Rekordszámú tétel a VI. Nagy Tokaji Borárverésen!

Kóstolom Csapat

2/26/2018 12:52:42 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Tokaji Borlovagrend idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést 2018 április 20. és 22. között a tokaji zsinagógában. A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseményén minden eddiginél több tétel kerül majd kalapács alá.


Csütörtökön a budapesti Gerbeaud Ház Átrium termében a sajtó előtt mutatta be az idei Nagy Tokaji Borárverés tételeit az eseményt jegyző Tokaji Borlovagrend. Az április 21-én tartandó aukción ezúttal is olyan különleges tokaji borokra lehet majd licitálni, amelyek a piacon más módon nem fellelhetők – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Rekordszámú bor, rekord becsérték

A Tokaji Borlovagrend tanács tagja, Laurent Comas kifejtette: az árverésen ezúttal rekordszámú, összesen 31 borra lehet licitálni, amely 24 termelőtől származik, s amelyek összesített becsértéke idén 70 millió forint. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség.

Rendkívüli minőséget ígér a 2017-es évjárat

Az árverési tételeket az előző évekhez hasonlóan most is egy szakmai borvizsgáló bizottság válogatta össze Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, illetve Ronn Wiegand személyében, aki egyedülálló módon Master of Wine és Master Sommelier címmel is rendelkezik.

Mészáros Gabriella elmondta: idén lényegesen több borból tudtak válogatni, és azok, amelyek végül bekerültek az árverési listára, többszöri visszakóstolás során lettek minősítve. A friss hordóminták mellett palackozott tételekre is lehet majd licitálni, bár idén utóbbiak lesznek kisebbségben – hívta fel a figyelmet a nemzetközi borakadémikus, hozzátéve: a 2017-es évjárat rendkívüli minőséget hozott mind a száraz, mind az édes borok esetében.

Nemzetközi eseményé válik az árverés

Az árverésen hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálni szoktak. A külföldi résztvevők létszámnövelése kiemelt cél, mint azt Samuel Tinon, a Tokaji Borlovagrend alelnöke elmondta. Az egyesület az elmúlt fél évben több nagy világvárosban is végzett reprezentációs tevékenységet (London, New-York, Varsó, Washington), melynek köszönhetően idén a Londoni Pall Mall 67 klub tagjai is becsatlakoznak, és élő, online kapcsolat során licitálhatnak.

A következő lépés, hogy jövő évi aukción már az USA-ban is megvalósuljon az élő kapcsolat.

A Nagy Tokaji Borárverés nem cél, hanem azok elérésének fontos eszköze

Laurent Comas kiemelte, hogy az árverés mindenekelőtt a tokaji borok nemzetközi hírnevének fenntartását és márkaépítését segíti, és mára a borvidék megkerülhetetlen eseményévé vált.

Az aukció célja, hogy bevételével segítse a Tokaji borvidék fejlődését, és így a borlovagrend képes legyen akár önállóan olyan projekteket megvalósítani, amelyek más forrásból nem vagy nehezebben jöhetnének létre: borászati tanulmányi ösztöndíjakat, fejlesztéseket és a borturizmust elősegítő eszközöket, megoldásokat.

A Nagy Tokaji Borárverés programjai már április 20-án megkezdődnek, és április 22-ig tartanak. A kísérő rendezvényekről és az aukción szereplő borokról az érdeklődők a www.tokajiborlovagrend.hu honlapon tájékozódhatnak részletesen.

