Negyedjére is Vörös a Balaton – Az egységes balatoni vörösbor-stílus nyomában

Kóstolom Csapat

11/26/2018 7:16:41 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Hagyományosan minden év Mikulás körüli szombatján rendezi meg Jásdi István a Vörös Balaton elnevezésű eseményét a csopaki pincészetéhez tartozó borteraszán, melyre idén december 8-án kerül sor.

Az immár negyedjére megrendezésre kerülő sétálókóstolón a legjobb balatoni vörösöket tudja megkóstolni az a limitált közönség, aki idejében megváltotta jegyét a rendezvényre. Idén 13 borász mutatja meg pincéjének válogatott vörös szortimentjét, a kiállítók a szokásokhoz híven Jásdi István meghívására érkeznek majd borteraszra.

Az idei évben velük találkozhatnak a vendégek:

  • 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
  • Csobánci Bormanufaktúra
  • Figula Pincészet
  • Garamvári Szőlőbirtok
  • Guden Kisbirtok
  • Homola Pincészet
  • Jásdi Pince
  • Káli Kövek Borászat
  • Kislaki Bormanufaktúra
  • Pálffy Pince
  • Petrányi Pince és Borterasz
  • Szent Donát Birtok
  • Villa Tolnay Borház

Az is megszokottá vált, hogy a rendezvényt megelőző napon a borászok egy szakmai zárt körű est keretében mutatják meg egymásnak azt a vörösborukat, amely leginkább beleillik az adott év tematikájába. Idén, az István által meghatározott téma a következő: Az egységes vörösbor-stílus nyomában.

A IV. Vörös Balaton újdonsága, hogy a borkóstoló nem ér véget a Jásdi Borteraszon, hiszen az idén nyílt csopaki Szomszéd Kertje vacsorával, élő zenével várja a sétálókóstoló végeztével vendégeiket. A Vörös Balaton kapcsán még a szintén csopaki Petrányi Pince és Borterasz készül tematikus borvacsorával, aki pedig nem jut el Csopakra a hétvégén, Budapesten a Kóstolom Borbárban kaphat egy kis ízelítőt a Vörös Balaton hangulatából Légli Géza és természetesen Jásdi István tolmácsolásában.

Facebook események:

Vörös Balaton

Borvacsora a Petrányi Borteraszon

Vörös Balaton a Kóstolom Borbárban

Balatoni Vadásznapló (teljes film)

Sümeg és környéke (Balatoni-KÖRtúra első nap)

Megnyitott a Kóstolom Borbár!

