Balatoni KÖR |
|
10/18/2018 7:40:03 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A hazai turizmus gyakran csak a nyári hónapokra korlátozódik, amely kihat a gazdaságra, vendéglátásra, munkerő-problémákra is. Ennek egyik ellenpontjaként alakult meg 2014-ben a Balatoni KÖR, amely helyi vendéglátósok és borászok összefogásából született meg, tagjaik pedig egész évben nyitva tartanak. Őket kereste fel a Kóstolom Csapata, az általánossal szembe menve – októberben.
Balatoni KörTúra elnevezéssel az egész évben nyitva tartó Balaton szellemiségében látogatta meg a Kóstolom Csapata a Balatoni KÖR tagjait, méghozzá a tó körüli kiváló infrastruktúrát kihasználva, kerékpárral. Ennek megfelelően a cél is kettős volt: bemutatni, hogy a balatoni régió természeti és turisztikai kínálata túlmutat a strandok adta lehetőségeken, valamint egy, a környezetvédelemre épülő aktív turizmus promótálása.
A túrával és a meghatározott célokkal kapcsolatosan Pintér Zsolt (Kóstolom Ügyvezető) elmondta: „Hiszem, hogy az össznemzeti boldogság faktor is magasabb lenne, ha 7 hónapon keresztül nem csak a nyarat várnánk, majd 2 hónapig azon keseregnénk, hogy már elmúlt, miközben túrázni, kirándulni, jókat enni-inni egész évben lehet. A kínálat már megvan, csak a keresletet kell megteremtenünk, ez pedig csak és kizárólag rajtunk múlik.”
Az egész éves Balaton nyitva tartásával nemcsak a hazai turizmust lehet fellendíteni, hanem gazdaságilag is egy élhető régiót lehet működtetni az itt élők részvételével, amely a sokszor emlegetett munkaerő-problémákra is megoldást nyújthat.
A Balatoni KÖRtúrával kapcsolatosan Gyukli Krisztián (Gyukli Pince, Balatoni KÖR alelnöke) elmondta:
„A Balatoni Kör Egyesület tagjai tudják, hogy a tóhoz érkező vendégek egyre nagyobb része várja a kiemelkedőt és a személyre szabott élményt. A Kör tagjai hisznek továbbá abban, hogy aki ezt az igényt kielégítő magas színvonalú szolgáltatást nyújtja, az tud csak hosszú távú tervet vizionálni. A Balaton-Körtúra ezen kiemelkedő minőséget nyújtó állomások mentén végighaladva állított össze egy átfogóképet arról, hogy miért érdemes a tóra, mint egy magas életminőséget garantáló élettérre gondolni a jövőben.”
A túrától folyamatosan készültek részletes beszámolók szöveges és videós formátumban is:
Cikkek:
1. https://www.kostolom.hu/Hir/500/hagyomanyok-nyomaban-20180930
2. https://www.kostolom.hu/Hir/501/a-badacsony-mesel
3. https://www.kostolom.hu/Hir/503/eszakrol-delre-balatonikortura
4. https://www.kostolom.hu/Hir/502/szokout-a-felvideken
5. https://www.kostolom.hu/Hir/504/a-nem-is-olyan-lapos-del
6. https://www.kostolom.hu/Hir/506/izekkel-teli-vegjatek
Videók:
1. https://www.youtube.com/watch?v=mQUjAb83OOM
2. https://www.youtube.com/watch?v=qGSqYO24d0o
3. https://www.youtube.com/watch?v=YQ90LyOx4c0
4. https://www.youtube.com/watch?v=q5oTLWfPkec
5. https://www.youtube.com/watch?v=if02eUccIqM
Youtube - https://www.youtube.com/kostolom-csapat
Facebook - https://www.facebook.com/kostolomwineout
Instagram - https://www.instagram.com/kostolom_wineout/
A túra útvonala a következő volt:
1-2. nap: Hagyományok nyomában
A Balaton-felvidékbe könnyű beleszeretni: varázslatos, ősi, egyedülálló. Egly Márk Sümeg történelméről mesél nekünk, eltekerünk az országban egyedülálló zalaszántói sztúpához, majd belefeledkezünk a Balatoni KÖR őszi gasztroforgatagába, hogy másnap már Szigligeten és a Badacsonyban folytassuk az íz-, és élményvadászatot!
3-4. nap: A Badacsony mesél
A Laposa család magyarázza el nekünk, hogy mitől különleges a Badacsony, miben hisznek ők, mesélnek az összefogásról, amely az egész régió felfogását pozitív irányba mozdította. Mi pedig végig kóstoljuk a környék ízeit – legyen az szilárd, vagy folyékony. Másnap a Káli-medence irányában hagyjuk el a partot, ahol további kiváló vendéglátóhelyeket keresünk sorra – valamint a kihagyhatatlan Hegyestűt.
5-6. nap: Éljen a gasztronómia
A Balaton-felvidék az otthona számos ismert és elismert étteremnek, vendéglátóhelynek. Ez a két nap tényleg nyálcsorgató lesz: Vászolyi Sajtmanufaktúra, Neked Főztem, Kalóz, Márga, nem is beszélve a kiváló Balatonfüred-Csopaki pincészetekről. Bergmann Ernő mesél a BalatonBor fagyiról, meg arról, hogyan lehet elkészíteni az ország legjobb krémesét. Hajdú Attila kerékpár nyergében csatlakozik hozzánk és bemutatja, hogy mibe szeretett ő bele.
7-8. nap: Ha délre érünk
Megérkezünk Délre. Az ország egyik legjobb pálinkafőzdéjében a szakma fortélyait lessük el, szép idő esetén vitorlázni megyünk, pezsgőzünk, kilátózunk, majd a gyümölcsök wellness-ét megirigyelve a BL YachtClubban mi is a pezsgőfürdő habjai közé merülünk. A zárónapon további borkóstolók várnak majd, ebédre a régió talán leghíresebb étterme, a Kistücsök, desszertre pedig az idén is Top 10 cukrászdába kerülő Villa Gréta fogad.