🤍 Kóstolom WineBarBuda |
|
12/11/2018 8:24:55 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Bár már egyre kevesebbszer kell különleges alkalom a pezsgőfogyasztáshoz, azért a buborékos ital elsődleges hónapja mégiscsak a december. Ilyenkor gyakrabban pukkan a pezsgősdugó azoknál az asztaloknál is, ahol az az év nagyrészében azért mégiscsak hallgat.
Beszámoltunk már arról több ízben is, hogy a Szabó Edit által vezetett Borsmenta Sajtóklubbnak kéthetente biztosítjuk Borbárunkban a helyszínt, ahol boros érdeklődésű újságírók együtt kóstolunk egy adott tematika köré csoportosított alkoholos nedüket. A legutóbbi kóstolón a magyar pezsgőket vettük górcső alá: tizenkilenc tételt kóstoltunk és értékeltünk, köztük tradícionális pezsgőházak és kézműves kispincék buborékos tételeit is.
A legmagasabb pontszámot kapott tételt rendszerint felvesszük a Borbár borlapjára, így mindenki számára biztosított, hogy az általunk kiválónak ítélt nedüből kortyolhasson.
A pezsgőkóstolón első helyen a Carassia végzett, amelyről talán méltatlanul, Kreinbacher árnyékában kevesebb szó esik vagy legalábbis eddig kevesebb szó esett a hazai boros szaksajtóban. Mi is ez tehát?
A Carassia pezsgészet Kárásztelken, Erdély területén található. Még Gál Tibor fektette le a pezsgőkészítés alapjait a Pannonhalmi Apátsági Pincészet képviseletében, azonban a tényleges készítést már nem élhette meg. A bencések azonban nem hagyták elkótyavetyélni az örökséget, így Dom Perignon nyomdokaiba lépve folytatták ezt a nemes munkát Kárásztelken. A pezsgővilágbajnokságról először ezüst, majd pedig idén aranyéremmel gazdagabban térhettek haza, tulajdonképpen nem is nagyon csodálkozunk, hogy a vakkóstolónkon is első helyen végzett. És hogy mit is tud a Blanc de Blanc? Elegáns, légiesen könnyed, krémes textúra, megkapó buborékok. Maga a tökéletesség, ugyanaz a kifinomultság jellemzi, mint a Pannonhalmáról már jól ismert csendes borokat.
A magyar pezsgőkészítés 2013-ban vált nagykorúvá egy törvénymódosításnak köszönhetően: ekkor nyílt meg a lehetőség kevesebb tétel előállítására, illetve könnyített feltételek miatt tudtak belevágni kisebb pincészetek is. Az előállított palackok pedig évről évre több izgalmat rejtenek magukban: egyre több pincészet vág bele, hogy saját pezsgőt állítson elő. A hazafiasság mellett miért éri meg magyar pezsgőt választani? Mert tényleg pompás tételekre bukkanhatunk, ár-érték arányban pedig verhetetlen minőséget tudunk pukkantani.
Nemcsak karácsonykor, vagy szilveszterkor, hanem akár szürkének tetsző hétköznapi estéken is, merjünk tehát kisérletezni.
cikk: Kalmár Borbála
kép: Vető Gábor