Hagyományok nyomában 2018.09.30.

Kóstolom Csapat

9/30/2018 11:15:05 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Szikrázó napsütésre ébredtünk vasárnap reggel. Először nem hittünk a szemünknek, mert előző héten az előrejelzés annyira borúlátó volt, hogy mindenféle vízálló felszereléssel jöttünk a  túrára, most meg nem győzünk vetkőzni, annyira jó időnk van. 10:00 órára vagyunk hivatalosak Fölföldi Péterhez a Villa Kabalába reggelire, ezért 8:30-kor már nyeregbe szálltunk és elindultunk Szigliget felé. 20 Km a távolság (Gyenesdiás – Szigliget, Villa Kabala) kis kerülővel. Repült az idő a bicikliken, gyorsan hagytuk magunk mögött a kilométereket, gyorsabban is mint tervezett, ezért megengedünk magunknak egy kis pihenőt Balatongyörökön a mólónál, ahol Keszthelytől egészen Csobáncig ellátni jó időben.

Megállt az idő, a Balaton vize halkan hullámzott, pár horgász és sétáló osztozott velünk a vasárnapi reggeli órában ezen a szent helyen. Nem tudtunk sietni, hallgattuk és néztük a csillogó vizet hosszú percekig szótlanul.

 Összenéztünk Robival, hogy itt az idő, mert már nem fog beleférni a Sümegi vár a reggeli előtt. Odacsaptunk a lovaknak és gyorsan feltekerünk egészen a szigligeti vár oldalába, ahol készítünk pár szép felvételt és indulunk is tovább, mert már reklamált a gyomrunk nagyon. Villa Kabalához is egy meredek kaptató után kisebb légszomjjal érkeztünk (csak én – Robi szólt, hogy javítsam), amit aztán gyorsan csillapított egy Bozzante (saját bodza habzóbor). Jöhetett a Kéknyelű és Zeusz páros, közben előkerültek a finomságok, majd a hozzá tartozó történetek is. Péter édesapukája készíti a húsárut és igazából szinte mindent, amit a tányéron láttunk, kivétel a fermentált szőlőt és fügét, ami remekül passzolt a hideg ízelítőhöz, azt Petiék készítik maguk az étteremben.  A vendégház gyönyörű és idestova két éve egész évben nyitva áll és várja a nyugalomra szomjazó vendégeket. Meglepő, de nem először halljuk a BalatoniKör tagoknál, hogy

a legerősebb hónap bevétel szempontjából a szeptember és az október. Ilyenkor lehet igazán foglalkozni a vendégekkel és időt szánni a kapcsolatteremtésre, ami erősen befolyásolja a vásárlókedvet.

Ezt Vincze Peti is csak megerősíteni tudta, aki feltekert hozzánk és ha csak egy kisebb távra is, de csatlakozott a túrához.

Folytattuk a beszélgetést a Kikötő Éteremben Szigligeten, ez már Vincze Peti családjához tartozik közel 20 éve. Egy kis vendéglátóhellyel kezdtek és most már közel 200 embert is le tudnak ültetni ebédre, vacsorára. A házias konyhában hisznek, itt senki nem fog éhezni, tisztességes adagok kerülnek a tányérra a megszokott vidékies ízeket kedvelők igénye szerint. A töltött paprikát csak saját eltett paradicsomból készíti Peti édesanyukája, ami állítólag legendás. Mindent nem tudtunk megkóstolni, de a halászlevet és a túrós csuszát pörccel, valamint a szűzérmét borsmártással, tepsis burgonyával nagyon a szívünkbe zártuk és bátran ajánljuk.

Az ebéd után nehéz volt visszaszállni a nyeregbe, küzdöttünk az elemekkel, de alig nyolc kilométer után megérkeztünk Hegymagasra a Gilvesy pincéhez, ahol Gilvesy Robi fogadott minket egy feszes szerkezetű 2016-os Sauvignon Blanc-al. A szürettel már végeztek, az udvaron már csak a tisztára mosott gépeket tudtuk megnézni, a pincében pedig már erjednek szépen komótosan a borok. Várjuk nagyon a 2018-s évjáratot, de majd csak jövőre lesznek értékelhető borok szerintem, az újborokat leszámítva, melyek Márton napon szoktak sorakozni a libasültek mellé november közepére.

Következő állomásunk a  Bonvino volt, ahol letámasztottuk a  bicikliket és mentünk egy kört a Badacsonyi tekergővel.

Az elektromos kisbusz hatalmas élmény, és persze környezettudatos is. Ettünk egy fantasztikus ürmöskét és mellé egy kávét a Kisfaludy-ház Étteremben, hogy kellően felpörögjünk a következő állomásig.

Letekertünk a badacsonyi mólóhoz és gyönyörködtünk a Badacsony-hegy látványában. Miután már éreztük, hogy kezd elmenni a nap ereje, elindultunk a Borbarátok Étterem, Fata Pince felé, ami a Nagy család tulajdonában van és nincs egészen 3 km-re a mólótól. Egyből meg is kínáltak minket a gyöngyözőborral az újonnan nyitott pezsgőbárnál a bicikliút mentén a Római úton. Ezután a pincébe vettük az irányt, ahol elmesélték nekünk a Camino boruk eredetét. Mivel a család ősei Olaszországból valók és volt közük a kéményekhez, ezért Camino lett a házasítás neve, ami olaszul nemes egyszerűséggel kéményt jelent. Egy kéknyelűvel a poharunkban átsétáltunk a Borbarátok Étterembe és pulled pork, tokhal és csirkepparikás élménnyel lettünk gazdagabbak. Mellé rosét ittunk és a végén egy hamisítatlan helyi törkölypálinkával zártuk a  napot.

 Az volt eredendően a terv, hogy sokat tekerünk és rengeteg kalóriát elégetünk, kicsit leadunk pár kilót a túra végére, de sajnos nem sikerül egyszerűen annyit tekernünk, amennyit eddig ettünk. De természetesen egyetlen elköltött fogást és egyetlen pohár bort sem bántunk meg.

Hétfőn bevesszük a teljes Badacsonyt, kövessetek minket csatornáinkon, ígérjük minden falatról és kortyról beszámolunk részletesen.

Youtube - https://www.youtube.com/kostolom-csapat

Facebook - https://www.facebook.com/kostolomwineout

Instagram - https://www.instagram.com/kostolom_wineout/

 
Médiapartnerünk:likebalaton.hu

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - 4HÁZ BORÁSZAT

WINEMINUTE - borokról.röviden. I Gallay Kézműves Pince /Rozé 2020 / Bistronauta 2017

WINESHOP.HU - Mikor / Miért / Hogyan rendelj borokat, közvetlenül a borászatoktól?

