Kóstolom Csapat |
|
2/6/2018 8:46:04 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Amennyiben laikus, borokhoz nem igazán értő ismerősöm olyan kéréssel állna elém, hogy mától ő is szívesen elmerülne a borok világában és segítsek neki, hogy mivel kezdjen, minden bizonnyal az Olaszrizlinget javasolnám. Nyitogassa sorba a palackokat, kóstoljon addig, ameddig meg nem ismeri a szőlőfajtában rejlő potenciál egyes termelői koncepcióját, meg nem látja a termőhelyi adottságok közti különbségeket és még sorolhatnám.
Kezdésnek egyértelműen BalatonBort ajánlanék, fröccsként elkészítve. Aztán jóivású, könnyű, reduktív csopakit. Majd egy érlelt tételt a Szent György-hegyről, szikárabb, savhangsúlyosat a Somlóról. Narancsbort vagy bogyóbort a Felvidékről, és végül pezsgőt és még több pezsgőt. Mondjuk reggelire, csak úgy, napindításnak.
Jásdi István (Jásdi Pince) és Kovács Tamás (Szent Donát Birtok) sokadik alkalommal forgatta fel a Balaton januári állóvizét és Olaszrizling Szerintünk rendezvényével nyolcadjára nyitották meg kapuikat a szakma felé és ötödjére az Olaszrizling-szerető-értő nagyközönségnek.
Január 27, szombat délelőtt 11 óra magasságában járunk, gyülekeznek a borászok a Márga Bisztróban. Az esemény szokásos központi témáját tekintve látszólag idén nem olyan feszes, nem olyan vészjósló vagy baljóslatú, mint a tavalyi évben, amikor is a tó körüli szőlőterületek védelme volt az elsődleges szempont. Ehelyett idén az eredet- és minőségi kategóriába sorolt régiós borok, hegyborok és dűlős borok közti különbséget, illetve az ezen kategóriák által kínált “origót” vették górcső alá a szakértők.
A rendezvényt többed magával (Gyukli Krisztián - Rizling Generáció, Laposa Bence - Balatoni KÖR és Gál Péter - Földművelésügyi Minisztérium, szervezők) a nemzetközi borakadémikus és MW aspiráns Fiáth Attila nyitotta meg és avatott be minket az úgynevezett origó kóstolási módszer rejtelmeibe. Ebben az esetben se nem 5, se nem 100 pontot kell adni egy adott bornak, a feladat csupán annyi, hogy az adott tétel legyen-e kategóriájában etalonként tekintendő bor, vagy esetlegesen inkább induljon más besorolásban.
Az Olaszrizlingre szabott, nemzetközi sztenderdeknek megfelelő piramis rendszer alapját a régiós borok képeznék, erre épül a hegybor és a csúcsot a dűlős borok képviselik.
“... a balatoni Olaszrizling piramis három szintjét [Balaton-Hegy-Dűlő] először volt alkalmunk egy sorban kóstolni. A régiós szint mára letisztult stílusa mellett megtapasztalhattuk a hegyborokban rejlő termőhelyi üzenetek erejét. Feladatunk most az egyes hegyek egyedi illat- és ízjegyeinek feltérképezése valamint a referenciaborok közös kiválasztása. Mind a termelők, mind a borértő közönség számára izgalmas időszak következik."(Kovács Tamás)
A két helyszínen zajló sétálókóstolón összesen 25 borász és a szigorú, eredetvédelmi borkódex, a Csopaki Kódex* képviselői állítottak ki. A zömében balatoni borászokból álló kiállítók mellett voltak somlói, egri, pannonhalmi és móri vendégek is, a Felvidéket idén is a Kasnyik Családi Pincészet képviselte. Kóstolhattunk BalatonBort, bogyóbort (amikor a szőlőbogyó nemcsak hogy együtt érik a borral, de a palackba is bekerül), narancsbort (fehérborkészítés vörösbor technológiával) és a kevésbé sikeres 2014-es évnek köszönhetőn évjáratos pezsgőt is.
Na de lássuk a rendezvény gerincét adó három kategória közötti fő különbséget egyszerű, hétköznapi nyelven megfogalmazva (a leírást köszönjük Kovács Tamásnak):
BalatonBor:
- 11,5%-12,5% alk
- száraz
- közös arculat
Leírás: könnyed, reduktív, fajtajelleges, jó savú olaszrizling
Hegybor:
- 9 tonna/ha vagy 63 hl/ha vagy 2 kg/tőke
- 11,5%-14% alk
- nincs cukrozás, nincs pektinezés, kötelező palack
- száraz
Leírás: fajtajelleges, elegáns, termőhelyi jegyeket felmutató olaszrizling
Dűlőbor
- 6 tonna/ha vagy 39 hl/ha vagy 1,5 kg/tőke
- 12%-14% alk
- nincs savazás, nincs cukrozás, nincs pektinezés, kötelező palack
- szőlő min 10 éves
- száraz
Leírás: ásványos, összetett, tartalmasan elegáns olaszrizling
És hogy miért is jó fentebb említett Fiáth Attila féle piramis-rendszer? Mindamellett, hogy az egyes borok presztízsértékének megítélésében könnyebb tájékozódást nyújt, idővel a borok árképzése is egységes színt ölthet. Azaz, nem kell majd a fejünket törni egy-egy palack Olaszrizling vásárlása kapcsán, hogy vajon miért is fizetünk ennyit az adott borért.
Bár a felvázolt koncepció részletein az elkövetkező években van még mit csiszolni, a rendezvény borait már ezekbe a kategóriákba besorolva lehetett kóstolni és ezáltal az egyes termelői gondolkodást, földrajzi különbségekből adódó eltéréseket összehasonlítani.
Természetesen előfordult, hogy egyes borászatoknál nem lehetett ilyen éles kategória határokat meghatározni, mondván, hogy náluk a dűlő besorolásnak nincsen ilyen jellegű szerepe (Bussay Pincészet, Pannonhalmi Apátsági Pincészet), de ettől eltekintve is úgy gondolom, hogy izgalmas egymás után például csak hegybornak titulált Olaszrizlingeket kóstolni.
“Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően - az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók. Magunkat a saját üstökünknél megragadva húztuk ki a mocsárból, de lassan eljött az ideje, hogy munkánk sikeréhez a szakmai és állami szervezetek is hozzá tegyenek valamit!” Jásdi István
Visszakanyarodván tehát az első bekezdésben vázolt fantom-kéréshez, az előzőekben ismertetett besorolási rendszernek, elkészítési technológiának, geológiai különbségeknek köszönhetően könnyen közelebb hozhatjuk laikus borértő ismerősünket is az ebben a szakmai (művészeti?) ágban rejlő gazdag tárház kiaknázásához, mielőtt más témájú (esetleg vörösboros) vidékekre támad kedve elkalandozni.
Bár az olyan kijelentés, mint hogy 2018 az Olaszrizling éve lesz még talán korainak hangzik, mindenesetre arccal ebbe az irányba áll a Balaton körüli borász szakma.
*Ez utóbbi eredetvédelmi egyesület elsőként állított fel a csopaki termőhelyen hegybor- (azaz dűlők házasítása megengedett) és dűlőbor (kizárólag egy dűlő termése) szabályozási rendszert.
írta: Kalmár Borbála
fotók: Szabó Miklós