Lehet-e trendi a biobor?

Kóstolom Csapat

10/30/2018 12:16:27 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Legyél vega vagy vegán, húsimádó, lisztérzékeny, gluténkerülő, laktózérzékeny, kövesd akár a teljesen bio életmódot - bármilyen intolerancia, legyen az tudatosan választott életmód vagy valós egészségi alapokon nyugvó, manapság trendi és divatos. Vajon a borvilágban lehet-e trendet teremteni a biobor-fogyasztásból, egyáltalán mi is az, amit úgy hívunk ma, hogy biobor?

A fővárosban szocializálódva menthetetlenül azt veszi észre az ember, hogy a számára leginkább természetes és kívánatos élelmiszereken ott fityeg a bio-címke, hiszen így lesz valami drágább, így lehet megmagyarázni a tökéletesre fotosoppolt tankönyvi ábráktól merészen különbözni vágyó cikkek tökéletlenségét és eladni azt többszörös áron. Terjednek a bioélelmiszerek, amelyeket mi, a gyermekkorom vidéki szűk hazájában csak simán élelmiszereknek hívunk, hiszen a kert végében is ott áll a diófa, amely ahogy termett gyümölcséből a szomszéd szíves örömest készít pálinkát. Nevezetesen utánozhatatlan biopálinkát.

No de mi a helyzet a borok világában? Mitől lesz valami biobor, miért kerül ez a megszokott piaci árfekvéstől többe és vajon elterjedhet-e nálunk? Milyen gondokkal kell megküzdenie annak a bortermelőnek, aki a biobor készítése mellett teszi le a voksát? Mit tehetünk mi, az egyszeri fogyasztók a bioborok terjedéséért?

A hazai Vindependent független egyesület segít kibogozni a szálakat. Bár még csak egy hosszú út elején járnak, a tennivaló sok, az elképzelés és a motiváció már most is kristálytisztán látszik körvonalazódni: ezt igyekszem az alábbi néhány bekezdésben érthetően és a tűrőképesség határait feszegető terjedelemben összefoglalni. Nincsen egyszerű dolgom, hiszen a témáról könyveket is lehetne írni.

“Tegyél valami jót és beszélj róla” - nagyjából ezzel a frázissal lehetne röviden és tömören summázni a Vindependent törekvéseit. Az Európában 12 országban is jelen lévő nemzetközi szervezet magyarországi ága, amely elsősorban a kis- és közepes méretű borbirtokokat támogatja, nemrégiben létrehozta az úgynevezett ökoszekciót. Az egyesületen belüli külön szekció alkotásának gondolatisága pedig nem másban rejlik, mint hogy szeretnék összefogni a bioborászatokat, illetve az ennél jóval holisztikusabban működő biodinamikus gazdálkodásban tevékenykedő boros gazdákat és közösen gondolkodva találnának megoldásokat a minden gazdát érintő problémákra. Melyek ezek? Lássuk.

Ahhoz, hogy iható terméket tudjanak letenni a borászok az asztalra, nagyon sok körülményt kell vizsgálni. Így például azt, hogy az időjárási viszontagságoknak megfelelően mivel tudnak permetezni a különböző kemikáliák használata helyett, illetve mivel tudják megvédeni, gazdagítani a talaj tápanyag tartalmát. Mai felvilágosult világunkban talán már mondani sem kell: növényi alapú tápanyag-pótlásról beszélünk itt. Ahhoz, hogy egy több hektáron működő birtok megszerezze a teljes jogú biominősítést évek kellenek, nem elég csupán egy derűs hétfő reggel felébredni, hogy akkor mostantól nem használunk kemikáliát. A tapasztalat pedig senkinek sem veleszületett adottsága: kísérletezések tucatjai szükségesek ahhoz, hogy minden eshetőségre fel lehessen készülni. A kísérletezés pedig sokkal könnyebb, ha nem egyedül vág bele az ember, hanem mondjuk egy szervezet védő szárnyai alatt, más borászokkal karöltve. 