Tanulságos volt a Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója
Az ősz utolsó hétvégéjén a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban gyűltek össze a Nivegy-völgyi borászok, hogy szűkebb pátriájuk eredetvédett borait bemutassák a borkedvelőknek. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken szinte minden szőlőtermelő foglalkozik olaszrizlinggel, de a helyi borászok a többi balatoni bort kóstolva azt tapasztalták, hogy a termőhelyükön a borok karaktere jobban beazonosítható, a gyümölcsös ízjegyek hasonlósága mellett jól felismerhető a Nivegy-völgyi meszes talajra jellemző ásványosság is. Tavaly vágtak bele az önálló szabályozás kialakításába, mellyel meghatároztak egy olyan önálló karaktert, ami a helyi borokra jellemző, és a szőlőtermesztésre valamint a borászati eljárásokra vonatkozóan kötelezően alkalmazandó. Akik ezeknek megfelelnek, boraikat „Nivegy-völgyi oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor” jelzéssel hozhatják forgalomba, a Nivegy-völgy megnevezést pedig innentől csak azok használhatják, akik ennek az eredetvédelemnek megfelelnek. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka borászközösségéből jelenleg tíz pincészet tüntetheti fel a borain az elnevezést: - Dobosi Pincészet- Dombi Pince- Holló Pince- Kisspince Szentantalfán- Lídia Borház- Martinus Birtok- Szabó és Fia Borpince- Tagyon Birtok- Tánczos Pince- Végh Pince Szombaton másodszor mutatták be együtt a pincék a boraikat, de mesterkurzus először szerveződött ezzel kapcsolatban. Itt öt Nivegy-völgyi eredetvédett bort öt nemzetközi példával hasonlíthattak össze az érdeklődők.„Egy adott, viszonylag szűk régió borait kóstolva fontos, hogy egymáshoz hasonlítsuk őket, és kialakuljon a mikrokörnyezet egységes stílusa. A borokat viszont fontos nemzetközi kontextusban is elhelyezni, világviszonylatban is értelmezni. Az összehasonlításnál olyan borokat keressünk, amik hasonló fogyasztói kört céloznak meg, hasonló ételekkel párosítva működnek jól. Most öt neutrális fajtát választottam Európa különböző bortermelő országaiból, amiket egy vakkóstoló keretében a helyi borokkal párban kóstoltunk.” – mondta el Dr Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, aki a mesterkurzust tartotta. A mesterkurzuson öt helyi bor kapott szerepet, de a délutáni közös borkóstolón a tíz borász közel ötven borát meg lehetett kóstolni, így a borkedvelők teljes képet kaphattak a Nivegyvölgyi borokról, a nap pedig egy borvacsorával zárult a Dobosi Birtokközpontban.  „Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az egész napról – mivel az egyes programokra külön-külön is lehetett jegyet váltani, így voltak, akik csak a borvacsorán, vagy csak a borkóstolón vettek részt, de mindenki jól érezte magát a rendezvényen. A mesterkurzus közösségépítő szereppel is bírt, a borászok számára nagyon tanulságos volt a 15 EUR felett megvásárolható külföldi borokkal összekóstolni a saját borainkat. A mostani tapasztalatok birtokában jövőre is szeretnénk megrendezni ezt az eseményt.” – árulta el Dobosi Győző, az eseménynek helyet biztosító Dobosi Birtokközpont vezetője. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.     Sajtóközlemény alapján Fotó: Szabó Miklós     
Adventi eseménnyel, a Decemberi Bor&Bárral zárul az idei Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat
December 3-án idei utolsó állomásához ér az Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat, az adventi esemény a Decemberi Bor&Bár nevet kapta és az adventi időszak ízeivel, illatával és programjaival várja az érdeklődőket. December 3-án az etyeki Gasztrosétányon is megkezdik az ünnepvárást. Ebből az alkalomból az Adventhez kapcsolódó finomságokkal készülnek a helyiek és egyedi vidéki bárhangulattal, hiszen a szokásos kóstolók mellett ezúttal többek között forró koktélokkal és forró csokival, rumos teával és punccsal, groggal és fantasztikus „kézből degorzsált” nyerspezsgővel is találkozhatunk majd. Ilyenkor nem csak a testet, de a lelket is melegíti a Gasztrosétányon gőzölgő forralt bor illata és látványa. De élményt nem csak a zamatokból és látványokból meríthetünk majd, hiszen többek között lesz vezetett pincetúra és sajtkészítő tárlatvezetés is. Tovább emeli majd az ünnepi hangulatot a sötétedésre tervezett, közös énekléssel egybekötött gyertyagyújtás a tábortűznél, amelybe bárki bekapcsolódhat, illetve hasonlóan felemelő élménynek ígérkezik az Etyeki Zeneiskola adventi koncertje. A szervezők hangsúlyozzák, hogy jövőre is az „Egész évben Etyek” mottójukat fogják követni, amelynek megfelelően az Etyeki Piknik 12 keretein belül havonta jelentkeznek majd tematikus, borkulturális eseményeikkel, a jól ismert etyeki hangulattal.   – PROGRAM és KÍNÁLAT –   KALMÁRBOR (Deák Ferenc utca) A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy forró teára Gulyáslevessel, grissinivel és sajtkrémes mártogatóssal kínálják a betérőket   Aubergine pince Etyeki padlizsánkrém és zakuszka Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal BBQ oldalas hagymás törtburgonyával, párolt káposztával Vaslapos malaccsászár hagymás törtburgonyával, bajor káposztával Grillezett pestós pulykamell, meleg céklás-almás bulgursalátával Hot-dog grillkolbásszal Beaujolais Nouveau 14:00-22:00 - Etyeksession 4 dj-vel (Copyzor, Rizkid, Mrson, Leap Seconds)   The Vine Hrvstd for You Kedvenc The Vine tételeitek: Eloquent: száraz nem mindennapi Cserszegi fűszeres-Bianca házasítás Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában Zöldvelteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns Pinot Gris More