt egy családi gazdálkodáshoz – tekintettel arra, hogy mind a területelosztás, mind a családok mérete kicsit más valóságot takar, mint határainkon belül. A Planetánál összesen 15 unokatestvér a tulajdonos, noha a pincészetet hárman viszik a hátukon, ők számítanak a fő döntéshozóknak is. A változatos szortimentjükbe éppúgy beletartoznak nemzetközileg is ismert, mint helyi fajták, az ismerkedést is érdemes ebben a sorrendben kezdeni.
Természetesen a legpraktikusabb és a legjobb megoldás az, ha az ember személyesen keresi fel valamelyik birtokközpontot, még szerencsésebb, ha egyenesen Patríciától tud informálódni a borkészítésről. Azonban addig is, amíg a kirándulást ki-ki megszervezi magának, az a jó hírünk van, hogy a Planeta borai kereskedelmi forgalomban Magyarországon is megkaphatóak.
írta: Kalmár Borbála