Kóstolom Csapat |
|
7/11/2018 10:01:48 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Bontogatjuk a szárnyainkat. A borászok is, mi is. A borászok azért, mert próbálják követni a piac diktálta trendeket és nyáron bubikkal belecsempészett frissességgel könnyíteni az alkoholtartalmon, mi pedig, mert elhatároztuk, hogy az eddigiekkel merően ellentétesen beszámolunk nektek sikereikről.
Legyél Kóstolom olvasó a kezdetek óta, vagy csatlakozz hozzánk csupán két hete, nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mi nem szoktunk a borokról kóstolójegyzetet írni. Nem azért, mert nem tudnánk, csak mert nem ültünk fel a körhintára. Eddig. Még. Addig legalábbis, ameddig a (mostanában) Borsmenta színeiben lelkesítő Szabó Edit kedvesen meg nem invitált minket az úgynevezett Sajtóklubba (így, nagybetűsen). Hogy mi is ez? Lássuk.
Szereplők:
Ami közös bennünk, hogy nagyon szeretjük a borokat és itt-ott, ilyen-olyan médiumban jelennek meg írásaink. Lelkes amatőrök, profi, nagyhatalmú borbloggerek, Vince magazin oszlopos bortesztelői ülnek össze hónapról hónapra, hogy megvitassanak pár palack trendi bort, pontozzanak, értékeljenek, vitatkozzanak a jóságon.
Értékelési metódus:
Mert amelyik bor nem hibás, az mind jó, csak nem mindegy milyen közönség issza. De hát vagyunk mi itt sokan, különböző szubkultúrák oszlopos tagjai, akik nem Moet pohárral a kezünkben születtünk, majd mi osztunk-szorzunk és reméljük, hogy az eredményt ti is szeretni fogjátok.
Ilyen hosszasra sikerült bevezető után pedig jöjjön az I. Borsmenta Sajtóklubról írt beszámoló, amelyen 10 év borkereskedésben eltöltött évben megedződött Zsolt is részt vett, így helyenként ő is szóhoz jut a borelemzéseknél. Reméljük élvezettel olvassátok majd, hiszen mindketten tudunk lelkesedni egy-egy tételnél, de ritkán ugyanannál, így 2in1 megoldásként tárjuk elétek kóstolásunk eredményeit.
Szubjektív borelemzésünk következik, a pontozásokban talán kicsit szigorúbbak voltunk most, mint leszünk a későbbiekben. Tanuljuk még, nézzétek el nekünk.
(Második) Előszó Szabó Edit tollából:
A találkozóra próbáltunk olyan borokat összeválogatni, amelyekről akár újdonságuk miatt, akár valami más okból kevesebbet tudunk, vagy talán még egyáltalán nem hallottunk róluk, így egy-egy tétel az asztaltársaságnak is meglepetést okozott. Találtunk igazán remek, jó arányú borokat a kínálatban, de sajnos voltak olyanok is, amelyek alatta maradtak a várakozásnak. Az értékelésnél a vásárlói szempontokat vettük leginkább figyelembe, azt vizsgáltuk, hogy egy-egy bor az adott kategóriában hol helyezkedik el, kóstolása milyen élményt jelent, és jó vételnek gondoljuk-e, avagy sem.
Harmadik - Pintér Zsolt
Épp olaszországi túráról hazaérkezvén hálátlan feladatnak éreztem a hazai habzóborokat tesztelni, mert nehezen tudtam átállni a Proseccok és olasz buborékok világából a hazaira, de felvettük a kesztyűt és jónéhány remek magyar bubis tételt is kóstolhattunk. Értékeléseket csak a számomra érdekes tételeknél írtam. A kóstoló remek társaságban és hangulatban zajlott és remélem a hamarosan nyíló borbárunkban is lesz folytatása.
Új és izgalmas tételeket szívesen látunk borászatoktól, ajánlásokat lelkes fogyasztóktól, hogy értékeljünk, írjunk és esetleg vásároljunk is a jövőben.
Az alábbi borokat kóstoltuk:
1. Kern Bor & Pezsgőház: Rizling pezsgő 2014
80% olaszrizling, 20% rizlingszilváni, methode traditionelle nyerspezsgő
Alkoholtartalom: 12%
Ára a pincészet webshopjában: 4200 Ft
Bori: nehéz első bort kóstolni, pláne, ha az pezsgő és pláne, ha nem lett jól behűtve. Első kortyban nem volt tetszetős, másodikban már jobban muzsikált. Könnyed, illatos, citrusos ízvilág, kiváló buborékminőség. Ár-érték arányban teljesen korrekt, viszont nem igazán az én stílusom. 78pontot adtam rá, ha a sor végefelé iszom, talán jobban szerettem volna.