 

forrás: sajtóközlemény

Kóstolom Műhelytitkok - Kulisszák mögött 8. Epizód

BalatonBor bírálat 2018

Furmint Napok 2018 - Köveskál

Ritka borok és virtuális kóstoló a Vylyan Pincészetnél
A Vylyan Pincészet borairól a borkedvelőknek egyértelműen az elegancia minőség, a hagyomány és a kifinomultság jut eszükbe. A pincészet hitvallása a kezdetek óta az, hogy mindaz a törődés, szeretet és gondoskodás, amit beletesznek boraikba, az a bor elfogyasztásakor is megjelenik, érződik. Ezek a borok a Dobogó dűlő szívében, a kisharsányi Fekete-hegyen születnek, gondos kezek palackozzák, törődés és figyelem övezi őket. Szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni – vallja a birtok igazgatója. Ettől válik megismételhetetlen élménnyé minden egyes palack felnyitása és megkóstolása. Kincsek a Vylyan pincéjébenA hagyomány és a jövő különleges találkozása ez a kampány, mellyel most mindannyiunkat megleptek. A birtok igazgatója, Debreczeni Mónika, valamint Ipacs Szabó István gondoltak egyet és úgy döntöttek, hozzáférhetővé teszik a Vylyan - rajongók számára azokat a tételeket, amiket eddig ők is csak nagyon különleges alkalmakkor vettek elő és bontottak fel. Csupán néhány nap erejéig elérhetővé teszik vásárlóik számára a borászat legféltettebb kincseiket, így mi is válogathatunk és rendelhetünk a korábbi évek különlegességeiből, hogy részesei lehessünk egy valódi múltidézésnek minden ízével és illatával! Legyen szó a Cabernet Sauvignon-ról, a Kékfrankosról, a Merlot-ról vagy épp a Montenouvo-ról, minden egyes palackból kiderül, hogy a Vylyannál a természet adta lehetőségek segítségével évről-évre egyre szebb és finomabb borokat készítenek és hogy minden palack egy külön történet. Új műfaj tör utat: a virtuális kóstolásAmellett, hogy ezek a kincsek most megvásárolhatók, egy rendhagyó ötlettel is előállt a Vylyan csapata, hisz exkluzív tételeik mellé vásárolóiknak olyan videókkal is kedveskednek, melyek segítségével otthonukban vehetnek részt egy „virtuális borkóstolón”. A birtok igazgatója, valamint főborásza izgalmas kulisszatitkokkal és tudnivalókkal varázsolják majd élménnyé a „reserve” borok elfogyasztását. Bárhol, bármikor professzionális kóstolót tarthatunk megismerve olyan borokat, melyeket eddig nem volt lehetőségünk. Ezzel a zseniális ötlettel bíztat minket a pincészet, hogy merjünk különlegességeket kóstolni és persze villanthatunk egy-egy muzeális sor kínálásával baráti társaságunkban! A múlt ízeit felvonultató választék egy egyedi linken keresztül érhető el a Vylyan oldalán.  forrás: Vylyan Pincészet
Hazai és külföldi borkóstolók a héten
Ezen héten külföldi és magyar tételeket is megismerhettek az egyes borkostolókon és borvacsorákon, aki pedig egy kis mozgásra vágyik egy túrán is részt vehet a Balaton északi partján. Csütörtök: 2 in 1 osztrák és olasz ritkaságok kóstoló A Doc Vino Bar vendégül látja a KisBécs borbár és borszaküzletet, annak apropójából, hogy olasz és osztrák különlegesekkel ismerkedhessetek meg. A két házigazda, Kálmán András és Jáhner Attila 8 tételt fog bemutatni számotokra. Borklub a Kemenczés borházzal Budapesten a Magház Étterem és Teaházban egy mátrai pincészetet ismerhettek meg. Kemenczés Benő a Kemenczés Borháztól fog ugyancsak 8 tételt bemutatni számotokra, amelyet borkorcsolyákkal tudtok majd kiegészíteni. Péntek: LÉGLI Borvacsora Kecskeméten a 48 Étterem és Bárban vár titeket egy Légli borvacsorával. Két előételhez, egy köztes fogáshoz, egy fő ételhez, és egy desszerthez is megkóstolhatjátok a pincészet egyik tételét. Champagne Characters - pezsgőkóstoló Budapesten a