Szabó Edit vehette át a Bussay-emlékdíjat 2018-ban, Sánta Zoltán posztumusz kitüntetést kapott
A nagy presztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 13-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett hagyományos karácsonyi ünnepségén adta át a Bussay László Emlékdíjat. Az egyhangú szavazás eredményeként az elismerést az idén Szabó Edit újságíró, a Borsmenta.hu online gasztronómiai magazin alapító-főszerkesztője vehette át. „Büszke vagyok erre a díjra, mert tőletek kaptam. Tőletek, akik az interjúalanyaim vagytok, és akiktől minden nap tanulok valami fontosat a szakmáról és az életről” – mondta Szabó Edit a díj átvételekor. „Amikor Bussay doktorral beszélgettem, méltatott nekem egy bort. Azt mondta: Edit, az olyan bor, hogy attól a világ angolspárgát csinál. Szóljatok, ha majd írtam egy ilyen cikket, de akkor se hagyom abba. Nagyon köszönöm!” – zárta beszédét a díjazott. Szabó Edit újságíróként és televíziós szerkesztőként a kilencvenes évek végéig elsősorban a szűkebben vett kultúra területén mozgott, később érdeklődése a bor és a gasztronómia felé fordult. A 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként ő alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának struktúráját és műsorszerkezetét. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt. 2014-ben Nagy séfkönyv címen jelent meg 25 kimagasló magyar szakácsot bemutató könyve. 2017-ben ezt követte a magyar bor világának 26 női „főszereplőjét” bemutató „Gyengébb? Nem!”. Mindkét kötetet a rangos Corvina kiadó adta ki. 2016 elején indította el a Borsmenta elnevezésű online magazint, amelynek ma is főszerkesztője. Az elismeréssel járó, kézzel festett herendi vázát dr. Bussay László lánya, dr. Bussay Dorottya, a virágcsokrot pedig az idén „Év bortermelője”-címmel kitüntetett borász, Balla Géza adta át a díjazottnak. A nemrégiben elhunyt kiváló kolléga, nemzetközi borakadémikus, tanár, Sánta Zoltán a Pannon Bormíves Céhtől posztumusz díjat kapott. Róla és munkásságáról volt kollégái és egyben barátai Török Péter és Mészáros Gabriella emlékeztek meg. Sánta Zoltán több, mint 10 évig volt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő irányítása alatt alakult meg 2009-ben az MTA Bormustra, neki köszönhetően az MTA vendégei között megfordult a magyar borásztársadalom színe-java. Tanulmányait követően 2013-ban a ruszti Osztrák Borakadémián nemzetközi borakadémikus oklevelet vehetett át. Borkollégiumi előadó, a 2011-ben megjelent Bortankönyv, a világ borai társszerzője, nemzetközi és hazai szakmai borversenyek állandó zsűritagja volt. 2014-ben a ruszti Borakadémia vezetőségi tagja lett, számos előadást tartott Budapesten, Prágában, magyar borokat mutatott be Ausztriában, Németországban. A díjról: A díjat a Pannon Bormíves Céh tagjai 2013-ban alapították, és egy évvel később, dr. Bussay László halálát követően Bussay László Emlékdíjra nevezték át. Az elismerést minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel összhangban sokat tett a magyar borkultúráért. A díjazottat a tagok titkos szavazással választják. Az eddigi díjazottak:2013 Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus2014 Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója 2015 Borbás Mária, televíziós újságíró 2016 Dr. Nagymarosi András, geológus, posztumusz díj 2017 Eperjes Károly, színművész A Pannon Bormíves CéhrőlA Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz elismert családi pincészet. A szervezet mára 36 tagot számlál az ország összes borvidékéről, jelenlegi elnöke Jekl Béla villányi borász. A tagok célja nemcsak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása mellett.   forrás: sajtóközlemény képek: Vető Gábor, Facebook
Olaszrizling Szerintünk sokadjára
