Lehet-e trendi a biobor?

Kóstolom Csapat

10/30/2018 12:16:27 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Legyél vega vagy vegán, húsimádó, lisztérzékeny, gluténkerülő, laktózérzékeny, kövesd akár a teljesen bio életmódot - bármilyen intolerancia, legyen az tudatosan választott életmód vagy valós egészségi alapokon nyugvó, manapság trendi és divatos. Vajon a borvilágban lehet-e trendet teremteni a biobor-fogyasztásból, egyáltalán mi is az, amit úgy hívunk ma, hogy biobor?

A fővárosban szocializálódva menthetetlenül azt veszi észre az ember, hogy a számára leginkább természetes és kívánatos élelmiszereken ott fityeg a bio-címke, hiszen így lesz valami drágább, így lehet megmagyarázni a tökéletesre fotosoppolt tankönyvi ábráktól merészen különbözni vágyó cikkek tökéletlenségét és eladni azt többszörös áron. Terjednek a bioélelmiszerek, amelyeket mi, a gyermekkorom vidéki szűk hazájában csak simán élelmiszereknek hívunk, hiszen a kert végében is ott áll a diófa, amely ahogy termett gyümölcséből a szomszéd szíves örömest készít pálinkát. Nevezetesen utánozhatatlan biopálinkát.

No de mi a helyzet a borok világában? Mitől lesz valami biobor, miért kerül ez a megszokott piaci árfekvéstől többe és vajon elterjedhet-e nálunk? Milyen gondokkal kell megküzdenie annak a bortermelőnek, aki a biobor készítése mellett teszi le a voksát? Mit tehetünk mi, az egyszeri fogyasztók a bioborok terjedéséért?

A hazai Vindependent független egyesület segít kibogozni a szálakat. Bár még csak egy hosszú út elején járnak, a tennivaló sok, az elképzelés és a motiváció már most is kristálytisztán látszik körvonalazódni: ezt igyekszem az alábbi néhány bekezdésben érthetően és a tűrőképesség határait feszegető terjedelemben összefoglalni. Nincsen egyszerű dolgom, hiszen a témáról könyveket is lehetne írni.

“Tegyél valami jót és beszélj róla” - nagyjából ezzel a frázissal lehetne röviden és tömören summázni a Vindependent törekvéseit. Az Európában 12 országban is jelen lévő nemzetközi szervezet magyarországi ága, amely elsősorban a kis- és közepes méretű borbirtokokat támogatja, nemrégiben létrehozta az úgynevezett ökoszekciót. Az egyesületen belüli külön szekció alkotásának gondolatisága pedig nem másban rejlik, mint hogy szeretnék összefogni a bioborászatokat, illetve az ennél jóval holisztikusabban működő biodinamikus gazdálkodásban tevékenykedő boros gazdákat és közösen gondolkodva találnának megoldásokat a minden gazdát érintő problémákra. Melyek ezek? Lássuk.

Ahhoz, hogy iható terméket tudjanak letenni a borászok az asztalra, nagyon sok körülményt kell vizsgálni. Így például azt, hogy az időjárási viszontagságoknak megfelelően mivel tudnak permetezni a különböző kemikáliák használata helyett, illetve mivel tudják megvédeni, gazdagítani a talaj tápanyag tartalmát. Mai felvilágosult világunkban talán már mondani sem kell: növényi alapú tápanyag-pótlásról beszélünk itt. Ahhoz, hogy egy több hektáron működő birtok megszerezze a teljes jogú biominősítést évek kellenek, nem elég csupán egy derűs hétfő reggel felébredni, hogy akkor mostantól nem használunk kemikáliát. A tapasztalat pedig senkinek sem veleszületett adottsága: kísérletezések tucatjai szükségesek ahhoz, hogy minden eshetőségre fel lehessen készülni. A kísérletezés pedig sokkal könnyebb, ha nem egyedül vág bele az ember, hanem mondjuk egy szervezet védő szárnyai alatt, más borászokkal karöltve. 