Than Words: félszáraz Sauvignon Blanc gyöngyöző borkülönlegesség Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajó tételünk, egy száraz kései szüret Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely féléves finomseprős majd féléves zempléni tölgyes érlelést kapott - a megismételhetetlen alkalmak bora Kézműves házi szörpök   ÚJHEGYI KEREKES PINCE A ház bora és pálinkája mellett a bárhangulatért forró koktélok, rumos tea, forró puncs, forralt bor, grog és forró csoki felel! A ház különlegessége a kecskefasírt, de lesz zsíros kenyér is   ÁRPÁS LACI SONKAMESTER 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek Kemencés és grillételek HALMI PINCE Saját termesztésű, kistermelői termékek széles választéka Gyümölcsös és gyógynövényes szörpök és kézműves ecetek Folyóborok és kistermelői pálinkák, fröccsök és borkoktélok Forró italok adventre hangolva: gyermekeknek citromfüves-akácvirágos tea fázós felnőtteknek feketeszedres-kardamomos fűszeres rozé forralt bor Dióvásár „Levendulaságok”   REZEDA TERASZ   Nagy szeretettel mutatjuk be a Léránt Pince badacsonyi ürmös borát, amely titkos családi recept alapján készült "folyékony medicina"! Dudok János konyhafőnök a lá carte ajánlata: Gyöngytyúkleves zöldségekkel Korhely harcsahalászlé Gesztenyekrémleves és mézeskalács mousse Házi kocsonya főtt tojással és tormával Töltött káposzta tejföllel  Mézes-mustáros sült, füstölt csülök  Sous vide kacsacomb vörösboros mogyoróhagymával és zelleres burgonyapürével Házi zserbó Retró mézes-krémes Etyeki borászatok széles választékával, saját készítésű szörpökkel, forró rozé kardamommal, etyeki kávéval, sörökkel várnak mindenkit szeretettel a RezeDa Teraszon!   OROSZ GYULA CSALÁDI PINCÉSZETE Palackos tételek vására és kóstolója Etyeki Játszma programok   STELÁZSI – KULTÚRSPRICC A hagyományőrző helyszín ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várja vendégeit: Sütőtökkrémleves Grilltál és magyaros tál Tökös-mákos házi rétes A Jammertál Birtok borai - 5 tételből álló borsor hozzá illő tapasokkal!   DEBRECZENI CSALÁDI PINCÉSZET 12.00 -17.00 óra: Harmonikazene a fűtött téli kertünkben 16:00 óra: Gyertyagyújtás a tábortűznél, közös adventi énekléssel Ételek: Házi kocsonya és csülkös bableves, Csirke gyros tál Sült kolbász és bőrös malacsült bajor káposztával Császármorzsa Italok: A pincészet etyeki és szekszárdi borainak kóstolója és vására Forralt bor és citromos "menza" tea   ETYEKI SAJTÚTÁLLOMÁS: Sétálós sajttálak, sajtsaslik, valamint Raclette-bagett Az Etyektej termékeinek vására Zsíros kenyér lilahagymával Házi rétes és sós perec Forralt bor és gőzölgő tea   RÓKUSFALVY BIRTOK 00 óra: Nyílik a Birtok Pinceajtaja Kínálatunkban megtalálhatóak a minőségi és különleges etyeki italok (Forralt bor és borpárlat, Gin, Pálinka, Brandy) 00 óra: A Rétescake kitelepülése - rétesvásár 30 óra: Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó 30 óra: Birtok Matiné rajzfilmvetítés 00 óra: Pincetúra pohárral a kézben 00 óra: Az Etyeki Zeneiskola Adventi koncertje   Optimus Winery Kézműves borok Kézből degorzsált nyerspezsgő 2019’ Forralt bor és pálinka Popcorn, valamint tortilla chips többféle ínyenc házi mártogatóssal, vegán és gluténmentes verzióban is! Az utánozhatatlan hangulatról tábortűz gondoskodik!   HEGEDŰS SAJTMŰHELY 15:00 óra: Tárlatvezetés sajtkóstolóval - Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu 2 személyes SajtVarázs tál (11:00 órától) Sült szijjács Héjában sült burgonya Kukorica csipsz Bagett Körte befőtt Adventi ajándék - minden vásárláshoz sajtos ropogóst kínálunk!
Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal (Veszprémi transzferrel)
November utolsó szombatján a Balaton-felvidék ékszerdobozának, a Nivegy-völgynek a boraival és borászaival ismerkedhettek meg a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban. A Balaton Északi partjának ez az apró falvakkal tarkított, dimbes-dombos szeglete nem csak a csodás panorámájával, de a boraival is elvarázsolja az ide látogatókat. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka eredetvédett borai most egy napon, egy helyen mutatkoznak be. Ráadásul azon sem kell gondolkozi, hogy ki vezessen: a programra ingyenes autóbuszjárat indul Veszprémből Szentantalfára, majd este vissza.   A 2020 őszén a szőlőültetvények ölelésében megnyitott Dobosi Birtokközpont borfeldolgozó, borkóstoló helyiség, vendéglátóegység és szálláshely is egyben – de nem szálloda és nem étterem, hanem egy olyan borászat, ahol meg lehet szállni és jókat lehet enni. A lényeg azonban mégiscsak a bor. Ez a hely ad otthont az egész napos boros rendezvénynek, amelynek a programelemei egyenként is kifejezetten izgalmasak.   Délben egy mesterkurzussal indítjuk a programot, ahol Nivegy-völgyi olaszrizlingből készült, eredetvédett hegyborokat és dűlőborokat hasonlítunk össze nemzetközi példákkal, hogy megnézzük, mennyire állják meg helyüket a boraink a külföldiek között. Ebben a kitekintésben Dr Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus lesz segítségünkre. A 10 boros kóstolóhoz jól fog esni a két fogásos gourmet ebéd.      15 órakor kezdődik a háromórás sétáló kóstolónk, ahol a Nivegy-völgyi borok teljes spektruma felsorakozik. Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár, Balatoncsicsó és Zánka tizenhárom borásza (Brazsil Cseppek Borház, Cseh Családi Pince, Dobosi Birtokközpont, Dombi Pince, Gergely Borház, Holló Pince, Horváth Pince, Kisspince Szentantalfán, Lídia Borház, Szabó és Fia Borpince, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh Pince) személyesen hozza el a borait. Melléjük helyi sajtkészítők termékeit csipegethetjük, és a nap végére már csak az ábrándozás marad: de jó lehet a Nivegy-völgyben élni, ahol ilyen csodák készülnek!   