Kóstolom Csapat |
|
5/17/2018 4:27:09 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Hit és vallás nélkül lehet élni, de nem hiszem, hogy érdemes. Lőrincz György - mostanra már mondhatom, hogy mindegy melyikük - olyan letisztultan tárja elénk életfilozófiáját, hogyha annak csak tizedrészét is interpretáljuk, megpróbáljuk megvalósítani vagy meglátni egy-egy napban, már jobb emberré is válunk. És, nem mellesleg, mindketten bort is készítenek. Kiválóakat.
“Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára.(…) Feladatom nehézségével tisztában vagyok. Tudom, hogy ezt a szót, Isten, ki se szabad ejtenem. Mindenféle más neveken kell róla beszélni, mint amilyen például csók, vagy mámor, vagy főtt sonka.”
Lőrincz György (St. Andrea Pincészet) a tőle megszokott alázattal és izgalommal nyitja meg immár sokadik borkóstolóját a St. Andrea budapesti borbárjában, amelynek ezúttal a csapadékos 2014-es évjárat szülötte, az Igazán elnevezésű bor áll majd a középpontjában. A fenti idézet azonban nem tőle származik, hanem e szavakkal indítja Hamvas Béla időt álló klasszikusát, és amely óhatatlanul eszembe jut, ahogy átnézem a borkóstolóról írt jegyzeteimet.
Megérkezvén a kóstolóra a borbár ajtajában az idősebb és ifjabb Lőrincz György mellett még egy ismerős arc várakozik: gyermekkorom magyar popkultúrájának ikonikus alakja, Ákos. Hogy miért? Mert a debütáló palack elnevezése nem véletlen egybeesés Ákos 2014-ben íródott Igazán című zeneszámával. Hamvas, Ákos, ateisták, Lőrinczgyörgyök, borok és Nagy-Eged-hegy, Budapest, én. Lássuk.
Én nem kérek mást
Csak elég időt
Szőlőt telepíteni, borokat készíteni, pincét építeni nem pár hétre való kötöttség és elfoglaltság, hanem több generációra, jó esetben évszázadokra előre tekintő kihívás. A St. Andrea pincészetet vezető Dr. Lőrincz György vallja, hogy legalább 300 évre néz előre. Azt, hogy tervei szépen haladnak pedig igazolja a mellette álló következő generáció, aki futballkarierjét hagyta ott, hogy vezesse a pincészet körüli szőlészeti munkákat és néha, ha édesapja engedi, a borokhoz is hozzányúljon. Amelyből akár olyan sikertörténet is születhet, mint az Ajándék elnevezésű bor. (Az Ajándékról szóló cikkünk itt) Ketten nemcsak a pincészetben egészítik ki egymást, hanem a borbár képzeletbeli pódiumán is tökéletes duót alkotnak: félszavakaból is értik egymást, pontosan tudják, hogy mikor kell csendben maradni és a másikat hallgatva figyelni.
Gyuri, mint az egri borvidék egyik vezető borászatának szíve-lelke pedig nemcsak a pincészet jövőjében, hanem az egész borvidékében is gondolkozik. "Elején tartunk még a minőségi borkészítésnek" - mondja - "A múlt bele van írva életünkbe, a jelent most csináljuk, a jövő Isten kezében van."
Igazán
Érteni, követni Őt
Lőrincz György hisz benne, hogy amit a címkére ír meghatározó jelentőséggel bír, mondja, hogy ezáltal tudja eljuttatni a többi emberhez is azt a szeretetet, amely benne lakozik, amely az ő életének és tetteinek mozgatórugója. Tündökölj, Örökké, Merengő, Áldás, Boldogságos, Szeretettel - mesélnek a címkék.
A nap első kóstolt bora az Egyetlen elnevezést kapta, amely egy évjárat egy hordónyi bora; nevében pedig Szűz Máriára utal. Chardonnay, Sauvignon Blanc és Hárslevelű házasítás. Ezt követi a Mária, amely a Nagy-Eged-hegyen lévő Mária szobor alóli szőlőből származik (Furmint-Chardonnay). "Lépten-nyomon állítunk egy Mária szobrot. Itt is van már egy" - mutatnak a fiúk a borbárban elhelyezett alkotásra.
De hogyan is lehetséges megfogalmazni ateisták számára azt a hitet, amely egyből két Mária bort is eredményezett, ráadásul nem is akármilyet? Azt hiszem, hogy mindabban a tiszteletben érhető ez tetten, amellyel a gyümölcshöz nyúlnak a hó elolvadásától kezdve egészen a szüret befejeztéig. A megismételhetetlen és egyedi természetet töltik évről évre palackba, szakértelmüket pedig mélységes alázat támasztja alá. És a hegy csodája.
