Kóstolom Csapat |
|
10/16/2018 9:06:42 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Balatoni-KÖR gondolatisága nem marad örökség nélkül: a Siófoki Szakképzési Centrumban, amelyhez az egész Balatoni régió hozzátartozik nemcsak hagyományos, hanem felnőttképzésben is készítik fel a diákokat a vendéglátó szakma fortélyaira, mutatják meg nekik az ebben rejlő szépséget és felfedezésre váró potenciált. A Balatoni-KÖR pedig már most segíti a felnövőben lévő generációt. Hogy hogyan kapcsolódnak ők ketten össze? Az alábbi interjúból ez is kiderül.
A Siófoki Szakképzési Centrum egyik kiemelt rendezvénye volt a tavaly ősszel megrendezett, gasztronómiai versennyel kiegészült Krúdy-napok. A megmérettetést a nagy érdeklődés eredményeként idén is megtartják, némi csavarral persze. A gasztronómiai versenyben változik a tematika, egyre többen mérkőznek meg a Balaton Fiatal Séfje vagy éppenséggel a Balaton Fiatal Cukrásza-díjért. Ennek apropójaként beszélgettünk Szamosi Lóránt főigazgatóval, akinél a szakmai utánpótlás nevelésében elhivatottabb személlyel még nem találkoztam:
Legutoljára, amikor beszélgettünk még előttetek állt a gasztronómiai versennyel kiegészült Krúdy-napok rendezvény, most pedig hirtelen eltelt egy év és már a második ilyen eseményre készülődtök. Óhatatlanul adja magát a kérdés: hogyan sikerült a tavalyi?
Úgy gondolom, hogy ami a kitűzött célokat illeti a tavalyi rendezvényünk minden korábbi várakozásunkat felülmúlta. Mindenképpen egyedit, hasznosat és maradandót szerettünk volna alkotni, ami – mások visszajelzése szerint is – sikerült. Ebben szerepe volt a verseny egy teljesen új megközelítésének, hiszen mi egy balatoni regionális megmérettetésben gondolkoztunk. Ez teljesült. A sikerben mindenképpen szerepe volt a változatos programoknak, köztük a szakmai előadásoknak, amelyeket Herczeg Ágnestől és Tóth Balázstól hallhatott a diákközönség. Végül, de nem utolsósorban komoly szerepe volt a sikerben a Balatoni-Körrel folytatott együttműködésünknek is, amely egyedivé tudta tenni a versenyt.
Azok számára, akik esetleg lemaradtak volna a tavalyi megmérettetésről: össze tudnád foglalni pár mondatban, hogy miről is szól ez a rendezvény?
Az iskola névadójának, Krúdy Gyulának három kötődése vitathatatlan: a gasztronómiához, az irodalomhoz és Siófokhoz. Ennek szellemében szervezi meg iskolánk évtizedek óta a Krúdy-napot. Itt egyszerre kap főszerepet a gasztronómia, az irodalom, de a turisztikai ágazat és a kereskedelmi verseny is. Ezeken a területeken vannak bemutatók, versenyek és színes előadások. A gasztronómia kiemelt terület természetesen, ahol a tavalyi évben először rendeztünk balatoni régiós gasztronómiai versenyt a Krúdy-nap keretein belül. Kiosztásra került a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és Balaton Fiatal Pincére megtisztelő cím, illetve a legjobban teljesítő iskolai csapatnak a Balatoni Kör Vándorkupa. Balaton körüli, valamint a régióhoz tartozó vendéglátós iskolák versengtek a díjakért, olyan fővédnökök felügyelete alatt, mint Csapody Balázs a Kistücsökből vagy Sárközi Ákos a Borkonyhától.
Milyen változtatások, változások lesznek a verseny menetében?
Tavaly a hungarikumok (ételek és italok) körül forgott a megmérettetés. Idén, mivel Mátyás király Emlékév is van, ezért a reneszánsz ételek kerültek fókuszba. Nagy örömünkre szolgál az, hogy sikerült nemzetközivé tenni a versenyt az idei esztendőben, hiszen a horvátországi Porecs (Siófok testvérvárosa) tavaly még csak bemutatóval volt jelen, idén viszont már versenyezni is fognak. Mindenképpen színesíteni fogják a rangos rendezvényt. Bővítettük a belföldi meghívottak körét is, amelynek elsősorban az egymástól való tanulás lehetőségének megadása volt az oka.