Míg tőlünk nyugatra a bortermelő országok már igen nagy százalékban állítanak elő bioborokat, nálunk a biogazdálkodásban hívő borászok száma nem haladja meg a 2 százalékot. Jellemzően olyan borász dinasztiák foglalkoznak a témával, ahol már évtizedes generációs tapasztalattal rendelkező családtagok igazgatják a birtokot abban a reményben, hogy a borkészítés továbbra is apáról fiúra avagy éppen leányra száló tudományág marad. A bortermelők nem pár évben, hanem évtizedekben gondolkodnak előre.
Mindezek mellett pedig fontos szempont annak a kihangsúlyozása, hogy a biogazdálkodás egy tudatos gazdasági forma és nem a gazdasági haszon miatt választja ezt az utat egy-egy pincészet.

Mit tud tenni a Vindependent a kutatás és a tanácsadás mellett?
Talán még a borászok közül is kevesen tudják, hogy milyen lobbitevékenység húzódik meg a szervezet mögött. Többek között nekik köszönhető a kistermelők adminisztrációs terheinek csökkentése, vagy a pezsgőkészítés anyagi feltételeinek normalizációja, amelynek következtében kevésbé tehetős borászatok is állíthatnak elő immár ilyen formában buborékos italt. Biobor tekintetében pedig ennek eredményeképpen osztanak immár az országos borversenyen legjobb biobor kategóriában is díjat, nemzetközi kiállításokon pedig lehetőség van a Vindependent égisze alatt bioborokkal is megjelenni.

Nem titkolt célok között szerepel az is, hogy olyan erős támogatást szerezzenek a HNT-től, amely a nyugati országokban már működőképes és amely motivációként is szolgál a bortermelők számára, hogy a biogazdálkodást válasszák.

A termék tehát megvan, a tudás gyarapszik, az országosan támogatást adni tudó szervek ismerik a követelményeket, mégis mi hiányzik még? Bizony, nem más, mint a kereslet. És itt jönnek a képbe a borbloggerek, önjelölt és nem önjelölt borszakértők, master of wine aspiránsok, sommelierek, egyáltalán bárki, aki a hazai boros közegben influencernek számít a saját mikro vagy nagy környezetében, vagy ami azt illeti, a népszerű borfesztiválok szervezőit is ide lehet sorolni. Szükség van rá ugyanis, hogy a borfogyasztó közönség testközelből tapasztalja meg a biót, kóstoltatni kell, standokon kell megjelenni. Meg kell mutatni, hogy a bio nem azt jelenti, hogy a seregélyek által összecsípkedett rossz minőségű szőlő levét kell innunk, hanem csupán annyit, hogy a legtisztább ízmegőrzés kedvéért a termelők nem használnak kemikáliákat.

Hazánkban az általános borfogyasztó közönséget még folyamatosan tanítani kell, szükséges, hogy ne csak azt lássák, hogy az adott biobor drágább, mint a polcon mellette sorakozó azonos borvidékről és szőlőből készült évjáratos társa, hanem tudatosan válassza ezt a terméket. A biobor, a termelők hite szerint közelebb viszi a fogyasztókat a szőlőhöz, ne féljünk hát bátran kísérletezni és egymás mellett kóstolni a bio és nem bio termékeket, kiérezni a különbséget és közben dőljünk hátra és higgyünk benne, hogy ma mi is tettünk egy apró lépést a földünk megmentéséért.

Zárszóként pedig fontosnak tartom megjegyezni, hogy noha a bio szócskát csak az a pincészet írhatja rá a bor címkéjére, amely rendelkezik a több éves teljes átállást igénylő biomínősítéssel, ma Magyarországon nagyon sok kis- és középbirtok bio közeli gazdálkodással dolgozik. Talán mi is éppen az ő boraikat kedveljük leginkább, csak nem vagyunk tisztában a bor készítési körülményeivel. 

 

cikket írta: Kalmár Borbála

A cikk a Vindependent éves sajtóebédje nyomán született, amelynek fő témája az egyesület ökoszekciójának megalakítása volt. Köszönet a meghívásért a szervezőkenk! A Vindependent részéről jelen volt: Wille-Baumkauff Márta, Makai Gergely és Rókusfalvy Pál. 

Tudj meg többet a Vindependentről

Mi is az a biobor? Még több infó a Winefolly oldalán

Képek: winefolly, Borjog- és bormarketing konferencia

A Csopaki Kódex

Kóstolom Csapat: Ez volt 2018!

