Hétvégi extravaganzzza - június 15-17

Kóstolom Csapat

6/13/2018 3:12:50 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Ezúttal is számos vidéki illetve budapesti boros esemény vár titeket a hétvégén. Lesz miből válogatni ! ;)

Péntek :

Pláne, és kösz a halakat!

A badacsonyi borteraszon, a Planéban a főszerepet ezúttal a halak kapják. A két séf Mogyorósi Donát és Balogh Gergely különféle pontyokat és tőkehalakat készítenek számotokra, amelyhez természetesen dukálnak a borterasz remek tételei. Kiváló lehetőség ez, hogy hétvégén Badacsonyban új gasztronómiai vizekre evezhessetek.  

Figula borkóstoló és Jam Session

Pénteken a Bem rakparton a Budavári Művelődési Ház-ban a már jól ismert balatonfüredi Figula pincészet mutatkozik be. Az este kötetlen hangulatáról és a zenei aláfestésről a Mary Popkids formáció két tagja gondoskodik, Herrer Sára és Svajcsik Kristóf.

Borséta a kertben! / Ochutnávka vín

Aki esetleg Szlovákiát szeretné felfedezni a hétvégén annak a Dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem programját ajánljuk a figyelmébe. A számos magyar borvidéket reprezentáló eseményen megismerhettek néhány felvidéki, illetve külföldi tételt is. Aki számára borok és a hangulat nem lenne elegendő, elmerülhet az étterem kertje adta szépségekben, illetve a kézműves borkorcsolyák és sajtok világába.

Szombat :

Kedves Születésnap I.

Lassan egy éve várja szeretettel a borkedvelő vendégeket a Kedves Wine Bistro Egerben. Ha esetleg eddig nem sikerült meglátogatnotok, ezen a hétvégén mindenképp tegyétek ezt meg, hiszen a szülinapjuk, és a nyár köszöntése alkalmából különleges ételekkel és sajtokkal készülnek számotokra. Az ételekről a Zuzmó BBQ & KRAFT Pub, a sajtokról a Agri Kézműves Sajtműhely, a kiváló tételekről pedig a St. Andrea Borászat gondoskodik az este folyamán.

SABAR Borvacsora a Brix Bistro-ban

Hévízre ezúttal nem csak a gyógyvíz miatt lesz érdemes ellátogatni, hiszen szombaton a Brix Bistro egy 5 fogásos borvacsorával vár, ahol a vendégpincészet a Sabar Borház lesz.

Szombati nyitott pince a móri Geszler Családi Pincészetben

Érdemes lesz a Móri borvidékre is ellátogatni, mivel a Geszler családi pincészet nyitott pince nappal vár titeket. Fehér és rosé borok, fröccs, frissítők, és persze jó hangulatra is biztosan számíthattok. Igény estén a pincészet meleg étellel is készül.

Szombat – Vasárnap :

Borban az igazság! - Túrasorozat 7. állomás Szőlőskislak

Hétvégi eseményajánlónkat egy túrasorozat programjával zárjuk. A Zarándok Kaland ezúttal a Dél balatoni borvidékre kalauzol el benneteket. Természetesen ezúttal is ellátogathattok az esemény keretein belül egy pincészethez, ami ezúttal a Kislaki Bormanufaktúra, ahol Légli Géza mutatja majd be számotokra 6 tételét.

Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapat

Megnyitott a Kóstolom Borbár!

