Kóstolom Csapat |
|
12/10/2018 11:58:59 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
December 8-án lezajlott a szokásos Vörös Balaton elnevezésű rendezvény a Jásdi Borteraszon, amelyen az eddigi éveknél is több kiállító, szám szerint 13 borász közel 40 tétellel volt jelen.
A Jásdi István által életre hívott minden évben megrendezésre kerülő Vörös Balaton elnevezésű rendezvény célja, hogy a borászok megmutathassák a nagyközönségnek, hogy a Balaton-parton nemcsak fehérborokat lehet kóstolni. A filoxériavész előtt a magyar tenger déli részén elterülő szőlőültetvényeken 50-50%-ban foglalkoztak kék- és fehérszőlővel, de az északi-part klimatikus adottságai is kedveztek a vörösbor készítésnek. A fehérboros jelzőt a borvidék a rendszerváltás után kapta, bár már ma is egyre nagyobb területen foglalkoznak kékszőlővel.
A hagyományok szerint a szombati nyílt sétálókóstolót egy adott téma köré felépített szakmai est előzi meg, amelyen a másnap kiállító borászok kóstolják egymás sokszor kereskedelmi forgalomban sem kapható tételeit. Az idei téma, amely köré felépült az egész este az Egységes balatoni vörösbor-stílus volt, ennek megfelelően hozták magukkal boraikat a borászok a Jásdi Borteraszra. A szakmai est szigorúan zárt körű, az itt elhangzottak a borászok szakmai tapasztalatcseréjére szolgálnak.
Másnap szombaton közel 40 féle vörösbort tudott megkóstolni a limitált számú közönség a hagyományos sétálókóstoló jellegű rendezvényen. A tételek között zömében olyan fajtaborokkal lehetett ismerkedni, mint Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir és Shiraz; csupán néhány pince készült házasítással. Ezek alapján megállapítható, hogy a balatoni terroir leginkább a könnyű, gyümölcsösebb borokban teljesedik ki igazán.
Az évről évre megrendezésre kerülő rendezvényen kóstolható boroknak nem csak a listája bővül, de a vendégek, visszajáró szakmabeliek egységes megítélése szerint a minőség is folyamatosan emelkedik.
A kiállító pincészetek / meghívott borászok teljes listája:
2HA Szőlőbirtok és Pincészet / Török Csaba
Figula Pincészet / Figula Mihály
Garamvári Szőlőbirtok / Baranyai Péter
Guden Kisbirtok / Molnár Szabolcs
Homola Pincészet / Homonna Attila
Jásdi Pince
Káli Kövek Borászat / Szabó Gyula
Kislaki Bormanufaktúra / Légli Géza
Pálffy Pince / Pálffy Gyula
Petrányi Pince és Borterasz / Bakó Ambrus
Szent Donát Birtok / Fejes Olivér (Kovács Tamás igazolt távollétében)
Villa Tolnay Borház / Nagy László, Philip Oser
Von Beőthy Pince / Beőthy János
A cateringről, mint minden évben a Gusto Delicate gondoskodott, a hivatalos after rendezvény pedig a Szomszéd Kertjében került megrendezésre.