Míg tőlünk nyugatra a bortermelő országok már igen nagy százalékban állítanak elő bioborokat, nálunk a biogazdálkodásban hívő borászok száma nem haladja meg a 2 százalékot. Jellemzően olyan borász dinasztiák foglalkoznak a témával, ahol már évtizedes generációs tapasztalattal rendelkező családtagok igazgatják a birtokot abban a reményben, hogy a borkészítés továbbra is apáról fiúra avagy éppen leányra száló tudományág marad. A bortermelők nem pár évben, hanem évtizedekben gondolkodnak előre.
Mindezek mellett pedig fontos szempont annak a kihangsúlyozása, hogy a biogazdálkodás egy tudatos gazdasági forma és nem a gazdasági haszon miatt választja ezt az utat egy-egy pincészet.

Mit tud tenni a Vindependent a kutatás és a tanácsadás mellett?
Talán még a borászok közül is kevesen tudják, hogy milyen lobbitevékenység húzódik meg a szervezet mögött. Többek között nekik köszönhető a kistermelők adminisztrációs terheinek csökkentése, vagy a pezsgőkészítés anyagi feltételeinek normalizációja, amelynek következtében kevésbé tehetős borászatok is állíthatnak elő immár ilyen formában buborékos italt. Biobor tekintetében pedig ennek eredményeképpen osztanak immár az országos borversenyen legjobb biobor kategóriában is díjat, nemzetközi kiállításokon pedig lehetőség van a Vindependent égisze alatt bioborokkal is megjelenni.

Nem titkolt célok között szerepel az is, hogy olyan erős támogatást szerezzenek a HNT-től, amely a nyugati országokban már működőképes és amely motivációként is szolgál a bortermelők számára, hogy a biogazdálkodást válasszák.

A termék tehát megvan, a tudás gyarapszik, az országosan támogatást adni tudó szervek ismerik a követelményeket, mégis mi hiányzik még? Bizony, nem más, mint a kereslet. És itt jönnek a képbe a borbloggerek, önjelölt és nem önjelölt borszakértők, master of wine aspiránsok, sommelierek, egyáltalán bárki, aki a hazai boros közegben influencernek számít a saját mikro vagy nagy környezetében, vagy ami azt illeti, a népszerű borfesztiválok szervezőit is ide lehet sorolni. Szükség van rá ugyanis, hogy a borfogyasztó közönség testközelből tapasztalja meg a biót, kóstoltatni kell, standokon kell megjelenni. Meg kell mutatni, hogy a bio nem azt jelenti, hogy a seregélyek által összecsípkedett rossz minőségű szőlő levét kell innunk, hanem csupán annyit, hogy a legtisztább ízmegőrzés kedvéért a termelők nem használnak kemikáliákat.

Hazánkban az általános borfogyasztó közönséget még folyamatosan tanítani kell, szükséges, hogy ne csak azt lássák, hogy az adott biobor drágább, mint a polcon mellette sorakozó azonos borvidékről és szőlőből készült évjáratos társa, hanem tudatosan válassza ezt a terméket. A biobor, a termelők hite szerint közelebb viszi a fogyasztókat a szőlőhöz, ne féljünk hát bátran kísérletezni és egymás mellett kóstolni a bio és nem bio termékeket, kiérezni a különbséget és közben dőljünk hátra és higgyünk benne, hogy ma mi is tettünk egy apró lépést a földünk megmentéséért.

Zárszóként pedig fontosnak tartom megjegyezni, hogy noha a bio szócskát csak az a pincészet írhatja rá a bor címkéjére, amely rendelkezik a több éves teljes átállást igénylő biomínősítéssel, ma Magyarországon nagyon sok kis- és középbirtok bio közeli gazdálkodással dolgozik. Talán mi is éppen az ő boraikat kedveljük leginkább, csak nem vagyunk tisztában a bor készítési körülményeivel. 

 

cikket írta: Kalmár Borbála

A cikk a Vindependent éves sajtóebédje nyomán született, amelynek fő témája az egyesület ökoszekciójának megalakítása volt. Köszönet a meghívásért a szervezőkenk! A Vindependent részéről jelen volt: Wille-Baumkauff Márta, Makai Gergely és Rókusfalvy Pál. 

Tudj meg többet a Vindependentről

Mi is az a biobor? Még több infó a Winefolly oldalán

Képek: winefolly, Borjog- és bormarketing konferencia

Balatoni Vadásznapló (teljes film)

Sümeg és környéke (Balatoni-KÖRtúra első nap)

Megnyitott a Kóstolom Borbár!