Beszámoló: I. Balatoni Médiahajó

Csodás borvidékeink - Szeretlek Magyarország

SAJTMUSTRA – szeptember 29-én új esemény debütál a gasztrosétányon Etyeken
Kézműves sajtok, ízes programok! A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram! A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg a Sajtmustrát, de első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon! Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák fantasztikus termékeiket. A kecskelábú asztalokon valóban a legfinomabb, a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és egyéb tejtermékekkel találkozhatnak majd az ínyencek. Azonban nem csak kóstolni lehet majd a sajtokat: a bőrkötényes sajtmesterek elárulják a titkaikat is az érdeklődőknek a nagyon érdekesnek ígérkező Sajtműhely keretein belül! Itt megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyica nyújtást, kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől. A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból vagy szórakozhatnak a nagyszerű utcazenészek muzsikájára. A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd ahol szórakozás közben, ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és préselésen keresztül a kóstolásig. Lássuk tehát a Sajtmustra részleteit, hogy mivel készülnek a helyiek a Vendégeik fogadására: 1. Gingalló Csokoládéműhely Nyitott műhely – csokoládékésztés bemutató (10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 órakor) Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró italtól a csokinyalókáig! 2. Sajtkukac játszótér Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadék kezelés, préselés és kóstolás. 3. Aubergine Terasz Padlizsán- és zakuszkakrém csészében Grillezett gomolya salátával BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ oldalas rozmaringos burgonyával 4. Desszert Pince  mézes- almás camembert pite vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta 5. Gradowski Birtok Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok 6. Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája  Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes 7. Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek, erdélyi miccs faszénen sütve Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat 8. Árpás Laci Sonkamester Pincéje:  Délvidéki ízek, grillvarázs Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger Juli Keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert Méhészet, Sziráczki Glass 9. Halmi Pince  Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök Levendulás és mentás fröccs  Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok 10. Szent Orbán Pince:  Valaha Tanya 11. Etyeki Sörmanufaktúra 12. Tátrai Pince: A pincészet borainak kóstolója és vására 13. Rezeda Terasz:  Boros sajtleves és szarvas-raguleves  Lecsó tarhonyával, tarja, vagy csirke steakkel  Sajttorta szőlőlekvárral  14:00 óra: Budai Project 14. Sajtkészítők utcája A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója, kóstolója és vására 15. EtyekVin Pince Helyi borok és grillvarázs 16. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek) STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából Caffé Go 17. Dvorák Vendégudvar Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál Szörp és lekvárvásár 18. Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd) Borsajtoló - Ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns), valamint Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.  11:00 - 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok 15:00-18:00 óra: Kaiser Zoltán és zenekara Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására  Grill ételek és rétes 19. Etyeki Sajtútállomás:  Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a sajtkészítés titkaiba. Lesz többek között parenyica nyújtás, vajköpülés, sajtfüstölés is! 20. Rókusfalvy Birtok:  Kóstoló és vásár a Birtok boraiból. 21. Buzál-Mórocza Pince Kóstoló és vásár a pincészet boraiból, sajt és stifolder kóstoló. forrás: sajtóközlemény
Miért éppen Ausztria? avagy lelassulás a sógoroknál - II. rész
