Közös gondolkodás, nem csak Rizlingekről

Kóstolom Csapat

5/10/2018 6:35:50 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

„Közös tőről fakadunk”, hangzik a Balafonfüred-Csopaki borvidéken tevékenykedő Rizling Generáció egyesület jelmondata. Mindezt természetesen nem kell szó szerint venni, hiszen nem minden tag származik a borvidékről, mégis, eszmeiségük, céljaik ugyanazok: öregbíteni a borvidék jóhírét, kitűnő borokkal ellátni az érdeklődő borisszákat.

Az egyesület 2015-ben, a balatonfüredi bornapokon jelentette be megalakulását és azóta töretlen lelkesedéssel támogatják egymás munkáját. Tagjaik olyan fiatal, másod, harmad vagy éppen sokad generációs borászok, akik a Balatonfüred és Csopak körül elterülő borvidéken foglalkoznak szőlővel és borkészítéssel.

Ha valaha körbenézünk ezen a lenyűgöző tájon, akkor minden bizonnyal irigykedve tekintünk rájuk. Legtöbbjüknek örök balatoni panoráma szolgáltatja munkájához a hátteret, akinek pedig nem, mesebeli falvak – Vászoly, Pécsely, Dörgicse – nyújtanak tökéletes színpadot. A borász szakma azonban ma már jóval túlmutat az ahogy sikerül adta lehetőségeken, a borfogyasztó közönség is egyre ritkábban elégszik meg a nem minőségi borozgatásokkal. Fejlődni, a sablonosból kitörni minden bizonnyal lehet egyedül is, de tanulás útján, közösen gondolkozva fejlődik csak igazán az ember.

"…hisszük, hogy együtt, bizalommal, tapasztalataink megosztásával és a közös kétkezű munkánkkal könnyebben érhetjük el, mindannyiunk közös célját.Az egymás pincészeteinél tartott borkóstolók az őszinte beszélgetések alkalmául szolgálnak, melyek egyértelműen a borok minőségi javulását hozzák magukkal, hisz figyelünk és adunk egymás tapasztalataira.”
– Gyukli Krisztián a Rizling Generáció elnöke.

A Rizling Generáció tagjai azonban nem csupán egymás segítésére tettek esküt, hanem a borvidék fejlesztésén, szőlőterületek megmentésén, bormarketing stratégia kialakításán is együtt dolgoznak. Többek között az egész balatoni régiót összefogó Balatoni KÖRrel immár harmadjára dobták piacra friss, reduktív Olaszrizlingjeiket, amely a nagy sikerre való tekintettel idén még több palackszámban kerul a boltok polcaira. Hogy miért is van ennek jelentősége? Az egységes brand kialakításával a borászok törekvései közé tartozik nem csupán egy termék létrehozása, hanem a szőlő felvásárlási ár stabilitásának megteremtése, a mezőgazdaság szőlő és borágazata fenntarthatósága és továbbvitele.

A közös kóstolásnak, kirándulásoknak, gondolkodásnak pedig megvan az eredménye: évről évre szebb tételek kerülnek palackokba, nő a tagok ismertségének a presztizse, hiszen nem egymás ellen, hanem egymásért is dolgoznak. Az egyesület alapulása után határozott úgy, hogy legszebb boraikat minden év májusában megmutatják az érdeklődő nagyközönségnek: teszik mindezt Balatonfüreden, egy sétálókóstoló keretein belül, amelynek a Rizling Tavasz elnevezést adták. A rendezvény idén harmadjára kerül megrendezésre, a kiállított borok mindegyike szigoró előkóstoláson ment keresztül, így biztosítják a fogyasztók felé a garantált minőséget.

Idén az egyesület tagjai kicsit változtatnak a jól bevált sétálókóstoló sémán és szeretnék, ha a talajon keresztül mutatnák be tételeiket, felhívva a figyelmet a borvidék adta terroir jelentőségére, kiemelkedő szerepére. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy neves földtani professzort kértek fel előadásra a témában, így az érdeklődő közönség egy szakember által nyerhet bepillantást a talajtani kulisszatitkokba.
Azok számára, akik a művészetek iránt elhivatottak, pedig egy festménykiállítással szeretnének kedveskedni.