Szabó Edit vehette át a Bussay-emlékdíjat 2018-ban, Sánta Zoltán posztumusz kitüntetést kapott
A nagy presztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 13-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett hagyományos karácsonyi ünnepségén adta át a Bussay László Emlékdíjat. Az egyhangú szavazás eredményeként az elismerést az idén Szabó Edit újságíró, a Borsmenta.hu online gasztronómiai magazin alapító-főszerkesztője vehette át. „Büszke vagyok erre a díjra, mert tőletek kaptam. Tőletek, akik az interjúalanyaim vagytok, és akiktől minden nap tanulok valami fontosat a szakmáról és az életről” – mondta Szabó Edit a díj átvételekor. „Amikor Bussay doktorral beszélgettem, méltatott nekem egy bort. Azt mondta: Edit, az olyan bor, hogy attól a világ angolspárgát csinál. Szóljatok, ha majd írtam egy ilyen cikket, de akkor se hagyom abba. Nagyon köszönöm!” – zárta beszédét a díjazott. Szabó Edit újságíróként és televíziós szerkesztőként a kilencvenes évek végéig elsősorban a szűkebben vett kultúra területén mozgott, később érdeklődése a bor és a gasztronómia felé fordult. A 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként ő alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának struktúráját és műsorszerkezetét. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt. 2014-ben Nagy séfkönyv címen jelent meg 25 kimagasló magyar szakácsot bemutató könyve. 2017-ben ezt követte a magyar bor világának 26 női „főszereplőjét” bemutató „Gyengébb? Nem!”. Mindkét kötetet a rangos Corvina kiadó adta ki. 2016 elején indította el a Borsmenta elnevezésű online magazint, amelynek ma is főszerkesztője. Az elismeréssel járó, kézzel festett herendi vázát dr. Bussay László lánya, dr. Bussay Dorottya, a virágcsokrot pedig az idén „Év bortermelője”-címmel kitüntetett borász, Balla Géza adta át a díjazottnak. A nemrégiben elhunyt kiváló kolléga, nemzetközi borakadémikus, tanár, Sánta Zoltán a Pannon Bormíves Céhtől posztumusz díjat kapott. Róla és munkásságáról volt kollégái és egyben barátai Török Péter és Mészáros Gabriella emlékeztek meg. Sánta Zoltán több, mint 10 évig volt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő irányítása alatt alakult meg 2009-ben az MTA Bormustra, neki köszönhetően az MTA vendégei között megfordult a magyar borásztársadalom színe-java. Tanulmányait követően 2013-ban a ruszti Osztrák Borakadémián nemzetközi borakadémikus oklevelet vehetett át. Borkollégiumi előadó, a 2011-ben megjelent Bortankönyv, a világ borai társszerzője, nemzetközi és hazai szakmai borversenyek állandó zsűritagja volt. 2014-ben a ruszti Borakadémia vezetőségi tagja lett, számos előadást tartott Budapesten, Prágában, magyar borokat mutatott be Ausztriában, Németországban. A díjról: A díjat a Pannon Bormíves Céh tagjai 2013-ban alapították, és egy évvel később, dr. Bussay László halálát követően Bussay László Emlékdíjra nevezték át. Az elismerést minden évben az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel összhangban sokat tett a magyar borkultúráért. A díjazottat a tagok titkos szavazással választják. Az eddigi díjazottak:2013 Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus2014 Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója 2015 Borbás Mária, televíziós újságíró 2016 Dr. Nagymarosi András, geológus, posztumusz díj 2017 Eperjes Károly, színművész A Pannon Bormíves CéhrőlA Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz elismert családi pincészet. A szervezet mára 36 tagot számlál az ország összes borvidékéről, jelenlegi elnöke Jekl Béla villányi borász. A tagok célja nemcsak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása mellett.   forrás: sajtóközlemény képek: Vető Gábor, Facebook