Cikkünk első részében némi filozófiai morfondírozást követően elindultunk Alsó-Ausztriába, bemutattuk Gumpoldskirchent, részt vettünk egy borkóstolón, kiderültek nevezetes helyi fajták és hogy miért is lehetnek sikeresebben az osztrák borok a nemzetközi porondon, mint a hazaiak. Most folytatjuk kalandozásunkat, elérkezett tehát a Második rész, amelyben bemutatunk egy 10 km hosszan elterülő bor- és gasztrofesztivált, de azt is eláruljuk, hogy merre van még élet Bécsen túl, miben rejlik az osztrák gasztronómiai siker receptje és egy csoda is megtörténik Meterológiai jelentés: hideg, végeláthatatlanul szakadó esővel megbolondítva Az őszi borturizmus nálunk csak hírből ismert fogalma errefelé pezsgő fesztivál képében köszönt ránk. A Genussmeile elnevezésű fesztiválon 10 km hosszan a szőlőtőkék között felállított fabódékban lehet találkozni bortermelőkkel, gasztronómiai ínyencségekkel, a bor decije nem sokszor kerül többe, mint 1 euró. A közúti forgalom a fesztivál ideje alatt korlátozott, félsávos útlezárással biztosítják az elegendő ingyenes parkolóhelyet. És dacára annak, hogy a meterológiai jóslás beigazolódni látszik, így borús, esős nap virrad ránk a fesztivál napján, az emberek kiülnek, boroznak, rójják a Genussmeile kilómétereit. Jókedvűen, szabadon, frusztráció vagy bosszankodás nélkül.  A véget nem érő dorbézolásokhoz szokott magyar embernek persze némileg szokatlan lehet, hogy azzal együtt, ahogy a nap eltűnik a horizonton a fesztivál is bezárja kapuit. Azonban a környező falvakban, városokban nem áll meg az élet és itt még csak véletlenül sem egy tipikus budapesti belvárosi szombat esti forgatagra gondolok. Számtalan hagyományos sváb vendéglátóhely közül lehet választani, ahol lehet mustrálgatni a helyi borokat és megízlelni a sógorok gasztronómiai büszkeségeit, amelyek talán a mi fine dining hóbortunk kellős közepén kicsit egyszerűnek tűnhetnek. Azonban ha elengedjük az ítélkezést és meglátjuk a rántott csirke egyszerűségét és pont az ebben rejlő nagyszerűségét, képzeletünk szárnyán könnyedén repülünk vissza gyermekkorunk álomvilágába, amikor ezek az ízek és illatok lengték be a nagymama vasárnapi konyhaasztalát. Szerencsés csillagzat alatt születtem, amiért vidéki lányként én még tudom, hogy mi is az az igazi gasztronómiai csoda. Az évente megrendezésre kerülő Genussmeile fesztivál, avagy „fesztivál Ausztria szőlőskertjeiben” ugyan csak két hétvégén át tart, az ősz azonban számos más programlehetőséget is kínál a sógorok borvidékein. Tűnjék bármilyen életidegennek a gondolat, hogy bejelentkezés nélkül vasárnap szeretnénk elmenni egy pincészethez borkóstolóra – itt ezt is megtehetjük. És ha nem beszéljük a nyelvet, és/vagy angoltudásunkban is bizonytalankodunk, hát az sem feltétlenül baj, hiszen olyan közel a határ és annyi az ide-oda települt magyar, hogy nem kizárt, hogy az anyanyelvünkön zengenek majd a helyi borokról dicshimnuszokat. És hogy csak egyet említsek, mi a pazar panorámájú Freigut Thallern pincészetnél vendégeskedünk, amelynek nemcsak a fekvése, hanem borai is mesébe illőek. Természetjáró és borkedvelő emberként nekem ennyi élmény is bőségesen elegendő akár ahhoz is, hogy egy végtelenül nyugodt és lelassult hétvégét töltsek el Bécs előkertjében (hm.. vagyis hátsó kertjében) legyen az idő akár borús akár nem. Városiasabb, zizgőbb életre vágyó emberek számára pedig minden bizonnyal megnyugtató az a gondolat, hogy a környék számos más lehetőséget is rejteget magában, hiszen itt minden egyes városkában járt Sissi: kastélyok, várak őrzik lépteinek nyomát. A mi utunk a laxenburgi romantikus várba vezet, amelyet egy 280 hektáron elterülő kastélypark, vagy ha úgy tetszik, arborétum ölel körül. Látványnak lenyűgöző, pihenni, kikapcsolódni tökéletes. Nincsen más dolga itt az embernek, mint végképp búcsút mondani a gondoknak, beszippantani a roppanósan friss levegőt és elképzelni, hogy miért is választotta Sissi ezt a helyet mézesheteik színpadául. De nem csak ő járt ezen a környéken. Teréz anya és Benedek pápa is meglátogatta azt a Heiligenkreuzban lévő apátságot, amely immár 900 éves múltra tekint vissza. A hely szakrális erővel bír, amelyet bárki megtapasztalhat, ha leül a központi templom egyik nyugalmat árasztó padjára és lecsendesíti a fejében lévő zajokat. Nekem, jelentem, sikerül, a fejemben hetek óta motoszkáló kérdésre választ kapok. A mi kísérőnk, miként