Csopakra lassan sűrűbben látogatunk el mint haza és bizton állíthatjuk, hogy a Jásdi Borteraszon legalább olyan meleg szeretettel fogadják az embert, mintha otthon lennénk. Szívesen tesszük, és amióta így van, azóta nekünk a december a Vörös Balatonnal végződik, az év pedig az Olaszrizling Szerintünkkel veszi kezdetét. Jásdi István a közgazdászból lett borász nem csak egy romos épületbe invesztált amikor kinézte magának Ranolder veszprémi püspök egykori birtokát. Az épületet kipofozta, a pincét rendbe tette, a szőlőt megvásárolta, telepített, gondozott, bort érlelt. A balatoni vörösborok szószólójává vált, és mindemellett megteremtette azt a szót is, hogy Csopaki. Köztiszteletben álló borosgazda, serényen munkálkodik azon is, hogy Csopakot felfedezze magának a borturizmus. A Csopaki etalonná vált, nem másról van itt szó, mint egy hegyborról, azaz ugyanazon helyen megtermelt Olaszrizlingből előállított magas minőségi borról. István évek óta élharcosa a sokak által nem a méltó helyén kezelt Olaszrizlingnek, amely az elmúlt időszakban már megjárta a maga kálváriáját, de Csopakon mindig és mindenki azon a magas minőségi szinten kezeli, ahová való. Az Olaszrizling köré épül a rendszerint január végén megrendezésre kerülő Olaszrizling Szerintünk rendezvény, amely 9. éve nyilvános. Zárt körű szakmai kóstolóval kezdődött a Jásdi borteraszon a történet tizenévvel ezelőtt, azonban ahogy teltek az évek egyre többen voltak kiváncsiak arra, mit is tud az Olaszrizling és nem csak a Balaton partján. 25-30 meghívott borász, Eger, Zala, Mór és Somló mellett már a határon túlról is érkeznek vendégek. A helyszín is bővült: a rendezésbe becsatlakozott a Szent Donát Birtok. A színterek között állandó buszjárat oldja meg az ingázást, bár sokan gyalog is belevágnak a téli hidegben. Aki résen van még egy kísérőrendezvényre is tud időben regisztrálni: borvacsorák, borebédek, after lehetőségek övezik a csopaki délutánban megrendezésre kerülő sétálókóstolót. „Szeretnénk elkerülni azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős forumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.” Jásdi István Az Olaszrizling Szerintünk egy sétálókóstoló a szőlőskertek tetején, két impozáns pincészetnél, ahol a névadó szőlőfajta ezer arcával lehet megismerkedni. Vannak, akik 9-jére is visszatérnek, talán mert ők is megtapasztalták már, hogy Csopakon az ember úgy érzi magát, mintha hazajárna. cikk: Kalmár Borbála fotó: Bagi Péter
Carassia a házban
Bár már egyre kevesebbszer kell különleges alkalom a pezsgőfogyasztáshoz, azért a buborékos ital elsődleges hónapja mégiscsak a december. Ilyenkor gyakrabban pukkan a pezsgősdugó azoknál az asztaloknál is, ahol az az év nagyrészében azért mégiscsak hallgat. Beszámoltunk már arról több ízben is, hogy a Szabó Edit által vezetett Borsmenta Sajtóklubbnak kéthetente biztosítjuk Borbárunkban a helyszínt, ahol boros érdeklődésű újságírók együtt kóstolunk egy adott tematika köré csoportosított alkoholos nedüket. A legutóbbi kóstolón a magyar pezsgőket vettük górcső alá: tizenkilenc tételt kóstoltunk és értékeltünk, köztük tradícionális pezsgőházak és kézműves kispincék buborékos tételeit is. A legmagasabb pontszámot kapott tételt rendszerint felvesszük a Borbár borlapjára, így mindenki számára biztosított, hogy az általunk kiválónak ítélt nedüből kortyolhasson. A pezsgőkóstolón első helyen a Carassia végzett, amelyről talán méltatlanul, Kreinbacher árnyékában kevesebb szó esik vagy legalábbis eddig kevesebb szó esett a hazai boros szaksajtóban. Mi is ez tehát? A Carassia pezsgészet Kárásztelken, Erdély területén található. Még Gál Tibor fektette le a pezsgőkészítés alapjait a Pannonhalmi Apátsági Pincészet képviseletében, azonban a tényleges készítést már nem élhette meg. A bencések azonban nem hagyták elkótyavetyélni az örökséget, így Dom Perignon nyomdokaiba lépve folytatták ezt a nemes munkát Kárásztelken. A pezsgővilágbajnokságról először ezüst, majd pedig idén aranyéremmel gazdagabban térhettek haza, tulajdonképpen nem is nagyon csodálkozunk, hogy a vakkóstolónkon is első helyen végzett. És hogy mit is tud a Blanc de Blanc? Elegáns, légiesen könnyed, krémes textúra, megkapó buborékok. Maga a tökéletesség, ugyanaz a kifinomultság jellemzi, mint a Pannonhalmáról már