Legfrissebb: 2017-es Csopaki Kódex borok listája

Kóstolom Csapat

10/21/2018 10:08:12 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Minden évben megrendezésre kerül a Kódex bírálat, immáron 2013-óta. Öttagú szakmai és társadalmi zsűrit hívnak össze Csopakon, hogy eldöntsék, mely termelők kaphatják meg a Csopaki Kódex Hegybor és Dűlőbor védjegyet az előző évjárat terméséből készült tételek esetében.

A területeket előre be kell jelenteniük a termelőknek egy évre előre és a szakmai zsűri kóstolóját több területbejárás, illetve pincebejárás előzi meg a védjegyhez vezető úton. A szabályzatnak megfelelő tételeket a bírák minden esetben vakon kóstolják és a borokat csak az utolsó tétel kóstolását követően, miután a bírálati lapot leadták, fedik fel a szakmai és a társadalmi zsűri előtt.

Idei évben a szakmai zsűri tagjai:
  • Mészáros Gabriella – Borkollégium alapítója, oktató
  • Szabó Edit – Borszakíró, Borsmenta online magazin alapítója
  • Tóth Adrienn – WSET oktató, Bormarketing ügynökség tulajdonosa
  • Szik Mátyás – Háromszoros Magyar Sommelier Bajnok
  • Jónás Csaba – Borszakértő, blogger (Művelt Alkoholista & Gault@Millau / gomijo.hu)

Az 2017-es évjáratról Kovács Tamás a Csopaki Kódex Titkára és a Szent Donát Birtok tulajdonosa a következőt nyilatkozta:

„A nyár száraz volt és meleg, nagyon oda kellett figyelni a cukorra és a savakra. Pár nap dönthetett a szőlőben arról, hogy valaki jókor szedi vagy elkésik.”

Azért szükséges kiemelten hangsúlyozni az évjárat sajátosságait, mert a Kódex védjeggyel ellátott borok esetében a savak, maradékcukor  és az alkohol analitikai értéke is meghatározott keretek között kell, hogy mozogjon. Nem lehet alacsonyabb 5,5 g/l-nél a savtartalom titrálható borkősavban kifejezett értéke, a maradékcukor ellenben nem lehet magasabb 4 g/l-nél. Ezen felül a termésmennyiség és a művelésmód is szigorúan szabályozott. A termelők évente többször ellenőrzik a területeket Kódex birtokbejárások és pincekóstolók során, majd a pincében a már kierjedt potenciális Kódex borokat is. Aki valamilyen, akár rajta kívülálló ok miatt, nem tudja betartani a szabályzatot, nem küldhet be a bírálatra bort és az adott évjáratban nem használhatja a Kódex védjegyet. A Csopaki Kódex védjegy alá tartozó tételek különleges minőségű, egyedi ízvilágú, a csopaki termőhely sajátosságait közvetítő borok.

Összesen nyolc tétel kaphatta meg az idei évben a Kódex védjegyet:
  1. Hamvas Pince – Nagykút 2017
  2. Guden Kisbirtok – Slikker 2017
  3. Homola Pincészet – Sáfránykert 2017
  4. Homola Pincészet – Hajnóczy 2017
  5. Fekete Pince – Hegyalja 2017
  6. Jásdi Pince – Lőczedomb 2017
  7. Szent Donát Birtok – Slikker 2017
  8. Szent Donát Birtok – Szitahegy 2017

Csopaki Kódex:

 „2012-ben, a csopaki bortermelők közössége azzal a céllal hozta létre a Csopaki Kódexet, hogy a csopaki szőlő-és borkultúrát, valamint a Csopakit, mint hagyományos borfajta jó hírét és kiváló minőségét védje. A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos szőlőfajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie.”

A négy pillér:

  • Hagyomány
  • Eredet
  • Természetesség
  • Stílus, termőhely

Csopaki Kódex hivatalos oldala: http://csopaki.hu/

A védjegy szabályzata: http://csopaki.hu/vedjegy-szabalyzat/

Villány Kétkeréken V. - Kalandozva

Villány Kétkeréken IV. - Szomjasan

Villány Kétkeréken III. - Szárnyalunk

Fókuszban Eger a Budapest Borfesztiválon
Az őszi boros szezont ismét a szeptember 5-9. között tartó, több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál nyitja, ahol idén a kiemelt téma Eger lesz. Az Egri Bor Most kezdeményezés keretében a borkóstolás mellett számos egyéb programon lehet megismerni az Egri borvidéket.   Boregyetem   A Boregyetem előadás- és kóstolósorozata minden évben egy aktuális témát érint, és idén szintén Eger-fókuszú lesz, ugyanis a nemrég alakult Egri Borműhely tagjai tartanak majd izgalmas előadásokat. Szeptember 2-án a MOM Kulturális Központban a hallgatóság megismerkedhet az egri csillagokkal és bikavérekkel és azok szabályozásával, valamint a borászok bemutatják az új borvidéki palackot. Emellett a régió természeti adottságai, a szőlőfajták, a házasítások szerepe, az elmúlt évek kihívásai és az arra adott válaszok is mind-mind terítékre kerülnek, 10 bor kóstolása közben.   Borfesztivál   A fesztivál négy napja alatt is el lehet merülni az Egri borvidékkel kapcsolatos tudni- és kóstolnivalókban. A rendezvény kiadványában a kiállítók és a programok mellett az Egri borvidékre vonatkozó információkat olvashatnak a vendégek, így érdemes lesz tüzetesen végigböngészni az oldalakat. Standdal a Dula Pincészet, az Egri Korona Borház, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros és Soltész Családi Pincészet, a Petrény Winery, a Thummerer Pince és a Tóth Ferenc Pincészet lesz kint. Változatos stílusú borokat kóstolhatnak náluk a látogatók, a könnyed, reduktív fehérektől kezdve a komoly, nagytestű vörösekig.   Érdemes figyelni a fesztivál ideje alatt az egri pincészeteknél is a Pár Borpár nevű szakmai kóstolóprogramot, ami interaktív módon közvetít borismeretet, akár a laikusoknak is. A részt vevő standoknál előre meghirdetett borpárokat kínálnak úgy, hogy azok egyike ingyen kóstolható. A két tétel hasonlít egymáshoz, ám valamiben mégis különböznek: lehet ugyanaz a bor két évjáratból, alap vagy prémium kategóriából, vagy míg az egyik tartályos, a másik hordós érlelést kapott.   A Nébih Borkvíz Bárban szintén szakmai ismeretekhez lehet jutni, természetesen játékos formában. A sátorban számtalan érdekes, borral és az Egri borvidékkel kapcsolatos játék várja az érdeklődőket. A megszerzett tudás mellett az ajándék sem marad el, sőt garantált.   Mindig érdekes élmény, ha maguk a borászok mesélnek arról, hogyan lett végül ez a hivatásuk, mi történik a szőlőben, a pincében, milyen volt átélni egy-egy kihívással teli évjáratot, hogyan készítik a házasításokat, melyik a kedvenc boruk. A borfesztivál pénteki napján a Savoyai színpadon 17-18 óra között egy-egy pohár borra várják az érdeklődőket, akik mindezeket megtudhatják.      Jótékonysági borárverés   A Budapest Borfesztivál és a Máltai Szeretetszolgálat közösen rendezi meg szeptember 12-én a Jótékonysági borárverést. A pincészetek által felajánlott palackokra cégek és magánszemélyek egyaránt licitálhatnak, hogy aztán a befolyt összegből a Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodáját támogassák, ahol a legszegényebb helyi családoknak segítenek visszatérni a munka világába. Az eseményre az Egri Borműhely tagjai egy válogatást ajánlottak fel egri bikavérekből és csillagokból, a csomagban több évjáratból találhatóak különleges, limitált számú tételek, magnum és dupla magnum palackok.   (forrás: sajtóközlemény)  
Hungarian Gettogether 2.0