Balatoni Vadásznapló (teljes film)

Új időszámítás a Villa Tolnaynál
A Villa Tolnay borok rajongói 2018 decemberében már új logóval, megújult cimkevilággal találkozhattak a palackokon, a változások azonban ennyivel nem értek véget. Idén elkészül a hazai léptékkel mérve is egyedülálló új pince, illetve két, nem mindennapi borkóstolóval is várják majd a hozzájuk érkező vendégeket.   "Úgy tekintünk a borra, mint Magyarország egyik legértékesebb kulturális örökségére. Célunk a nemzetközi mércével is kiemelkedő minőségű, egyedi borok megalkotása."   Rövid kronológia: Philipp Oser svájci tulajdonos beleszeretett a magyar vidékbe, itt alapította meg 2004-ben borászatát, amelynek az egykori tulajdonosokra való tisztelettel a Villa Tolnay elnevezést adta. A pincészethez 2008-ban csatlakozott Nagy László társtulajdonos és vincellér, a borokat közösen készítik. Időközben felépült egy vendégház is, az itt megszállóknak pedig a borkóstolók mellett gasztronómiai élményt is nyújtanak.   Új pince: A Villa Tolnay pincészet fennállása során a legnagyobb fejlesztést hajtotta végre, amelynek eredményeképpen egy borászati tevékenységre tökéletesen optimalizált termelőegység jött létre.  A Villa Tolnay egy éve kezdte el a festői szépségű Csobánc-hegy lábánál található új pincéje építését. A többfunkciós, össesen 700 m2-es alapterületű föld alatt kiépített épületben acéltartály-park, vörösboros érlelőpince, palackozó üzem, palackos érlelő, raktár, valamint dolgozói szobák és irodák találhatók. Nem akarták egy monumentális épülettel megváltoztatni a birtok és a környező terület képét: a föld fölött mindössze a présház látható, amely már készen várja a 2019-es szüretet. A projekt során a legmodernebb építési technológiát az elérhető legjobb szigeteléssel ötvözve egy rendkívül energiahatékony rendszert építettek ki, amely - ahol csak lehetséges - gravitációs elven működik.   Új rendezvények: Április folyamán elkészülte után az új épületet egy napra megnyitják az érdeklődők előtt: vezetett pincetúrával, tíz évre is visszanyúló vertikális kóstolóval kötik majd össze az ünnepélyes pinceavatót. A rendkívüli kóstolók sora ezzel nem ér véget: szintén áprilisban Philipp Oser tulajdonos kezdeményezésére Winemakers @the Villa névvel egy új rendezvény kerül megszervezésre a birtokon, amelyet a tervek szerint évről évre megtartanak majd. Meghívásos alapon a környező országokból és itthonról érkezik egy szűk, szakmai réteg, akik együtt keresik a válaszokat a borvilág aktuális égető kérdéseire. Az esemény egy része a közönség számára is nyitott: igaz, erősen korlátozott számban fogadnak majd csak látogatókat. Események időpontjai: 2019. április 6 (Winemakers @the Villa), illetve április 20 (Ünnepélyes Pinceavató)   Új arculat: A felújított pincéhez méltóan megújult a Villa Tolnay arculata is: a továbbra is minimalista stílusú dizájnelemek között helyet kapott egy új logó, valamint a boroscimkék teljes arculatát is ehhez a megjelenéshez igazították. Az új arculattal kapcsolatosan Nagy László elmondta: „Fontosnak tartottuk, hogy továbbra is az egyszerű dizájn köszönjön vissza palackjainkról. Frissítettük a logót is, a központi elem lakhelyünk, Gyulakeszi régi címerén alapul. Mindezek mellett pedig haladunk a világ változásaival: szakítottunk a műanyaggal, borainkat környezetbarát viasszal zárjuk le ezentúl. Figyelni kell viszont arra, hogy aki évekre szeretné eltenni borainkat, az ezt a viaszt bontsa meg, hiszen a bor csak így, a környezetével érintkezve tud továbbra is élő szervezet maradni, így tud tovább fejlődni.“   Kapcsolódó videók: ViaszkapszulázásÚj pinceHordók(A videókhoz felirat is tartozik, amelyet a jobb alsó sarokban lehet aktiválni.)   fotó: Bézsenyi Zsolt sajtóközlemény - Kóstolom
Badacsony ismét New Yorkba költözik