Mindamellett, hogy első kézből lehet megismerkedni a borászokkal és remek tételeikkel, egy egészen új, ropogós újdonság: egy hete tartották meg a Balaton-felvidéki Borversenyt, amelyen a borrégió legjobb száraz bora, borászata minősítést a Fodorvin Családi Pincészet nyerte el, így az ő tulajdonukba került a borverseny által alapított vándordíj is, amelyet minimum egy évig birtokolnak majd.

A Rizling Tavasz jegyében meghívtuk belső kóstolónkra az egyesület pár tagját. Pintér Zsolt összefoglalója következik:
„A belső kóstolónkra Vesztergomi Andrea, Tánczos Zoltán és Dobosi Győző látogatott el. A borokat megszokottan vakon kóstoltuk és egy jót beszélgettünk.
A borvidék, a szőlő és a borkultúra iránti tisztelet és szeretet mindegyikükből árad. Ugyan eredetileg csak Győző családja foglalkozik borral, de a többiek esetében is érezni, hogy a szőlő és a borkészítés nélkül már el sem tudnák képzeli az életüket. Talán ezt keressük mind a borban, hogy kicsit kiszakadjunk a globalizáció csapdájából és visszatérjünk a természethez. Kódolva van az emberben a föld, a természet és néha megfeledkezünk róla az irodában, nagyvárosainkban, hogy mire is van igazán szükségünk. Nem szeretnék demagógnak tűnni és a borra visszavezetni mindent, de úgy gondolom a szőlő és a borkultúra sok esetben nyerő alternatíva a kikapcsolódni vágyók számára. gyönyörű természeti környezet, csupa szív emberek társaságában egy folyékony történet, végtelen mese, erről szól a rizling Tavasz rendezvény.”

Jegyrendelés a Rizling Tavaszra itt

A belső kóstolónkról videó is készült, amelyet itt tudtok megnézni. 

írta: Kalmár Borbála

Balatoni Vadásznapló (teljes film)

Sümeg és környéke (Balatoni-KÖRtúra első nap)

Megnyitott a Kóstolom Borbár!