Idén második alkalommal rendezték meg az online borszakírók versenyét, a Hungarian WebWineWritingot. A versenyzők  magyar és angol nyelvű írásaikkal nevezhettek a "Márkaépítés borban", a "Ritka fajták térhódítása" és a "Borturizmus másként" kategóriákban. Összesen 57 nevezés érkezett, ezek közül választotta ki az egyes kategóriák zsűrije azt a 3-3 cikket, amik köztött a közönség szavazata döntött. A díjak a szakmai különdíjakkal együtt a móri Csetvei Kertben egy boros rendezvényen kerültek átadásra, ahol a meghívott vendégek jónéhány magyar borvidék borait is megkóstolhatták.    A magyar nyelvű kategóriák mindegyikét a Pécsi Borozó szerzői nyerték, Ercsey Dániel, Győrffy Zoltán és Balázsné Magyar Dorottya nyereménye többek között egy 4 napos magyarországi szakmai bortúra volt, emellett a legtöbb szavazatot kapott Ercsey Dániel egy őszi spanyolországi bortúrát is nyert teljes ellátással és sok-sok kóstolóval. Persze jópár palack bor és cava is emlékezteti majd a versenyzőket a szép eredményeikre.  A szakmai különdíjak közül a Sánta Zoltán Emlékdíjat dr Veszelszki Ágnes, a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Geri Ádám és Juan Sebastian Giraldo, míg az Akó kiadó díját Győrffy Zoltán kapta.  E sorok írójaként érzelmileg is kötődöm a rendezvényhez - a tavalyin az egyik kategória nyerteseként részt vehettem a magyarországi bortúrán, ahol három és fél nap alatt 1300 km-t tettünk meg, 14 különböző programon vettünk részt, és életre szóló emlék az a boros kirándulás. Idén zsűritagként kapcsolódtam a versenyhez, és nagy élmény volt elsők között olvasni a "Ritka fajták térhódítása" kategória írásait.    A díjátadó előtt és után a több mint kétszáz szakmabeli vendég igazán szép boros felhozatalból válogathatott. A házigazda móri Csetvei Pincészet mellett itt volt az egri Tóth Ferenc Pincészet, a soproni Taschner Bor- és Pezsgőház, Hegyaljáról a TR Művek és a Zsirai Pincészet, Neszmélyről a Hilltop, a Badacsonyi borvidékről a Sabar Borház és a Borbély Pincészet, a Hajós-Bajai borvidékről a Koch Borászat, Somlóról a Tornai Pincészet, Etyekről az Etyeki Kúria, Villányból a Csányi Pincészet, a Pannonhalmi borvidékről pedig a Babarczi Szőlőbirtok, de néhány cavát is megkóstolhattunk Spanyolországból. Bár most inkább a borászokkal és a kollégákkal beszélgettünk, nem jegyzeteltem borokról, de ha egy szubjektív top hármas listát kellene mondanom, Tóth Ferencék Egri Csillaga, a Csetvei Pinot Noir és a TR Művek Édese biztosan benne lenne.    Amikor a péntek délutáni csúcsforgalomban elindultunk, nem annyira értékeltük, hogy egy néhány órás programért Mórra utazunk, de az érkezés után már nem volt kétséges: ez a helyszín megért egy kis buszozást. A szőlőtőkék között kialakított rendezvénytérről fantasztikus a kilátás, jól látható a színpad, jól kiépített az infrasturtúra, és borospohárral a kézben a tőkéről szőlőszemeket csipegetni egyszerűen jó dolog.  Izgalmas helyszín, izgalmas borok,  és egy fél nap "magunk között" - nem is tudnánk jobb körítést elképzelni egy szakmai megmérettetés lezárásához. Gratulálunk a nyerteseknek!       szöveg, fotó: Szabó Hajnalka
Szubjektív beszámoló a Balatonfüredi Borhetekről
Harmincas, csinos hölgyek a pult előtt, egyikük tétován megszólal: - Valami édeset szeretnénk!  - Édeset nem tudok adni, az összes borunk száraz. - Én gondoltam amúgy, hogy az igazi vörös nem is édes! - mondja halkabban a barátnőihez fordulva.    A beszélgetés a Balatonfüredi Borheteken zajlott, ahol három napig egy baráti borászat, a Thetis Birtok pultjánál segítettem borokat ajánlani. Az utóbbi időben általában olyan rendezvényekre jártam, amik kifejezetten a bor köré szerveződtek, többnyire szakmai-, vagy a bor iránt érdeklődő közönséggel, így kíváncsi voltam, hogy milyen borokat keresnek ott, ahol sokan csak strandról hazafelé menet állnak meg egy hosszúlépésre, vagy a nyaralás egyik estéjére terveznek egy görbe estét. Elárulom: mindenfélét.  