Idén a tavalyinál is több kiállító fogadja a látogatókat a hagyományos borvidéki bemutatkozáson: ezúttal 38 borászat több mint 160 féle bora mellett 13 turisztikai szolgáltató kínálata várja a látogatókat a New York Palota Róma termében. „A sétakóstoló mellett mindig nagy hangsúlyt fektetünk mesterkurzusainkra is. Idén Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, egyetemi docens lesz az egyik előadónk. A Badacsony Régió fantasztikus változatosságát mutatja be badacsonyi, szent györgy-hegyi , csobánci , tóti-hegyi, szigligeti, örsi-hegyi, ábrahámhegyi borokon keresztül. Előadásának címe: „Badacsonyi “Hegylakók” - Fedezzük fel együtt a Badacsony Régió HegyBorainak finom különbségeit”. A másik előadónk Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-je, a Bocuse d' Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja. „A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” c. kurzusán különleges, saját készítésű kenyerek, badacsonyi borok és ínyenc ételek közötti harmónia világába avatja be a résztvevőket” - mondta Váli Péter borász, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről, akik a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület borászainak aktív közreműködésével szervezik meg a borvidéki bemutatkozást. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra már lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon 6.900 forintos áron, vagy a helyszínen korlátozott számban 8.900 forintért. A szervezők az érdeklődők figyelmébe ajánlják az alábbi, újdonságképpen bevezetett kedvezményes jegyárakat illetve a hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal közönséget megcélzó diákjegyeket: 1. Aki mesterkurzusra is foglal, annak az alapjegy csak 5.900 forintba kerül.2. Min. 5 alapjegy foglalása esetén kedvezményes jegyár: 5.900 forint/db.3. Érvényes diákigazolvánnyal rendelkező hallgatóknak - nappali és levelező tagozatosoknak egyaránt - az alapjegy ára: 4.900 forint 4. Szakirányú felsőfokú képzőintézmények hallgatóinak az alapjegy ára: 3.500 forint A rendezvényen 14 és 16 óra között a kiállítók meghívásos alapon a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 16 óra után minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.Információk, részletek: https://www.facebook.com/events/1915035931957008/   forrás: sajtóközlemény kép: Kóstolom - felhasználása engedélyköteles, rendezvény borítóképe
Lezajlott a jubileumi Olaszrizling Szerintünk: a HegyBoroké volt a főszerep
Február első hétvégéjén a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében, 27 kiállító borász részvételével lezajlott a 10., jubileumi Olaszrizling Szerintünk. A rendezvényen idén a balatoni borpiramis második lépcsőfoka, a HegyBor került fókuszba. Február 1-én, zárt körű szakmai esttel kezdődött el a 10. Olaszrizling Szerintünk. A Jásdi Borteraszon a másnap kiállító borászok egymás borait kóstolták és értékelték origó rendszerben, ezt követően pedig megvitatták a legaktuálisabbnak számító kérdéseket. A másnapi sajtótájékoztató napirendi pontjai között szokás szerint az előző esti beszélgetés adta a legfőbb témát. A sajtótájékoztatón felszólalt a két házigazda: Jásdi István (Jásdi Pince) és Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), valamint Laposa Bence a Balatoni KÖR elnöke, Dobosi Győző, mint hegyközségi küldött, illetve Gál Péter az Agrárminisztériumtól.   Az idei Olaszrizling Szerintünk központi témája a Balaton körüli ‘hegyek’ borai voltak. A régiós összefogást jelentő BalatonBor következő szintjét a Balaton körüli Hegyborok jelentik. A cél, hogy a már működő helyi eredetvédelmek mintájára - mint a Káli, a Csopaki, a Somlói, vagy a Tihanyi - a jövőben további fontos balatoni termőhelyek is meghatározzák a borstílusukat és létrehozzák a saját eredetvédelmüket. Ehhez a műhelymunkához ad segítséget a BalatonBor mintájára működő HegyBor program. A HegyBorok olyan termőhelyi borok, melyek olaszrizlingje kizárólag egy meghatározott ‘hegyről’ származik és képesek megmutatni a hegyek egyéniségét.   „Az Olaszrizling Szerintünk az évek alatt eljutott odáig, hogy egymás borainak megimerésén túl olyan eszmecserék és műhelymunkák fóruma legyen, mely jövőképet ad a balatoni bornak. Elmondhatjuk, hogy mára kialakultak azok a régiós és hegy szintű olaszrizling referenciaborok, melyek mögé nagyszámű termelő képes felsorakozni. Ezzel elindulhat a Balaton mint egységes borvidék piaci újradefiniálása.” – összegezte Kovács Tamás gondolatait a központi téma kapcsán. A másik házigazda, a rendezvény megalkotója, Jásdi István líraian fogalmazott: „Mindezzel együtt sem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Györgykovács Imi példásan érlelt Somlóiját, Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések.“ A borpiramis stabilizációjával kapcsolatosan Dobosi Győző az összefogás erejét szerette volna kihangsúlyozni: “A Vinea Balaton program legnagyobb sikere talán nem is maga a termék (Hegybor, BalatonBor) hanem a szakmai összetartás a Balaton körül, amire bátran építhetjük ezeket a márkákat!” A sajtótájékoztatót követően a két helyszínen folytatott sétálókóstolón a kiállító termelők HegyBorait, valamint a borpiramis legfelső lépcsőfokát jelentő dűlősborait lehetett megkóstolni. Bár a meghívottak közül legnagyobb számban a Balatoni borrégió termelői voltak jelen, most is lehetőség nyílt megkóstolni más borvidékek legkiemelkedőbb olaszrizlingjeit is: Somló, Zala és Eger képviseltette magát még az eseményen. A február elejéhez képest rendhagyó melegnek számító időjárásnak és a helyszínek közötti kényelmes átjárást biztosító busztranszfernek köszönhetően a vendégek kényelmesen kóstolhatták végig a kiállító termelők borait.   fotók: Szabó Miklós
Történetekkel teli borospalackok
A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál. Mi is ott voltunk a cimke-leleplezésen, így elsőkézből tudjuk azt mondani, hogy egy hazai szinten is egyedülló világ köszön vissza majd ezután a Vida palackokról.  Mi újság Vidáéknál? 2011-ben a magyar borvilág Vida Péterre figyelt, hiszen abban az évben nyerte el az Év Bortermelője címet. Utána egy csendesebb időszak következett, ami alatt azonban a család nem pihent. A háttérben fontos döntéseket hoztak, és dűlőiket már ennek szellemében telepítették újra. Így közel három évtized után végre olyan szőlőültetvények állnak rendelkezésükre, melyek segítségével megmutathatják az igazi szekszárdi terroirt. Ez és az idén befejeződő technológiai fejlesztések lehetővé teszik, hogy kompromisszumok nélkül tudjanak borokat készíteni, amiket a boltok polcaira, a magyar csúcsgasztronómiába, illetve az egyre növekvő nemzetközi piacra szánnak. Címkeváltás Xavier Bas a legismertebb és nemzetközileg is jelentős dizájner Spanyolországban, aki több, mára ikonikussá vált márka létrehozását segítette. „Munkáinak egytől-egyig lelke van, pont, mint a mi borainknak. Személyes találkozásunk alkalmával dőlt el, hogy Xavier-nek kell megterveznie az új címkéinket. Úgy éreztem, ő az, aki a legjobb partner a boraink történetének elmeséléséhez” – indokolja ifj. Vida Péter, hogy miért esett a választás a spanyol tervezőre. „Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki megértse, hogy az elegáns, kedves borok az igazi szekszárdi borok. Ehhez Xavier személyében olyan embert találtunk, aki a saját területén épp olyan elhivatott, mint mi vagyunk.” Szinte napra pontosan egy évig, januártól januárig tartott a közös munka, ezalatt a grafikus ellátogatott Szekszárdra, hogy személyesen megismerje a Vida családot, bejárja a dűlőket, helyben kóstolja meg a borokat, és megértse a szekszárdiságot. Minden új Új ruhát kaptak a borok, de emellett a teljes Vida-arculat és a logó is megváltozott, valamint felfrissítették a portfóliót. A mennyiség helyett mindig is a minőségre törekedtek, és ez most egy még letisztultabb termékskálában is megnyilvánul. Az alap, üzletekbe szánt, úgynevezett „tündér-borok” jó ivású, légiesen könnyed, populáris