Olaszrizling Szerintünk sokadjára
Csopakra lassan sűrűbben látogatunk el mint haza és bizton állíthatjuk, hogy a Jásdi Borteraszon legalább olyan meleg szeretettel fogadják az embert, mintha otthon lennénk. Szívesen tesszük, és amióta így van, azóta nekünk a december a Vörös Balatonnal végződik, az év pedig az Olaszrizling Szerintünkkel veszi kezdetét. Jásdi István a közgazdászból lett borász nem csak egy romos épületbe invesztált amikor kinézte magának Ranolder veszprémi püspök egykori birtokát. Az épületet kipofozta, a pincét rendbe tette, a szőlőt megvásárolta, telepített, gondozott, bort érlelt. A balatoni vörösborok szószólójává vált, és mindemellett megteremtette azt a szót is, hogy Csopaki. Köztiszteletben álló borosgazda, serényen munkálkodik azon is, hogy Csopakot felfedezze magának a borturizmus. A Csopaki etalonná vált, nem másról van itt szó, mint egy hegyborról, azaz ugyanazon helyen megtermelt Olaszrizlingből előállított magas minőségi borról. István évek óta élharcosa a sokak által nem a méltó helyén kezelt Olaszrizlingnek, amely az elmúlt időszakban már megjárta a maga kálváriáját, de Csopakon mindig és mindenki azon a magas minőségi szinten kezeli, ahová való. Az Olaszrizling köré épül a rendszerint január végén megrendezésre kerülő Olaszrizling Szerintünk rendezvény, amely 9. éve nyilvános. Zárt körű szakmai kóstolóval kezdődött a Jásdi borteraszon a történet tizenévvel ezelőtt, azonban ahogy teltek az évek egyre többen voltak kiváncsiak arra, mit is tud az Olaszrizling és nem csak a Balaton partján. 25-30 meghívott borász, Eger, Zala, Mór és Somló mellett már a határon túlról is érkeznek vendégek. A helyszín is bővült: a rendezésbe becsatlakozott a Szent Donát Birtok. A színterek között állandó buszjárat oldja meg az ingázást, bár sokan gyalog is belevágnak a téli hidegben. Aki résen van még egy kísérőrendezvényre is tud időben regisztrálni: borvacsorák, borebédek, after lehetőségek övezik a csopaki délutánban megrendezésre kerülő sétálókóstolót. „Szeretnénk elkerülni azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős forumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.” Jásdi István Az Olaszrizling Szerintünk egy sétálókóstoló a szőlőskertek tetején, két impozáns pincészetnél, ahol a névadó szőlőfajta ezer arcával lehet megismerkedni. Vannak, akik 9-jére is visszatérnek, talán mert ők is megtapasztalták már, hogy Csopakon az ember úgy érzi magát, mintha hazajárna. cikk: Kalmár Borbála fotó: Bagi Péter
Carassia a házban
Bár már egyre kevesebbszer kell különleges alkalom a pezsgőfogyasztáshoz, azért a buborékos ital elsődleges hónapja mégiscsak a december. Ilyenkor gyakrabban pukkan a pezsgősdugó azoknál az asztaloknál is, ahol az az év nagyrészében azért mégiscsak hallgat. Beszámoltunk már arról több ízben is, hogy a Szabó Edit által vezetett Borsmenta Sajtóklubbnak kéthetente biztosítjuk Borbárunkban a helyszínt, ahol boros érdeklődésű újságírók együtt kóstolunk egy adott tematika köré csoportosított alkoholos nedüket. A legutóbbi kóstolón a magyar pezsgőket vettük górcső alá: tizenkilenc tételt kóstoltunk és értékeltünk, köztük tradícionális pezsgőházak és kézműves kispincék buborékos tételeit is. A legmagasabb pontszámot kapott tételt rendszerint felvesszük a Borbár borlapjára, így mindenki számára biztosított, hogy az általunk kiválónak ítélt nedüből kortyolhasson. A pezsgőkóstolón első helyen a Carassia végzett, amelyről talán méltatlanul, Kreinbacher árnyékában kevesebb szó esik vagy legalábbis eddig kevesebb szó esett a hazai boros szaksajtóban. Mi is ez tehát? A Carassia pezsgészet Kárásztelken, Erdély területén található. Még Gál Tibor fektette le a pezsgőkészítés alapjait a Pannonhalmi Apátsági Pincészet képviseletében, azonban a tényleges készítést már nem élhette meg. A bencések azonban nem hagyták