Igen, egészen sokan kerestek édes bort, ami nálunk nem volt, vagy más gyümölcsbort, olyat, ami nem szőlőből van - viszont sok embert meg lehetett győzni, hogy kóstoljanak meg valamit a mi borainkból, és a többség nem bánta meg, hogy hagyta magát eltéríteni az eredeti szándékától. Olyanok is voltak szép számmal, akik azért jöttek, mert korábban kóstoltak már valamit a pincészettől, vagy pont azért, mert még sohasem. Ezt a nyitottságot szerettem legjobban, na meg a közönség sokszínűségét. Rövid idő alatt sok visszajáró vendégünk lett, közöttük olyanok is, akiket később is mosolyogva emlegettük - például a "Zenitesek". A hétvége legnépszerűbb bora nálunk a 2017-es Zenit volt, ami a Vinagora Borversenyen arany érmet kapott - nem véletlenül. Aki egyszer megkóstolta, általában újra sorba állt egy következő pohárért. Első este négy fiatal vagány srác jött a pulthoz, és a Zenitről eszükbe jutott egy foci csapat, ezért abból kértek fröccsöt. Igyekeztünk meggyőzni őket, hogy ebből a borból ne fröccsöt igyanak, inkább kóstolják meg tisztán. Szerintem nem mertek ellenkezni... mindenesetre kértek 4 pohár bort, és külön szódát. Aznap este még ötször jöttek vissza, másnap kétszer, annyira beleszerettek a borba, hogy ezután nem akartak mást inni.  Egy japán lány a magyar barátnőjével kóstolt nálunk olaszrizlinget. Végül öt palackkal vásároltak belőle, és bár fogalmuk sem volt, hogy ezt hogy juttatják haza Japánba, úgy döntöttek, hogy ez lesz a magyarországi szuvenír, mert annyira megszerették.  Sokféle vendég megfordult a Borheteken, sokféle ízléssel, de szerencsére van választék, itt biztosan mindenki megtalálja a neki megfelelő bort. Néhányat én is ajánlok azok közül, amiket megkóstoltam:  Figula Pincészet: Sóskút Olaszrizling 2018 - Idén Figula Mihály kapta a "Borászok Borásza" megtisztelő címet, ezért úgy gondoltam, a borvidék ikonikus borát, az olaszrizlinget ettől a pincészettől mindenképpen megkóstolom. A Sóskút Olaszrizling virágos-ásványos jegyei azonnal meggyőztek, hogy jó helyre került az a díj, és ez a szőlőfajta tényleg ezen a környéken adja a legjobb borokat.  Gyukli Pince: Solaris bio 2018 - Ha valaki izgalmas, tartalmas bort keres, kóstolja meg a a Solarist, amit hazánkban kizárólag a Gyukli Pincészetnél találhatunk meg. Azoknak is ajánlom, akiknek fontos a környezettudatosság, és vegyszermentes gazdálkodásból származó borokat keresnek.  Zelna Borászat: Penke Pinot Gris 2016 - A családi borászathoz köthető a legújabb balatonfüredi borbár is, de a Borheteken is érdemes ellátogatni a standjukhoz. A Penke Pinot Gris végtelenül elegáns, de nem hivalkodó, úgy jó, ahogy van. Új dimenzióba helyezi a sokak által lesajnált szürkebarátot.  Thetis Borászat: Zenit 2017 - Három napig ennél a borászatnál kínáltam a borokat, így minden visszajelzést elsőként hallottam, és erre a borra csupa jót mondtak. Kevesen ismerik ezt a fajtát, de akik egyszer megkóstolták, általában újra visszajöttek. Egyszerre gyümölcsös és fűszeres és tartalmas, nagyon komplex bor.  Arias Pince: Turán - A borvidékre a fehérborok jellemzőek, de vannak nagyon jó vörösök is, ezek közül most a különlegességre vágyóknak ajánlok egyet. A fajtát sok borászatnál festőszőlőként használják, kevesen palackozzák önállóan, azokból viszont nagyon érdekes, mély borok születnek, aminek én is nagy rajongója vagyok. Az arra fogékonyak egyébként itt a boroscímkékbe is bele fognak szeretni!    A Balatonfüredi Borhetek szeptember elsejéig várja a vendégeket. A borválaszték és a környezet is megér egy kiruccanást!      szöveg és fotó: Szabó Hajnalka
A Balatonfüred-Csopaki borvidék
A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton északi partjának Balatonalmádi és Zánka közötti részén található. Nagy múltra tekint vissza itt a szőlőtermesztés és a borkészítés, levéltári adatok szerint 1082-ben a veszprémi püspöknek már volt csopaki szőlőterülete. A borvidék két bortermelő körzetet, a Balatonfüred-Csopakit és a Zánkait foglalja magába, de borait tekintve még változatosabb. Balatonfüred környékére a testesebb, tüzesebb borok jellemzőek, míg Csopak környékére inkább a lágyabbak, visszafogottabbak.    A környék legjellemzőbb szőlőfajtája az olaszrizling - a "csopaki olaszrizling" fogalom, sokak szerint a fajta ezen a vidéken adja a legjobb borokat. Ezen kívül található még itt szürkebarát, rajnai rizling, furmint, ottonel muskotály, sauvignon blanc, tramini, zenit. Vörösborokat főként kékfrankosból, zweigeltből, merlotból, cabernet francból, cabernet sauvignonból készítenek.   