Az est zárásaként egy hamisítatlan Dobosi borvacsorával várjuk vendégeinket. A négy fogásos ételsort kifejezetten erre az alkalomra készíti Klaus Deutschmann, a Dobosi Birtokközpont séfje, aki korábban több Michelin csillagos étteremben is dolgozott, manapság pedig a Balaton környéki gasztronómia egyik legfelkészültebb szakembere. Az ételek mellé a házigazda, Dobosi Győző kínálja a pincészet legkiválóbb olaszrizlingjeit.   Kedvet kaptatok egy egész napos gasztronómiai élményhez, vagy akár csak a borkóstolóhoz? Ezúttal igazán egyszerű lesz csatlakozni, hiszen a programra ingyenes autóbusz indul 11.15-kor és 14.15-kor Veszprémből Szentantalfára, 18.00-kor és 20.30-kor pedig vissza.   „A rendezvény célja, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében élőknek is elérhetővé tegyük az itt tartott programokat. Sokan épp azért nem keresik fel a környezetükben megtartott, de az otthonuktól kicsit messzebb eső boros rendezvényeket, mert azokat tömegközlekedéssel megközelíteni körülményes, a borfogyasztás miatt az autót nem preferálják, szállást viszont mégsem foglalnak, hiszen nem laknak messze. A mesterkurzussal és gasztronómiai programokkal tarkított, de a borokat a középpontba helyező napra ezért Veszprémből ingyenes buszjáratot indítunk.   Sok jó ötlet felmerül a borászokban év közben, amiket önerőből nem tudnak megvalósítani. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program segítségével viszont lehetőség van ezek életre hívására. Ezek a rendezvények segítenek a régió identitásának a kialakításában, és ez üzenet a helyi lakosoknak és az ide látogató turistáknak is.” – mondta Dobosi Győző.   A rendezvény Facebook eseménye:  https://bit.ly/nivegy-volgyi-kostolo  Jegyvásárlási lehetőség: https://bit.ly/bortura_jegyvasarlas   A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.       Akik november 26-án nem érnek rá, de kíváncsiak a Nivegy-völgyi borokra, azoknak ajánljuk a Kóbor Bortúrákat. Egy völgy – négy borászat – egy étterem – végtelen élmény... A Balaton-felvidék ékszerdobozában 2013 óta hetente szervezünk az idelátogatóknak boros élménytúrát. A Dobosi Birtokközpont, a Holló Pince, a Kisspince és a Lídia Borház borai, valamint Zsóka fogadója házias ételei igazi kulináris kalandozásra hívja az idelátogatókat, akik a helyszínek között közlekedő bortaxinak köszönhetően a felejthetetlen panorámában is gyönyörködhetnek. Kóbor bortúra Facebook esemény:  https://bit.ly/kobor-bortura    Idén még két alkalommal, november 18-án és december 2-án még egyszerűbb részt venni a Kóbor bortúrán, hiszen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében Veszprémből díjmentes transzferjárat indul a Nivegy-völgybe. Ne hagyjátok ki a lehetőséget!       Szöveg: Szabó Hajnalka Fotók: Dobosi Birtokközpont  
Jön a LIBADALOM, készülnek a Libafutamra Etyeken!
„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” Nem vennénk a lelkünkre, ha miattunk éheznél és szomjaznál egész évben, ezért november 12-én, 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várunk Etyeken!   November 12-én a Libadalomra nem csupán a pincesoron való séta miatt érdemes kényelmes cipővel készülni, hanem a méltán híres, rendkívül jó hangulatú Libafutam okán is. Etyeken már nagyon készülnek a találkozóra tollas barátainkkal és palackokat, kóstolópoharakat és fakanalakat is elővették, hogy fantasztikus őszi ízekkel és illatokkal, valamint musttal ó- és újborral, tüzes és forró italokkal töltsék meg a vendégváróhelyeket.   Az etyeki vendégvárók mindig is tiszteletben tartották a Márton-napi hagyományokat és mindegy, hogy hiszünk-e benne vagy sem, a babonának sem kívánnak esélyt adni, ezért készülnek számos ínycsiklandó libás étellel és újborral is. Tulajdonképpen túl is teljesítik a néphagyomány követelményeit, mert az étel és ital mellett különleges programmal, élménnyel is várják a vendégeket évről-évre: idén is megrendezik ugyanis a méltán híres libafutamot, a szőlősorok között tartott terelőversenyt. Lúdas Matyi szellemi örököseinek nevezését a helyszínen várják, ezért érdemes időben elindulni, nehogy lemaradjunk erről a kedves kalandról.  A szüret után már az újbort is meg lehet majd kóstolni több helyen, sőt lesz premier előtti pezsgőkóstoló is. Az őszi időszakban már bizony jól esik a forralt bor vagy valamilyen igazán tüzes ital, de forró sütőtökkrémlevessel is átmelegíthetjük majd magunkat. Az ételkínálat a mennyei libasülttől a tökös-mákos házi rétesig terjed, tehát biztosan senki nem fog sem éhezni, sem szomjazni a Libadalmon, pláne nem az egész jövő évben!   A Libadalom után az évet majd december 3-án a Decemberi Bor&Bár-ral zárjuk. No, de előtte böngésszük végig az októberi kínálatot!   – PROGRAM és KÍNÁLAT – KALMÁRBOR (Deák Ferenc utca) Kóstold meg újborainkat! A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy meleg teára Libazsíros kenyérrel, kacsamájjal, libamájpástétommal kínálják a betérőket. Zoád Wine Olyan bortételek kóstolójával várja vendégeit a fiatal pincészet, amely megmutatja Etyek remek adottságait, kiemelik értékeit és megjelenik bennük a bor és szőlő iránti szenvedélyük. The Vine Hrvstd for You Kedvenc The Vine tételeitek: Eloquent: száraz nem mindennapi Cserszegi fűszeres-Bianca házasítás Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában Zöldvelteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns Pinot Gris More Than Words: félszáraz Sauvignon Blanc gyöngyöző borkülönlegesség Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajó tételünk, egy száraz kései szüret Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely féléves finomseprős majd féléves zempléni tölgyes érlelést kapott - a megismételhetetlen alkalmak bora Kézműves házi szörpök ÚJHEGYI KEREKES PINCE A ház bora és pálinkája és forralt bor Mangalicazsíros és libamájas zsíroskenyér Tépett liba pitában ÁRPÁS LACI SONKAMESTER 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek Kemencés és grillételek HALMI PINCE Saját termesztésű, kistermelői termékek széles választéka Gyümölcsös és gyógynövényes szörpök és kézműves ecetek Kistermelői pálinkák Folyóborok, fröccsök, borkoktélok SÁPI GYÜMÖLCSBOR A pincészet termékeinek kóstolója és vására TÁTRAI PINCE A pincészet termékeinek kóstolója és vására REZEDA TERASZ Dudok János konyhafőnök libadalmi ajánlata: Libazúzás lebbencsleves tejföllel Márton-napi libaleves lúdgégetésztával és zöldségekkel Kókusztejes sütőtökkrémleves curryvel Snidlinges libakocsonya savanyított tojással Sous-vide libacomb aszalt szilvás lilakáposztával és tócsnival Sólet füstölt libamellel és tojással Erdei gombás libavadas szalvétagombóccal  Ludaskása Gesztenyés libamellragu kakukkfüves vajas galuskával Lúdlábtorta Saját készítésű szörpökkel, forró rozé kardamommal, etyeki borokkal, sörökkel, etyeki kávéval várnak mindenkit szeretettel a RezeDa Bisztróban! OROSZ GYULA CSALÁDI PINCÉSZETE Érkeznek az új tételek! Palackos tételek vására és nyereményjáték, ahol a díj Orosz Gyula pezsgő! Részletek a pincészetnél. STELÁZSI – KULTÚRSPRICC A hagyományőrző helyszín ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várja vendégeit: Sütőtökkrémleves Libasült, lilakáposztás rétessel Libahúsos káposzta Tökös-mákos házi rétes DVORÁK VENDÉGUDVAR Házias ízekkel és élménnyel várja a betérőket a Dvorák Vendégudvar: Libaraguleves és ludaskása Töltött libanyak és sült kacsacomb DEBRECZENI CSALÁDI PINCÉSZET 10 órától az alábbi finomságokkal várják vendégeiket a fedett, fűtött teraszon, a rózsákkal és leanderekkel ölelt télikertben: Libaaprólék-leves macesz gombóccal Tepsiben sült kacsacomb párolt lila káposztával Töltött libanyak „Libaropi" - tepsiben sült libaszárnytő Csirke gyros tál Pecsenyezsíros kenyér Rétes A pincészet etyeki és szekszárdi borainak kóstolója és vására Forralt bor Új boraink kóstolója Citromos "Menza" tea ETYEKI SAJTÚTÁLLOMÁS: Sétálós sajttálak, sajtsaslik Az Etyektej termékeinek vására Raclette-bagett Libazsíros kenyér lilahagymával Grillezett etyeki gomolya sajt Házi rétes és sós perec Színezősarok RÓKUSFALVY BIRTOK 00 óra: Nyílik a Birtok Pinceajtaja 00 óra: Indul a nevezés a Libafuttatásra 30 óra: Kató néni kürtőskalácsos kitelepülése a Rókusfalvy Birtokon 30 óra: Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó 30 óra: Etyeki Sörmanufaktúra téli erős barna sörökkel, sörpárlatokkal és a teljes dobozos és palackos szortimenttel várja a látogatókat. 00 óra: Libafutam – Rajthoz állnak Lúdas Matyi szellemi örökösei 30 óra: Libafutam eredményhirdetés 00 óra: Pincetúra pohárral a kézben   Optimus Winery Újborkóstoló Premier előtti pezsgőkóstoló – Hagyományos eljárással készült nyerspezsgő 2019’ Szőlőmust és forralt bor Libamájpástétom-falatok brióssal és lilahagymalekvárral Tábortűz HEGEDŰS SAJTMŰHELY 15:00 óra: Tárlatvezetés sajtkóstolóval - Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu 2 személyes SajtVarázs tál (11:00 órától) Sült szijjács Héjában sült burgonya Kukorica csipsz Sült gesztenye Bagett Márton-napi ajándék - minden vásárláshoz túrós liba sütit kínálunk!
Borpárbaj: Tannint és Cirkuszt a népnek - Beszámoló!
“Mr. Kóstolom maradt veretlen!” Humayer Dávid – játékmester beszámolója (a teljes borsort lent olvashatják)   Új szintre lépett a Borpárbaj. Mostantól bárhol az országban lehet Borpárbajt szervezni, csak infrastruktúra és pénz kérdése. Ennek az információnak a bejelentése alkalmából, és mert jó Borpárbajozni, két eddig veretlen Párbajozó csapott össze.   Mr. Furmint, azaz Kézdy Dani a Borpárbaj 1. évadát nyerte meg, ezt soha senki nem veheti el majd tőle, hogy ő nyerte a világtörténelem első bajnokságát (és egyébként első meccsét is Mr. Szommcsi ellen).   Mr. Kóstolom pedig 3 különálló special edition Borpárbajt nyert meg. Mondhatni ez egyelőre az ő pályája.  (Rajtuk kívül még a 2. évad győztese veretlen: A Szikla (Szilágyi Laci)). Mr. Furmint és Mr. Kóstolom jól ismerik egymást, sok párbajt láttak már testközelből, szóval tudják, hogy megy ez... Nézzük, hogyan szelektálták és használták fel az információkat, amiket az évek során gyűjtöttek. Hétköznapi Fehér (1 pont) A balatoni gyökerekkel rendelkező Mr. Kóstolom egy 2020-as füredi rajnai rizlinngel kezdett (Villa Gyetvai). A másik sarokban Mr. Furmint jóbarátját, Szilágyi Lacit, és az ő borát, a 2021-es Furmint-Hárs házasítását hívta segítségül. Dani jól tette, hogy a Sziklát megelevenítette, mivel 16-12-re szorosan, de behúzta az 1. kört. Két jó bor, két személyes történet, két szaktekintély. Megyünk tovább! Állás – Mr. Kóstolom 0:1 Mr. Furmint   Nagy Fehér (1 pont) Ezt a kört nagyon vártam, mert két teljesen más stílusú fehérbor találkozott. Ez a nézők között is érzelmeket váltott ki, mert hogyan szavazzanak, ha mindkét bor ízlik, de teljesen más stílust képviselnek??!!! “Hát ez a ti döntésetek.” “Melyikből innál még 1 pohárral?” “Melyiknek adnál több pontot?” “Melyik vált ki több pozitív érzelmet belőled?” Néhány kérdés, ami segíthet a szavazásban. Mr. Kóstolom egy 2021-es új-zélandi Sauvignon Blanc-t (Tohu), míg Mr. Furmint a Somlói Apátság Pincészet 2020-as Juhfarkját vonultatta fel. Mindkét bor nagyszerű a kategóriájában, de 18:10-re az óceániai diadalmaskodott. Egyenlít a “házigazda”. :) Állás – Mr. Kóstolom 1:1 Mr. Furmint   Hétköznapi Vörös (1 pont)  Fú gyerekek. Nagyon sajnálom. Hibáztam. Egy fennmaradt kapszula levágása miatt átugrottam egy kategóriát, de mivel kivételesen nem csak én csomagoltam a borokat, ezért a hétköznapi vörösek a nagy vörösökkel keveredtek. Nem figyeltem. Ekkora hibát még sosem követtem el a Borpárbaj történelmében. Szerencsére volt annyi bor, hogy ezt a hibát tudtuk időben orvosolni. Az én felelősségem. Tanultunk az esetből. Ennyit a szakmai vétkeimről.   