Carpe Diem borbárba külföldi, igazán különleges pezsgőket lesz alkalmatok kóstolni péntek este. 11 tétel tartalmazza a világ egyik legjobbnak tartott pinot menuier pezsgőjét is (Les Crayères Blanc de Noirs – Egly Ouriet), kíváncsian várjuk a visszajelzéseket. Szombat: Borban az igazság! - Túrasorozat 1. állomás Balatonfüred A Zarándok Kaland szervezet egy két napos túrát szervez, amely során bejárhatjátok Tihanyt, Nivegy völgyét, és még a Figula Pincészethez is ellátogathattok egy borkostolóra, ahol 6 tételt mutatnak be számorotkra. 5ÓRAI Bordélután / Polcfólió II. kóstoló Borista kóstolóműhely és delikát egy tematikus borkostolót tart, ahol 8 tételben mutatja be az aktuális vagy éppen uj tételei. Országunk számos területéről kóstolhatok, Balatonról, Szekszárdól, Somlóról, Tokajról, és Pannonhalmáról is. +1 Pinot Noir Vertikális Kóstoló 2018 Az Etyeki Kúria úgy döntőt bemutatja Pinot Noir felhozatalát, így egészen 2003-tól 2017-ig lesz lehetőségetek kóstolni a pincészettől ez a szőlőfajtát. Borok és a fajtát a borász, Mérész Sándor, Sánta Zoltán borakadémikus, illetve Pesti Eszter sommelier mutatja be.   írta: Káli Balázs  
Nagy Badacsony kóstoló a New Yorkban
Április 14-én, szombaton újra Budapestre érkezik a Badacsonyi Borvidék. Ezúttal 35 borászat több mint 150 féle bora mellett újdonságképpen 15 turisztikai szolgáltató kínálata is várja a látogatókat a New York Palota Róma termében. A Balaton-felvidék legkedveltebb borvidékén a talaj és a napfény, a Balaton víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé. A kiváló borok mellett a borvidék egész évben felejthetetlen élményeket nyújt: jobbnál jobb programok, gasztronómiai csodák, hangulatos szállások. Ezt a sokszínű kínálatot idén első alkalommal ismerhetik meg a rendezvény látogatói, a kiállítók között ott lesznek a legismertebb szálláshelyek, programhelyszínek, kézműves termelők, vendéglátóhelyek is, akik a borokhoz illő finomságokkal készülnek. „Garantáljuk, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkoznak az eseményen” –mondta Váli Péter a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről. A kóstolón résztvevő borokat ugyanis egy borászokból és külsős szakemberekből álló bizottság vakkóstoló során előminősíti. Ennek köszönhetően a közönség valóban csodákat kóstolhat, melyek kizárólag a Badacsonyi Borvidéken születnek, ahol a bazalt, a homokkő, és a Balaton más és más, de mégis egyedülálló jegyeket kölcsönöznek a bornak. Az igazi ínyencek számára ajánlják a szervezők a rendezvényt kísérő két mesterkurzust, neves előadókkal, érdekes témákkal és izgalmas tételekkel. Sánta Zoltán WSET CE, Dip WSET (AIWS), Weinakademiker „Úri muri– a Kéknyelűről őszintén” című előadásában a badacsonyi Kéknyelű sokszínűségét mutatja be hét tételen keresztül. Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház executive séfje, a Bocuse d' Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja pedig „Borok ételekhez vagy ételek borokhoz…” címmel mutat be bor- és ételpárosításokat. A válogatott badacsonyi borok mellé az általa kreált falatokat kóstolhatják meg a résztvevők. Az elmúlt években a rendezvény népszerűségének köszönhetően a látogatószám markánsan növekedett, így kinőtte a gyönyörű kávéházi helyszínt, ezért idén a 400 négyzetméteres Róma terem és annak előtere ad otthont a programnak. 14 és 16 óra között a kiállítók meghívásos alapon a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 16 óra után minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Belépőjegyek elővételben már válthatók a www.kostolo.badacsony.com oldalon, 6.900 forintos áron, vagy a helyszínen korlátozott számban 7.900 forintért. Mesterkurzusok jegyárai: MESTERKURZUS – 15.00 – 16.30 (Sánta Zoltán): 3.500,- Ft MESTERKURZUS – 17.00 – 18.30 (Wolf András): 4.900,- Ft Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1975464752703166/   Sajtóközlemény