kategóriát képviselnek, amit egyből bárki könnyedén megszeret. A termőhelyen alapuló, Szekszárd palackba töltött sorozatot tartják az igazi borvidéki üzenetnek, amelyben egy kadarka, egy kékfrankos és egy bikavér kapott helyet, hiszen ezek tükrözik leginkább az eleganciát és a szekszárdi terroirt. A pincészet csúcsborát pedig természetesen továbbra is a kizárólag a legjobb évjáratokban készülő La Vida házasítás jelenti. Bonsai Szekszárdon A borok közül a kadarka kapta a legmeglepőbb címkét. Ennek a bornak érdekes története van, és aztán ezt Xavier továbbfűzte a tervezés során. Évekkel ezelőtt a család japán kereskedője látogatott el a birtokra, és a bor kóstolása után az ültetvényt is látni szerette volna; ő nevezte egyből bonsainak a közel 100 éves, göcsörtös törzsű kadarkatőkéket. „Egy 1920-as kadarkaültetvény ritka dolog, és önmagában is érték. Szinte le kell térdelni előttük a művelésükhöz, akár szó szerint is, hiszen régi, bakművelésű tőkékről van szó. Az illusztráció – amin egy bonsai fa és egy szőlőtőke keveredik – alapja is az az érzés, hogy a szőlő bölcsessége még akkor is nagyobb, mint az emberé, ha ténylegesen nem is magasodik fölé” – meséli az alapító, idősebb Vida Péter, hogy mi ihlette a kadarka címkéjét. Az új címkékkel már január közepétől találkozhatnak a borkedvelők, itthon és külföldön is. Háttéranyag Xavier Bas Az 1998-ban alapított, barcelonai székhelyű Xavier Bas Design Stúdió egy márkaépítésre és tervezésre specializálódott vállalkozás, főképp étel- és italszektorból jövő ügyfelekkel, borászatokkal, borokat és söröket forgalmazó cégekkel dolgozik együtt. “Amellett, hogy egy címke beazonosítja a bort, mozgassa meg a képzeletünket, és hasson ránk. Akkor működik, ha a bor értékeit közvetítve szól hozzánk, elvarázsol, és eléri, hogy meg akarjuk kóstolni. A címke és a címkesorozat egy erőteljes kommunikációs platform a márkák bevezetéséhez, megismertetéséhez. El kell érnie, hogy az adott márka a saját piacain versenyképes legyen.” - véli Xavier Bass.   forrás: sajtóközlemény
Somló elsőbálozói
A borvidéken január végén első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal a Somlói Borászbált. A hajnalig tartó, jókedvű és elegáns rendezvényen a somlói borok mellett fontos szerepet kapott a gasztronómia, a zene és a tánc is. A helyi borászokat ugyan összefűzi a munkakapcsolat, szakmai rendezvényeken, borkóstolókon, borversenyeken sokszor találkoznak, de fontosnak érezték, hogy kötetlenül is időt töltsenek együtt. A farsangi időszakban pedig mi más lehetne ennek a legjobb kerete, mint egy bál. A Kreinbacher Birtokon gyűltek össze a borászok és vendégeik, ahol Baráth Sándor, a Nagy-Somlói borvidék hegyközségi elnökének megnyitója után kezdetét vette a vacsora és a borkóstolás, izgalmat csempészett az estébe a tombola, majd hajnali kettőig tartott a zene és a tánc. Az utolsóként távozók természetesen a borvidék fiataljai voltak. „Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre ezt az eseményt – meséli Baráth Sándor. Telt házunk volt, és a résztvevők visszajelzései alapján is sikeresnek bizonyult az első bálunk itt, a Somló hegyen. Bár nem a szigorú szakmai munka volt most előtérben, azért nem tudtunk kibújni a bőrünkből, így a borlapon minden pincészettől szerepelt egy-egy tétel, amit a vendégek és a borászok meg tudtak kóstolni.” A vacsoramenüt a Kreinbacher Birtok séfje, Toldi József állította össze, a fogások kitalálásakor természetesen fontos szempont volt, hogy jól passzoljanak hozzájuk a somlói borok. Előételnek füstölt libamell volt lilahagyma-lekvárral, savanyított zöldségekkel és kaláccsal, majd tanyasi tyúklevest tálaltak zöldségekkel és macesszel. A bőrös karajhoz puliszkával, káposztával és citromos burgonyával például egy határozott savgerincű, testes somlói juhfarkot párosítottak, ami szépen kiegyensúlyozta a hús zsírosságát. Majd a desszert, egy málnás-pisztáciás panna cotta zárta a vacsorát. A következő Somlói Borászbálnak már az időpontja is megvan: 2020. január 25-én gyűlnek össze megint a borászok, hogy újra ilyen vidáman kezdjenek neki az új évnek.   forrás: sajtóközlemény
