Kóstolom Csapat |
|
4/9/2018 3:38:10 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Zarándok Kaland idén is megrendezi tematikus, borkóstolókkal egybekötött túrasorozatát. A barangolás a természetben/tájak és emberek felfedezése/esti borkóstoló egy kiváló pincészetnél programegyüttes annyira jól hangzott, hogy ki kellett próbálnom, így csatlakoztam a szezonnyitó eseményhez. Balaton, Figula Pincészet, szabad ég: élménybeszámoló következik.
A Tihanyi-félszigeten húztunk túrabakancsot, hogy a tavasz minden szeszélyével dacolva másszunk az alsóparkolóból először a Barátlakásokig, majd le a kikötőig, majd ismét fel a gerincre, hogy a déli-délnyugati dombok panorámájában, a fel-felbukkanó napsütésben sütkérezve ámuljuk át magunkat Magyarország egyik legszebb turistaútján.
A szeszélyes évszak kitett magáért, hol vetkőzni kellett a melegítő sugaraktól, hol kapucniba bújva dacolni a széllel. A balatoni csobbanás most kimaradt, de nagy tavunk bemutatta, hogy miért tökéletes úti cél a főszezonon kívül is: lehetetlen színek, méltóságteljes pihenés, álmos hullámok, gyülekező felhők, ébredező természet. A belső tavak madárvilága, a Barátlakások néma titkai, a pihenő levendulabokrok, mind-mind élményt jelentenek a gyalogos felfedezőnek.
Este a közel 30 fős csapat már a Figula Pincészet területén hallgatta a személyzet meséit borról, borkészítésről, nehézségekről, vidám és frusztráló pillanatokról. Figula János vezetésével pincelátogatást is tettünk, a kóstolóteremben pedig izgalmas borsor várt minket. És nem lennénk borral foglalkozó média, ha nem térnénk ki a tételekre:
A könnyed, kevés maradékcukros Zenittől a többszörös díjnyertes Sóskút Olaszrizlingen át eljutottunk Figuláék vörös couvéejéig, a 3-ig. A pincészetre jellemző letisztult borok és az alapfelfogás, miszerint a területet kell megmutatni – a dűlők különlegességét, a talaj egyediségét, a balatonfüredi régió nagyszerűségét – kifejezetten erősen megmutatkozik már az alaptételeknél is, nem csoda, hogy a Figula név jóideje fogalom a borkedvelők között.
És ha még hozzáteszem, hogy az óriási tálcákon beszállított és szervírozott különféle malacsültek, oldalasok, ropogós bőrbe bújtatott csülkök, párolt káposzta és kemencében sült krumpli koronázta az élményt, akkor szerintem érthető a kijelentés: először voltam Borban az igazság túrán, de nem utoljára.
Itt egy rövid videót is nézhettek az eseményről:
írta: Oláh Róbert