jól ismert csendes borokat. A magyar pezsgőkészítés 2013-ban vált nagykorúvá egy törvénymódosításnak köszönhetően: ekkor nyílt meg a lehetőség kevesebb tétel előállítására, illetve könnyített feltételek miatt tudtak belevágni kisebb pincészetek is. Az előállított palackok pedig évről évre több izgalmat rejtenek magukban: egyre több pincészet vág bele, hogy saját pezsgőt állítson elő. A hazafiasság mellett miért éri meg magyar pezsgőt választani? Mert tényleg pompás tételekre bukkanhatunk, ár-érték arányban pedig verhetetlen minőséget tudunk pukkantani. Nemcsak karácsonykor, vagy szilveszterkor, hanem akár szürkének tetsző hétköznapi estéken is, merjünk tehát kisérletezni.   cikk: Kalmár Borbála kép: Vető Gábor
Minden eddiginél több bor volt kóstolható a Vörös Balatonon!
December 8-án lezajlott a szokásos Vörös Balaton elnevezésű rendezvény a Jásdi Borteraszon, amelyen az eddigi éveknél is több kiállító, szám szerint 13 borász közel 40 tétellel volt jelen. A Jásdi István által életre hívott minden évben megrendezésre kerülő Vörös Balaton elnevezésű rendezvény célja, hogy a borászok megmutathassák a nagyközönségnek, hogy a Balaton-parton nemcsak fehérborokat lehet kóstolni. A filoxériavész előtt a magyar tenger déli részén elterülő szőlőültetvényeken 50-50%-ban foglalkoztak kék- és fehérszőlővel, de az északi-part klimatikus adottságai is kedveztek a vörösbor készítésnek. A fehérboros jelzőt a borvidék a rendszerváltás után kapta, bár már ma is egyre nagyobb területen foglalkoznak kékszőlővel. A hagyományok szerint a szombati nyílt sétálókóstolót egy adott téma köré felépített szakmai est előzi meg, amelyen a másnap kiállító borászok kóstolják egymás sokszor kereskedelmi forgalomban sem kapható tételeit. Az idei téma, amely köré felépült az egész este az Egységes balatoni vörösbor-stílus volt, ennek megfelelően hozták magukkal boraikat a borászok a Jásdi Borteraszra. A szakmai est szigorúan zárt körű, az itt elhangzottak a borászok szakmai tapasztalatcseréjére szolgálnak. Másnap szombaton közel 40 féle vörösbort tudott megkóstolni a limitált számú közönség a hagyományos sétálókóstoló jellegű rendezvényen. A tételek között zömében olyan fajtaborokkal lehetett ismerkedni, mint Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir és Shiraz; csupán néhány pince készült házasítással. Ezek alapján megállapítható, hogy a balatoni terroir leginkább a könnyű, gyümölcsösebb borokban teljesedik ki igazán.  Az évről évre megrendezésre kerülő rendezvényen kóstolható boroknak nem csak a listája bővül, de a vendégek, visszajáró szakmabeliek egységes megítélése szerint a minőség is folyamatosan emelkedik.    A kiállító pincészetek / meghívott borászok teljes listája: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet / Török CsabaFigula Pincészet / Figula MihályGaramvári Szőlőbirtok / Baranyai PéterGuden Kisbirtok / Molnár SzabolcsHomola Pincészet / Homonna AttilaJásdi PinceKáli Kövek Borászat / Szabó GyulaKislaki Bormanufaktúra / Légli GézaPálffy Pince / Pálffy GyulaPetrányi Pince és Borterasz / Bakó AmbrusSzent Donát Birtok / Fejes Olivér (Kovács Tamás igazolt távollétében)Villa Tolnay Borház / Nagy László, Philip OserVon Beőthy Pince / Beőthy János A cateringről, mint minden évben a Gusto Delicate gondoskodott, a hivatalos after rendezvény pedig a Szomszéd Kertjében került megrendezésre.
Adventi Gasztro Piknik Badacsonyban 2018.12.08. 12:00 - 20:00
