Kóstolom Csapat |
|
5/10/2018 6:35:50 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
„Közös tőről fakadunk”, hangzik a Balafonfüred-Csopaki borvidéken tevékenykedő Rizling Generáció egyesület jelmondata. Mindezt természetesen nem kell szó szerint venni, hiszen nem minden tag származik a borvidékről, mégis, eszmeiségük, céljaik ugyanazok: öregbíteni a borvidék jóhírét, kitűnő borokkal ellátni az érdeklődő borisszákat.
Az egyesület 2015-ben, a balatonfüredi bornapokon jelentette be megalakulását és azóta töretlen lelkesedéssel támogatják egymás munkáját. Tagjaik olyan fiatal, másod, harmad vagy éppen sokad generációs borászok, akik a Balatonfüred és Csopak körül elterülő borvidéken foglalkoznak szőlővel és borkészítéssel.
Ha valaha körbenézünk ezen a lenyűgöző tájon, akkor minden bizonnyal irigykedve tekintünk rájuk. Legtöbbjüknek örök balatoni panoráma szolgáltatja munkájához a hátteret, akinek pedig nem, mesebeli falvak – Vászoly, Pécsely, Dörgicse – nyújtanak tökéletes színpadot. A borász szakma azonban ma már jóval túlmutat az ahogy sikerül adta lehetőségeken, a borfogyasztó közönség is egyre ritkábban elégszik meg a nem minőségi borozgatásokkal. Fejlődni, a sablonosból kitörni minden bizonnyal lehet egyedül is, de tanulás útján, közösen gondolkozva fejlődik csak igazán az ember.
"…hisszük, hogy együtt, bizalommal, tapasztalataink megosztásával és a közös kétkezű munkánkkal könnyebben érhetjük el, mindannyiunk közös célját.Az egymás pincészeteinél tartott borkóstolók az őszinte beszélgetések alkalmául szolgálnak, melyek egyértelműen a borok minőségi javulását hozzák magukkal, hisz figyelünk és adunk egymás tapasztalataira.”
– Gyukli Krisztián a Rizling Generáció elnöke.
A Rizling Generáció tagjai azonban nem csupán egymás segítésére tettek esküt, hanem a borvidék fejlesztésén, szőlőterületek megmentésén, bormarketing stratégia kialakításán is együtt dolgoznak. Többek között az egész balatoni régiót összefogó Balatoni KÖRrel immár harmadjára dobták piacra friss, reduktív Olaszrizlingjeiket, amely a nagy sikerre való tekintettel idén még több palackszámban kerul a boltok polcaira. Hogy miért is van ennek jelentősége? Az egységes brand kialakításával a borászok törekvései közé tartozik nem csupán egy termék létrehozása, hanem a szőlő felvásárlási ár stabilitásának megteremtése, a mezőgazdaság szőlő és borágazata fenntarthatósága és továbbvitele.
A közös kóstolásnak, kirándulásoknak, gondolkodásnak pedig megvan az eredménye: évről évre szebb tételek kerülnek palackokba, nő a tagok ismertségének a presztizse, hiszen nem egymás ellen, hanem egymásért is dolgoznak. Az egyesület alapulása után határozott úgy, hogy legszebb boraikat minden év májusában megmutatják az érdeklődő nagyközönségnek: teszik mindezt Balatonfüreden, egy sétálókóstoló keretein belül, amelynek a Rizling Tavasz elnevezést adták. A rendezvény idén harmadjára kerül megrendezésre, a kiállított borok mindegyike szigoró előkóstoláson ment keresztül, így biztosítják a fogyasztók felé a garantált minőséget.
Idén az egyesület tagjai kicsit változtatnak a jól bevált sétálókóstoló sémán és szeretnék, ha a talajon keresztül mutatnák be tételeiket, felhívva a figyelmet a borvidék adta terroir jelentőségére, kiemelkedő szerepére. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy neves földtani professzort kértek fel előadásra a témában, így az érdeklődő közönség egy szakember által nyerhet bepillantást a talajtani kulisszatitkokba.
Azok számára, akik a művészetek iránt elhivatottak, pedig egy festménykiállítással szeretnének kedveskedni.
Mindamellett, hogy első kézből lehet megismerkedni a borászokkal és remek tételeikkel, egy egészen új, ropogós újdonság: egy hete tartották meg a Balaton-felvidéki Borversenyt, amelyen a borrégió legjobb száraz bora, borászata minősítést a Fodorvin Családi Pincészet nyerte el, így az ő tulajdonukba került a borverseny által alapított vándordíj is, amelyet minimum egy évig birtokolnak majd.
A Rizling Tavasz jegyében meghívtuk belső kóstolónkra az egyesület pár tagját. Pintér Zsolt összefoglalója következik:
„A belső kóstolónkra Vesztergomi Andrea, Tánczos Zoltán és Dobosi Győző látogatott el. A borokat megszokottan vakon kóstoltuk és egy jót beszélgettünk.
A borvidék, a szőlő és a borkultúra iránti tisztelet és szeretet mindegyikükből árad. Ugyan eredetileg csak Győző családja foglalkozik borral, de a többiek esetében is érezni, hogy a szőlő és a borkészítés nélkül már el sem tudnák képzeli az életüket. Talán ezt keressük mind a borban, hogy kicsit kiszakadjunk a globalizáció csapdájából és visszatérjünk a természethez. Kódolva van az emberben a föld, a természet és néha megfeledkezünk róla az irodában, nagyvárosainkban, hogy mire is van igazán szükségünk. Nem szeretnék demagógnak tűnni és a borra visszavezetni mindent, de úgy gondolom a szőlő és a borkultúra sok esetben nyerő alternatíva a kikapcsolódni vágyók számára. gyönyörű természeti környezet, csupa szív emberek társaságában egy folyékony történet, végtelen mese, erről szól a rizling Tavasz rendezvény.”
Jegyrendelés a Rizling Tavaszra itt.
A belső kóstolónkról videó is készült, amelyet itt tudtok megnézni.
írta: Kalmár Borbála