elkótyavetyélni az örökséget, így Dom Perignon nyomdokaiba lépve folytatták ezt a nemes munkát Kárásztelken. A pezsgővilágbajnokságról először ezüst, majd pedig idén aranyéremmel gazdagabban térhettek haza, tulajdonképpen nem is nagyon csodálkozunk, hogy a vakkóstolónkon is első helyen végzett. És hogy mit is tud a Blanc de Blanc? Elegáns, légiesen könnyed, krémes textúra, megkapó buborékok. Maga a tökéletesség, ugyanaz a kifinomultság jellemzi, mint a Pannonhalmáról már jól ismert csendes borokat. A magyar pezsgőkészítés 2013-ban vált nagykorúvá egy törvénymódosításnak köszönhetően: ekkor nyílt meg a lehetőség kevesebb tétel előállítására, illetve könnyített feltételek miatt tudtak belevágni kisebb pincészetek is. Az előállított palackok pedig évről évre több izgalmat rejtenek magukban: egyre több pincészet vág bele, hogy saját pezsgőt állítson elő. A hazafiasság mellett miért éri meg magyar pezsgőt választani? Mert tényleg pompás tételekre bukkanhatunk, ár-érték arányban pedig verhetetlen minőséget tudunk pukkantani. Nemcsak karácsonykor, vagy szilveszterkor, hanem akár szürkének tetsző hétköznapi estéken is, merjünk tehát kisérletezni.   cikk: Kalmár Borbála kép: Vető Gábor
Minden eddiginél több bor volt kóstolható a Vörös Balatonon!
December 8-án lezajlott a szokásos Vörös Balaton elnevezésű rendezvény a Jásdi Borteraszon, amelyen az eddigi éveknél is több kiállító, szám szerint 13 borász közel 40 tétellel volt jelen. A Jásdi István által életre hívott minden évben megrendezésre kerülő Vörös Balaton elnevezésű rendezvény célja, hogy a borászok megmutathassák a nagyközönségnek, hogy a Balaton-parton nemcsak fehérborokat lehet kóstolni. A filoxériavész előtt a magyar tenger déli részén elterülő szőlőültetvényeken 50-50%-ban foglalkoztak kék- és fehérszőlővel, de az északi-part klimatikus adottságai is kedveztek a vörösbor készítésnek. A fehérboros jelzőt a borvidék a rendszerváltás után kapta, bár már ma is egyre nagyobb területen foglalkoznak kékszőlővel. A hagyományok szerint a szombati nyílt sétálókóstolót egy adott téma köré felépített szakmai est előzi meg, amelyen a másnap kiállító borászok kóstolják egymás sokszor kereskedelmi forgalomban sem kapható tételeit. Az idei téma, amely köré felépült az egész este az Egységes balatoni vörösbor-stílus volt, ennek megfelelően hozták magukkal boraikat a borászok a Jásdi Borteraszra. A szakmai est szigorúan zárt körű, az itt elhangzottak a borászok szakmai tapasztalatcseréjére szolgálnak. Másnap szombaton közel 40 féle vörösbort tudott megkóstolni a limitált számú közönség a hagyományos sétálókóstoló jellegű rendezvényen. A tételek között zömében olyan fajtaborokkal lehetett ismerkedni, mint Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir és Shiraz; csupán néhány pince készült házasítással. Ezek alapján megállapítható, hogy a balatoni terroir leginkább a könnyű, gyümölcsösebb borokban teljesedik ki igazán.  Az évről évre megrendezésre kerülő rendezvényen kóstolható boroknak nem csak a listája bővül, de a vendégek, visszajáró szakmabeliek egységes megítélése szerint a minőség is folyamatosan emelkedik.    A kiállító pincészetek / meghívott borászok teljes listája: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet / Török CsabaFigula Pincészet / Figula MihályGaramvári Szőlőbirtok / Baranyai PéterGuden Kisbirtok / Molnár SzabolcsHomola Pincészet / Homonna AttilaJásdi PinceKáli Kövek Borászat / Szabó GyulaKislaki Bormanufaktúra / Légli GézaPálffy Pince / Pálffy GyulaPetrányi Pince és Borterasz / Bakó AmbrusSzent Donát Birtok / Fejes Olivér (Kovács Tamás igazolt távollétében)Villa Tolnay Borház / Nagy László, Philip OserVon Beőthy Pince / Beőthy János A cateringről, mint minden évben a Gusto Delicate gondoskodott, a hivatalos after rendezvény pedig a Szomszéd Kertjében került megrendezésre.
