🤍 Kóstolom WineBarBuda |
|
12/11/2018 10:17:20 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Csopakra lassan sűrűbben látogatunk el mint haza és bizton állíthatjuk, hogy a Jásdi Borteraszon legalább olyan meleg szeretettel fogadják az embert, mintha otthon lennénk. Szívesen tesszük, és amióta így van, azóta nekünk a december a Vörös Balatonnal végződik, az év pedig az Olaszrizling Szerintünkkel veszi kezdetét.
Jásdi István a közgazdászból lett borász nem csak egy romos épületbe invesztált amikor kinézte magának Ranolder veszprémi püspök egykori birtokát. Az épületet kipofozta, a pincét rendbe tette, a szőlőt megvásárolta, telepített, gondozott, bort érlelt. A balatoni vörösborok szószólójává vált, és mindemellett megteremtette azt a szót is, hogy Csopaki. Köztiszteletben álló borosgazda, serényen munkálkodik azon is, hogy Csopakot felfedezze magának a borturizmus.
A Csopaki etalonná vált, nem másról van itt szó, mint egy hegyborról, azaz ugyanazon helyen megtermelt Olaszrizlingből előállított magas minőségi borról. István évek óta élharcosa a sokak által nem a méltó helyén kezelt Olaszrizlingnek, amely az elmúlt időszakban már megjárta a maga kálváriáját, de Csopakon mindig és mindenki azon a magas minőségi szinten kezeli, ahová való.
Az Olaszrizling köré épül a rendszerint január végén megrendezésre kerülő Olaszrizling Szerintünk rendezvény, amely 9. éve nyilvános. Zárt körű szakmai kóstolóval kezdődött a Jásdi borteraszon a történet tizenévvel ezelőtt, azonban ahogy teltek az évek egyre többen voltak kiváncsiak arra, mit is tud az Olaszrizling és nem csak a Balaton partján. 25-30 meghívott borász, Eger, Zala, Mór és Somló mellett már a határon túlról is érkeznek vendégek. A helyszín is bővült: a rendezésbe becsatlakozott a Szent Donát Birtok. A színterek között állandó buszjárat oldja meg az ingázást, bár sokan gyalog is belevágnak a téli hidegben. Aki résen van még egy kísérőrendezvényre is tud időben regisztrálni: borvacsorák, borebédek, after lehetőségek övezik a csopaki délutánban megrendezésre kerülő sétálókóstolót.
„Szeretnénk elkerülni azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős forumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.” Jásdi István
Az Olaszrizling Szerintünk egy sétálókóstoló a szőlőskertek tetején, két impozáns pincészetnél, ahol a névadó szőlőfajta ezer arcával lehet megismerkedni. Vannak, akik 9-jére is visszatérnek, talán mert ők is megtapasztalták már, hogy Csopakon az ember úgy érzi magát, mintha hazajárna.
cikk: Kalmár Borbála
fotó: Bagi Péter