A BalatoniKör Gasztro Piknik sorozat harmadik rendezvénye ezúttal Badacsonyba érkezik.  A Gasztrohegy és a Badacsony Nyitva kampánynak köszönhetően egyre többen ismerik meg a legendás tanúhegy megújult szolgáltatásait és új arcát. A pontos helyszín a frissTerasz parkolója, a Kisfaludy út - Római út találkozásánál. Fedett, téli Balatonra panorámás sátorban kínálják a helyi fogásokat, borokat és pálinkákat a BalatoniKör tagok.  Ami várható: BalatoniKör tag éttermek, borászatok, pálinkamester, kézműves árusok, élőzene, gyermek programok, szakmai borkóstoló és természetesen a Mikulás. A Bonvino és a frissTerasz között a helyi Tekergővel, elektromos kisbusszal igény szerint segítik a szervezők a gyalogos közlekedést.  A BalatoniKör Gasztro Piknik rendezvény keretein belül Borkarácsonyfa állítás a 2017.évi hegybor termelőivel. Az ünnepélyes megnyitó után a Badacsonyi Tekergő szállítja a résztvevőket a Fiáth Attila által vezetett "Hegymenet -borpiramis stílusgyakorlat öt nemzetközi borvidék borain keresztül" mesterkurzusra, mely a Bonvino Hotelben kerül megrendezésre, 14:00 órától. Hegybor premier: A Gasztro Piknik teljes ideje alatt kóstolhatóak a hegyborok egy külön standon.  A BalatoniKör a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között - akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak - van helyi étterem, cukrászda, pálinkafőző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást, sőt mindig szívesen látják a hasonló gondolkodású tagjelölteket is. Minőség - Hitelesség - Egész éves nyitvatartás - ez a BalatoniKör tagjainak három legfőbb üzenete. Dátum: 2018.12.08. Szombat 12:00–20:00 Helyszín: Badacsony, frissTersz Részletes program: 13:00–13:30    Ünnepélyes megnyitó, borkarácsonyfa állítás a 2017. évi egybor termelőkkel. 12:00–20:00    Résztvevő éttermek és borászatok ételeit és borait lehet kóstolni. 14:00–16:00    Hegybor Mesterkurzus borvidékeken át Fiáth Attilával a Bonvinoban. 17:00–20:00    DocPiano zenekar zenél (bárzenei hangulat, vidám ütemek) Gyerekprogramok: 14:00               Kovács Gábor muzsikus élőzenés és interaktív előadása, hangszerbemutató 14:00–16:00    Fanyűvő játékpark játékait próbálhatják ki a gyerekek. 14.30               Mikulás látogatása, ajándékosztás, fotózkodás. 15:00–15:30    Kovács Gábor muzsikus folytatja zenés műsorát.   Szakmai kóstoló és előadás a Bonvinoban: Hegybor Mesterkurzus borvidékeken át Fiáth Attilával A szakmai érdeklődők és borkedvelők számára egy különleges borkóstolóval készülnek a szervezők. A borkóstolóról további részletek itt olvashatók: BalatoniKör weboldalán Facebook esemény Az eseményre csak előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, a helyek száma korlátozott!!!   A rendezvényen résztvevő kiállítók listája: Borászatok: Laposa Birtok - Badacsony Istvándy Birtok és Borműhely- Badacsony Söptei Pincészet és Étterem - Csopak Dobosi Pincészet és Vendégház - Szentantalfa Trombitás Borház Tamás Trombitás - Köveskál Gyukli Pince Balatonfüred - Balatonfüred Pálffy Pince - Köveskál Fata Pince - Badacsony Szeremley Borház - Badacsony Éttermek: BL YachtClub & Apartments - Balatonlelle Kistücsök Étterem - Balatonszemes Neked Főztem Zánka gasztrokocsma Tölgyes Kúria - Riza Kikötő Étterem- Szigliget Gusto13 Bistro & Delicate - Veszprém Villa Kabala - Szigliget Kalóz Strandbisztró - Fövenyes Hotel Bonvino Wine & Spa – Badacsony Kisfaludy-ház Étterem - Badacsony frissTerasz - Badacsony Pálinkafőző nagymesterünk: Pach Gábor, Fenegyerek pálinka - Zamárdi Kézműves kiállítók: Nanett Zsuzsa Lengyel Búzalelke Annamária Csekő La Vino Vita  Szállás: Bonvino Hotel Wine & Spa Neptun Borhotel Borbarátok Étterem és Panzió BalatoniKörről nemrég készítettünk egy dokumentumfilmet, ajánljuk figyelmetekbe:
Portugál helyzet itthon: excentrikus 2 in 1 borajánló - 2. rész
A Douron és a Portóin túl is van élet, nem hiába szeretik mindenhol a világban a portugál borokat. No de merre is induljunk, ha a bennünk szunnyadó felfedezni vágyó különc lényünk nem hagy nyugodni? Tippek otthoni, közösségi és tanulnivágyó borozáshoz is az excentrikus borajánlónk második részében. A cikk első részét itt tudod elolvasni.  