Nagy-Eged-Hegy
A Nagy-Eged-hegy különleges kőzetű, nem riolittufa, hanem szürke, triászkori mészkő. Erre a triász mészkőre a tengerből egy mészmárga alapú, sárgásfehér üledék, a nummulitesz mész rakódott le. Ez az anyag ma a Nagy-Eged-hegy legjellemzőbb altalaja. Fedő talaja sekély rendzina talaj. A dűlő egészen speciális mikroklímával rendelkezik. A szinte merőlegesen beeső napsugarakat sok helyen a sziklás mészkő talaj visszaveri, így több fokkal melegebb hőmérsékletet hoz létre a talaj felszíne felett. Itt tavasz egészen korán érkezik. A meredek,
déli lejtők és a viszonylag sekély talajok miatt a csapadék viszonylag hamar lefut, így a hegyoldal száraznak mondható.
St. Andrea területe: 6,5 hektár.
Szőlőfajtái: Kékfrankos, Kadarka, Csóka, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Chardonnay, Furmint.
Aki félt és remél
És meghív, hogy láss
A két bevezető fehérbort a borvidék egyik jellemző fajtájából, Kadarkából készült újabb két bor követi a sorban. A Kadarka nehéz műfaj: egy igazán érzékeny lelkületű gyümölcsöt takar ez az elnevezés. Elég egy rosszkor bekövetkező eső és a szőlőszemek burka máris szétreped, mindemellett pedig a Botrytys sem bánik éppen kesztyűs kézzel ezzel a fajtával. Jó évjáratban a végeredmény viszont minden vesződségért kárpótolja a termelőt és fogyasztót: a kóstolt két Kadarka letisztult, elegáns, gyümölcsös, könnyed, nem tanninhangsúlyos, igazán szerethető bor. Azaz minden benne van, amely az egri borokról kialakult sztereotípiánkban nincsen.
Igazán
És ezzel el is érkezünk a nap várva várt bemutatkozó borához (bár én már az előbbieket is igencsak vártam), az Igazánhoz. Bikavér, ráadásul a legjobbakból, az utóbbi időszak egyik legnehezebb évjáratából. Klisé lenne csupán, hogy annyi szeretetet kapsz vissza, amennyit te magad is beleadsz?! Nem hiszem. Ahelyett, hogy bogyókról, könnyedségről, gyümölcsökről beszélnék azt tudom tanácsolni, hogy mindenki ízlelgesse ezt a Bikavér-etalon bort. És tegyen el belőle pár palackkal, hogy minden évben megcsodálhassa, hogy mennyit fejlődött.
Összetétele: Kékfrankos 41%, Syrah 24%, Merlot 20%, Pinot noir 9%, Kadarka 6%
A pincészet otthonául szolgáló Egerszalók község híres zarándokhely is egyben, hiszen évszázadokra visszamenőleg jegyeztek már fel itt csodákat. A végtelenségig hinni valakiben vagy valamiben - nevezzük ezt akárhogy - , tenni a boldogulásunkért, azt hiszem, hogy minden egyes embernek kötelessége. És ha valamit lehet tanulni a két Lőrincz Györgytől, életszemléletükből, akkor az mindenképpen ez: szeretetet kell tudni adni, ezáltal válunk jobb emberré és meglátjuk majd, hogy az élet megjutalmaz minket.
Csak időt
A borkóstoló szigorú menetrendje ugyan az Igazánnal csúcsosodik ki és ér véget, de én még nem távoztam el úgy St. Andrea borkóstolóról, hogy ne kóstoltam volna Lőrincz Györgyék kedvenc fajtáját, a Pinot Noirt. Így, mindazok számára, akik ráérősre fogták a hétfő delet (igen, pontosan ez a megfelelő elindítása egy hosszú munkahétnek), vagy csak a két György lenyűgöző stílusa késztette maradásra őket, még érkezik egy Ajándék és két Pinot Noir a Nagy-Egedről.
Mindig ilyen borokat kéne innunk.
Én nem kérek mást
Kóstolt borok:
Egyetlen Egri Cuvée Grand Superior 2016
Mária Egri Cuvée Grand Superior 2016
Kadarka 2016
Nagykadarka 2016
Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2014
Valóban Méltó Egri Pinot Noir 2015
Nagy-Eged-Hegy Egri Pinot Noir 2015
A borokat a 2018-as év séfje, Barna Ádám által megálmodott falatok kísérték, amelyek egytől-egyig pompás ízköltemények voltak.
A meghívásért, borokért, testi és lelki felüdülésért külön köszönet Lőrincz Györgynek; a helyszínért, tökéletes kiszolgálásért (minden egyes bornak külön, karakteréhez illő pohár) pedig a St. Andrea Wine & Gourmet Bárnak.
A dőlt betűvel szedett szövegek összeolvasva Ákos Igazán c. számának refrénjét adják ki.
Fotók: Busák Attila
írta: Kalmár Borbála