azt magyarul meséli, 15 éve él az apátság falai között és személyesen volt tanúja, amint egy béna az itt kiosztott pápai áldás következményeként kezdett el járni. Persze, biztosan vannak ezen a ponton kételkedő olvasók, de őszintén kérdezem: nem tesz boldogabbá bennünket, ha hiszünk benne, hogy csodák márpedig igenis léteznek?! Tovább megyünk. Az innen nem messze fekvő Baden bei Wien vezetése több évre írt alá szerződést egy szabadtéri kiállítást évente megszervező francia városkával. A kiállítás témája: I love Africa. Tematikusan, de az egész városközpontot behálózóan találkozhatunk itt többek között afrikai emberek útlevél fotóival teljes nagyságban – azaz hogyan készül a tökéletes útlevélfotó egy bozótfaluban, divatbolond feketékkel, állatos képekkel, afrikai modellekkel és az afrikai szegénységet és mindennapi problémákat bemutató ábrázolásokkal. Még a kiállítás mögül is szembeötlő jelenség azonban a rengeteg zöld övezet Baden város központjában, amelyhez foghatóval itthon nem sűrűn találkozni. Megnyugtató ez a természetközeliség. Mindössze három nap Alsó-Ausztriában és megannyi életre szóló élmény. Úton hazafelé az autóban aztán azon morfondírozunk, hogy vajon miből ered ez a megtapasztalt mérhetetlen nyugalom és jókedv? A jólét lenne mindennek az oka? vagy csupán annyi a titok, hogy az emberek itt nem túlhajszoltak, nem dolgoznak annyit, mint a határ innenső oldalán, hanem tudják élvezni az életet? Akármi legyen is az, gyakorolnunk kell, mert ez a fajta békés megnyugvás, a szeretteink körében eltöltött minőségi idő gyökeres változásokat hozhat a mi életünkbe is.   A cikket írta és a képeket készítette: Kalmár Borbála Ausztriában a Der Wienerwald jóvoltából voltam - köszönet érte - nézzetek szét náluk további inspirációért.  Az út összes képe itt. 
Miért éppen Ausztria? avagy lelassulás a sógoroknál - I. rész
Tapasztalatból mondom, hogy az önkéntes emigrációban nem az ország elhagyása a legnehezebb időszak, hanem sok év után visszailleszkedni társadalmunkba, felvenni a lépést folytonosan formálódó kultúránkkal. Ilyenkor kicsit kívülállóként tudjuk szemlélni honfitársainkat, nem minden cselekedettel értünk egyet, ugyanakkor pedig örülünk, hiszen mi már látjuk az átlag nemzeti hibákat és nem kell belelépnünk nekünk is ebbe a folyóba. Ezúttal viszont csak három napot töltöttünk Ausztria szőlőskertjeiben és feltöltöttük pozitív életszemlélet-készletünket, amelyet két részletben hozunk el nektek (mivel egy cikkben nem fért volna el ennyi tartalom).  Első rész, amelyben némi filozófiai eszmefuttatást követően végre elindulunk és részben már az is kiderül, milyen is az őszi borturizmus a sógoroknál, majd röpke bepillantást nyerünk bormarketing-stratégiájukba Meterológiai jelentés: kevés napsütés, záporok, zivatarok, hirtelen lehülés, éjszaka vihar Meggyőződésem, hogy mi, magyarok nem tudunk igazán kirándulni, kikapcsolódni, a „dolce far niente” életstílust csak hírből ismerjük. Nyáron csak menekülünk a rekkenő hőség elől a Balaton-partra, Velencei-tóhoz, hosszabb utakra vállalkozók pedig Horvátországba, mindeközben pedig idegeskedünk, mert az autópálya, a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, strandok és amúgy mindig minden tele, óránként csekkoljuk a Facebookot, emailjeinket, telefonálunk, aggódunk, frusztráltabban jövünk haza, mint mikor elindultunk. És ha beköszönt a szeptember, vagy neadjisten egy esős napra virradunk, hát már inkább neki se indulunk, pedig felfedeznivaló ekkor is van bőven.  „Aki ahhoz szokott, hogy a hivatalokban mindenképpen kiszolgáltatott, és ha egyszer nem az, azt valami bónuszként éli meg, aki a tömegközlekedéstől az adózáson át a lakhatásig a szabályok kusza rendszerében azt az elemi tapasztalást szerzi meg, hogy minden ellene van, túl kell élni, ki kell játszani, segítséget kell kérni, mert a hálózat magától nem tesz érte semmit, nos, az ilyen embernek frusztráló lehet a szabadság. Nyaralások vagy régi, hosszabb nyugati utak alatt tapasztaltam, hogy szépen lassan, szisztematikusan utálni kezdem magam. Otthon észre sem vettem korlátaimat. És legfőképpen azt a sok haragot, fájdalmat és türelmetlenséget, amit ezek a szűkre szabott lehetőségek építettek fel bennem. Az örökké korlátozott