Olaszrizling Szerintünk sokadjára
Csopakra lassan sűrűbben látogatunk el mint haza és bizton állíthatjuk, hogy a Jásdi Borteraszon legalább olyan meleg szeretettel fogadják az embert, mintha otthon lennénk. Szívesen tesszük, és amióta így van, azóta nekünk a december a Vörös Balatonnal végződik, az év pedig az Olaszrizling Szerintünkkel veszi kezdetét. Jásdi István a közgazdászból lett borász nem csak egy romos épületbe invesztált amikor kinézte magának Ranolder veszprémi püspök egykori birtokát. Az épületet kipofozta, a pincét rendbe tette, a szőlőt megvásárolta, telepített, gondozott, bort érlelt. A balatoni vörösborok szószólójává vált, és mindemellett megteremtette azt a szót is, hogy Csopaki. Köztiszteletben álló borosgazda, serényen munkálkodik azon is, hogy Csopakot felfedezze magának a borturizmus. A Csopaki etalonná vált, nem másról van itt szó, mint egy hegyborról, azaz ugyanazon helyen megtermelt Olaszrizlingből előállított magas minőségi borról. István évek óta élharcosa a sokak által nem a méltó helyén kezelt Olaszrizlingnek, amely az elmúlt időszakban már megjárta a maga kálváriáját, de Csopakon mindig és mindenki azon a magas minőségi szinten kezeli, ahová való. Az Olaszrizling köré épül a rendszerint január végén megrendezésre kerülő Olaszrizling Szerintünk rendezvény, amely 9. éve nyilvános. Zárt körű szakmai kóstolóval kezdődött a Jásdi borteraszon a történet tizenévvel ezelőtt, azonban ahogy teltek az évek egyre többen voltak kiváncsiak arra, mit is tud az Olaszrizling és nem csak a Balaton partján. 25-30 meghívott borász, Eger, Zala, Mór és Somló mellett már a határon túlról is érkeznek vendégek. A helyszín is bővült: a rendezésbe becsatlakozott a Szent Donát Birtok. A színterek között állandó buszjárat oldja meg az ingázást, bár sokan gyalog is belevágnak a téli hidegben. Aki résen van még egy kísérőrendezvényre is tud időben regisztrálni: borvacsorák, borebédek, after lehetőségek övezik a csopaki délutánban megrendezésre kerülő sétálókóstolót. „Szeretnénk elkerülni azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős forumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.” Jásdi István Az Olaszrizling Szerintünk egy sétálókóstoló a szőlőskertek tetején, két impozáns pincészetnél, ahol a névadó szőlőfajta ezer arcával lehet megismerkedni. Vannak, akik 9-jére is visszatérnek, talán mert ők is megtapasztalták már, hogy Csopakon az ember úgy érzi magát, mintha hazajárna. cikk: Kalmár Borbála fotó: Bagi Péter
Carassia a házban
Bár már egyre kevesebbszer kell különleges alkalom a pezsgőfogyasztáshoz, azért a buborékos ital elsődleges hónapja mégiscsak a december. Ilyenkor gyakrabban pukkan a pezsgősdugó azoknál az asztaloknál is, ahol az az év nagyrészében azért mégiscsak hallgat. Beszámoltunk már arról több ízben is, hogy a Szabó Edit által vezetett Borsmenta Sajtóklubbnak kéthetente biztosítjuk Borbárunkban a helyszínt, ahol boros érdeklődésű újságírók együtt kóstolunk egy adott tematika köré csoportosított alkoholos nedüket. A legutóbbi kóstolón a magyar pezsgőket vettük górcső alá: tizenkilenc tételt kóstoltunk és értékeltünk, köztük tradícionális pezsgőházak és kézműves kispincék buborékos tételeit is. A legmagasabb pontszámot kapott tételt rendszerint felvesszük a Borbár borlapjára, így mindenki számára biztosított, hogy az általunk kiválónak ítélt nedüből kortyolhasson. A pezsgőkóstolón első helyen a Carassia végzett, amelyről talán méltatlanul, Kreinbacher árnyékában kevesebb szó esik vagy legalábbis eddig kevesebb szó esett a hazai boros szaksajtóban. Mi is ez