A térségben megalkotott Csopaki Kódex a borvidék hagyományos fajtáját, az olaszrizlinget helyezi középpontba, és célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A védjegyével ellátott borok megfelelnek az ország legszigorúbb minőségi- és eredetvédelmi szabályainak.    A borvidék települései:  Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka    A terület időjárását a közeli Bakony hegység és a Balaton határozza meg. Jellemző a sok napfény. Talaja változatos, van itt vörös homokkő magas vasoxid tartalommal, dolomit, márga, mészkő, vulkáni tufa. A borvidék talaja gazdag kalciumban, magnéziumban és káliumban.   A borvidéken több kisebb-nagyobb borászat található, ezek a teljesség igénye nélkül:  Béla és Bandi Borászat   Dobosi Pincészet Feind Borház   Figula Pincészet   Gyukli Pincészet Homola Pincészet   Jásdi Pince   Pántlika Pincészet   Petrányi Pince   Söptei Pincészet Szent Donát Birtok   Tamás Pince   Thetis Birtok   Vesztergom Pince   Zelna Borászat   A pincészetekkel számos rendezvényen találkozhatunk, de vannak, akikhez kifejezetten rendezvényt társíthatunk, mint például a Jásdi Pince vagy a Homola Pincészet.  A Jásdi Pince épülete már az 1800-as években is fontos szerepet töltött be a borvidék életében, a korabeli feljegyzések szerint is a kor legmagasabb színvonalán folyt itt a borászati munka. A Jásdi család tulajdonába húsz éve került az épület, és a felújításnál ők is a legmodernebb feldolgozó eszközök beszerzésére törekedtek. A pincében folyó kimagasló munkát a szakma is elismeri, 2017-ben Jásdi István lett a Borászok borásza. Jásdiék a balatoni szőlőket is felkarolták: nagy szerepük van abban, hogy az "Olaszrizling szerintünk" rendezvény az elmúlt tíz évben egyre nagyobb érdeklődés mellett mutatja be a népszerű szőlőfajta sokféleségét. A Jásdi Borteraszon zajlik évek óta a Vörös Balaton rendezvény is, ami azt hivatott bemutatni, hogy bár a Balatont legtöbben a fehérborokkal azonosítják, a térségben vannak figyelemreméltó, elegáns, komplex vörösök is.  A Homola Pincészet egy évtizede van jelen Paloznakon, de azóta több területen is sokat tettek a borvidék ismertségéért. Nem csak boraikat és a borteraszukon rendszeresen megrendezésre kerülő rendezvényeket, de Sáfránkert vendéglőjüket is sokan ismerik. Ennél többen talán csak a Paloznaki Jazzpikniket, amivel Homoláék idén nyolcadszor vonzottak többezres tömeget a parányi Balaton parti településre. A rendezvényre annyira jellemző a lokálpatriotizmus, hogy itt  saját boraikon kívül kizárólag néhány környékbeli pincészet borait kínálják a vendégeknek.        szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Kóstolom, Szent Donát Birtok  
Milyen is az, amikor egy jó ügy képviselete találkozik a minőségi gasztronómiával és a zalakarosi bringás életérzéssel?
Amikor Bezerics Dani, a Paletta Bisztrók tulajdonosa értesült a zalakarosi Go Bike kezdeményezésről, és a bike food-ról, azaz az év kerékpáros ételéről, azonnal tudta, hogy elkészíti annak Palettás verzióját és étlapra tűzi azt.   Egy egyedülálló összefogásnak köszönhetően most olyan zalakarosi védjeggyel kerülhetnek forgalomba ezek a szendvicsek, amelyeknek köszönhetően, minden egyes eladott darabból 100 Ft-tal tudják támogatni a Lámpás 92' Alapítvány munkáját, akik közel 30 éve, több száz fogyatékossággal élő és rászoruló családok mindennapjait teszik szebbé és boldogabbá. A bike food budapesti bemutatóján Czirákiné Pakulár Judit turisztikai alpolgármester vezette be a hallgatóságot a zalakarosi kerékpáros életérzésbe és felhívta a figyelmet, hogy egyre komplexebb élménycsomagokat kínál a desztináció: a város az egészségturizmus mellett a kerékpáros turizmus erősítésével szeretné bővíteni imázsát. A több mint 30 kilométeres körzetben kiváló kerékpárutakon, kezdőknek is kényelmesen bejárható, ráadásul meseszép kerékpározási lehetőségeket nyújtanak. A kerékpáros sporthoz folyamatosan fejlődik az infrastruktúra is, kölcsönzési pontok és szervizhálózat is rendelkezésre áll. Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Non-profit Kft. ügyvezetője kiemelte: a Go Bike integrált program óriási siker, hiszen mind a Zalakarosi Fürdő, mind a szállodák, de a helyi iskola, a kerékpáros centrum és a tourinform iroda is csatlakozott kerékpárosbarát csomagokkal, akciókkal, de ennek a programnak a jegyében készítette el nemrégiben a Park Inn Zalakaros séfje, Virág József Magyarország első bikefood ételét is. Az ételnél szempont volt, hogy legyen innovatív és fantáziadús, mobilis, és minőségi, lehetőleg helyi alapanyagokból készüljön. Az étel pontos receptúrája már elérhető a https://zalakaros.hu/bikefood weboldalon, így azt bárki elkészítheti, sőt étlapra is tűzheti. Ezt az ételt gondolta újra és mutatta be Bezerics Dani, aki a sajtótájékoztatón megkapta Kovács Szabolcstól a bike food védjegyet, így hamarosan a Paletta bisztrókban is kóstolható lesz az étel. A kerekasztal beszélgetésén részt vett Zimányi Mózes, a Lámpás ’92 Alapítvány képviseletében, valamint Laky Zsuzsi, a Zalakarosi Fürdő egészségnagykövete is, aki szintén a kezdeményezés mögé állt. Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő Zrt. vezérigazgatója, a budapesti eseményen ismertette a Zrt. terveit a kerékpárosok számára is számos lehetőséget kínáló Zalakarosi Családi, Élmény- és Gyógyfürdőről. Tapasztalatszerzésre, egy zalakarosi fürdőzésre és élménynapra hívta meg a Lámpás ’92 Alapítványt.   (forrás: sajtóközlemény)  
Felpezsdítik Tokajt
A tállyai Szóló pincészet már több izgalmas bort letett az asztalunkra, és ez most sincs másként. Éless Tímea borász ügyesen egyensúlyoz a tradicionális tokaji és az avantgárd stílusirányzatok között, legújabb kísérlete a boogie névre hallgató pét-nat lett. A pétillant naturel, vagy rövidebb nevén pét-nat, egyike a buborékos boroknak. Már a 17. században is készítették, így nem újdonság, ám a borászok és a fogyasztók néhány éve újra felfedezték maguknak. Az, hogy divatos lett, szinte kéz a kézben járt a természetes borkészítés térnyerésével. Nincs olyan kötöttség benne, mint egy szigorú termékleírással rendelkező champagne vagy prosecco esetében, készülhet bárhol, erjedhet hordóban, tartályban vagy akár amforában, lehet játszani, kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal is. A pét-nat az egyszerű, ugyanakkor kockázatos méthode ancestral eljárással készül, ami azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt lepalackozzák, így a benne maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok. A lezárás után már nem nyúlnak hozzá többet, a borra van bízva, hogy hogyan változik. A pét-natban jellemzően benne hagyják a seprőt, így opálos látványt, valamint egy izgalmas, a megszokottól eltérő textúrát és aromavilágot létrehozva. „Most is a férjem volt az, aki egyik nap azzal állt elő, hogy készítsünk pét-natot  – meséli Éless Tímea borász. – Ez a 800 palack egy kísérlet volt számunkra. Hiszünk a furmintban, és kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen így elkészítve ez a fajta. Örülök, hogy végül sikerült egy ilyen, több szempontból is egyedi tétellel bővíteni a portfóliónkat.” A boogie névre keresztelt pét-nat alapját a Dukát-dűlőből szüretelt, szép savszerkezetű alapanyag adta. Még kíméletesebben préselték, mint bármit korábban, majd egy 15 hektoliteres tartályba tették, ahol spontán erjedt. Folyamatosan figyelték a cukor és az alkohol mennyiségét, hiszen elképzelésük szerint 16 gramm cukor kellett ahhoz, hogy később a megfelelő nyomás létrejöjjön az üvegekben. Amikor elérték az optimális arányt, felkeverés helyett a tartály aljáról töltötték meg a palackokat, hogy az átlagosnál nagyobb mennyiségű seprővel táplálják az élesztőt, ezzel előmozdítva a mind teljesebb erjedést. Megjelenésében is valami rendhagyóra törekedtek, ami egyben a funkcionalitást is szolgálja. Kartonhengerekben, fejjel lefelé állnak az egyes palackok. A fogyasztók választhatnak, hogy óvatosan felrázzák a seprőt, vagy eltávolítják az üveg nyakában leült szedimentet. Ízlés kérdése, hogy ki hogyan kedveli jobban, de akár a rázást, akár a házi degorzsálást választja valaki, mindenképpen víz alatt érdemes kinyitni a palackot a nagy nyomás miatt. A pét-nat műfajának sajátja ez a könnyed játékosság, amibe most a Szóló pincészet bevonja a vásárlóit. Olyan tétel ez, amiből soha nem elég egy pohár. Vagy egy palack.