Borászok Borásza Kóstoló Kör - Koccintás a legjobbakkal
Új, egyedülálló eseményt szervez a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány: a Kóstoló Kör keretein belül a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal! A Borászok Borászát felügyelő Vinum Praemium Alapítvány egy új és egészen egyedülálló sétáló kóstolót szervez: az 50 legjobb magyar borász és a díj eddigi nyertesei gyűlnek össze március 2-án Budapesten, hogy egymás tételeivel közelebbről is megismerkedhessenek és értékeljék azokat. Igen ritka az ilyen alkalom, amikor hazánk összes régiójából a legjobbak találkozni tudnak és eszmét cserélhetnek, kóstolhatnak. Az esemény része a Borászok Borásza megválasztási mechanizmusának, hiszen részben ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza. Minden borász legfeljebb három, a pincészetet leginkább jellemző tétellel mutatkozhat be. A Kóstoló Kör délelőttjén ez a szakmai rész szigorúan zárt kapuk mögött zajlik. Délután 15.00 és 18.00 óra között azonban a Kóstoló Kör megnyitja kapuit azon néhány szerencsés előtt, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre. Belépőket valóban csak korlátozott számban és érkezési sorrendben biztosítanak, ezért nem árt igyekezni! Tehát, amennyiben szeretne bejutni erre az exkluzív kóstolóra, hogy koccinthasson a legjobbakkal és megkóstolhassa a legszebb magyar borokat, akkor látogasson el a boraszokborasza.hu oldalra és keresse a pontos részleteket, illetve a jegyigénylés feltételeit a Borászok Borásza Kóstoló Kör leírásában!   forrás: sajtóközlemény
Jásdi István: Az Olaszrizling miszerintünk
Aki ismeri, tudja, hogy Jásdi István pont olyan szépen és tisztán ír, mint amilyen szép és tiszta borokat készít. Hamvas, Eötvös és Márai is minden bizonnyal szívesen olvasnák az Olaszrizlinghez írt dícséretét. Illusztris vendégszerzőnk tollából: Az Olaszrizling miszerintünk.  Misi barátom – az idősebbik – mondta, hogy „a nagy bor halkan és tisztán szól” Egyre inkább így gondoljuk mi is Szabolccsal, Gősiékkel és Nilsszel. A nagy borok érlelésére, kóstolására időt kell szánni. Ha kibontottuk, percenként és a melegedéssel Celsius fokonként más arcukat mutatják. Másnap, harmadnap is elő kell venni a palackot és újra meg újra megkóstolni, hiszen a jó bor mindig szolgál kellemes meglepetéssel – nem szétesik a levegőn, hanem tovább fejlődik. Élő anyag – nem versenyautó. A spontán erjesztett, finom seprőn érlelt Olaszrizling ezeken a teszteken jól szerepel. Nem tolakszik az előtérbe saját karakterével. Nincsen fajta ugyanakkor, amelyik többet ad vissza a különleges termőhelyek, Csopak, Somló vagy Szentgyörgy-hegy ásványaiból. Számunkra ezek a termőhely karakteres borok jelentik az igazi élményt. Ezeket értékeljük, amikor vendég-borokat kóstolunk, ezeket az értékeket keressük saját borainkban is és ezeken keresztül tudunk összehasonlítani nagyszerű termőhelyeket. Tudjuk persze, hogy a Burgundiában honos technológia nem alkalmas illat-bombák kialakítására, az összetéveszthetetlen mineralitásért, a könnyedségért gyakran beáldozzuk a primer gyümölcsös jegyeket, a fajta jelleget és a vastagságot.  Saját kezünkből csak olyan borok kerülnek ki, amelyeket itthon is szívesen iszunk és amelyikből szívesen kérünk második pohárral. Új tételeink házi kóstolóján szavak nélkül is ugyanarra csillannak fel a szemek és csak akkor komorodunk el, ha később Mari egyik-másik kedvencünkről megállapítja, hogy büdös. Ilyenkor újratervezés van, mert Ő a legkényesebb fogyasztónk. Mindezzel együtt sem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Györgykovács Imi példásan érlelt Somlóiját, Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések. Jásdi István képek: Bagi Péter