Kiválóan szerepeltek az Országos Borverseny borai Németországban
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már javában készül a 2018. évi Országos Borversenyre, míg a 2017-es év díjnyertes borai újabb sikereket értek el külföldön. A Deutche Wein Marketing GmbH (DWM) 2018. február 15-18. között, immáron 22. alkalommal rendezte meg a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyt, amelyen az elmúlt években is számos magyar borászat vett részt és nyert el díjat. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) vállalta, hogy a 2017. évi Országos Borversenyen nagy arany, arany vagy ezüstérmet elnyert borok közül 10 tételt benevez és eljuttat a versenyre. A Berliner Wine Trophy az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) és az UIOE (Borászok Nemzetközi Szövetsége) védnöksége alatt Németország legnagyobb és legrangosabb nemzetközi borversenyévé vált. A beküldött minták száma folyamatosan növekszik, évente több mint 11800 tételt neveznek a mustrára. Az áhított érmeket 2018-ban is egy több mint 150 főből álló szakmai zsűri ítélte oda az OIV irányelvei alapján. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt feladatának tekinti a magyar borok népszerűsítését itthon és külföldön. A 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégiának megfelelően az Országos Borverseny díjnyertes tételei és termelői az elmúlt ősszel Prágában, míg idén februárban Varsóban mutatkozhattak be egy-egy üzleti rendezvényen, illetve kaphattak lehetőséget külföldi borversenyeken való indulásuk támogatására. A HNT által benevezett 10 bor közül hetet arany minősítéssel jutalmaztak, ami a tavaly júniusi csehországi Oenoforumon elnyert két kategóriagyőzelem, egy nagy aranyérem, és nyolc aranyérem után ismét bizonyítja, hogy az Országos Borversenyen díjat nyert borokat a nemzetközi színtéren is magasra értékelik.   A díjazott borok listája: arany Besenyei Borház Egri Bikavér 2012 arany Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 arany Grand Tokaj Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013 arany Grand Tokaj No8 Száraz 2015 arany Hilltop Neszmély Kamocsay Ákos Prémium Pinot Gris 2015 arany Hilltop Neszmély Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2015 arany Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér Superior 2013   sajtóközlemény, HNT
Hova menjünk a Balaton déli partján?
„Nekünk az egész életünk a Balaton, nem is értjük, hogy lehet, hogy olyan sokan mindössze a néhány nyári hónap alatt jönnek ide” – alapvetően ezen az ellentmondáson szeretne változtatni Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet borásza azzal, hogy márciustól egy éven keresztül minden hónapban egy-egy új úti célt javasol azoknak, akik a Balaton felé veszik az irányt. Ha a legmelegebb évszakon túl alaposan körbenézünk a Balatonnál, azt látjuk, hogy leginkább azok a gasztronómiával és turizmussal foglalkozó szakemberek törődnek a legtöbbet a szezon meghosszabbításával, akik eleve a magas színvonalra törekszenek, legyen szó ételekről, borokról, szállásról vagy programokról. Ők tudják, hogy ahhoz, hogy a helybeli fiatalok itt maradjanak, sőt mások ide is jöjjenek, létfontosságú, hogy egész évben érkezzenek vendégek a régióba. „Energiával tölt fel és hosszú távú perspektívát ad, amikor olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik ugyanúgy hisznek abban, hogy a Balaton egész éves úti cél a gasztronómia, a sport és a kultúra iránt érdeklődőknek, mint mi. Balatonlellén élünk és készítjük a borainkat, ezért sok olyan helyszínt ismerünk a Dél-Balatonon, amit érdemes kipróbálni azoknak, akik túllépnének a lángoson és a vattacukron” – számol be arról Bujdosó Ferenc, kiket is mutat majd be ez a sorozat. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy olyan családi borászat, amelyben immár három generáció dolgozik együtt. A pincészet borai nem véletlenül viselnek vitorlázáshoz kötődő szimbólumokat, hiszen a Bujdosó testvérpár rendszeresen vesz részt a Balatonon vitorlásversenyeken. A Kapitány, az Iránytű vagy éppen a Csomó elnevezés hajózáshoz kötődő kapcsolatát valószínűleg azok is értik, akik még sosem szálltak vízre, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a Nemere és a Sirocco borok legendás balatoni vitorlásokról kapták a nevüket. Akik szeretnék olvasni a dél-balatoni úti tippeket, a pincészet honlapján megtalálhatják őket; annak érdekében pedig, hogy véletlenül se maradhasson ki egy-egy interjú, érdemes feliratkozni a pincészet hírlevelére, vagy követni a Facebook-oldalukat. Az első interjút itt olvashatja: http://bujdoso.com/a-balaton-toebb-mint-langos-nyar-es-strand/ Honlap: www.bujdoso.comFacebook: facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszetInstagram: instagram.com/bujdoso_pinceszet sajtóközlemény fotó: Furmint Photo
Tavaszi boros programok
Itt a tavasz és egyre több kültéri esemény lesz a héten a borvacsorák mellett. Érdemes lesz ellátogatni a Balatonra, hiszen számos rendezvényből válogathattok majd. szerda : Carpe Diem Prémium Fiáth Attilával: Bourgogne blanc A Carpe Diem borbárban ezúttal a chardonnay kerül középpontba, és Fiath Attila vezetésével mélyebb betekintést nyerhettek Burgundia egyik csúcsfajtájának világába. Borozz a Borásszal - Balogh Zoltán kóstoló VinoPiano Borbárban megszokottan egy borásszal borozgathattok és ismerhetitek meg tételeit és pincészetét. Ezúttal Balogh Zoltán a Somlói Apátsági Pincészettől látogat el bárba, hogy megmutathassa Somló és pincészete különlegességeit. csütörtök : Nyitott Pince Mivel itt a tavasz a Bussay Pincészet vár titeket egy nyitott pincés eseménnyel Csörnyeföldön. A nagyokat welcome fröccs, a kicsiket kokárdakészítés várja március 15-re tekintettel. Egri Csillag Fellövés A fehér házasításban is nagy potenciált látnak az Egri borvidéken, így az Egri csillag tiszteletére kerül megrendezésre ezen esemény.  15 pincészet, több mint 30 borát kóstolhatjátok meg a programokon felül az Eszterházy Károly Egyetemen. péntek : 3 Légli – 3 helyszín – 3 hangulat A 3 Légli újra összefog, hogy együtt köszönthessék veletek a tavaszt. Pénteken és szombaton, 3 helyszínen játszik majd a kiváló hangulat mellett főszerepet a bor, a gasztronómia, és a kultúra. Nagy balatoni pezsgő & gyöngyöző teszt 2018. A BL Yacht Club harmadik alkalommal vár titeket vendégül egy pezsgő és gyöngyöző borok tesztjére. A 13 helyi termelő megismerésén felül egy mesterkurzuson is részt vehettek ahol Fiath Attila hasonlítja össze a hazai és nemzetközi pezsgőket. szombat : DJ a szőlőben II Lazulás Egy újabb igazi tavaszi borozgatós program vár a Homola borteraszon, ahol a 100% Balaton életérzést élhetitek át zenék, és igazi 100% Homola borok táraságában. Tavaszváró Borvacsora A Dobosi pincészet is várja már a tavaszt, és egy borvacsorával kedveskedik számotokra Szentantalfán, amelyen az Olaszrizling kapja a főszerepet minden fogás mellé. Mindenkinek jó szórakozást kíván, a Kóstolom csapata! írta : Káli Balázs