ember kibírhatatlan frusztrációi tükröt tartanak elé, és nevetségessé válhat, ha gondolnak rá, készülnek rá, ha hisznek benne, várják, mit gondol, mit szeretne.” Ragyogóan szikrázó napsütésben egy három napos esővel fenyegető előremutató meterológiai jelentéssel a zsebünkben indulunk el Alsó-Ausztriába, amely nevével ellentétesen Ausztria északi oldalán található. Én, biztos, ami biztos alapon a magam részéről a frusztrációimat, idegeskedéseimet az íróasztalom felső fiókjában hagyom. Csupán három óra autózás és máris egy másik dimenzióban találjuk magunkat: egy olyan világban, ahol az utcán tisztaság van, a házak, porták rendezettek, ahol mindenki kiteszi a kapuja elé a cserepes leandert, olívafát, mivel az égvilágon senkinek nem jut eszébe elvinni ezeket, ahol mindenkinek van a betérő vendéghez egy kedves szava, ahol egy szempillantás alatt érzi magát otthon az ember. Szállásunk Gumpoldskirchen falucska központjában van: egy bájos kis butikhotel, ahol a recepciós sosem felejti el megkérdezni, hogy hogyan is vagyunk. És valamiért a válasz is érdekli, nem csak udvariasságból vagy jómodorból teszi mindezt. (Már a belépéskor elhatározom, hogy ide én még visszatérek.) A falu annyira parányi, hogy egy óra alatt töviről-hegyire be lehet barangolni minden utcácskáját és annyira lélegzetelállítóan gyönyörű, hogy itthon veszem majd csupán észre, hogy elfelejtek képeket készíteni. (Jó túrista vagyok – állapítom meg magamban – , csak ámulok és bámulok.) Körös-körül, ameddig a szem ellát pedig rendezett szőlőtőkék mindenütt egészen a horizontig és még tovább, sugallják felénk azt az üzenetet, hogy itt bizony nem fogunk unatkozni.  Ezen a vidéken 30 borászat van, így a falu főutcáján a szőlővel megrakott traktor látványa már senkiben sem kelt különösebb feltűnést. Az információs központban dolgozó hölgy, amikor borkóstoló lehetősége felől érdeklődünk készségesen és magabiztosan lép ki a pult mögül és vezet át minket a szomszédos helyiségbe -nevezzük vinotékának-, egy rögtönzött, 5 tételesnek induló és 10 tételesként végződő borkóstolóra, ahol gyanúsan meglepő részletességgel beszél nekünk évjáratokról, fajtákról, borkészítési technológiáról (mindezt angolul!). No persze, hiszen az ő családja is egy az itt lévő pincészetek közül. Eladni, rábeszélni nem akar semmire, de elmondja, hogy ezen a vidéken Cirfandlit és Rotgipflert kell inni, mert ez a két vezető szőlőfajta. Pedig terem errefelé is Rizling, Veltelíni, Chardonnay, Merlot és még sorolhatnánk, de ők le tudják a kínálatot szűkíteni kettőre, miközben mi küszködünk borvidéki marketingünkkel, mert ki erre, ki arra esküszik és nem tudunk a széles szortimentből választani.  Egy röpke félórás kóstoló csupán és máris szembesülünk az Osztrák Bormarketing Szövetség (mert errefelé ilyen is van) két alapvető szabályával: leszűkítik a fajtákat és borvidékenként 2-3 szőlőt emelnek csak ki az országosan engedélyezett 35-ből (nálunk csak Egerben 70 környékén tart ez a szám), illetve minden bort kínálnak poharazva is, nem csak palackra.   Az, hogy mi történt a többi ránk váró napon kiderül cikkünk második részéből.  A cikket írta és a képeket készítette: Kalmár Borbála A felhasznált irodalom Grecsó Krisztián Élet és Irodalomban megjelent tárcájában olvasható.  Ausztriában a Der Wienerwald jóvoltából voltam - köszönet érte - nézzetek szét náluk további inspirációért.  Az út összes képe itt.   
Heti Eseménybomba - augusztus 27 - szeptember 2
A múlt héttel elbúcsúztunk a nyári hőségtől, megérkezett az ősz korai szele. Mi sem nyaralunk már, így hát itt az újabb heti boros eseményajánlónk. A rossz idő ellenére is rengeteg szuper boros program vár benneteket egész héten.  