Ki idén a rendezvény fővédnöke, illetve honnan hívtatok még zsűritagokat, kikre tudtok támaszkodni?
A rendezvény fővédnöke Csapody Balázs, Gundel-díjas szakember, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-vezetője, a Balatoni-Kör tagja. A zsűritagokat idén elsősorban úgy igyekeztünk összeválogatni, felkérni, hogy mindenképpen legyen valamilyen kötődésük az új trendekhez, és lendületet hoztak a magyar gasztronómiába. Nem mellesleg akkor döbbentünk meg, mikor kiderült, hogy konkrétan mennyien kötődnek a Krúdyhoz, mivel nálunk végeztek - bár természetesen ez a helyi csapatnak semmiféle előnyt nem fog jelenteni. A teljesség igénye nélkül: Kumli András – MÁK Bisztró, Kasza Roland – CORSO Enoteka & Bistro, Szilágyiné Szőke Ágnes – Villa Gréta, Bergmann Ernő – BERGMANN Cukrászda.
A rendezvény a Balatoni-KÖRrel karöltve született meg, ahogyan idén is számítotok a segítségükre, úgy tavaly is az ő közreműködésük eredményeként kerültek kiosztásra a díjak. Ha jól tudom, volt olyan például, aki tanulmányi továbbképzésre kapott lehetőséget egy-egy helynél. A győztes diákoktól milyen visszajelzéseitek vannak?
A legnagyobb elismeréssel szóltak a gyakorlati helyekről, ahol lehettek. Többen jelezték is, hogy hasonló munkahelyen szeretnék kezdeni szakmai pályafutásukat. Köszönet mindezért Tóth Balázsnak (BL Yach Club), Nagy Istvánnak (Borbarátok), Nagy-Golyán Nikolettának (Kalóz Strandbisztró), a Bergmann Cukrászdának, Váli Péternek (Válibor Pincészet és Vendégház).
Beszéljünk egy kicsit a terveitekről: mi a Siófoki Szakképzési Centrum küldetése? Milyen jövőképre készítitek fel a diákokat, mit szeretnétek elérni?
A szakképzés ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy a jövő „tudománya“. Már azt is illik tudni előre, hogy mely szakma lesz a következő 10-15 év új hivatása. Természetesen nehéz összehasonlítani az ipari szakmákat a szolgáltató ágazattal, vagy éppen az informatikával. Mint szakképzési centrumnak, mindenképpen az a célunk, hogy a munkaerőpiacon kelendő, a szakmát magas szinten űző, és a legmodernebb ismeretekkel felvértezett diákokat képezzünk ki. Legyen védjegy a tudást illetően, hogy hol végzett a tanuló. Nagyon fontosnak tartjuk az innováció és a kreativitás együttes jelenlétét tanulóinknál, erre egyébként bőven nyílik lehetőség a gasztronómiai ágazatban is.
Főigazgatói pályafutásod alatt mi az a számodra legnagyobb élmény, vagy melyek azok az élmények, eredmények, amelyekre a leginkább büszke vagy?
Tíz éve vagyok főigazgató, nagyon komoly és szép eredményeket értek el diákjaink ezen idő alatt. Van egy nagyon fontos és kedves hagyományunk 2009 óta. Ekkor alapítottuk meg a Somogyi TISZK Kiváló Tanulója Díjat, amely a változások után átalakult Siófoki SZC Kiváló Tanulója Díjjá. Ilyenkor tényleg a jók közül is a legjobbak kapják meg elismerésüket felkészítő tanáraikkal együtt. Szerintem ezek a legszebb és egyben legbüszkébb pillanatok számomra minden évben. Itt látszik a legjobban kollégáim munkájának az eredménye. Szerencsére minden évben a bőség zavarával küzdünk.
A nagyközönség számára idén is nyitott a verseny, ők mire számítsanak? Lesznek-e kísérő rendezvényeitek?
Természetesen nyitott a nagyközönség számára a rendezvény. Lesz megint Gasztro-falu (solymász és íjász bemutató, kóstoló reneszánsz ételekből), szakmai bemutatók, díszcsomagoló-, turisztikai és nyelvi versenyek, Országos Krúdy prózamondó verseny, pályaorientációs kiállítás.
lejegyezte: Kalmár Borbála