BalatonBor évjárat premier - idén is készül BalatonBor, a Balaton régiós terméke!
Idén harmadik évébe lép a balatoni brand, a BalatonBor, amely a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció Egyesület közös terméke. Az egységes dizájnnal, palackkal és csavarzárral ellátott jóivású, könnyű, reduktív Olaszrizling borokat 2016-ban palackozták első évben, a tavalyi évben pedig már megduplázták a mennyiséget. A régiós termék piacra dobásával a létrehívók célja az együttes, közösségi gondolkodás kifejezése. A készítőknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük: adott többek között a borok savtartalma, alkoholfoka, illetve vásárolt szőlő esetében a szőlő ára is, amellyel korrekt szőlőfelvásárlási árakat szeretne elérni a két egyesület. Idén 45 pincészet adta le nevezését, hogy elkészítse saját, 2017-es évjáratú BalatonBorát. Március 6-án a Fiáth Attila vezetésével lezajló origó kóstolón a borászok vakkóstolás keretében döntötték el, hogy idén melyik bor kaphatja meg az egységes Balaton-kék és napsárga megjelenést. Az origó kóstoló célja, hogy az egyes borvidékek tapasztalati úton, világos termékkategóriák mentén, minőségileg definiálhassák magukat. A vakkóstoló eredményeként az előző két év adatait meghaladva idén 28 pincészet palackozhatja le majd BalatonBorát. A tervezett mennyiség 56.300 palack. A pincészetek kilétét az április 26-án tartandó sajtótájékoztatóval egybekötött nyilvános sétálókóstolón, a BalatonBor évjárat premierjén fedi fel a brandért felelős két egyesület. Helyszín: Manna étterem, I.ker., Palota út 17.Sétálókóstoló időpontja: 2018. Április 26, 17-21hJegyvásárlás és további információ  
Borjog és bormarketing konferencia összefoglaló
Az embert a tanulás és önmaga folyamatos képzése viszi előre az úton. Folytonosan változó és megújuló mikro- és makrokörnyezetünk épüléséért, a hiányok beheggesztéséért, a tökéletességre való törekvésért mi magunk is tehetünk.    Tehetünk, méghozzá úgy, ha minden alkalmat megragadunk tanulásra, véleménycserére, önképzésre. Ehhez kínált nagyszerű lehetőséget az idén hatodik alkalommal összehívott, Rókusfalvy Pál nevéhez fűződő éves Borjog és bormarketing konferencia, amely a Földművelésügyi Minisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával valósult meg. Az esemény legfőbb célja, hogy évről évre nyilvános fórumává váljon világos, aktuális borpolitikai, valamint bormarketing kérdéseknek. A 200 fős konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, nemcsak borászok, hanem bormarketinggel, -kereskedelemmel foglalkozó szakemberek számára is érdekes és tanulságos lehet.    A menetrend precíz: az egyes témák neves előadóinak 20-20 perc áll rendelkezésére, hogy esetenként akár több évnyi munkát összefoglaljon a nagyérdeműnek. Minden előadás feszes, témáját tekintve komoly mélységekkel foglalkozik az olykor határokon is túlnyúló magyar borágazattal – ezekből válogattunk mi is össze a számunkra legérdekesebbnek bizonyuló előadások lényegi pontjait.  