Szerda: A Nagy Olaszrizling teszt Folytatódik a tematikus tesztsorozat Budapesten, a Palackban. Ezalkalommal a rizlingeké a főszerep, ami máshol a rajnai az nekünk egyértelműen az olasz. Ezen a kóstolón Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtájáé a főszerep. A könnyű reduktívtól a komoly fahordósig, a gyümölcsöstől az ásványosig lesz itt minden. Winelovers Bestseller Indul a Winelovers vadonatúj rendezvénysorozata, a Winelovers Special, ahol elsőként a Winelovers Webshop legkeresettebb pincészeteinek legkiválóbb tételeit kóstolhatjátok meg. Csatlakozz a Winelovers BESTSELLER kóstolóhoz Budapesten, a Danubius Hotel Gellértben, ahol 10-12 pincészet legnépszerűbb borait sorakoztatják fel! Csütörtök: Kovács Zita meghívott borász a teszt csütörtökön! Szintén Budapesten, a 0,75 bistro & barban is folytatódnak a tesztelések. A mátrai pince borásza, Kovács Zita, személyesen lesz ott, hogy bemutassa nektek kiváló tételeit. Egy vagány borászlány vagány borai. Az este folyamán végig kóstolhattok 5 bort 3000 Ft-ért. Téteésor: Kisfrancia 2017, Gavallér 2017, Hárslevelű 2016, Fajzat 2016, Cabernet Franc 2015. A Magyar Bor Ünnepe 2018 - Olaszrizling kóstoló Ha a Balaton környékén jársz, akkor ne hagyd ki a Magyar Bor Ünnepének második fordulóját Badacsonyban, a St. Orbán Étteremben, hogy közösen választhassátok ki és díjazzátok a legszebb olaszrizlingeket! A Magyar Bor Ünnepe eseményein, eltérően a klasszikus borversenyektől, a régió borászai egymás borait értékelik és közösen választják ki az év legjellemzőbb fajtaborát. Idén hat kategóriában keresik az év borát: Bikavér, Olaszrizling, Irsai Olivér, Kékfrankos, Furmint és a reneszászát élő pezsgő. Szombat: Jazzvacsora a Szuterénben Újra Budapesten a Szuterén Lakásétterem szeptemberi vacsoráik sorát egy jazz estével nyitják, amelynek folyamán Cseke Gábor-Lukács Eszter duó előadását hallgathatjátok a fogások felszolgálása előtt és között. Az elhangzó jazz standardek borkísérettel a kínált menüsorba illeszkednek. Őszi Etyeki Piknik Szombaton és vasárnap zajlik az etyeki Gasztrosétányon az Őszi Etyeki Piknik. Mindkét nap 10 órától sötétedésig nemes italokkal, ízes gasztronómiával, kézműves kiállítással és vendégborászokkal várnak benneteket az etyeki Újhegy pincészetei, és kézműves házai: sajttal, sonkával, süteményekkel és minden földi jóval. Ne csüggedjetek, hiszen jön még vissza a jó idő. Van sok program, legyetek a szabadban, menjetek ide-oda! Szép hetet és kellemes őszkezdést kíván: Liszai Csilla és a Kóstolom Csapata!
Hétvégi extravaganzzza - augusztus 24 – 26
Eljött a hétvége és vele a lazítás! Egerben egy teljes körű gasztronómiai élménynek lehettek részesei, miközben megismerhetitek a régiót, de a Bükki és Mátrai borvidékre is érdemes lesz ellátogatni. Péntek: Kecze Zoltán borkóstolója és Random Akusztik koncert A Házak, Udvarok, Házigazdák programsorozat keretében a Szentendre Éjjel-Nappal Fesztiválon megismerhetitek a Kecze & Hady Kézműves Pincészetet. A balaton-felvidéki borokat és a borászatot a házigazda Kecze Zoltán fogja bemutatni számotokra, amelyet a Random Akusztik koncertje kísér majd. Szombat: Vulkanikus Borok Gyöngyöspatán a Losonci Pincészetnél szombaton a vulkanikus tételek lesznek a középpontban, de természetesen nem csak a pincészet tételeit kóstolhatjátok, hiszen lesznek vendék borászatok is. Somlóról Barcza Bálint, a Szent György-hegyről Gilvesy Robert, Köveskálról pedig a Pálffy Pincészet látogat el. Persze lesz Tokaji és Balatonfüred-Csopaki vendég is, de ez már legyen meglepetés! Kastély-szerenád borkóstolóval Az Edelényi Kastélyszigeten nem csak egy különleges zenei koncertnek lehettek részesei, hanem a Bükki borvidék egy kiemelkedő szereplőjét a Gallay Pincészetet is megismerhetitek a tételein keresztül. Az egyedi történelmi helyszín, a zenei élmény és a borok teljes élményt biztosítanak egy igazi kikapcsolódáshoz. Péntek – Szombat: VINO Kóstoló Ünnep Egerben A VINO Kóstoló második alkalommal mutatja be Eger sokszínűséget mind a borok, mind a gasztronómia egyéb területein. Megismerhetitek a régió kézműves termékeit, éttermeit és borászatait az Egri Érseki Palota udvarán egy két napos rendezvény keretein belül. Az este hangulatát zenei koncertek tetőzik be, illetve mesterkurzusokon is lesz lehetőség részt venni, melyeken a kékfrankos, illetve az Egri Borműhely borászait ismerhetitek meg közelebbről. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
Hétvégi extravaganzzza - augusztus 17 – 19