Nézzük a lényeget. Mr. Kóstolom: 2020-as bio villányi házasítás Malatinszky Novum. Mr. Furmint: 2020-as mátrai házasítás Centurio. 20:8-ra nyert Mr. Furmint, és ezzel megfordította a meccset. Állás – Mr. Kóstolom 1:2 Mr. Furmint    Nagy Vörös (1 pont) Lenyugodtak a kedélyek. Mr. Kóstolom megint új kontinensre vitt minket. A Borpárbaj történelem első kanadai bora érkezett egy különleges szőlőfajtával: Baco Noir 2018-ból. A különlegesség ellen Mr. Furmint Tokaj, Somló, Mátra után egy egri borral színesítette a csapatát. Kékfrankos-Syrah házasítás, Bukolyi Marcell Steinhauser névre keresztelt borával. A kanadai 18:10-re nyert, így az est folyamán másodszor győzött külföldi bor a magyar ellenében. Mr. Kóstolom egyenlített, így a végső döntés a Jolly-ra maradt.  Állás – Mr. Kóstolom 2:2 Mr. Furmint   Jolly (2 pont) Összeszámoltam közben az össz szavazatokat, hogy ki győzne, ha a Jolly körben döntetlen alakulna ki. Ez 56-56 lenne, ami azt jelentené, hogy döntetlen alakulna ki a Jolly körben, és akkor minden döntetlen lenne, és erre még nem találtam ki szabályt, hogy ilyenkor mi döntsön. Egyébként ezen sorok írása közben rájöttem. Ilyenkor az fog dönteni, hogy a “Nagy” kategóriákat ki nyerte, és mennyivel. Szóval Jolly. Tokaj-hegyalja mindkét versenyzőnél. Mr. Kóstolom egy 2017-es sárospataki 5 puttonyos aszút (Pajzos), míg Mr. Furmint egy 2019-es tolcsvai késői szüretet (Oremus) hozott. Az aszú édesebb volt, a késői szüret frissebb, lendületesebb.   A végeredmény pediiiiiig: 18:10 az aszúnak! Ezzel kiderült, hogy Mr. Kóstolom tartja meg a veretlen jelzőt!   Végeredmény – Mr. Kóstolom 4:2 Mr. Furmint Botrányos játékvezetés, szoros párharcok, bekiabálások, zúgolódások, reklamálások. Minden, ami egy Borpárbajhoz kell(?). Mr. Kóstolom nem Master of Wine, nincs Master Sommelier diplomája sem, borszakértőnek is kevesen hívják őt az országban, de egy biztos: 4 Borpárbajból 4-et megnyert. Ezt senki nem mondhatja el magáról az egész világon. Mr. Furmint 4 magyar borvidékról hozott borokat, bemutatta azt, hogy ő miben hisz. Nem “fan service” borokat hozott, hanem karaktereket, természetes anyagokból készült magyar ékszereket. Ez most nem volt elég. 1 kérdés maradt: Ki fogja Mr. Kóstolomot végre jól elverni?? Köszönöm a vendégeknek és Mr. Furmintnak, hogy eljöttek! Mr. Kóstolom amúgy is otthon volt. Találkozunk legközelebb! Kövessétek figyelemmel a Borbár eseményeit itt:https://kostolomborbar.hu/borbar-rendezvenyek/ Házhoz megy a borpárbaj:https://www.instagram.com/borparbaj/https://www.facebook.com/borparbaj Kostolomborbar:https://www.facebook.com/kostolom.borbar
Új vezető a Pajzos Tokaj élén
A Pajzos Tokaj borászat közel 30 éve készíti a tokaji borvidék ikonikus borait. Sikeres működésüket bizonyítja a néhány héttel ezelőtt elnyert „Magyarország legeredményesebb borászata” cím is. A kitüntetés elnyerésében nagy szerepe volt Laurent Comas birtokigazgatónak, aki úgy döntött, a csúcson hagyja abba. A Dél-Franciaországból származó Laurent Comas 2014. január elsején került a Pajzos Tokaj élére. Vezetése alatt a borászat továbbnövelte exporttevékenységét, ismét részesedést szerzett a belföldi piacon, továbbá megújította márkájának arculatát, marketing-, és értékesítési stratégiáját. Az elmúlt 8 év alatt a borászat hatalmas fejlődésen ment keresztül, amit a 2022-es Országos Borversenyen (OBV) elnyert 3 nagyarany és 2 arany érem is jól tükröz. „Köszönöm minden munkatársamnak, akivel együtt dolgozhattam az elmúlt közel 9 évben, azt az alázatos kitartó és következetes munkát, ami nélkül nem értük volna el ezeket az elismeréseket. A fogyasztóknak dolgozunk, de nagyon fontos jó visszajelzéseket kapni a szakmától arról, hogy jó az irány és jó úton haladunk. Úgy vélem, hogy a három kulcs a sikerhez: a marketingstratégia, a terroir adta lehetőségek és a csapat szakértelme.” A díj elnyerésével azonban a Pajzos Tokaj Laurent Comas által vezetett szakasza lezárul és 2022. november 1-jétől Kolozsváry-Kiss Árpád veszi át Tokaj egyik legnagyobb területű borászatának a vezetését. Kolozsváry-Kiss Árpád közgazdász végzettségét Budapesten szerezte, majd nemzetközi és hazai nagyvállalatoknál (Coca-Cola, Sun Microsystems, IBM) dolgozott vezetőként kereskedelmi, marketing és üzletfejlesztési területen. Több, mint egy évtizedes multinacionális cégeknél megszerzett szakmai tapasztalattal 2006-tól saját tanácsadó céget hozott létre városfejlesztési és ingatlanfejlesztési profillal. Több hazai térség és település fejlesztési stratégiájának kidolgozásában, illetve nemzetközi projektek menedzsmentjében vett részt. 2011-ben egy évet Olaszországban töltött, ahol lombardiai (Franciacorta, Valcalepio, Valtellina) borászatok és borvidékek fejlesztési és üzleti stratégiáját tanulmányozta. Az így megszerzett tapasztalatát a későbbiekben több magyar borvidéki fejlesztésben tanácsadóként kamatoztatta. 