Adventi Gasztro Piknik Badacsonyban 2018.12.08. 12:00 - 20:00
A BalatoniKör Gasztro Piknik sorozat harmadik rendezvénye ezúttal Badacsonyba érkezik.  A Gasztrohegy és a Badacsony Nyitva kampánynak köszönhetően egyre többen ismerik meg a legendás tanúhegy megújult szolgáltatásait és új arcát. A pontos helyszín a frissTerasz parkolója, a Kisfaludy út - Római út találkozásánál. Fedett, téli Balatonra panorámás sátorban kínálják a helyi fogásokat, borokat és pálinkákat a BalatoniKör tagok.  Ami várható: BalatoniKör tag éttermek, borászatok, pálinkamester, kézműves árusok, élőzene, gyermek programok, szakmai borkóstoló és természetesen a Mikulás. A Bonvino és a frissTerasz között a helyi Tekergővel, elektromos kisbusszal igény szerint segítik a szervezők a gyalogos közlekedést.  A BalatoniKör Gasztro Piknik rendezvény keretein belül Borkarácsonyfa állítás a 2017.évi hegybor termelőivel. Az ünnepélyes megnyitó után a Badacsonyi Tekergő szállítja a résztvevőket a Fiáth Attila által vezetett "Hegymenet -borpiramis stílusgyakorlat öt nemzetközi borvidék borain keresztül" mesterkurzusra, mely a Bonvino Hotelben kerül megrendezésre, 14:00 órától. Hegybor premier: A Gasztro Piknik teljes ideje alatt kóstolhatóak a hegyborok egy külön standon.  A BalatoniKör a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között - akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak - van helyi étterem, cukrászda, pálinkafőző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást, sőt mindig szívesen látják a hasonló gondolkodású tagjelölteket is. Minőség - Hitelesség - Egész éves nyitvatartás - ez a BalatoniKör tagjainak három legfőbb üzenete. Dátum: 2018.12.08. Szombat 12:00–20:00 Helyszín: Badacsony, frissTersz Részletes program: 13:00–13:30    Ünnepélyes megnyitó, borkarácsonyfa állítás a 2017. évi egybor termelőkkel. 12:00–20:00    Résztvevő éttermek és borászatok ételeit és borait lehet kóstolni. 14:00–16:00    Hegybor Mesterkurzus borvidékeken át Fiáth Attilával a Bonvinoban. 17:00–20:00    DocPiano zenekar zenél (bárzenei hangulat, vidám ütemek) Gyerekprogramok: 14:00               Kovács Gábor muzsikus élőzenés és interaktív előadása, hangszerbemutató 14:00–16:00    Fanyűvő játékpark játékait próbálhatják ki a gyerekek. 14.30               Mikulás látogatása, ajándékosztás, fotózkodás. 15:00–15:30    Kovács Gábor muzsikus folytatja zenés műsorát.   Szakmai kóstoló és előadás a Bonvinoban: Hegybor Mesterkurzus borvidékeken át Fiáth Attilával A szakmai érdeklődők és borkedvelők számára egy különleges borkóstolóval készülnek a szervezők. A borkóstolóról további részletek itt olvashatók: BalatoniKör weboldalán Facebook esemény Az eseményre csak előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, a helyek száma korlátozott!!!   A rendezvényen résztvevő kiállítók listája: Borászatok: Laposa Birtok - Badacsony Istvándy Birtok és Borműhely- Badacsony Söptei Pincészet és Étterem - Csopak Dobosi Pincészet és Vendégház - Szentantalfa Trombitás Borház Tamás Trombitás - Köveskál Gyukli Pince Balatonfüred - Balatonfüred Pálffy Pince - Köveskál Fata Pince - Badacsony Szeremley Borház - Badacsony Éttermek: BL YachtClub & Apartments - Balatonlelle Kistücsök Étterem - Balatonszemes Neked Főztem Zánka gasztrokocsma Tölgyes Kúria - Riza Kikötő Étterem- Szigliget Gusto13 Bistro & Delicate - Veszprém Villa Kabala - Szigliget Kalóz Strandbisztró - Fövenyes Hotel Bonvino Wine & Spa – Badacsony Kisfaludy-ház Étterem - Badacsony frissTerasz - Badacsony Pálinkafőző nagymesterünk: Pach Gábor, Fenegyerek pálinka - Zamárdi Kézműves kiállítók: Nanett Zsuzsa Lengyel Búzalelke Annamária Csekő La Vino Vita  Szállás: Bonvino Hotel Wine & Spa Neptun Borhotel Borbarátok Étterem és Panzió BalatoniKörről nemrég készítettünk egy dokumentumfilmet, ajánljuk figyelmetekbe:
Negyedjére is Vörös a Balaton – Az egységes balatoni vörösbor-stílus nyomában
Hagyományosan minden év Mikulás körüli szombatján rendezi meg Jásdi István a Vörös Balaton elnevezésű eseményét a csopaki pincészetéhez tartozó borteraszán, melyre idén december 8-án kerül sor. Az immár negyedjére megrendezésre kerülő sétálókóstolón a legjobb balatoni vörösöket tudja megkóstolni az a limitált közönség, aki idejében megváltotta jegyét a rendezvényre. Idén 13 borász mutatja meg pincéjének válogatott vörös szortimentjét, a kiállítók a szokásokhoz híven Jásdi István meghívására érkeznek majd borteraszra. Az idei évben velük találkozhatnak a vendégek: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet Csobánci Bormanufaktúra Figula Pincészet Garamvári Szőlőbirtok Guden Kisbirtok Homola Pincészet Jásdi Pince Káli Kövek Borászat Kislaki Bormanufaktúra Pálffy Pince Petrányi Pince és Borterasz Szent Donát Birtok Villa Tolnay Borház Az is megszokottá vált, hogy a rendezvényt megelőző napon a borászok egy szakmai zárt körű est keretében mutatják meg egymásnak azt a vörösborukat, amely leginkább beleillik az adott év tematikájába. Idén, az István által meghatározott téma a következő: Az egységes vörösbor-stílus nyomában. A IV. Vörös Balaton újdonsága, hogy a borkóstoló nem ér véget a Jásdi Borteraszon, hiszen az idén nyílt csopaki Szomszéd Kertje vacsorával, élő zenével várja a sétálókóstoló végeztével vendégeiket. A Vörös Balaton kapcsán még a szintén csopaki Petrányi Pince és Borterasz készül tematikus borvacsorával, aki pedig nem jut el Csopakra a hétvégén, Budapesten a Kóstolom Borbárban kaphat egy kis ízelítőt a Vörös Balaton hangulatából Légli Géza és természetesen Jásdi István tolmácsolásában. Facebook események: Vörös Balaton Borvacsora a Petrányi Borteraszon Vörös Balaton a Kóstolom Borbárban
Portugál helyzet itthon: excentrikus 2 in 1 borajánló - 2. rész
A Douron és a Portóin túl is van élet, nem hiába szeretik mindenhol a világban a portugál borokat. No de merre is induljunk, ha a bennünk szunnyadó felfedezni vágyó különc lényünk nem hagy nyugodni? Tippek otthoni, közösségi és tanulnivágyó borozáshoz is az excentrikus borajánlónk második részében. A cikk első részét itt tudod elolvasni.  Barátkozzunk a világ boraival Ismeritek azt az érzést, amikor az ember a homlokára csap, hogy “és ez eddig miért nem jutott senki eszébe?! Hát ez fantasztikus” - nos, pont ilyen a Fill the Winebox webshop koncepciója is. Szívesen innál mondjuk egy chilei bort, de nem szeretnél horribilis postai költségeket fizetni, vagy megrendelni egy rekesz bort az ismeretlenből? Jó helyen jársz. A hagyományos webshop mellett ugyanis “ládákba” pakolhatod a kiszemelt tételt és ha megtelt a láda, a tulajdonosok elindítják a rendelést. És ha bárkiben is kétségek merülnének föl, hogy mennyire működőképes ez a közösségi borrendelés, arra ékes bizonyíték az októberben megnyitott, a webshopéval megegyező elnevezésű borbár a mostanában reneszánszát élő 9. kerületben, amely ebből a szimpla ötletből nőtte ki magát. Talán nem meglepő módon a borbár szortimentje 99 százalékban külföldi borokból áll, és mivel a tulajdonosok fejéből nemzetközi borkiállítások között ingázva pattant ki a fentebb vázolt eredeti koncepció, így biztos kézzel nyúlnak a palack után akkor is, ha a betévedő vendég még esetleg fogalmatlan a világ boraival kapcsolatosan. A választékuk zömét osztrák, olasz, francia, spanyol, német, argentin és chilei borok adják, no és persze mi más, mint portugál borok. Ez utóbbiról ráadásul büszkén állítják, hogy ők foglalkoznak kis hazánkban a legszélesebb szortimenttel. Kompromisszumok nélkül Lehet vitatkozni azzal, és szoktam is, hogy mi magyarok sajnálunk mélyebben a zsebünkbe nyúlni és inkább visszatesszük a drága bort a polcokra értetlenkedve, hogy no de mégis, mi a szösz kerül ebben