tehát? A Carassia pezsgészet Kárásztelken, Erdély területén található. Még Gál Tibor fektette le a pezsgőkészítés alapjait a Pannonhalmi Apátsági Pincészet képviseletében, azonban a tényleges készítést már nem élhette meg. A bencések azonban nem hagyták elkótyavetyélni az örökséget, így Dom Perignon nyomdokaiba lépve folytatták ezt a nemes munkát Kárásztelken. A pezsgővilágbajnokságról először ezüst, majd pedig idén aranyéremmel gazdagabban térhettek haza, tulajdonképpen nem is nagyon csodálkozunk, hogy a vakkóstolónkon is első helyen végzett. És hogy mit is tud a Blanc de Blanc? Elegáns, légiesen könnyed, krémes textúra, megkapó buborékok. Maga a tökéletesség, ugyanaz a kifinomultság jellemzi, mint a Pannonhalmáról már jól ismert csendes borokat. A magyar pezsgőkészítés 2013-ban vált nagykorúvá egy törvénymódosításnak köszönhetően: ekkor nyílt meg a lehetőség kevesebb tétel előállítására, illetve könnyített feltételek miatt tudtak belevágni kisebb pincészetek is. Az előállított palackok pedig évről évre több izgalmat rejtenek magukban: egyre több pincészet vág bele, hogy saját pezsgőt állítson elő. A hazafiasság mellett miért éri meg magyar pezsgőt választani? Mert tényleg pompás tételekre bukkanhatunk, ár-érték arányban pedig verhetetlen minőséget tudunk pukkantani. Nemcsak karácsonykor, vagy szilveszterkor, hanem akár szürkének tetsző hétköznapi estéken is, merjünk tehát kisérletezni.   cikk: Kalmár Borbála kép: Vető Gábor
Minden eddiginél több bor volt kóstolható a Vörös Balatonon!
December 8-án lezajlott a szokásos Vörös Balaton elnevezésű rendezvény a Jásdi Borteraszon, amelyen az eddigi éveknél is több kiállító, szám szerint 13 borász közel 40 tétellel volt jelen. A Jásdi István által életre hívott minden évben megrendezésre kerülő Vörös Balaton elnevezésű rendezvény célja, hogy a borászok megmutathassák a nagyközönségnek, hogy a Balaton-parton nemcsak fehérborokat lehet kóstolni. A filoxériavész előtt a magyar tenger déli részén elterülő szőlőültetvényeken 50-50%-ban foglalkoztak kék- és fehérszőlővel, de az északi-part klimatikus adottságai is kedveztek a vörösbor készítésnek. A fehérboros jelzőt a borvidék a rendszerváltás után kapta, bár már ma is egyre nagyobb területen foglalkoznak kékszőlővel. A hagyományok szerint a szombati nyílt sétálókóstolót egy adott téma köré felépített szakmai est előzi meg, amelyen a másnap kiállító borászok kóstolják egymás sokszor kereskedelmi forgalomban sem kapható tételeit. Az idei téma, amely köré felépült az egész este az Egységes balatoni vörösbor-stílus volt, ennek megfelelően hozták magukkal boraikat a borászok a Jásdi Borteraszra. A szakmai est szigorúan zárt körű, az itt elhangzottak a borászok szakmai tapasztalatcseréjére szolgálnak. Másnap szombaton közel 40 féle vörösbort tudott megkóstolni a limitált számú közönség a hagyományos sétálókóstoló jellegű rendezvényen. A tételek között zömében olyan fajtaborokkal lehetett ismerkedni, mint Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir és Shiraz; csupán néhány pince készült házasítással. Ezek alapján megállapítható, hogy a balatoni terroir leginkább a könnyű, gyümölcsösebb borokban teljesedik ki igazán.  Az évről évre megrendezésre kerülő rendezvényen kóstolható boroknak nem csak a listája bővül, de a vendégek, visszajáró szakmabeliek egységes megítélése szerint a minőség is folyamatosan emelkedik.    A kiállító pincészetek / meghívott borászok teljes listája: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet / Török CsabaFigula Pincészet / Figula MihályGaramvári Szőlőbirtok / Baranyai PéterGuden Kisbirtok / Molnár SzabolcsHomola Pincészet / Homonna AttilaJásdi PinceKáli Kövek Borászat / Szabó GyulaKislaki Bormanufaktúra / Légli GézaPálffy Pince / Pálffy GyulaPetrányi Pince és Borterasz / Bakó AmbrusSzent Donát Birtok / Fejes Olivér (Kovács Tamás igazolt távollétében)Villa Tolnay Borház / Nagy László, Philip OserVon Beőthy Pince / Beőthy János A cateringről, mint minden évben a Gusto Delicate gondoskodott, a hivatalos after rendezvény pedig a Szomszéd Kertjében került megrendezésre.
