Kóstolom Csapat |
|
2/14/2018 1:53:51 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Van egy szó, amely évekkel ezelőtt életre kelt, majd szájról szájra terjedni kezdett az ízeket és illatokat üldöző és kutató emberek között. Először csak suttogták, egymás füléhez hajolva, a kíváncsi tekintetektől tartva, de a szó egyre erősödött, a suttogók már ki merték mondani, sőt, hamarosan emelt fővel zengték az égnek: Köveskál! A Balaton-felvidék legszebb területén, a Káli-medencében megbúvó kis falucska pedig művészi vonásokkal festette fel nevét kishazánk bakancslista-térképére
Ráadásul a település februárban sem alszik. A helyi vendéglátósok nagy ötösfogata eldöntötte, hogy csatlakozik a Furmint Februárhoz, ehhez az egész országot átívelő programsorozathoz, mely nemes szőlőfajtánkat dicsőíti. Lesznek tematikus, Furmintra épülő vacsorák, szakmai előadások és borkóstolók az ország különböző régióinak részvételével, zene, kiállítás, dűlőtúra, és lesz öt név, melyek önmagukban garanciát jelentenek a minőségre. Nézzük őket, szigorúan ábécé sorrendben, hiszen felesleges lenne egyéb listát felállítani.
Káli Art Inn
A szinte eredeti állapotában fennmaradt, 17-18. században épült nagypolgári házegyüttes hangulata alapból rabul ejti az embert: a történelemben szállunk meg, letűnt korok báltermében, tiszti kaszinójában sétálunk. Különböző stílusban berendezett szobák és egy díjnyertes, helyi alapanyagokra építő konyha feledteti velünk a mindennapok gondjait.
Káli Kövek
Köveskál másik zászlóshajója a helyi bor, nagyjából kétezer éve. Királyok, hercegek, püspökök szomjazták a vulkanikus, ásványokban gazdag nedűt, a vidék sajátos világának borba foglalt történetét. Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza szerint tökéletes élmény eggyé válni azzal, amit csinálunk. Neki nagyon jól megy, hiszen borai évről-évre bizonyítanak: legutóbb az Olaszrizling Szerintünk rendezvényének szakmai vakkóstolóján választották az est egyik legjobb borának a XYZ-t a kollégák.
Kővirág
Az étterem, mely egyik úttörője volt a helyi gasztroforradalomnak. Ahol hazai és külföldi visszatérő vendégek adják egymás kezébe a kilincset, nyáron pedig foglalás nélkül már az utcába sem jutunk be, nemhogy vacsorázni. Ennek ellenére a Kővirág eldugott kis verandája, klasszikus parasztháza árasztja magából a békét, csakúgy, mint télen a méretes kályhájuk a meleget.
Mi A Kő?
Trombitás Tamás Munkácsy-díjas szobrász évekkel ezelőtt nyitotta meg saját éttermét Köveskál központi kereszteződésében, egy szebb napokat is látott vendéglő emlékének romjain. Azóta a vendéglő a legszebb napjait látja: szezonban teltház, vendégözön. Mi A Titok? A letisztult, egyszerre hagyományos és újító konyha, melynek többek között Csapody Balázs, az ikonikus Kistücsök vendéglő tulajdonosa is hódolója: Trombitás Tamás kezében a fakanál is jól áll, nem csak az ecset.
Pálffy Pince
A terület borászati hagyományainak tökéletes példája a Pálffy Pince. Több száz éves, generációkat átívelő története van itt a szőlőtermesztésnek, melyet az emlékekkel teletűzdelt belső tér, az ezernyi mesét szavaló tárgyak csak tetéznek. A Pálffy Borteraszon ülve, Pálffy Gyula és fiai borát kortyolgatva a Káli-medence részévé válunk mi is. Gyulának ez is a célja: termőhelyük, a Fekete-hegy megszemélyesítése.
Minden adott tehát ahhoz, hogy Köveskál tovább írja ízektől és illatoktól színes történetét: a Február egyik legizgalmasabb gasztro-bor utazása lehet az első köveskáli Furmint Napok! Ott találkozunk!
írta: Oláh Róbert