Kóstolom Csapat |
|
10/30/2018 12:16:27 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Legyél vega vagy vegán, húsimádó, lisztérzékeny, gluténkerülő, laktózérzékeny, kövesd akár a teljesen bio életmódot - bármilyen intolerancia, legyen az tudatosan választott életmód vagy valós egészségi alapokon nyugvó, manapság trendi és divatos. Vajon a borvilágban lehet-e trendet teremteni a biobor-fogyasztásból, egyáltalán mi is az, amit úgy hívunk ma, hogy biobor?
A fővárosban szocializálódva menthetetlenül azt veszi észre az ember, hogy a számára leginkább természetes és kívánatos élelmiszereken ott fityeg a bio-címke, hiszen így lesz valami drágább, így lehet megmagyarázni a tökéletesre fotosoppolt tankönyvi ábráktól merészen különbözni vágyó cikkek tökéletlenségét és eladni azt többszörös áron. Terjednek a bioélelmiszerek, amelyeket mi, a gyermekkorom vidéki szűk hazájában csak simán élelmiszereknek hívunk, hiszen a kert végében is ott áll a diófa, amely ahogy termett gyümölcséből a szomszéd szíves örömest készít pálinkát. Nevezetesen utánozhatatlan biopálinkát.
No de mi a helyzet a borok világában? Mitől lesz valami biobor, miért kerül ez a megszokott piaci árfekvéstől többe és vajon elterjedhet-e nálunk? Milyen gondokkal kell megküzdenie annak a bortermelőnek, aki a biobor készítése mellett teszi le a voksát? Mit tehetünk mi, az egyszeri fogyasztók a bioborok terjedéséért?
A hazai Vindependent független egyesület segít kibogozni a szálakat. Bár még csak egy hosszú út elején járnak, a tennivaló sok, az elképzelés és a motiváció már most is kristálytisztán látszik körvonalazódni: ezt igyekszem az alábbi néhány bekezdésben érthetően és a tűrőképesség határait feszegető terjedelemben összefoglalni. Nincsen egyszerű dolgom, hiszen a témáról könyveket is lehetne írni.
“Tegyél valami jót és beszélj róla” - nagyjából ezzel a frázissal lehetne röviden és tömören summázni a Vindependent törekvéseit. Az Európában 12 országban is jelen lévő nemzetközi szervezet magyarországi ága, amely elsősorban a kis- és közepes méretű borbirtokokat támogatja, nemrégiben létrehozta az úgynevezett ökoszekciót. Az egyesületen belüli külön szekció alkotásának gondolatisága pedig nem másban rejlik, mint hogy szeretnék összefogni a bioborászatokat, illetve az ennél jóval holisztikusabban működő biodinamikus gazdálkodásban tevékenykedő boros gazdákat és közösen gondolkodva találnának megoldásokat a minden gazdát érintő problémákra. Melyek ezek? Lássuk.
Ahhoz, hogy iható terméket tudjanak letenni a borászok az asztalra, nagyon sok körülményt kell vizsgálni. Így például azt, hogy az időjárási viszontagságoknak megfelelően mivel tudnak permetezni a különböző kemikáliák használata helyett, illetve mivel tudják megvédeni, gazdagítani a talaj tápanyag tartalmát. Mai felvilágosult világunkban talán már mondani sem kell: növényi alapú tápanyag-pótlásról beszélünk itt. Ahhoz, hogy egy több hektáron működő birtok megszerezze a teljes jogú biominősítést évek kellenek, nem elég csupán egy derűs hétfő reggel felébredni, hogy akkor mostantól nem használunk kemikáliát. A tapasztalat pedig senkinek sem veleszületett adottsága: kísérletezések tucatjai szükségesek ahhoz, hogy minden eshetőségre fel lehessen készülni. A kísérletezés pedig sokkal könnyebb, ha nem egyedül vág bele az ember, hanem mondjuk egy szervezet védő szárnyai alatt, más borászokkal karöltve.