Péntek : Fata Bor- és Pezsgőbár hivatalos megnyitó Badacsonyba egy hely ahol a borokon felül, különleges pezsgőket is kóstolhattok. A Borbarátok és Fata Pince megnyitja, kapuit az érdeklődők számára, és a bár nyitónapján egy egyedi borsorral vár titeket. A két tulajdonos, Nagy gergely, és Nagy István nyitják majd meg az eseményt, és az este későbbi részében „Boggie”, Csemer Boglárka zenéjét élvezhetitek. A termőhely hangjai #4 Aki a Balaton és a Szent György-hegy közelében jár, azt a Bencze Családi Birtok várja az immár negyedik alkalommal megtartandó borvacsorájára. Elmesélik a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültek. A kóstolósorozatot birtokuk természethű tételei, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeik kísérik!  Szombat : Nyári ünnep - Nyitva a Pince! Még mindig Szent György-hegyen járunk. Szombaton a Nyári Pince vár benneteket egy egész napos programra, melyen együtt ünnepelhetitek a nyarat zenével, kóstolással, naplementével és hullócsillagnézéssel. A jó hangulathoz a Pasco és TG gitárduó fog zenélni nektek.  Dj a szőlőben ll Parti Szél Vége a Paloznaki Jazzpikniknek, de a Homola Borteraszon nem áll meg az élet, ezúttal a Parti Szél birtok cuvée kerül bemutatásra, de természetesen lesz zene, napagyák, és harapnivalók is a kikapcsolódáshoz. Vasárnap : Oroszlányi Borfesztivál Vasárnaptól hétfőig tombol Móron az első Oroszlányi Borfesztivál. A rendezvényen nyolc pincészet borait kóstolhatod, illetve a OKSZÍK - Szabadtéri Színpad jobbnál jobb zenekarokkal vár minden fesztiválozót.   Péntek – Szombat - Vasárnap : Boglári Balaton Fesztivál 2018 Már 42. alkalommal kerül megrendezésre a déli parton a Boglári Balaton fesztivál. A borászatokon és a gasztronómián felül, lesz retro filmvetítés, tűzijáték, lézershow, vizibicikli verseny, főzőverseny, horgászverseny, vidámpark, koncertek. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
Heti Eseménybomba augusztus 13-19
Újabb hét, újabb boros programok! Közeledünk a nyár végéhez, úgyhogy mindenki használja ki a szabadidejét, amíg tart ezt a csodaidő! 😉  Szerda:  Gálné Dignisz Éva, Borász a házban teszt  Budapesten, a Palack nagysikerű tesztszerdáinak rendhagyó kiadásán a Gál Szőlőbirtok borait kóstolhatjátok végig. A kunsági pince borásza, Gálné Dignisz Éva személyesen jön el hozzátok, hogy bemutassa nektek öt kiváló tételét.   Csütörtök:  Legyen valami pezsgés! // Winelovers Afterwork  Imádod a buborékokat, de unod már a fröccsöt? Akkor itt az idő egy kiadós pezsgésre!  Az augusztusi Afterworkön ugyanis több mint 40 pezsgő, gyöngyöző- és habzóbor társaságában élvezheted a meleg nyári estét a Széll Kálmán tér szomszédságában, a városmajori Oscar Barban. Csatlakozz és pezsdülj egyet a nyár utolsó csütörtöki kóstolóján!  Borjour Borhajó 4.  Tízenegy top borászattal a fedélzeten körözhettek a Margitsziget és Nemzeti Színház között a Zsófia Hajóval a Dunán! A hatalmas tetőteraszon korlátlanul kóstolhatjátok a kiállító borászatok borait és gyönyörködhettek Budapest fényeiben, miközben DJ-nk zenél és ti csak suhantok a hidak alatt.   Péntek:  A termőhely hangjai #4  Aki a Balaton és a Szent György-hegy közelében jár, azt a Bencze Családi Birtok várja az immár negyedik alkalommal megtartandó borvacsorájára. Elmesélik a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültek. A kóstolósorozatot birtokuk természethű tételei, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeik kísérik!  Szombat:  Nyári ünnep - Nyitva a Pince!  Még mindig Szent György-hegyen járunk. Szombaton a Nyári Pince vár benneteket egy egész napos programra, melyen együtt ünnepelhetitek a nyarat zenével, kóstolással, naplementével és hullócsillag nézéssel. A jó hangulathoz a Pasco és TG gitárduó fog zenélni nektek.  Vasárnap:  Oroszlányi Borfesztivál Vasárnaptól hétfőig tombol Móron az első Oroszlányi Borfesztivál. A rendezvényen nyolc pincészet borait kóstolhatod, illetve a OKSZÍK - Szabadtéri Színpad jobbnál jobb zenekarokkal vár minden fesztiválozót.   Remélem ezen a héten is sikerül megtalálnotok a kedvenc programotokat. Uhh és el ne felejtsétek figyelni minden este a hullócsillagokat, akár otthonról egy pohárka borral! Hullócsillagos, kívánságos, gyönyörű hetet kíván Liszai Csilla és a Kóstolom Csapata! 
Az Év Strandétele idén egy gofrisütőben készülő tócsni, a Gofcsi
