Kóstolom Csapat |
|
4/25/2018 12:06:54 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Balaton-felvidéki Borvidék borait szeretnék Sümegen beemelni a köztudatba, illetve az ezen a helyen megtermelt borok presztízsét növelnék, hogy a borok még nagyobb dicsfényben tündökölhessenek. Ennek megfelelően idén először rendezik meg a Balaton-felvidéki Borvidék borversenyét, amelyen nemcsak a nevezett borvidék legjobb borát, hanem legjobb ifjú borászát, valamint borász hölgyét is megválasztják, és egy vándordíj is gazdára talál majd. De vajon mitől is különleges ez a borvidékünk? Ennek a kérdésnek eredtünk a nyomába.
A Balaton-felvidéki Borvidék hírnevéért már eddig is sokat tevő Egly Márk Sümegen, 1999-ben kezdte el -több százéves kihagyás után- újraindítani a történelmi alapokra és hagyományokra épülő borászat kialakítását. A Püspöki Palota Pincéje, mint borszaküzlet, és kóstolópince Magyarország legkiválóbb borvidékeinek és borászainak bemutatóhelye és bormúzeuma. Célja Sümeg szőlészeti és borászati múltjának ápolása és megőrzése, melynek bizonyítéka a sümegi vár oldalában telepített XV. századi fajtákból válogatott történelmi szőlőültetvény.
Nem volt kétséges, hogy a borvidék felkarolásának ügye kapcsán őt kerestük meg és faggatuk kérdéseinkkel, hogy miben is rejlik a Balaton-felvidéki Borvidék titka, milyen kincsekkel szolgálhat nekünk ez a több ezer éves múlttal rendelkező kultúrtáj.
Minden borász szívügye az a vidék, amelyen alkothat, amely táptalajául szolgál borainak. Bár talán elcsépelt a kérdés, hiszen azon kívül is, hogy gyönyörű a környezet, amelyben élsz, szerinted mi teszi különlegessé hazánknak ezt a kicsiny szegletét?
A borvidéket nem csak megkülönböztetésre érdemes borainak sajátosságai, hanem a bennük is megtestesülő természeti környezet, valamint történelmének, kulturális hagyományainak egyedisége együttesen teszik figyelemre méltóvá. Ahogy Eötvös Károly írja: „A Balaton és Bakony, ez a két fönséges természeti tünemény egymást öleli át, egymásra árasztja fényét és sugarát, hagyományait, költészetét.” A Balaton-felvidéki borvidék szőlőhegyei gyöngyfüzérként mindenhol ott sorakoznak, ahol e két csodálatos tájegység ölelkezik. Apáról-fiúra szálló ősi intelem: „A hegyek büszke magasán hagyjátok meg a magyar szőlőt! Szűrjetek a magasban olyan bort, amilyen isteneknek, királyoknak, igaz embereknek való, ünnepet nyújtó italként!” A borvidéken csillog Európa legnagyobb meleg vizű tava, Hévíz. Másik végén egy olyan bővizű ásványvízforrás tör fel a föld mélyéből, melyet már Pannónia római lakói is kedveltek.
Az köztudott, hogy országunkban a szőlőművelés és a borkészítés kultúrája mélyen gyökerezik, milyen múlttal rendelkezik az általad is képviselt borvidék?
A táj mítosza rabul-ejtő: a múltját kutató régészeket és történészeket is meglepte a kultúrák egymásba növő folyamatossága, a békés uralomváltások sorozata 3000 éven át. A 6 évezrede művelt földeken kiemelkedő helyet foglal el a szőlőművelés, megszakítás nélkül, immár 2200 éve. Régészeti leletek és a Balaton-fenék pollen üledékei dokumentálják a kelta szőlőtermesztést, annak folyamatosságát a római uralom idején, sőt a népvándorlás teljes időszakában is.
A vidék települései a keltakor óta ugyanazon a helyen állnak. Több mint két évezrede ugyanott vannak a kulturális és hatalmi központok, ahol ma. Ezer éve a honfoglaló magyarok egyik török eredetű törzse telepedett le itt. (Érdekesen cseng össze ezzel, hogy az ősi magyar szőlészeti és borászati szakszavak jelentős része ó- török eredetű.) Ezt a törzset a honfoglalók papi és jogi vezetője, a horka vezette. Ő celebrálta a két törzset egy nemzetté egyesítő vérszerződést is, ami egy boráldás volt. Székhelyét is a borvidék területén választotta meg, a Káli- medencében. Itt tehát a hozott magyar, az örökölt római és a térítők által tanított nyugati technológia közvetlenül ötvöződött.
Milyen adottságai vannak ennek a tájnak, amely ezzel a több évezredre nyúló borkultúrával rendelkezik?
A borvidék nem közvetlenül a Balaton partján fekszik, de az éghajlat alakulásába még itt is beleszól a Balaton hőmérséklet-kiegyenlítő hatása. A komolyabb fagyok ezt a területet is elkerülik. A Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknőjében és a vulkanikus hegyek déli lejtőin érik a szőlő. A napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát évente. A csapadék nagy része júniusban esik. A savanyú erdőtalajtól az erősen meszes rendzina talajig sok talajtípus előfordul itt. A borvidék keleti fele mállékony, a talajt ásványi anyagokban különösen gazdaggá tevő vulkáni kőzetekkel, nyugati fele dolomitra alapozott barna erdőtalajokkal borított.
Mit érdemes tudnunk a szőlő termesztésről? Milyen természeti adottságok teszik különlegessé az itt megtermelt szőlőt?
A Balaton parthoz hol lenyúló, hol attól néhány kilométerrel hátrébb húzódó, meredek profilú dombsorok védett tájékain különleges, a szőlőnek nagyon kedvező mikroklímák alakultak ki. Egyedülálló éghajlati adottságokat teremt a borok termeléséhez az is, hogy a borvidék minden fontos szőlőhegye hatalmas erdőrengeteg környezetébe ágyazott. Ezért a szőlősorok között a nyári napok mediterrán melegét estétől – a Balaton felé lengedező éjszakai szellő hatására – hűvös erdei levegő váltja fel. A nappalok melege tüzessé, testessé, az éjszakai hűvösség különlegesen gyümölcsössé, szép savúvá, harmonikussá varázsolja az itteni borokat.
Mennyire érint titeket is a Balaton egyre növekvő népszerűsége?
Ezt a vidéket szépsége és csökkenő számú őslakossága miatt a városi emberek már évtizedekkel ezelőtt felfedezték maguknak. Nagy számban költöztek ide művészek is, akik szívükön viselik a táj arculatának megőrzését, és sokat tettek is ezért. Jövője azon is múlik, hogy az újonnan érkezők – a borásztól a nyaralótulajdonosig – mennyire érzik magukénak és az életük, mindennapjai részének.
A borverseny meghirdetésével a szervezők célja nem csupán egy újabb megmérettetés meghirdetése, hanem szeretnének hagyományt is teremteni. Céljaik között szerepel, hogy a szakértő zsűri által legmagasabbra pontozott borokat közösen mutassák be helyi rendezvényeken, illetve szeretnének egy rendhagyó budapesti sétálókóstolót is tartani.
A borversenyről bővebb információ itt található.
cikket írta: Kalmár Borbála