Míg tőlünk nyugatra a bortermelő országok már igen nagy százalékban állítanak elő bioborokat, nálunk a biogazdálkodásban hívő borászok száma nem haladja meg a 2 százalékot. Jellemzően olyan borász dinasztiák foglalkoznak a témával, ahol már évtizedes generációs tapasztalattal rendelkező családtagok igazgatják a birtokot abban a reményben, hogy a borkészítés továbbra is apáról fiúra avagy éppen leányra száló tudományág marad. A bortermelők nem pár évben, hanem évtizedekben gondolkodnak előre.
Mindezek mellett pedig fontos szempont annak a kihangsúlyozása, hogy a biogazdálkodás egy tudatos gazdasági forma és nem a gazdasági haszon miatt választja ezt az utat egy-egy pincészet.
Mit tud tenni a Vindependent a kutatás és a tanácsadás mellett?
Talán még a borászok közül is kevesen tudják, hogy milyen lobbitevékenység húzódik meg a szervezet mögött. Többek között nekik köszönhető a kistermelők adminisztrációs terheinek csökkentése, vagy a pezsgőkészítés anyagi feltételeinek normalizációja, amelynek következtében kevésbé tehetős borászatok is állíthatnak elő immár ilyen formában buborékos italt. Biobor tekintetében pedig ennek eredményeképpen osztanak immár az országos borversenyen legjobb biobor kategóriában is díjat, nemzetközi kiállításokon pedig lehetőség van a Vindependent égisze alatt bioborokkal is megjelenni.
Nem titkolt célok között szerepel az is, hogy olyan erős támogatást szerezzenek a HNT-től, amely a nyugati országokban már működőképes és amely motivációként is szolgál a bortermelők számára, hogy a biogazdálkodást válasszák.
A termék tehát megvan, a tudás gyarapszik, az országosan támogatást adni tudó szervek ismerik a követelményeket, mégis mi hiányzik még? Bizony, nem más, mint a kereslet. És itt jönnek a képbe a borbloggerek, önjelölt és nem önjelölt borszakértők, master of wine aspiránsok, sommelierek, egyáltalán bárki, aki a hazai boros közegben influencernek számít a saját mikro vagy nagy környezetében, vagy ami azt illeti, a népszerű borfesztiválok szervezőit is ide lehet sorolni. Szükség van rá ugyanis, hogy a borfogyasztó közönség testközelből tapasztalja meg a biót, kóstoltatni kell, standokon kell megjelenni. Meg kell mutatni, hogy a bio nem azt jelenti, hogy a seregélyek által összecsípkedett rossz minőségű szőlő levét kell innunk, hanem csupán annyit, hogy a legtisztább ízmegőrzés kedvéért a termelők nem használnak kemikáliákat.
Hazánkban az általános borfogyasztó közönséget még folyamatosan tanítani kell, szükséges, hogy ne csak azt lássák, hogy az adott biobor drágább, mint a polcon mellette sorakozó azonos borvidékről és szőlőből készült évjáratos társa, hanem tudatosan válassza ezt a terméket. A biobor, a termelők hite szerint közelebb viszi a fogyasztókat a szőlőhöz, ne féljünk hát bátran kísérletezni és egymás mellett kóstolni a bio és nem bio termékeket, kiérezni a különbséget és közben dőljünk hátra és higgyünk benne, hogy ma mi is tettünk egy apró lépést a földünk megmentéséért.
Zárszóként pedig fontosnak tartom megjegyezni, hogy noha a bio szócskát csak az a pincészet írhatja rá a bor címkéjére, amely rendelkezik a több éves teljes átállást igénylő biomínősítéssel, ma Magyarországon nagyon sok kis- és középbirtok bio közeli gazdálkodással dolgozik. Talán mi is éppen az ő boraikat kedveljük leginkább, csak nem vagyunk tisztában a bor készítési körülményeivel.
cikket írta: Kalmár Borbála
A cikk a Vindependent éves sajtóebédje nyomán született, amelynek fő témája az egyesület ökoszekciójának megalakítása volt. Köszönet a meghívásért a szervezőkenk! A Vindependent részéről jelen volt: Wille-Baumkauff Márta, Makai Gergely és Rókusfalvy Pál.
Tudj meg többet a Vindependentről.
Mi is az a biobor? Még több infó a Winefolly oldalán.
Képek: winefolly, Borjog- és bormarketing konferencia