Adventi Gasztro Piknik Badacsonyban 2018.12.08. 12:00 - 20:00
A BalatoniKör Gasztro Piknik sorozat harmadik rendezvénye ezúttal Badacsonyba érkezik.  A Gasztrohegy és a Badacsony Nyitva kampánynak köszönhetően egyre többen ismerik meg a legendás tanúhegy megújult szolgáltatásait és új arcát. A pontos helyszín a frissTerasz parkolója, a Kisfaludy út - Római út találkozásánál. Fedett, téli Balatonra panorámás sátorban kínálják a helyi fogásokat, borokat és pálinkákat a BalatoniKör tagok.  Ami várható: BalatoniKör tag éttermek, borászatok, pálinkamester, kézműves árusok, élőzene, gyermek programok, szakmai borkóstoló és természetesen a Mikulás. A Bonvino és a frissTerasz között a helyi Tekergővel, elektromos kisbusszal igény szerint segítik a szervezők a gyalogos közlekedést.  A BalatoniKör Gasztro Piknik rendezvény keretein belül Borkarácsonyfa állítás a 2017.évi hegybor termelőivel. Az ünnepélyes megnyitó után a Badacsonyi Tekergő szállítja a résztvevőket a Fiáth Attila által vezetett "Hegymenet -borpiramis stílusgyakorlat öt nemzetközi borvidék borain keresztül" mesterkurzusra, mely a Bonvino Hotelben kerül megrendezésre, 14:00 órától. Hegybor premier: A Gasztro Piknik teljes ideje alatt kóstolhatóak a hegyborok egy külön standon.  A BalatoniKör a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között - akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak - van helyi étterem, cukrászda, pálinkafőző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást, sőt mindig szívesen látják a hasonló gondolkodású tagjelölteket is. Minőség - Hitelesség - Egész éves nyitvatartás - ez a BalatoniKör tagjainak három legfőbb üzenete. Dátum: 2018.12.08. Szombat 12:00–20:00 Helyszín: Badacsony, frissTersz Részletes program: 13:00–13:30    Ünnepélyes megnyitó, borkarácsonyfa állítás a 2017. évi egybor termelőkkel. 12:00–20:00    Résztvevő éttermek és borászatok ételeit és borait lehet kóstolni. 14:00–16:00    Hegybor Mesterkurzus borvidékeken át Fiáth Attilával a Bonvinoban. 17:00–20:00    DocPiano zenekar zenél (bárzenei hangulat, vidám ütemek) Gyerekprogramok: 14:00               Kovács Gábor muzsikus élőzenés és interaktív előadása, hangszerbemutató 14:00–16:00    Fanyűvő játékpark játékait próbálhatják ki a gyerekek. 14.30               Mikulás látogatása, ajándékosztás, fotózkodás. 15:00–15:30    Kovács Gábor muzsikus folytatja zenés műsorát.   Szakmai kóstoló és előadás a Bonvinoban: Hegybor Mesterkurzus borvidékeken át Fiáth Attilával A szakmai érdeklődők és borkedvelők számára egy különleges borkóstolóval készülnek a szervezők. A borkóstolóról további részletek itt olvashatók: BalatoniKör weboldalán Facebook esemény Az eseményre csak előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, a helyek száma korlátozott!!!   