Kóstolom Csapat |
|
2/28/2018 3:11:00 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Februárban az ötödik alkalommal gyűlt össze csapatunk, hogy egy újabb pincét lásson vendégül. Ezúttal a Fekete pincétől, Riesz Gábor és Emmert Norman tisztelt meg minket, mutatta be borsorát és mesélt a somlói pincészet történelmi múltjáról.
Mindenek előtt érdemes megemlíteni a borászat alapítóját Fekete Béla bácsit, aki az egyetem után már kis szőlőterületet vásárolva „hobbi” borkészítő lett, majd nyugdíjba vonulása előtt úgy döntött, hogy nyugalmas éveiben borkészítéssel szeretne foglalkozni és a kis birtokát 3,5 hektárra bővíti. Autodidakta módon, megérzéseire hagyatkozva lett a tájvidék egyik meghatározó borásza. Majd 90-es éveit betöltve nehéz elhatározásra jutva úgy döntött, hogy eladásra kínálja birtokát.
Dölle-Emmert-Riesz baráti triumvirátus felfigyelve az ajánlatra elhatározta, hogy átveszik a birtok igazgatását és megvásárolják a területet, pincét és a pincében lévő borokat. A tulajdonosok fő foglalkozása nem a szőlészet és borászat, így Béla bácsi még a mai napig is segíti őket apró tanácsokkal.
De ejtsünk pár szót a borokról! Ebben a hónapban, mint mindenki más, mi is nagy hangsúlyt fektettünk a Furmintokra, ezért is esett a választásunk a somlói pincészetre, de természetesen más szőlőfajtákat is kóstoltunk. Juhfark sem maradhatott ki a sorból, mint a Somló egyik legemblematikusabb fajtája, de a régióra kevésbé jellemző, különleges tételeket is volt szerencsénk megtapasztalni, mint Chardonnayt, vagy Olaszrizlinget.
A pincészet borai kiválóan tükrözték Somló vulkanikus talajának mineralitását, illetve markáns savszerkezetét. A hangsúlyos savak mellett természetesen ott volt minden tételeben az a mérhetetlen komplexitás, amit maga a borvidék, a tudatos szőlőtermesztés és szüret, illetve a megfelelő érlelés és hordóhasználat biztosított.
A tulajdonosok a jövőre való tekintettel szeretnék a pince hagyományait megőrizni, tehát a borok elkészítésénél az alapkoncepció marad, de egy kis megújulást mégiscsak ígértek.
Ha kedvet kaptatok a Fekete Pince tételeiből kóstolgatni, megvásárolhatjátok a Bortársaság üzleteiben és a Bormánia Borszaküzletében Dunakeszin, vagy ha Somlón jártok előre egyeztetett időpontban kóstolhattok a pincénél is.
Mi biztosan fogunk, ha majd a környéken járunk!
A kóstoló sor :
A borok mellett, sajtokat is teszteltünk, annak apropóján, hogy hetedik vlogunk egyik fő témája a sajtok és borok harmonizálása valamint párosítása volt, illetve hamarosan nyitó Kóstolom Műhelyünkben is megkóstolhatjátok majd ezen termékeket. Ezúttal választásunk a sümegprágai Kalla Roland sajtkülönlegességeire esett.
cikket írta : Pintér Zsanett