Kóstolom Csapat |
|
4/16/2018 2:39:37 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
- Élvezzük az életünket itt kint a birtokon – meséli mosolyogva Nagy László, a Villa Tolnay birtokigazgatója a körülötte sétáló újságíróknak. Csobánc vára alatt vagyunk, a Balaton-felvidéken, fátyolfelhők szűrik meg a délutáni napot. Azért jöttünk, hogy közelebbről is megismerjük a pincészetet, hitvallását és borait. Tökéletes program.
Bármerre is lépünk Magyarországon, a történelem lábnyomaiban járunk. Csobáncot számtalan alkalommal sikertelenül ostromolták, Gyulaffy László várkapitány már életében legendává vált hősi győzelmeivel. A Csobánc hegy zord külseje azonban érző belsőt takar – már ami a szőlőnek nyújtott kiváló talajt illeti – vulkanikus lejtőin változatos összetételű anyaföld táplálja a kétezer évesre saccolt helyi borkultúrát.
Nagy László mesél. Egyfajta tanulmánytúrán vagyunk, ahol a szőlészeti-borászati technikákon és eljárásokon kívül az egyes dűlők sajátosságaival, benapozásával, a mikroklímákkal és a szőlő jellemzőivel ismerkedhetünk.
Közben a történelemből előlép valaki más is: a pincészet névadója, Tolnay Klári színésznő, aki a második világháború vérzivatarából menekült egy sokkal szebb világba, és élte boldog éveit az öreg vár romjai alatt, a tanúhegyek megnyugtató sziluettjeire ébredve reggelente. Klári a jelenlegi főépületben lakott, a Villa Tolnay svájci tulajdonosa, Philipp Oser pedig fontosnak tartotta, hogy emlékezzen a helyi értékekre, így adott volt a névválasztás.
Az értékek védelme egyébként is érezhetően fontos téma a birtokon. Jelenleg ugyan nagyszabású építkezések zajlanak, új palackozó és tároló épül, hogy még pontosabban figyelhessék a pincészetnél a borok születését, azonban László hangsúlyozta, hogy a „tájba simuló épületek elkészültével megszűnnek a hegy oldalába ütött sebek”.
A panorámás séta után a pincébe vezet az utunk, ahol hordómintákat kóstolunk a legérdekesebb borokból. A Villa Tolnay tételeire jellemző elegáns stílus, a mindennél fontosabb terroir megismerése kifejezetten izgalmas borsort ad, mely az ötfogásos, csodálatos vacsoránál is folytatódik. László vezetésével vakon kóstolunk, az étel-bor párosítások pedig hibátlanok. A konyha minősége László feleségének, Beának az ügyességét dicséri: élmezőnyben a helye.
Élménydús napot zárunk a Csobánc alatt. A történelem, a gyönyörűen művelt birtok, a kiváló borok és ételek kerek egésszé változtatják a programot, a környék varázsa pedig minket is könnyedén rabul ejt, nemcsak Tolnay Klárit. Jövünk még.
A kameráink is forogtak, nézzétek meg a hangulatvideónkat:
írta: Oláh Róbert