Zsolt: Jó kezdés, szerettem a bubikat, éreztem ropogós barackos, csonthéjas jegyeket és frissítő könnyed lecsengést. Telt vastagabb tétel, de az alkolhol kicsit kilógott a végén és nem frissességgel zárult a korty, emiatt "csak" 81 pontot ért nekem
2. Il Primo (Jekl Flóra): Frizzante 2017
- pinot noir-kadarka
Alkoholtartalom: 12,5%
Ára a Veritasnál: 2125 Ft
Bori: szeretem Jekl Flóra borait, de ez a tétel nekem a borsor csalódása volt. Nem győzött meg. Sajnálom. Talán, aki szereti az eperbort, ezt is fogja, ugyanis csak egy édes eperszörpöt írtam fel magamnak. Nem pontoztam.
Zsolt: ---
3. Szászi Pince: Gyöngyös 2017
- ottonel muskotály, szürkebarát
Alkoholtartalom: 11,5%
Ára a pincészet webshopjában: 1950 Ft
Bori: hiába a vakkóstolás, alig egy hete ittam a Szent György-hegyen, Endre maga öntötte a bort, miközben a panorámával levett a lábamról, emlékszem a borra, az élményre, a kilátásra. Nem tudok objektív maradni, elragadtatásomban adok rá 81 pontot, de ér ez akár többet is. A bor kellemes íze hosszan elkísér, a buborékokkal nem spórolt a borász, nem vesznek el, de számomra nem is bántóak. Határozottan megvenném boltban én magam is, pedig tele a kredencem.
Zsolt: Illatban tiszta szőlő és virágos jegyek. Ízben friss és üde, folytatódnak a szőlős, friss barackos ízek, nagyon behízelgő és kívánom a második kortyot, látom magam előtt a szigligeti várat a Szászi borteraszról és ennél nem is kell több jelenleg. A bubik frissek kerekek és kiemelik a lényeget. Ez egy nagyon eltalált szuper tétel a nyári időszakra főleg. Best-buy kategória ez 84 pontot ért nekem.
4. Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Buborczi 2017
-Müller Thurgau, irsai olivér, szürkebarát
Alkoholtartalom: 12,5%
Ára a pincénél: 1690 Ft
Bori: kettős volt ez a bor, van aki József Attilát megszégyenítő ódákat zengett róla, miközben én semmi mást nem éreztem a bor illatában, csak a ként és az élesztőt. 75 pont nálam, Zsolt majd úgyis felhúzza.
Zsolt: Kenyérhéj, kicsit neutrális visszafogott illattal indít. Enyhe csonthéjas, barackos íz, szép savak, emiatt kellő energia és vibrálás van a kortyban, citrusos, kicsit “sós” hosszú utóíz. Itatta volna magát, ha nem épp szakmailag kóstolgatunk, így tovább kellett lépni a következőre, magunk mögött hagyva ezt a kiváló tételt. Nagyon jó ár-érték arányú habzóbor. Best-buy kategória - 85 pont
5. Tóth Ferenc Pincészete: Fehér Gyöngyöző 2017
-királyleányka, leányka, ottonel muskotály
Alkoholtartalom: 12,5%
Ára a pincészet webshopjában: 1700 Ft
Bori: ezt meg Zsolt lehúzza, úgyhogy jövök én a dicshimnusszal! Mondanám, hogy én nem iszom ennyire édesen a bort, a fahordó is hangsúlyosan érződik benne, aztán eszembe jut édesanyám, aki egyenesen imádná, amiért ilyen! Majd eszembe jut az egri vár, az egri táj és elveszek a borban olyannyira, hogy nem is jegyzetelek róla többet. Korrekt, jóivású tétel, amelyre 78 pontot adtam, de talán többet is ér.
Zsolt: ---
6. Etyeki Kúria Borgazdaság: Pláne Frizzante White 2017
- Királylányka, zenit, szürkebarát
Alkoholtartalom: 12%
Ára a pincészet webshopjában: 2100 Ft
Bori: ismerős bor, május közepén volt szerencsém hozzá. Korrekt, penge, precíz, minden a helyén benne. Ha azt a szót hallom, hogy habzó, ez a bor jut eszembe. 80 pont viszont csak, mert tudom, hogy lesz a Kúriától még egy tétel és arra tartalékolom a magasabb pontokat. (Kezdem átérezni a tehetségkutatók hangulatát.) Az előzőek közül viszont kiemelkedik.