ennyibe?! Igen, minden bizonnyal van olyan réteg, amelyik értetlenkedik egy-egy palack ára láttán, viszont azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik szánalmas anyagi helyzetük miatt kénytelenek könnyes búcsút inteni a kiszemelt bornak. A Fill the Winebox borbár szortimentjében 50-60 bor található (a borboltban pedig közel 300) és jó hír a kevésbé módos rétegnek: nem a nálunk méltánytalanul igencsak lesajnált kategóriába eső ház borát fogják felszolgálni akkor sem, ha valaki a külföldi borok közül is a földi halandók által inkább megfizethető árkategóriát keresi ilyen-olyan okból kifolyólag itthon is. Nyitás előtt A borbár utolsó fázisában, nyitás előtt két héttel jártam náluk. Azóta felkerültek a képek a falakra, az utolsó ecsetvonás festékillata is tovaillant és nyüzsgő találkaponttá váltak - őszintén szólva ha nem lennék ennyire ízig-vérig vidéki, még sajnálnám is, hogy nem a környéken lakom. A látogatásom apropója a természetesen szintén portugál Santos e Seixo pincészet borkóstolója volt, amelyet személyesen a borászat exportfelelőse, Mariana prezentált. A két család tulajdonában lévő vállalkozás első szüreti időpontja 2010-re datálódik, Douro mellett pedig további két portugál borvidékről is készítenek bort: Alentejo és Vinho Verde. Szortimentjükben megtalálhatóak a könnyebb fehérborok, nem tanninbomba, de komoly lecsengésű vörösök éppúgy, mint ismeretlen, beazonosíthatatlan tőkékről egybeszüretelt igazi ínyencségek.Az este folyamán csupa izgalmas bor került a poharamba, egyik kóstolt tétel könnyebben csúszott, mint a másik, a hangulat ennek megfelelően exponenciálisan növekedett, miközben pedig Mariana töretlen lelkesedéssel beszélt a pincészetről, borokról és az ott dolgozó emberek áldozatos munkájáról. Kiknek ajánlom? Lényegében a Santos e Seixo borait ajánlom mindenkinek, aki még csak most teszi meg az első lépéseket a portugál, vagy tulajdonképpen a határainkon túlmutató borporondon. Egy minden ízlést kielégítő széles szortimentet tudnak felmutatni, amely prizmán keresztülnézve elénk tárul Portugália három borvidékének is színe-java, csupa izgalmas, őshonos szőlőfajtával. Mindenivóként szívesen elkortyolgatom a rozét is egy-egy könnyedebb csevej kísérőjeként, de a komolyabb vörösboraikat, a rejtélyes, nem tudni milyen tőkékről szüretelt borukat akár borsznobok kezébe is szívesen adnám. Így vagy úgy, csalódni nem fogunk, akármelyik palack után is nyúlunk, ingadozó hangulatunk széles spektrumához is tudnak igazodni a pincészet tételei. Zárszóként pedig szeretném elűzni mindenki félelmét: a borok palackjáért nem kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, mint a hasonló minőségi kategóriában alkotó hazai borászok keze munkájáért.   A borkóstolón a Portugál Nagykövetség meghívásából vettem részt, köszönet érte! cikk és képek: Kalmár Borbála
Portugál helyzet itthon: excentrikus 2 in 1 borajánló - 1. rész
Mostanában az egy négyzetméterre jutó excentrikus borrajongók száma minden bizonnyal a nemrég nyitott Fill the Winebox elnevezésű borbárban a legmagasabb, de aki otthon a fotel kényelmes magányában szeretne elkalandozni a világ, vagyis, mivel az alábbi cikkben leginkább erről lesz szó, Portugália mesés bortermő vidékeire, az is könnyedén tud inspirációt meríteni a hazai kínálat szortimentjéből. Következzen két portugál borkóstoló tapasztalata egy (ám terjedelme miatt két részre bontott) cikkben. Divattá vált a hazai nemlétező bormarketing stratégiát szidalmazni vagy akár ölbe tett kézzel várni, hogy akkor majd egy szép napon betoppan egy Kolumbusz-szerű felfedező és megmondó ember, aki elárulja a titkot és akkor majd mindenki tudni fogja és többet nem lesz hiány bormarketingesből, -stratégiából. Pedig vannak már szép számmal olyan országok, vagy emberek, akik akár tanulták, akár nem, ösztönszerűen profi módon