A rendezvényen résztvevő kiállítók listája: Borászatok: Laposa Birtok - Badacsony Istvándy Birtok és Borműhely- Badacsony Söptei Pincészet és Étterem - Csopak Dobosi Pincészet és Vendégház - Szentantalfa Trombitás Borház Tamás Trombitás - Köveskál Gyukli Pince Balatonfüred - Balatonfüred Pálffy Pince - Köveskál Fata Pince - Badacsony Szeremley Borház - Badacsony Éttermek: BL YachtClub & Apartments - Balatonlelle Kistücsök Étterem - Balatonszemes Neked Főztem Zánka gasztrokocsma Tölgyes Kúria - Riza Kikötő Étterem- Szigliget Gusto13 Bistro & Delicate - Veszprém Villa Kabala - Szigliget Kalóz Strandbisztró - Fövenyes Hotel Bonvino Wine & Spa – Badacsony Kisfaludy-ház Étterem - Badacsony frissTerasz - Badacsony Pálinkafőző nagymesterünk: Pach Gábor, Fenegyerek pálinka - Zamárdi Kézműves kiállítók: Nanett Zsuzsa Lengyel Búzalelke Annamária Csekő La Vino Vita  Szállás: Bonvino Hotel Wine & Spa Neptun Borhotel Borbarátok Étterem és Panzió BalatoniKörről nemrég készítettünk egy dokumentumfilmet, ajánljuk figyelmetekbe:
Negyedjére is Vörös a Balaton – Az egységes balatoni vörösbor-stílus nyomában
Hagyományosan minden év Mikulás körüli szombatján rendezi meg Jásdi István a Vörös Balaton elnevezésű eseményét a csopaki pincészetéhez tartozó borteraszán, melyre idén december 8-án kerül sor. Az immár negyedjére megrendezésre kerülő sétálókóstolón a legjobb balatoni vörösöket tudja megkóstolni az a limitált közönség, aki idejében megváltotta jegyét a rendezvényre. Idén 13 borász mutatja meg pincéjének válogatott vörös szortimentjét, a kiállítók a szokásokhoz híven Jásdi István meghívására érkeznek majd borteraszra. Az idei évben velük találkozhatnak a vendégek: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet Csobánci Bormanufaktúra Figula Pincészet Garamvári Szőlőbirtok Guden Kisbirtok Homola Pincészet Jásdi Pince Káli Kövek Borászat Kislaki Bormanufaktúra Pálffy Pince Petrányi Pince és Borterasz Szent Donát Birtok Villa Tolnay Borház Az is megszokottá vált, hogy a rendezvényt megelőző napon a borászok egy szakmai zárt körű est keretében mutatják meg egymásnak azt a vörösborukat, amely leginkább beleillik az adott év tematikájába. Idén, az István által meghatározott téma a következő: Az egységes vörösbor-stílus nyomában. A IV. Vörös Balaton újdonsága, hogy a borkóstoló nem ér véget a Jásdi Borteraszon, hiszen az idén nyílt csopaki Szomszéd Kertje vacsorával, élő zenével várja a sétálókóstoló végeztével vendégeiket. A Vörös Balaton kapcsán még a szintén csopaki Petrányi Pince és Borterasz készül tematikus borvacsorával, aki pedig nem jut el Csopakra a hétvégén, Budapesten a Kóstolom Borbárban kaphat egy kis ízelítőt a Vörös Balaton hangulatából Légli Géza és természetesen Jásdi István tolmácsolásában. Facebook események: Vörös Balaton Borvacsora a Petrányi Borteraszon Vörös Balaton a Kóstolom Borbárban
Portugál helyzet itthon: excentrikus 2 in 1 borajánló - 2. rész
A Douron és a Portóin túl is van élet, nem hiába szeretik mindenhol a világban a portugál borokat. No de merre is induljunk, ha a bennünk szunnyadó felfedezni vágyó különc lényünk nem hagy nyugodni? Tippek otthoni, közösségi és tanulnivágyó borozáshoz is az excentrikus borajánlónk második részében. A cikk első részét itt tudod elolvasni.  Barátkozzunk a világ boraival Ismeritek azt az érzést, amikor az ember a homlokára csap, hogy “és ez eddig miért nem jutott senki eszébe?! Hát ez fantasztikus” - nos, pont ilyen a Fill the Winebox webshop koncepciója is. Szívesen innál mondjuk egy chilei bort, de nem szeretnél horribilis postai költségeket fizetni, vagy megrendelni egy rekesz bort az ismeretlenből? Jó helyen jársz. A hagyományos webshop mellett ugyanis “ládákba” pakolhatod a kiszemelt tételt és ha megtelt a láda, a tulajdonosok elindítják a rendelést. És ha bárkiben is kétségek merülnének föl, hogy mennyire működőképes ez a közösségi borrendelés, arra ékes bizonyíték az októberben megnyitott, a webshopéval megegyező elnevezésű borbár a mostanában reneszánszát élő 9. kerületben, amely ebből a szimpla ötletből nőtte