Barátkozzunk a világ boraival Ismeritek azt az érzést, amikor az ember a homlokára csap, hogy “és ez eddig miért nem jutott senki eszébe?! Hát ez fantasztikus” - nos, pont ilyen a Fill the Winebox webshop koncepciója is. Szívesen innál mondjuk egy chilei bort, de nem szeretnél horribilis postai költségeket fizetni, vagy megrendelni egy rekesz bort az ismeretlenből? Jó helyen jársz. A hagyományos webshop mellett ugyanis “ládákba” pakolhatod a kiszemelt tételt és ha megtelt a láda, a tulajdonosok elindítják a rendelést. És ha bárkiben is kétségek merülnének föl, hogy mennyire működőképes ez a közösségi borrendelés, arra ékes bizonyíték az októberben megnyitott, a webshopéval megegyező elnevezésű borbár a mostanában reneszánszát élő 9. kerületben, amely ebből a szimpla ötletből nőtte ki magát. Talán nem meglepő módon a borbár szortimentje 99 százalékban külföldi borokból áll, és mivel a tulajdonosok fejéből nemzetközi borkiállítások között ingázva pattant ki a fentebb vázolt eredeti koncepció, így biztos kézzel nyúlnak a palack után akkor is, ha a betévedő vendég még esetleg fogalmatlan a világ boraival kapcsolatosan. A választékuk zömét osztrák, olasz, francia, spanyol, német, argentin és chilei borok adják, no és persze mi más, mint portugál borok. Ez utóbbiról ráadásul büszkén állítják, hogy ők foglalkoznak kis hazánkban a legszélesebb szortimenttel. Kompromisszumok nélkül Lehet vitatkozni azzal, és szoktam is, hogy mi magyarok sajnálunk mélyebben a zsebünkbe nyúlni és inkább visszatesszük a drága bort a polcokra értetlenkedve, hogy no de mégis, mi a szösz kerül ebben ennyibe?! Igen, minden bizonnyal van olyan réteg, amelyik értetlenkedik egy-egy palack ára láttán, viszont azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik szánalmas anyagi helyzetük miatt kénytelenek könnyes búcsút inteni a kiszemelt bornak. A Fill the Winebox borbár szortimentjében 50-60 bor található (a borboltban pedig közel 300) és jó hír a kevésbé módos rétegnek: nem a nálunk méltánytalanul igencsak lesajnált kategóriába eső ház borát fogják felszolgálni akkor sem, ha valaki a külföldi borok közül is a földi halandók által inkább megfizethető árkategóriát keresi ilyen-olyan okból kifolyólag itthon is. Nyitás előtt A borbár utolsó fázisában, nyitás előtt két héttel jártam náluk. Azóta felkerültek a képek a falakra, az utolsó ecsetvonás festékillata is tovaillant és nyüzsgő találkaponttá váltak - őszintén szólva ha nem lennék ennyire ízig-vérig vidéki, még sajnálnám is, hogy nem a környéken lakom. A látogatásom apropója a természetesen szintén portugál Santos e Seixo pincészet borkóstolója volt, amelyet személyesen a borászat exportfelelőse, Mariana prezentált. A két család tulajdonában lévő vállalkozás első szüreti időpontja 2010-re datálódik, Douro mellett pedig további két portugál borvidékről is készítenek bort: Alentejo és Vinho Verde. Szortimentjükben megtalálhatóak a könnyebb fehérborok, nem tanninbomba, de komoly lecsengésű vörösök éppúgy, mint ismeretlen, beazonosíthatatlan tőkékről egybeszüretelt igazi ínyencségek.Az este folyamán csupa izgalmas bor került a poharamba, egyik kóstolt tétel könnyebben csúszott, mint a másik, a hangulat ennek megfelelően exponenciálisan növekedett, miközben pedig Mariana töretlen lelkesedéssel beszélt a pincészetről, borokról és az ott dolgozó emberek áldozatos munkájáról. Kiknek ajánlom? Lényegében a Santos e Seixo borait ajánlom mindenkinek, aki még csak most teszi meg az első lépéseket a portugál, vagy tulajdonképpen a határainkon túlmutató borporondon. Egy minden ízlést kielégítő széles szortimentet tudnak felmutatni, amely prizmán keresztülnézve elénk tárul Portugália három borvidékének is színe-java, csupa izgalmas, őshonos szőlőfajtával. Mindenivóként szívesen elkortyolgatom a rozét is egy-egy könnyedebb csevej kísérőjeként, de a komolyabb vörösboraikat, a rejtélyes, nem tudni milyen tőkékről szüretelt borukat akár borsznobok kezébe is szívesen adnám. Így vagy úgy, csalódni nem fogunk, akármelyik palack után is nyúlunk, ingadozó hangulatunk széles spektrumához is tudnak igazodni a pincészet tételei. Zárszóként pedig szeretném elűzni mindenki félelmét: a borok palackjáért nem kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, mint a hasonló minőségi kategóriában alkotó hazai borászok keze munkájáért.   A borkóstolón a Portugál Nagykövetség meghívásából vettem részt, köszönet érte! cikk és képek: Kalmár Borbála