adják elő a nemzetük borimázsát: ilyen például Pedro is, aki a Real Companhia Velha jelenlegi tulajdonosának fia, szemtelenül fiatal (30 alatti) és miközben beszél a Douro-völgyről, én már a telefonomon a skyscanner idevonatkozó passzusait görgetem. Tanulni tehát van kitől, csak nyitott füllel kell járni-kelni a világban. Lássuk miket tudtam meg, mit és kinek ajánlunk a pincészettől:  Mit tud a Douro-völgy, amit más nem? Borértő emberek számára talán meglepő fordulat, hogy Portugália leghíresebb nemzetközileg elismert termékét mégsem portóinak, hanem sokkal inkább Christiano Ronaldonak hívják, azonban ott liheg a nyakában az alkoholmámort rejtő kincs is. Habár Pedro szerint Isten, amikor a borvidékeket osztogatta, szemben Magyarország vagy Olaszország lankáival büntetni szerette volna a portugálokat, mondván, hogy izzadjanak csak a meredek hegység között cikázó folyó mentén gazdálkodó szőlősgazdák, maga a hely lélegzetelállítóan káprázatos. Olyannyira, hogy a Kínai Nagyfal mellett a Douro teraszai a világ másik olyan ember alkotta csodájának számítanak, amely a világűrből is látszik. Azaz számomra sokkal inkább hihető, hogy Isten választása azért esett a világnak pont erre a csücskére, hogy a magasból is nap mint nap tudjon gyönyörködni keze alkotásában. Bortermelés Nem megyek bele különösebben ebbe a témába. Portugália 1986-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, és noha már 2000 éve foglalkoznak szőlővel, eddig az imént megjelölt évszámig sehol nem jegyezték őket a világ bortermelő országai között. Most jegyzik, méghozzá a hatodik helyen. Mindezt pedig annak ellenére, hogy bár rengeteg náluk az engedélyezett szőlőfajta (ami még mindig nem közelíti meg a hazai viszonyainkat), többségében portugál őshonos szőlővel foglalkoznak, ezek adják az alapját a kitűnő portóinak is. A Portói Az úgy volt, hogy brit tudósok - és ez most nem vicc - kikísérletezték még a 17. században, hogy hogyan tudják a Portugáliából importált szívhez szóló borok minőségét megőrizni, amely borkészítési technikát a portugálok a következő században levédették. Technológia: a szőlő erjedését 6-7 százalékos alkoholnál borpárlat hozzáadásával megállítják, így a cukortartalom és a párlatnak köszönhetően az alkoholtartalom is magas marad. Ezután szép hordókba kerül a nedü, pihentetik, néha pedig különböző évjáratok házasításával kísérletezik ki a legtökéletesebb végeredményt. 10-20-30-40 évig is pihen egy adott tétel a hordóban mielőtt palackba, majd borkereskedésekbe, illetve Magyarországra kerül. (Csak gondoljuk végig, hogy ez anyagiakban mennyit jelent és ezután emeljük le a diszkontok, hiperek 2000 forintos ársávban mozgó portóiját a polcokról. Vagy talán inkább ne.) Pedro viszont most hozott nekünk pár igazi kuriózumot is: 1977, 1927 és 1867-ből származó borokat is volt lehetőségünk kóstolni. Akárhogyan is, a fentebb ismertetett avinálási technika működik, hiszen minden évjáratos bort élmény volt kortyolni - miközben lepergett szemünk előtt, hogy mennyi minden történt a világban azalatt, amíg ezeknek a boroknak semmi más dolga nem volt, mint hibernált állapotban pihenni a hordókban. Az 1867-es bor például a két világháború és egy viharos 20. század mellett olyan ország megszületését álmodta át, mint Kanada; mire jött 2018 és a királyfi életre csókolta hamupipőkét a palackból.  Kiknek ajánlom? Portóit az ember talán legszívesebben nem egy nyüzsgő borbárban kortyolgat, ahol ezernyi illat-, íz- és zajkomponens öleli körül, hanem az otthon meleg vackában tölt magának egy pohárral, hogy egyedül és csendben kortyolgassa ezt a palackozott történelmet és találja meg mindeközben az élete értelmét.   A cikk második része itt olvasható.  A Portói kóstolón a Heinemann Testvérek megbízásából vettem részt, köszönet a különleges élményért!  cikk és képek: Kalmár Borbála