Zsolt: Vakon is már sejtettem a termelőt és talán a tételt, termőhelyet is. Tetszik, a penge éles friss, üde, tiszta, zamatos, nagyon szerethető letisztult ízvilág. Korrekt “cucc” ahogy házon belül emlegetjük a hasonló tételeket és elégedetten kortyolnám a következő pohárral is belőle, valamint bátran ajánlanám is leendő vendégeink számára. Best-buy - 87 pont
7. Préselő Pince: Habzó Hárs 2017
- hárslevelű
Alkoholtartalom: 12%
Polci ára: 3200 Ft
Bori: meglepett a bor. Szeretem a Hárslevelűt, a tokaji borokat és szeretem, ha egy bor mer több és különlegesebb lenni, mint ahogyan az a nagy könyvben megvan írva. 83 pont, kezdek felengedni a kezdeti lámpaláz után. Lelkesen köpök amúgy, nem becsípve jegyzetelek.
Zsolt: Egy nagyon precízen és pontosan elkészített habzó. Letisztult illatok, kerek savak, kis kenyérhéj az illatban, kis licsi, majd kortyban jönnek a gyümölcsök is, zöldes ringló, mandarin, lime és energikus hosszú utóíz. Szerettem ezért jár a 85 pont.
8.
Megyer Tokaj sárgamuskotály gyöngyözőbor - Mousse 2016
- sárgamuskotály
Alkoholtartalom: 11,5%
Ára az MMBB webshopban: 1990 Ft
Bori: megosztó bor lett a Mousse is. Ha nem lennénk a magunk módján borsznobok, imádnánk! Mert kellemes illata van, elrepít a rózsaligetbe és megsimogatja lelkünket. Ha Tóth Ferenc kapott 78-at, hát erre is ugyanennyit adok.
Zsolt ---
9. Etyeki Kúria Borgazdaság: Pláne Frizzante Rosé 2017
-pinot noir, kékfrankos, zweigelt
Alkoholtartalom: 12%
Ára a pincészet webshopjában: 2100 Ft
Bori: A másik Kúria bor. Bubis és rozé, kellemes illat, epres, mint a legtöbb rozé. Mérnöki műalkotás, amely ki is érdemelte tőlem az eddig adott legmagasabb, 85 pontot! Határozottan közönségkedvenc tétel.
Zsolt: Piacos közkedvelt tétel. Meggy-, és málnaszörp illatjegyei és később ízei zúdulnak ránk illatban, majd ízben is, habzik ahogy kell és kellően vibráló a korty. Nekem kicsit sok a habzás, kevés az energia és az éle, de a többiek imádták és alapvetően egy korrekt habzóbor, be kell látni. Nem tudnak hibázni Etyeken:-) 81 pont.
10. Kovács és Lánya Pincészet: Fruska 2016 (félszáraz!)
-muskotály
Alkoholtartalom: 12,5%
ára: n/a
Bori: engem meggyőzött. Az este tétele, amely 86 pontot érdemelt ki. Illata sokat ígér, az ízvilága sem hagy cserben, jól csúszik és nem zavar, hogy magasabb a maradékcukra, mint az előzőeknél. Újrakóstolós, megvevős, gratulálok Zita! Tőled sem kóstoltam még rossz bort.
Zsolt: Ha a "csendes" borok világában a Figula Zenit a belépő tétel a fiatalok, borral ismerkedők számára, a bubis világban talán ugyanazt a szerepet betöltheti a kovács és Lánya Pincészet Fruskája. Gyümölcsös, könnyed habzóbor, behízelgő “cukros” gyümölcsös jegyekkel illatban és ízben is. Nem túl édes, de annyira pont, hogy aki a csontszáraz borokat keresi, nem ezt fogja inni a VB döntőhöz, de aki most ismerkedne ezzel a világgal, örülni fog és az első félidő végére már nyílik is a második palack.
A végén még pukkant egy palack és egy szűretlen Zardetto habzóborral zártunk (Col Fondó Risolot) valamint egy mosollyal egy összességében kerek, remek hangulatú baráti és szakmai kóstolót.
A Borsmenta Sajtóklub első közös kóstolóján a buborékos nyári italokat vettük górcső alá, és az alábbiak ülték körbe a nagy asztalt: Demők Nóra (Borigo), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), Horváth Ágnes (Vendéglátás Magazin), Kalmár Borbála (Kóstolom), Kriston Orsolya (VinCE Magazin), Pintér Zsolt (Kóstolom), Szabó Edit(Borsmenta), Tóth Zoltán (Az Ihatóbb Magyarországért), Zacsek Ágnes (Wine is Fine blog).
Cikket írta: Kalmár Borbála, kiegészítette Pintér Zsolt