Kóstolom Csapat |
|
7/31/2018 7:08:21 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A vörös Hold már a bibliai időkben is félelmet keltő jelenségnek számított, hiszen a prófécia szerint a Hold vérbe borulása annak az előjele, hogy Isten meglátogatja népét, mert elérkezett az Apokalipszis. Ez a természeti jelenség később is foglalkoztatta az embereket, egyesek a világvégét azonosították vele, amit Kolumbusz Kristóf ki is használt, hogy a mai Jamaica területén élő bennszülöttektől élelmiszert zsaroljon ki legénysége számára, mielőtt tovább fedezte volna föl Amerikát. A 21. században pedig ennek az égi tüneménynek vigyázó szeme alatt mutatkozott be 6 pannonhalmi borász és jelentette be, hogy ezután közösen gondolkodva szeretnének befektetni a borvidék jövőjébe.
2018 július 27-én az évszázad természeti csodája zajlott az égen: a Hold előbb vörösben izott, majd eltűnt teljesen. Az ezotéria - ha nevezhetem így, dacolva azzal, hogy egyesek pejoratívan értelmezik ezt a kifejezést - szerint a teljes holdfogyatkozáskor elengedjük mindazt a rosszat, amire nincsen szükségünk az életünkben és a helyet valami újnak adjuk át.
Nem tudom, hogy a Cseri, Hangyál, Pécsinger, Tar, Herold és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászai, arcai gondoltak-e erre, amikor ezt a napot tűzték ki, hogy leleplezzék a PH-Értéknek elkeresztelt egyesületüket, mindenesetre szimbolikusra sikerült a dátum.
Ismerősen csengenek az előbb felsorolt nevek? Vagy nem annyira? Esetleg csak az utolsó? Eljött az idő, hogy a többiekkel is megismerkedjen minden borszerető ember, hiszen mint ahogy a mondás is tartja: egy fecske nem csinál nyarat, azaz egy pincészet nem csinál borvidéket.
Amikor másfél évvel ezelőtt volt szerencsém Vince-napi pincejáráson részt venni, emlékszem, hogy elhangzott ez a mondat többször is: későn ébredtünk. Elnézve az egyesület szervezettségét, az arculati elemeket, a közös mondanivalót, azt, ahogy ez a 6 (majdnem mind) borász kiállt együtt a győri Radó-szigeten megtartandó Összművészeti Fesztivál színpadára egy cél, a borvidék újrapozícionálása, fiatalosítása érdekében, azt kell, hogy mondjam, nem értek egyet. Sok dologban előrébb járnak mint nagyobb borvidékek.
A PH-Érték célja tehát fellendíteni "Győr szőlőskertjét", amely alig több, mint 1 óra autózásra van Pesttől, számos látnivalót kínál és az igazi hedonisták egy győri fürdőzéssel vagy városnézéssel is összeköthetik a borvidéki élményt. Azért pedig, hogy senkinek se fájjon a feje amiatt, hogy ki üljön majd a volán mögé jelezném, hogy a tervek szerint bicikliutak épülnek nem is olyan sokára a borvidéken. Vonzóan hangzik? Van még tovább is.
Miközben Eger gondolkodik, Villány már megcsinálta (RedY), a Balaton tovább fejlesztené (BalatonBor mellé HegyBor), a pannonhalmi borászok szépen csendben piacra dobták közös terméküket, a PH-Érték bort, amelyet a külsőségeken csak a pince név az első és a hátcimkén jelez, hogy melyik borászat keze munkáját rejti éppen az adott, egyébként rajnais palack.
Lássuk az előírásokat: PH-Érték Egyesület tagja csak az lehet, aki palackosan és nem folyóborként értékesíti termékeit, növényvédő szerektől igyekszik tartózkodni, szőlőjét szépen műveli. A PH-Érték - egyelőre csak reduktív technikájú - bor alapja a borvidék zászlóshajójaként definiált Rajnai Rizling, amely 50 százalékot tesz ki a házasításban, emellett pedig kikötésként szerepel, hogy az illatos, Tramini jellegű fajták nem kaphatnak nagyobb jelenlétet 15 százaléknál.
Sok hónapos együtt kóstolás, külsős szakértők vakkóstolása útján kerültek palackba az első PH-Érték borok, amelyek olyan jól sikerültek, hogy személy szerint én mindegyikből tartanék egy palackkal (kartonnal) itthon. Egyet puha hóhulláshoz, egyet a tikkasztó hőséghez, egyet nyaraláshoz, egyet vendégváráshoz, egyet egy gyertyafényes vacsorához, egyet pedig csak úgy, hogyha hazaérkezem szomjasan, mindig legyen egy kedves palack borom itthon, amely csak rám vár.
Komolyra fordítva a szót, a 6 különböző házasításról elmondható, hogy egységet képvisel, mivel a Rajnai túlsúly mindegyikben érvényesül, szépen jeleníti meg a termőhelyi adottságokat, mindemellett az ízkompozíciót a borászra szabott kedvesség egészít ki és tesz ezáltal mégis olyannyira különbözővé, hogy élmény őket egymás mellett kóstolni.
Ez még csak az út eleje, a következő célokat is már tudják az egyesületi tagok, csak nem sokat szólnak még róla. Annyi bizonyos, hogy készül a borvidéki térkép (amely nem egy egyszerű kinyitható turistatérkép lesz), Győr város támogatásával a helyi élelmiszerboltok, éttermek, borbárok polcain egyre nagyobb számban lesznek majd elérhetőek a borok. Reményeim szerint pedig Budapest is felfigyel erre a legkisebb borvidékünkre, hiszen remek szakemberek készítenek vegytiszta, sallangmentes, egyedi arculatú borokat egy olyan termőhelyen, amely nem utolsósorban kiránduló célpontnak is tökéletes választás.
Ha hihetünk az ezotériának - és hát miért ne tennénk, hiszen mi is tudjuk, hogy mennyire kihat egyszerű polgári létünkre a legegyszerűbb telihold is - és a Hold fogyatkozása valóban felerősíti az ezen a napon történő jó dolgokat, akkor minden bizonnyal ez még mindennek csak a kezdete és a hat fiatalember még sok remek dolgot fog letenni az asztalra. Kíváncsian várom és ha tehetem, ott leszek az első sorban.
PH-Értékről bővebb infó itt található.
írta és fotózta: Kalmár Borbála