2013-tól kiemelten a Tokaji borvidék fejlesztésével foglalkozott, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkaszervezetének ügyvezetőjeként vezetésével jött létre a térség fejlesztési stratégiája és Világörökségi rendezési terv véglegesítésében is jelentős érdemei voltak. 2017 óta üzletfejlesztési és menedzsment tapasztalatait az Egyesült Államok piacán tevékenykedő családi építőipari vállalkozásban kamatoztatja. Emellett továbbra is elkötelezett a hazai borkultúra fejlesztése és természeti értékek megóvása iránt. E területen aktív társadalmi tevékenységet is végez, többek között a Balaton Világörökségéért Alapítvány kuratóriumi tagjaként. 54 éves, három gyermek édesapja, felesége gyermekorvos és nemzetközi borakadémikus. Árpád szeptember elsejétől a Pajzos csapatának részét képzi, így az utóbbi két hónapot, Laurent mellett töltötte. „Elődöm, Laurent Comas az ország egyik legjobb, legeredményesebb borászatának alapjait rakta le. Az általa vezetett csapat tudása és elkötelezettsége biztosíték arra, hogy a Pajzos Tokaj méltón képviselje a borvidéket és Magyarországot itthon és a nagyvilágban. Szeretnék a cég eredményes vezetésén túlmenően a helyi közösség életében is aktívan részt venni. Fő célom, hogy mind itthon, mind a nemzetközi köztudatban a Pajzos Tokaj márkanév egyet jelentsen a magas minőséggel és egy elismert borvidékkel.” – nyilatkozta Árpád.   További információ: Lesovics-Lossó Barbara Marketing Manager Pajzos Zrt. Tel: 06 70 604 6801 E-mail: barbara.lesovics@pajzos-megyer.com   A Pajzos Zrt-ről: Az 1992-ben alapított Pajzos Zrt. a Tokaji Borvidék egyik legnagyobb, 107 hektáros termőterületű borászata. Évente közel 300.000 palack bort készítenek a Bodrogolasziban található Pajzos- és sárospataki Megyer dűlőjük terméséből. Szőlőterületükön a Tokaji Borvidék legkedveltebb és legismertebb szőlőfajtái mellett (Furmint, Hárslevelű) még Chardonnay-val dolgoznak. Termékeik között a Pezsgő, a Furmint és a Hárslevelű reduktív és hordós érlelésű fajtaborok mellett, a prémium minőségű Tokaji Borkülönlegességek kapnak főszerepet. Értékesítésük 75%-a külföldre történik, amelynek köszönhetően jelenleg szinte a világ összes országában megtalálhatók a Pajzos Tokaj borai. Céljuk a magyar bor, azon belül is a Tokaji borvidék elismertségének, népszerűségének növelése mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. 2022-ben a Pajzos Tokaj borászata nyerte el a „Magyarország Legeredményesebb Borászata” címet.
Az Októberi Dűlőbisztróval folytatódik az ősz Etyeken!
Ősszel, a szüreti időszak végén nem csupán a gasztrosétány színei miatt érdemes a dűlők közé látogatni; kóstoljuk meg a mustot és az óbort, falatozzunk az ősz ízeiből, a sütőtök-, erdei gomba- és paszternákkrémlevestől, a kacsamájon keresztül a tökös-mákos rétesig; vegyünk részt a szervezett kóstolókon vagy tekintsük meg a művészekkel együtt az erre az alkalomra, október 22-én Etyekre költöző festészeti tárlatot!   Csodás színekbe kezd öltözni a Gasztrosétány is Etyeken és ennél szebb környezetet nehezen lehet elképzelni egy olyan kellemes borozáshoz, amelyet az október 22-én megrendezendő Dűlőbisztró kínál. Persze nem csupán bort, friss mustot vagy pálinkákat lehet majd kóstolni, megtalálható lesz még számos egyéb ital is és igazi őszi ételek is a sütőtökkrémlevestől kezdve, az erdei gomba- és paszternákkrémlevesen keresztül, a sült kacsamájig és húszféle rétesig. A Sörterasz igazi Októberfeszt hangulatot ígér többek között 12-féle sörrel, grillkolbásszal, bajor obadzával és még számos autentikus finomsággal.   Persze nem maradnak el a gasztronómia mellől a kulturális programok sem: több helyen hangulatos zene vár bennünket és a tárlatvezetések, pincetúrák és kürtőskalács workshop mellett rendhagyó, lelket gyönyörködtető tárlatot is látogathatunk, ahol Boda Balázs és Oláh Kati festőművészekkel személyesen is találkozhatunk, koccinthatunk, sőt konzultálhatunk velük a munkájukról. A Dűlőbisztró után hamarosan jön sokak nagy kedvence a Libadalom! Keressük elő a kényelmesebb cipőnket, a kedves lúdtollakat simogató kedvünket, mert november 12-én libás mulatság lesz! Az évet pedig majd december 3-án a Decemberi Bor&Bár-ral zárjuk. No, de előtte böngésszük végig az októberi kínálatot! – PROGRAM és KÍNÁLAT – KALMÁRBOR (Deák Ferenc utca) A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy meleg teára Kencékkel, pástétomokkal, szendvicskrémekkel kínáljuk a betérőket The Vine Hrvstd for You Kedvenc The Vine tételeitek: Eloquent: száraz nem mindennapi Cserszegi fűszeres-Bianca házasítás Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában Zöldvelteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns Pinot Gris More Than Words: félszáraz Sauvignon Blanc gyöngyöző borkülönlegesség Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajó tételünk, egy száraz kései szüret Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely féléves finomseprős majd féléves zempléni tölgyes érlelést kapott - a megismételhetetlen alkalmak bora Kézműves házi szörpök ÚJHEGYI KEREKES PINCE Zsíros kenyér és egyéb hidegek A ház bora és pálinkája ÁRPÁS LACI SONKAMESTER 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek Kemencés és grillételek HALMI PINCE Saját termesztésű, kistermelői termékek széles választéka Gyümölcsös és gyógynövényes szörpök Kézműves ecetek Kistermelői pálinkák Folyóborok, fröccsök, borkoktélok SÁPI GYÜMÖLCSBOR TÁTRAI PINCE A pincészet termékeinek kóstolója és vására REZEDA TERASZ Nézzétek meg a helyszínen vagy online a Rezeda kisfilmet a bisztró menük készítéséről! Az ételeket a vendégszakács, Egri Zsolt (Szakács Olimpia, csapattag) és Dudok János konyhafőnök készíti: Határon innen Erdei gombakrémleves etyeki kecskesajttal és sonkával, a környék zöldfűszereivel Sous-vide sertésszűz kacsamájjal, aszalt paradicsomos tarhonya ,,rizottóval" és paprikás szósszal Levendulás csokoládétorta bodzás körteraguval és magvas ropogóssal Őszi harmóniák (LISZT- ÉS LAKTÓZMENTES) Korhely halászlé füstölt grillezett harcsával, zöldség-spagettivel, tejfölhabbal és lyoni káposztával Rosé kacsamell-steak, grillezett camembert-rel, zöldborsópürével és házi burgonyalepénnyel Csodás őszi szilvás crumble torta, narancsos-chilis szőlő-chutneyval és vaníliafagylalttal Indián nyár (VEGA) Forró gesztenyés paszternákkrémleves, fűszeres hajdinaropogóssal és szarvasgomba olajjal Grillezett kecskesajt sárgabarackos sütőtök chutneyval és gránátalmás, quinoás zöldsalátával Házi túrógombóc karamellás, pirított morzsával, görög joghurttal és bazsalikomos mazsolaraguval Saját készítésű szörpökkel, forró rozé kardamommal, etyeki borokkal, sörökkel, etyeki kávéval várunk mindenkit szeretettel a RezeDa Bisztróban A Music by: @Szepesvariszabolcs (deep/melodic/organic house) STELÁZSI – KULTÚRSPRICC Rendhagyó, lelket gyönyörködtető tárlat a présházban: Boda Balázs és Oláh Kati paloznaki festőművészek munkái – a művészekkel a helyszínen személyesen is lehet találkozni, konzultálni, koccintani! Mindenkit várnak szeretettel! Gasztronómiai kínálat: Forró sütőtökkrémleves Grillezett tarja, csirke hagymáskrumplival Magyaros hidegtál Sajtválogatás a borozáshoz Zsíros kenyér lilahagymával Tökös-mákos rétes DEBRECZENI CSALÁDI PINCÉSZET El-Dűlő Bisztró: Grillételek Friss must és forralt bor A pincészet etyeki és szekszárdi borainak vására Kis délutáni pincetúra 3-boros szakmai kóstoló zenei aláfestéssel ETYEKI SAJTÚTÁLLOMÁS: Sétálós sajttálak, sajtsaslik és grillezett Etyeki Gomolya sajt Az Etyektej termékeinek vására Rachlette-bagett Színezősarok Kézműves Gin-Tonic RÓKUSFALVY BIRTOK 00 óra: Nyílik a Birtok pinceajtaja 00 óra: A RétesCake vására közel 20 fajta rétesvariáció kóstolója 00 óra: Kató Néni Kürtőskalács sütödéje 00 óra: Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó 00 óra: Kürtőskalács Workshop a Birtok nagytermében 00 óra: Pincetúra pohárral a kézben HEGEDŰS SAJTMŰHELY 11:00 órától kétszemélyes SajtVarázs-tál Sült szijjács és sült sütőtök Kukorica chips répa hasábokkal és bagettel 15:00 óra: Tárlatvezetés sajtkóstolóval - Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu ETYEKI SÖRMANUFAKTÚRA Lassan vége a Terasz-szezonnak - október 22-én zárul az Etyeki Sörterasz is igazi Októberfeszt hangulattal 12 féle sör, mellé grillkolbász, bajor obadza és BBQ finomságok egyenesen a smokerből a menüben! Zenés mulatsággal zárjuk az estét DJ Brassó Peti jóvoltából!
15 ország szakemberei adnak elő a THE kongresszusán
A Tokaj-Hegyalja Egyetem egyik fontos célkitűzése a nemzetközileg is egyedi szőlész-borász képzés megalapozása. Ehhez a neves hazai szakemberek  felvonultatása mellett elengedhetetlen a kutatások (a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel) és a külföldi szaktekintélyek bevonása is. Ebben a szellemben szervezi meg az egyetem november 13. és 16. között a Tokaj Wine Congress-t (TWC) Sárospatakon, a világörökségi tokaji borvidéki környezetben. A fenntarthatóságé a jövő Mára egyértelművé vált, hogy a fenntartható megoldások nélkül elképzelhetetlen az agrárium jövője. Klímaváltozás sújtja a termőhelyeket (bármilyen kiválóak is azok), gazdasági válságok nehezítik a piacokat (akármilyen erős is egy márka), járványok adják fel a leckét a turisztikai desztinációknak, hogy csak párat említsünk az aktuális kihívások közül. Hogyan hat mindez a fajtaválasztékra, művelésmódokra, a bormarketingre vagy éppen a piacszervezésre? A TWC ezeket a kérdéseket szőlészeti, borászati, borpiaci és turizmus-vendéglátási tematikájú szekciókban járja körül, hiánypótló alapossággal; egyúttal a megoldásokat is megvitatva a bő három napos kongresszuson. Az öt tematikus szekciót a THE tanszékvezetői, oktatói vezetik majd, de 110 neves előadó érkezik Sárospatakra 15 országból (pl. Enrico Peterlunger Udinéből, Georgios Kotseridis Athénból, Florian Bauer Dél-Afrikából, Albert Mas, Joan Miquel Canals és Albert Bordons Katalóniából). Az eseményt a kongresszus két fővédnöke, Prof. Dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Csányi Sándor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg november 13-án. Az ágazat minden szereplőjének hasznos A szőlő- és borágazat dinamikus változásai közepette az első és legfontosabb lépés a közös gondolkodás és tudásmegosztás. Az angol nyelvű szekciókra és az azokat követő kerekasztalokra, workshopokra a Tokaj-Hegyalja Egyetem vár minden érdeklődőt, aki szeretne lépést tartani a szakma mai trendjeivel. A kerekasztal-beszélgetéseken olyan témák kerülnek majd a fókuszba, mint az organikus és biodinamukus szőlőtermesztési megoldások, a borvidéki turizmus fejlesztése vagy az elmúlt években megerősődő pezsgőborok által felvetődő kérdések. Egyúttal kiváló lehetőség ez az eszmecserén túl a szakmaközi kapcsolatépítésre is elismert külföldi és hazai szakemberek társaságában. A novemberi esemény fő helyszíne a Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete és A Művelődés Háza Sárospatakon (vagyis a Makovecz tér), de olyan festői helyszíneken is zajlanak majd izgalmas szakmai programok, mint a Rákóczi Szüretelőház Tarcalon, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló, a Henye Borászat vagy a Grand Tokaj szegi pincéje.   A teljes program és a regisztráció a https://twcs.hu oldalon érhető el (regisztráció vége: október 15).