Kóstolom Csapat |
|
4/13/2018 10:53:02 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Azt hiszem, hogy igazán csak az az ember láthatja meg, hogy mennyi temérdek kincset ölel magába kishazánk, aki hosszabb ideig volt távol. Aki, visszatérvén, túl tud lépni a magyarokra jellemző kesergésen, pesszimizmuson, és ezeknek mindenféle kellemetlen hozadékán és meglátja a nyilvánvalót, ami mindvégig ott volt a szemünk előtt: mennyire gyönyörű helyen is élünk.
Kis ország a miénk. Itt, ha az embernek csak 70 km-t kell autóznia, háromnapi hideg élelem nélkül el sem indul a nagy utazásra.
Kényelmesek vagyunk. Ha olyan szerencsésnek (?) mondhatjuk magunkat, hogy a főváros az otthonunk, hazánk borvidékei a lábaink előtt hevernek. Borkereskedések, borbárok és borkóstolók rengetege közül tudunk választani nap, mint nap.
Klisé, hogy a bor ott ízlik leginkább, ahol készül. Aki próbálta, tudja. Hogy a megvásárolt és otthon elfogyasztott bor nem ugyanaz az érzés, amikor a lágy tavaszi szellő végig simogat napsütötte arcunkon és megcsillan a kezünkben a boros pohár, miközben lábunk alatt megmutatja magát egy egész borvidék.
Tokaj-Hegyalja hazánk szűkös kereteihez képest a legtöbb helytől látszólag messze esik. Budapestről autóval két és fél óra, vonattal pedig akár egy örökkévalóságnak is tűnhet rohanó világunkban. De aki ott van, aki megérzi, hogy mennyi szépséget nyújt ez az elvarázsolt mesebeli táj, aki beszél a termelővel, már tudja, hogy nem véletlen a borvidék 400 évre visszanyúló legendás történelme. Végig száguldozni az M3-ason és kilépni Mád/Erdőbénye/Tállya/Olaszliszka/Tarcal zöldjére: lelassul a szívverés, majd egy pillanatra megáll a világ. Vannak, akiket annyira magával ragadott mindezen érzés, hogy 2002-ben a Világörökség részévé nyilvánították ezt a lenyűgöző kultúrtájat.
Az innen világkörüli útjára indult aszú sikersztori volt, a borvidéket megítélő laikusok szemszögéből nézve viszont még mindig sokszor pejoratív értelemmel társul a tokaji bor fogalma. Azt a hitet, hogy az igazi tokaji aszú maga a folyékony arany, amelyből minden nap illene fogyasztanunk desszert gyanánt egy pohárkával, kevesen vallják.
Ma, Tokaj-Hegyalján 6 féle szőlő telepítése megengedett: Furmint, Hárslevelű, Kabar, Zéta, Sárgamuskotály és Kövérszőlő. A tisztán Furmintból, Hárslevelűből és Sárgamuskotályból készült borok is remekül megállják a helyüket, de a házasításból született izgalmas cuvée-k kínálják ízlelőbimbóinknak az igazi orgiát.
"Ha tokajit iszunk, éreznünk kell, hogy van Gondviselés felettünk, mert annyi gyönyört, mint ez a bor, csak egy végtelen jóságos Isten nyújthat." Voltaire
Tokajt látni kell és megélni ahhoz, hogy átérezzük a fenti sorok jelentőségét. Hiszem, hogy tokaji borok fogyasztásával én is hozzájárulok, hogy a borvidék ismét régi fényében tündököljön, vagy még annál is fényesebben, hiszen egy, a világon is egyedülálló adottságokkal rendelkező borvidékről beszélünk.
Az itt élő emberek persze többet is tudnak tenni, mint én, az egyszerű borfogyasztó. Egyesületek alakulnak, teszik a dolgukat, viszik a jóhírét a tokaji bornak szerte a nagyvilágban. Az összefogásuk példamutató.
Ilyen egyesület a hatodik éve sikeresen működő Tokaji Borlovagrend is, amely egyik fő küldetéseként a Tokaji borvidék ismételt piedesztálra való emelését tűzte ki céljául.
A Lovagrend a borvidék legjobb termelőit, főként pedig a termőhely egyediségében és az itt készülő borok kivételes karakterében hívőket fogja össze egy szervezetbe, mely nyitva áll minden olyan borszerető és szakmabeli előtt, aki szeretne hozzájárulni Tokaj-Hegyalja fejlődéséhez.
A Tokaji Tavasz eseménysorozathoz kapcsolódván április 20-22 között nyitott pincék, vezetett borkóstolók, dűlőtúrák várják az idelátogatókat. Ezek a megszokott, hétköznapi dolgok, amelyektől időről-időre felmorajlik a Tokaj-Hegyaljai Borvidék, a hétvégének azonban van egy nem mindennapi attrakciója.
Idén, április 21-én tartják a tokaji zsinagógában a határainkon is túlívelő Nagy Tokaji Borárverést, sorrendben a hatodikat. Az esemény jelentését nem kell túlmisztifikálni, szakértő zsűri által előkóstolt és előválogatott, több esetben kereskedelmi forgalomban nem kapható borok árverezéséről van itt szó. Többek között Disznókő, Béres, Barta, Tokaj-Hétszőlő, Zsirai, Pajzos és Kikelet tételekre lehet majd licitálni (a teljes lista megtekinthető itt), idén először online is, mert egy londoni pub is becsatlakozott a rangos eseményhez.
Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség.
És hogy mi is az árverés célja azon kívül, hogy különleges tételekkel büszkélkedhet majd el pár szerencsés? Idén, a tokaji kultúrtáj megőrzése jegyében az Abaújszántó–Tokaj–Sátoraljaújhely-háromszögben elterülő borvidék újjáépítésén munkálkodnak a Lovagrend tagjai.
Szeretnél még többet megtudni a Lovagrendről? Töltsd le információs leafletüket.
Érdekel a Tokaji Borvidék és szívesen kalandoznál végig rajta? Vásárolj Tokaj Guide-ot és egy vonatjegyet és nyomás felfedezni hazánk rejtett kincsesládáját!
Írta: Kalmár Borbála
képek: Pixeltaster / Tokaji Borlovagrend Facebook oldala