Kóstolom Csapat |
|
2/7/2018 11:48:11 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Február elsején a Nemzetközi Furmint Napon ismételten a tokaji borászok rajától volt hangos az M3-as sztráda, hiszen ezen a napon rendezték meg a szokásos éves vajdahunyadvári nagykóstolót. No de lássuk, hogy miért is volt érdemes ellátogatni erre a grandiózus eseményre.
A Mezőgazdasági Múzeum minden szempontból tökéletes helyszín egy ilyen szabású rendezvény megtartására. Nemcsak a pompás díszlet, hanem az épület méretei is kellemessé tették a kóstolást, így a több, mint száz kiállító ellenére sem érezte egy percig sem az ember túlzsúfoltnak a termeket. Röviden megfogalmazva: a helyszín tökéletesen illik a Furmint elegáns bájához.
A tavalyit a Furmint Évének kiáltotta ki a Földművelésügyi Minisztérium, így a szőlőfajta még talán soha nem tündökölt ekkora dicsfényben. A Mezőgazdasági Múzeumban megtartandó esemény mintájára több vidéki város is tart nagykóstolókat, sőt, legutóbb Köveskál csatlakozott egy egész hétvégés rendezvénnyel a Furmint Februárhoz. Határokon túlnyúló kereskedelmi kapcsolatok elindítása, Furmint örökbefogadási program, Furmintkiválóságok könyve mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy egyes internetes kutatások szerint ez a szőlőfajta érdemelte ki a legtöbb megemlítést a tavalyi évben.
Intereneten böngészve a Furmint után azt láthatjuk, hogy többek között olyan neves nemzetközi lapok, mint a Wine Spectator vagy a The Guardian is foglalkoznak a mi kis hungarikum fajtánkkal, sőt, vannak akik annyira hisznek a fajtában rejlő potenciálban, hogy külön amerikai exporttal is foglalkoznak, rendszeres kóstolókat tartanak a tengerentúlon (Furmint USA program). Mindemellett minden bizonnyal az is büszkeséggel tölti el a magyar ember szívét, amikor olyasmiről olvas, hogy szomszédaink mellett Furmintot mára már termesztenek az USÁ-ban (Sonoma) és Dél-Afrikában (Stellenbosch) is.
De mitől is ennyire felkapott a fajta? Minden bizonnyal a hírnevéhez hozzájárul a szőlőfajta kétes eredete is. Talán olasz szerzetesek hozták magukkal kis hazánkba, talán csak a szomszéddal barteleztük, talán mindig is itt volt. A Furmint rendkívül sokoldalú, csontszárazra kierjesztett bora ugyanúgy megörvendezteti szívünket-lelkünket, mint a desszert mellé vagy helyett elfogyasztott esszencia. Vakon kóstolva is könnyen felismerhető benne a termőhelyi sajátosság.
Apropó termőhelyi sajátosság és Furmint Február nagykóstoló. A hazánk Furmint termelésének 98 %-át adó tokaji, mádi, erdőbényei, tállyai különítmény a múzeum felső szintjén kapott helyet, és tegye szívére a kezét, aki a sok emeleti kóstolás után nem sóhajtott föl megkönnyebülten a földszinten, hogy végre, egy kicsit más ízvilág. Itt kaptak helyet ugyanis a legkiválóbb somlói és balatoni termelők, amelyek közül számomra különösen ízlett a Gilvesy pincészet Próbaüzem elnevezésű tétele.
És ha már elkanyarodtunk ennyire Tokajtól, akkor amellett sem szabad elmennünk, hogy volt ám itt egri kiállító is, méghozzá Kovács Nimród 2015-ös Furmintjának olyannyira nem volt semmi szégyellnivalója a nagy tokaji rokonok között, hogy csak sajnálni tudjuk, hogy egyelőre nem foglalkozik több egri borász is kiemelten a fajtával (akinek van, az is többnyire házasítja).
Kiállítóról kiállítóva járván úgy gondolom, hogy még mindig van mit csiszolni borkóstolási szokásainkon. Túl a hetedik órámon a kóstoltatók még mindig sokkal inkább szerettek megörvendeztetni laboreredményekkel, maradék cukor és savadatokkal, mint egy hihetetlen, a pincészet életét bemutató háttértörténettel, ami külön jegyzetek készítése nélkül is olyannyira emlékezetessé tenné számomra az adott tételt, hogy karácsonykor se jusson eszembe más pincészet boráért nyúlni.
Bort készíteni tehát már tudunk, mesélni róla még nem annyira. Természetesen vannak üdítő kivételek, ezen a ponton külön kiemelném például a Szóló butik borászatot Tállyáról. Bár itt kicsit előnyöm van, hiszen volt szerencsém részt venni a tavalyi bemutatkozó kóstolójukon, amelyet a Costesben prezentáltak és a borász hölgy hosszasan beszélt arról, mennyire fontos nekik az adott borhoz legtökéletesebben passzoló zene kiválasztása. A zenét a borok cimkéjéről QR olvasóval könnyűszerrel el lehet érni, így fokozván a borozás élményétl.
A Furmint Februárhoz hasonló grandiózus nagyságú rendezvényeken elnézve a szőlőfajtával foglalkozó termelők hadát, bizony sokszor bukkan az ember új pincészetek nevére, így úgy vélem, hogy a tömegből kitűnni különösen fontos feladat lenne.
Izgalmasan indult mindenesetre a Furmintnak szentelt hónap és kiváncsian várom, hogy a hátralévő napok milyen Furmint élménnyel gazdagítanak majd.
írta: Kalmár Borbála
fotó: Furmint Photo