ki magát. Talán nem meglepő módon a borbár szortimentje 99 százalékban külföldi borokból áll, és mivel a tulajdonosok fejéből nemzetközi borkiállítások között ingázva pattant ki a fentebb vázolt eredeti koncepció, így biztos kézzel nyúlnak a palack után akkor is, ha a betévedő vendég még esetleg fogalmatlan a világ boraival kapcsolatosan. A választékuk zömét osztrák, olasz, francia, spanyol, német, argentin és chilei borok adják, no és persze mi más, mint portugál borok. Ez utóbbiról ráadásul büszkén állítják, hogy ők foglalkoznak kis hazánkban a legszélesebb szortimenttel. Kompromisszumok nélkül Lehet vitatkozni azzal, és szoktam is, hogy mi magyarok sajnálunk mélyebben a zsebünkbe nyúlni és inkább visszatesszük a drága bort a polcokra értetlenkedve, hogy no de mégis, mi a szösz kerül ebben ennyibe?! Igen, minden bizonnyal van olyan réteg, amelyik értetlenkedik egy-egy palack ára láttán, viszont azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik szánalmas anyagi helyzetük miatt kénytelenek könnyes búcsút inteni a kiszemelt bornak. A Fill the Winebox borbár szortimentjében 50-60 bor található (a borboltban pedig közel 300) és jó hír a kevésbé módos rétegnek: nem a nálunk méltánytalanul igencsak lesajnált kategóriába eső ház borát fogják felszolgálni akkor sem, ha valaki a külföldi borok közül is a földi halandók által inkább megfizethető árkategóriát keresi ilyen-olyan okból kifolyólag itthon is. Nyitás előtt A borbár utolsó fázisában, nyitás előtt két héttel jártam náluk. Azóta felkerültek a képek a falakra, az utolsó ecsetvonás festékillata is tovaillant és nyüzsgő találkaponttá váltak - őszintén szólva ha nem lennék ennyire ízig-vérig vidéki, még sajnálnám is, hogy nem a környéken lakom. A látogatásom apropója a természetesen szintén portugál Santos e Seixo pincészet borkóstolója volt, amelyet személyesen a borászat exportfelelőse, Mariana prezentált. A két család tulajdonában lévő vállalkozás első szüreti időpontja 2010-re datálódik, Douro mellett pedig további két portugál borvidékről is készítenek bort: Alentejo és Vinho Verde. Szortimentjükben megtalálhatóak a könnyebb fehérborok, nem tanninbomba, de komoly lecsengésű vörösök éppúgy, mint ismeretlen, beazonosíthatatlan tőkékről egybeszüretelt igazi ínyencségek.Az este folyamán csupa izgalmas bor került a poharamba, egyik kóstolt tétel könnyebben csúszott, mint a másik, a hangulat ennek megfelelően exponenciálisan növekedett, miközben pedig Mariana töretlen lelkesedéssel beszélt a pincészetről, borokról és az ott dolgozó emberek áldozatos munkájáról. Kiknek ajánlom? Lényegében a Santos e Seixo borait ajánlom mindenkinek, aki még csak most teszi meg az első lépéseket a portugál, vagy tulajdonképpen a határainkon túlmutató borporondon. Egy minden ízlést kielégítő széles szortimentet tudnak felmutatni, amely prizmán keresztülnézve elénk tárul Portugália három borvidékének is színe-java, csupa izgalmas, őshonos szőlőfajtával. Mindenivóként szívesen elkortyolgatom a rozét is egy-egy könnyedebb csevej kísérőjeként, de a komolyabb vörösboraikat, a rejtélyes, nem tudni milyen tőkékről szüretelt borukat akár borsznobok kezébe is szívesen adnám. Így vagy úgy, csalódni nem fogunk, akármelyik palack után is nyúlunk, ingadozó hangulatunk széles spektrumához is tudnak igazodni a pincészet tételei. Zárszóként pedig szeretném elűzni mindenki félelmét: a borok palackjáért nem kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, mint a hasonló minőségi kategóriában alkotó hazai borászok keze munkájáért.   A borkóstolón a Portugál Nagykövetség meghívásából vettem részt, köszönet érte! cikk és képek: Kalmár Borbála