Balatoni Kör
A Balatonnál mindig történik valami. Igen, egész évben! A négy évszakos, minőségi vendéglátást tűzték zászlajukra azok a borászok, éttermesek, szállásadók, akik megalapították a Balatoni Kört. A körnek itt bizony több jelentése van. Ha végig látogatjuk őket, szó szerint körbe kóstolhatjuk a Balatont időben és térben egyaránt - januártól decemberig, Északtól Délig, Kelettől Nyugatig. De kört alkotnak szakmai közösségként is, hisz tudják, együtt többet tudnak adni, mint egyenként. Szívesen ajánlják egymást, mert mindannyian minőségit, értékeset, emlékezeteset adnak a vendégeknek, a céljuk pedig közös: olyat nyújtani, amiért a hozzájuk látogatók visszajárnak, újra meg újra meg újra.    Hogy mennyire hisznek az egységben, a minőségben, arra jó példa a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös bora is, a Balaton Bor, amiből idén már a negyedik évjárat kerül a poharunkba. Egységes a palack, egységes az arculat, mégis mindegyik bor egy kicsit más. A Balaton környékének legismertebb szőlőjéből, az olaszrizlingből azonos borkészítési elvek mentén készítettek a borászok olyan jó minőségű, jóivású bort, amivel megmutatják, hogy van értelme közösségben, egyforma értékeket figyelembe véve, közös gondolkodás mentén bort készíteni. Példájukat azóta több borvidéken követték, miközben ők a következő minőségi szintre léptek, és második éve már HegyBort is készítenek.    Akárcsak a tevékenységek, a tagok is ugyanolyan sokszínűek.  Laposa Bencének, a Balatoni Kör elnökének neve jól cseng a balatoni borok kedvelői körében, ráadásul a Laposa Birtok mára igazi gasztrobirtokká nőtte ki magát, hiszen négy különböző helyen négy különböző stílusú vendéglátó helyet működtetnek. Az ikonikus Hableány csak néhány hete nyílt meg, de egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak.   Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője egy véletlennek köszönhetően lett éttermek, apartmanok, egy hotel és egy kikötő tulajdonosa - majd a Balatoni Kör alelnöke. Ötleteivel folyton építi, szépíti a társulást.   Szamosi Lóránt tiszteletbeli tag , a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója sokat tesz azért, hogy a a Balaton környékén a szakmát magas szinten művelő fiatal séfek, cukrászok és pincérek dolgozzanak, és ők is részesei legyenek a balatoni gasztronómia megújulásának. Segítségével valósult meg az a program, amelynek köszönhetően a tehetséges diákoknak tanulmányi továbbképzést és gyakorlati helyet biztosítanak, a vendéglátóhelyek pedig így jó alapokkal rendelkező munkaerővel dolgozhatnak.   Dobosi Győző nevéhez nem csak a biogazdálkodást folytató szentantalfai Dobosi Pincészetet köthetjük. A Rizling Generáción belül ő az, aki a BalatonBor és a HegyBor márkák létrejöttében legnagyobb szerepet játszott, és fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy ezek a hazai piacon minél nagyon ismertséget és elismertséget szerezzenek.  Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinkák készítője, aki a Balatoni Kör egyik alapító tagja. Egy évtizede foglalkozik pálinka készítéssel, s azóta számos hazai és nemzetközi versenyen ért el eredményeket. Oktatja a pálinkafőzést és a pálinkabírálatot, emellett lepárló berendezések képviselője és szaktanácsadója.    Kovács Tamás csopaki Szent Donát Birtoka nem csak kiváló borairól, de a birtokon működő regionális gourmet konyhát vivő étteremről is ismert. A tulajdonos-borász emellett fontos szerepet tölt be a Csopaki Kódex, az egységes csopaki borszabályozás megalkotásában is. A Csopaki Kódex a borvidék hagyományos fajtáját, az olaszrizlinget helyezi középpontba, és célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A védjegyével ellátott borok megfelelnek az ország legszigorúbb minőségi- és eredetvédelmi szabályainak.  