Az idei konferencia prezentációinak sorát Dr. Zacher Gábor, országosan ismert és elismert toxikológus nyitotta meg könnyed stílusban előadott komoly, a magyar borkultúrát is feszegető témájával. Napirenden szerepelt a borra épülő szépségiparban rejlő potenciál ugyanúgy, mint hazánk alkoholizmusra hajlamos szubkultúrája, amellyel sajnálatos módon vezetők vagyunk Európában. Ezt a tényt hangsúlyozva Zacher Gábor a mértékletességre többször is felhívta a publikum figyelmét. Szóba került még a vörösborban megtalálható „csodaszer”, a resveratrol is, amely szívünk védelmezőjeként is funkcionálhat, de csakis abban az esetben, ha ismerjük a határainkat. Még egy, hasonló tematikájú konferenciákon, workshopokon egyelőre szokatlan előadás volt még napirenden: a NAV képviseletében Dr. Zámbó Péter dandártábornok szólalt fel, aki, minden előzetes balsejtelem ellenére nem arról beszélt, hogy a NAV miben nehezíti meg a borágazati szereplők napi életét, hanem a bűnmegelőzés témakörét járta körül. Előadásának központi témájául szolgált, hogy indulások óta hány bűnesetet sikerült már felgönygyölíteni és a továbbiakban mennyire és milyen irányban szeretnék növelni ezt a számot. Mivel elsősorban szervezett bűnüldözés áll náluk a célkeresztben, így különösen felhívta a figyelmet azon, elsősorban angliai kereskedőknek álcázott csoportokra, akik elmaradt fizetéssel károsítanák a naiv, kisebb borászatokat.  A konferencián összegyűltek talán legnagyobb izgalommal a Földművelésügyi Minisztérium „Milliárdok az ágazat szolgálatában” előadását várták. Nem csupán a jól csengő címválasztás miatt, de természetesen mindenki kiváncsiságát felcsigázta, hogy milyen pályázati lehetőségek közül lehet választani az agrárszektorban. Az előadó, Dr. Viski József részletes adatokkal mutatta meg az eddigi megpályázott, lezárt és folyamatban lévő kérelmeket is, valamint kitért a nemrégiben kiírt új pályázati lehetőségekre is.  A pénz mellett a szőlő- és borágazat másik központi témája a bürokrácia egyszerűsítése. A 2021-ig iránytmutató legfontosabb borpolitikai célok között szerepel a borágazat támogatási rendszerének fenntartása, bürokrácia csökkentése, egyszerűsítése, illetve az agráripat digitalizációra való áttérése, valamint, miként azt Dr. Brazsil Dávid kihangsúlyozta, ésszerű, szakmai élelmiszermegjelölések bevezetése.  Külföldi meghívott vendégek is színesítették az előadói palettát: felszólalt Stevie Kim, a Vinitaly egyik szervezője, Dr. Ignacio Sanches Recarte, aki a borágazatra leselkedő nemzetközi, anti-alkoholista influencerekre hívta fel a figyelmet, John Szabó pedig a vulkánikus borok nemzetközi porondon való szerepléséről és magyar kitörési lehetőségekről beszélt. (Ehhez kapcsolódóan korábban írtunk a vulkanikus talajról, mint vonzóerőről az export piacon.) Herczeg Ágnes, nemzetközi borakadémikus is szakterületéről hozott témát: a hard diszkontok (Lidl, Aldi) piacalkotó szerepét mutatta be. Megtudhattuk, hogyan formálják ezek a boltok a hazai fogyasztói szokásokat, miért egyszerűbb egy laikus, borokhoz kevésbé értő fiatalnak ezen üzletek valamelyikében vásárolni, mint borkereskedések labirintusában bolyongani. Számomra a legmegdöbbentőbb statisztikai adat is itt hangzott el, amely szerint a Lidl a hazai borexport 11 %-át képviseli: jelenleg 10 európai országban vannak jelen a magyar borok. A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelynek központi témájaként a nap elején elindított közönségszavazás eredménye szolgált: mire fókuszáljon a magyar borágazat 2020-ig? A válaszadók nagytöbbsége a bel- és külpiaci értékesítés egyenlő arányban válaszra adta le a voksát, így a résztvevők ezt a kérdést vitatták meg, mindenki saját tapasztalatára hivatkozva.  A befejező beszélgetéshez, - bár én nem ezt a választ nyomtam -, annyit tennék hozzá, hogy egyetértek, szükség van mindkét lehetőség koordinációjára, a nemzeti és nemzetközi bormarketing stratégiát véleményem szerint viszont csak közös összefogással lehetséges megvalósítani, mely összefogás megteremtéséhez egy-egy ilyen konferencia példaértékkel szolgál.  írta: Kalmár Borbála