Az idei versenynek több újdonsága is volt. A díjat alapító Balatoni Kör úgy döntött, hogy Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz bisztrók) és Bezerics Dániel (Paletta bisztrók), akik a korábbi években rendre megnyerték a versenyt, ezúttal inkább a zsűriben vegyenek részt a gasztro újságíró zsűri mellett, így a Balatoni Kör tagjai idén nem indulhattak a versenyen. Az erős mezőnyben az Év Strandétele díjat idén a Gofcsi fantázianevű gofrisütőben kisütött tócsni nyerte. Megálmodója, Szikra Gabi szerint a dödöllére is emlékeztet a tészta alap, ami az egyik legfontosabb hagyományos zalai-somogyi étel.1290 forintba kerül a két szelet újfajta krumplis gofri, rá tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és ráolvadó kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül. Kacsapörc feltéttel is lehet kérni. A Konyhám tavaly az év felfedezettje díjat hozta el a balatonfenyvesi strandra, Tortizza nevű ételükkel. Idén már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak és terveik szerint télen Fonyódra költöznének A Téli Konyhám néven, amivel első ízben négy évszakos BeachFood hellyé válhatnak. Idén az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek, de csodajó nyári ételük a görögdinnyés gazpacho, italválasztékuk is lehengerlő, koktél fronton saját kreációjuk a Bahama Marci mindent visz. Desszertjeiket sem szabad kihagyni. A színes székekkel már messziről kedvesen invitáló helyen garantált a chill out élmény, nemcsak szörfösöknek és fiataloknak, hanem családosoknak is. Sorra nyílnak a minőség iránt elkötelezett új helyek a tóparton és már a retro, illetve nem újhullámos büfé kategóriából is döntőbe került egy hely, a balatonmáriai Fröccsterasz és Strandgrill Erika, akik az egyik legnagyobb strandklasszikust újragondoló Lángos nuggets-szal neveztek.A legbiztatóbb fejlemény az, hogy ebben a kategóriában is érzékelhetően javul a kínálat, a büfék egy része már felismerte a megújulás szükségességét, ami nem szükségképp jelent újhullámos választékot, kommunikációt és arculatot, mert enélkül is lehet korrekt a strandvendéglátás, akár nagyüzemi méretekben is, sőt: ez esetben talán még inkább lehet saját készítésű alapanyagokkal, szószokkal és szigorú minőségi követelményekkel dolgozni. Balatonmárián a kikötőben két éve nyílt újhullámos bisztró, a Port Burger is döntőbe került, szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal újragondolt TokDog nevű ételükkel. Az északi partról viszont csak a Mango Beach bisztró fért be idén a döntőbe. Inkább nívós bisztró konyha révén lettek kulthely a környéken. Már évekkel ezelőtt úttörők voltak a györöki strand kínálatának megújításában. Az általuk nevezett omaha marhaszegyes „Marhajoó” baguett mézes mustárral lényegében pastrami és elképesztően finom, könnyű strandétel. Ha egyszer megkóstoltuk, másodszor is fogunk kérni. Ilyenkor sajnálja a zsűri, hogy nem adhatja több ételnek a fődíjat. A verseny előválogatását idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső döntést pedig három gasztro-újságíróból (Magyar Konyha, Index, We Love Balaton) és a Balatoni Kör tagokból álló szakmai zsűri hozta meg. A versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor szerint sorra nyílnak az újabb strandbisztrók a Balatonnál, és a tapasztalatok szerint a korábbiak is újítanak, fejlődnek, ezért a verseny évről évre szorosabb. Gasztrotrendként a minőségi kreatív szendvicseket lehet kiemelni és a globális gyorsétel ikonok helyett a hazai strandkonyha klasszikusait igyekeznek inkább újragondolni. Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele díjjal az volt, hogy ebben a kategóriában is legyen valamilyen szakmai elismerés és erősödjön a verseny. Másik fő törekvésük a tájidegen elemek helyett balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami nemcsak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de gazdaságilag is sokkal kedvezőbb a régiónak, ha a helyi termelőket részesítjük előnyben. Ezt szolgálja a kör három éve meghirdetett Beach Food programja is. A cél, hogy frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg minél több helyen a jellemzően import mirelit tömegáruval, például a hekkel szemben - mondta Kardos Gábor, aki szerint a Beach Food sikere már a retro büfék egy részét is megújulásra ösztönzi, ami végre elvezethet az egész balatoni strandkínálat javulásához. A zsűrizés közben készített fotóinkat az alábbi albumban tekinthetitek meg