Hajdu Attila új tagja a Balatoni Körnek. Az egykori magyar válogatott kapus manapság a vendéglátás területén aratja a babérokat. A Balatonudvari és Vászoly határában lévő Fürjes Udvarház és Borterasz tulajdonosa nem csak szálláshelyet, de borokat is kínál vendégeinek - nemrég debütált saját olaszrizlingje, amit nagyon kedvelnek, akik megkóstolták.    Csak néhány név, hiszen bárkit kiemelhetnénk a Balatoni Kör tagok közül, és mindannyiuk álmai, munkája hozzájárul a Balaton környéki vendéglátás rohamos fejlődéséhez. Borteraszok és a parttól távolabb eső pincék, a legjobb vidéki éttermek és egyszerűbb bisztrók, szállások és aktív kikapcsolódást kínáló helyszínek egyaránt tárt kapukkal várnak. Mindenkinek azt ajánljuk: kóstolják körbe a Balatont, fedezzék fel a helyi szépségeket, ízleljék meg a helyi finomságokat, őrizzék meg azokat az értékeket, amit ez a csodálatos tó ad nekünk.        szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Kóstolom, Balatoni Kör, Facebook  
Kéknyelű, a badacsonyi kuriózum
A több évezredes szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidéket északról a Bakony hegység, délről a Balaton határolja, így a vízfelületről visszaverődő napfény, a páratartalom és a hűvös bakonyi szelek, valamint a vulkáni eredetű bazalt talaj egyaránt hozzájárulnak a badacsonyi borok különleges minőségéhez.     Világszerte egyre nagyobb teret kap az a nézet, hogy keressük a helyit, a ritkát, az egyedit. Ennek is köszönhető, hogy itthon is egyre népszerűbbek lesznek olyan szőlőfajták, amik az elmúlt évtizedekben teljesen kikoptak a köztudatból. Ezek egyike a kéknyelű, Badacsony őshonos szőlőfajtája, melyet összesen nagyjából ötven hektáron termesztenek, így mindenkinek csak kis területe van belőle, mégis szinte minden badacsonyi borász szortimentjében megtaláljuk. A szőlő nevét a levelele nyelének kékes-vöröses színéről kapta, és az a különlegessége, hogy csak női virágzattal rendelkezik, beporzásához rózsakő vagy budai zöld fajtát szoktak mellé telepíteni. Régebben "úri szőlőnek" nevezték, úgy tartották, hogy alacsony terméshozama miatt ezt csak úri passzióból szokás termeszteni. Úrinak mi mégis inkább a különlegessége miatt neveznénk. Sok törődést igényel, amit aztán sokszorosan meghálál. Ízvilága visszafogottabb, virágos-gyümölcsös jegyei az érlelés során egyre érettebb gyümölcsös karaktert mutatnak, de fő jellegzetessége mégis az, hogy a badacsonyi termőhely ásványosságát egyetlen fajta sem adja vissza ennyire jól, mint a kéknyelű. Bora fiatalon is élvezhető, legszebb arcát mégis általában néhány év után mutatja meg. A kéknyelűből a gyöngyözőtől a könnyedebb és testesebb száraz borokon keresztül a késői szüretelésű édesig sokféle bort készítenek a badacsonyi borászok, akik közül többen az elmúlt évjáratot már a kifejezetten a fajtához tervezett kék színű rajnais palackba töltötték, ezzel is megkülönböztetve a többi fajtától.   Az elmúlt két évben egyre nagyobb reflektorfénybe került ez a ritka szőlőfajta - ebben nagy szerepe van Istvándy Gergelynek, aki a teljes Istvándy Birtokon napokon keresztül tartó fesztivált álmodott meg a kéknyelű köré. A Kéknyelű Ízlelő tavaly és idén is egy zártkörű szakmai kóstolóval kezdődött, amire több mint húsz badacsonyi borász hozta el a borát, majd a nagyközönségnek tartottak borkóstolót, és a kéknyelűhöz hangolták a kínált ételeket is. Itt, és a badacsonyi borászok évek óta megrendezett budapesti kóstolóján is nagy rajongótábora alakult ki a kéknyelű boroknak, ami a borászokat is arra sarkallja, hogy egyre több arcát mutassák meg a borvidék egyedi fajtájának.    Kihagyhatatlan kéknyelűt készítő borászok, a teljesség igénye nélkül:  Istvándy Birtok és Borműhely  Málik Pince Csendes Dűlő Szőlőbirtok VáliBor Laposa Birtok Nyári Pince Sabar Borház Szászi Birtok Villa Tolnay Bor- és Vendégház         szöveg: Szabó Hajnalka fotók: Kóstolom