🤍 Kóstolom WineBarBuda |
|
12/18/2018 9:37:18 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Egyre inkább az a tendencia látszik a legjobb útnak, mely szerint az adott borvidéket a közösségi összefogáson alapuló együttműködés teszi igazán felvirágzóvá. A Balaton régió nagy dobása volt az idén harmadik kiadást megélő BalatonBor projekt, amely az első év bizonytalan lépései után ma már igazi sikertermékké és branddé vált. Idén pedig Villány is rálépett erre az útra, most erről írtunk.
Villány az egyik leglátogatotabb borvidékünk a Balaton régió mellett, azonban míg az utóbbi még mindig elsősorban nyáron vagy jó időben közkedvelt úticél, addig Villány a testesebb vörösboraival, fürdőlehetőségeivel a hidegebb időjárásban is mindig ad okot egy látogatásra.
A rendszerváltás óta felnőtt azonban egy olyan nemzedék, amely – egyelőre legalábbis – nem feltétlenül tud maradéktalanul azonosulni még az érlelt, testesebb, tanninosabb világú vörösborokkal. Melyik huszonéves az, aki a hiperekben vagy a borkereskedésekben biztos kézzel nyúl mondjuk egy Gere Kopár vagy egy Bock Ermitage felé?! Pontosan őket és hozzájuk hasonlóan a könnyebb vörösborok rajongóit célozza meg a Villányi közösségi bormarketing újgenerációs bisztróbora, a Redy névre elkeresztelt házasítás.
A Redy, mint „Villány vidám arca“ indult el 2018-ban, külső megjelenésében a cimke fiatalos lendületet sugall, kóstolva pedig könnyed, vidám, gyümölcsös, pimasz bor kerül a poharunkba. Nem akar többnek látszódni, mint egy bisztróbor, jó alternatívát kínál ugyanakkor a komolyabb borvilághoz még sem korban, sem pénztárcában nem elég felnőtt közönség számára. A bormarketing egyik legjobb hazai fogásának célja pedig nem más, mint ezen keresztül megfogni az arra fogékony generációt, amelyet majd később visszatérő vendégként köszönthetnek a villányi borászok és reményeik szerint a Cabernet Franc világában is komolyabban elmélyednek majd.
Mit is tud a Redy? A bor egy Portugieser alapú házasítás, amely mellett szerepet kaphatnak olyan közkedvelt villányi szőlőfajták is még többek között mint a Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka vagy Blauburger. A primer ízvilágot elsősorban a pirosbogyós gyümölcsök alkotják, enyhe hordóhasználat biztosítja a korty lendületességét.
A bort első körben kilenc prominens villányi pincészet palackozta le: Bock Pincészet, Csányi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Maczkó Pincészet, Mokos Pincészet, Ősi Pincészet, Polgár Pincészet, Szemes Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet és többek között nálunk, a Kóstolom Borbárban is lehet belőlük megkóstolni párat.
írta: Kalmár Borbála