Az Olaszrizling-piramis

Kóstolom Csapat

2/6/2018 8:46:04 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Amennyiben laikus, borokhoz nem igazán értő ismerősöm olyan kéréssel állna elém, hogy mától ő is szívesen elmerülne a borok világában és segítsek neki, hogy mivel kezdjen, minden bizonnyal az Olaszrizlinget javasolnám. Nyitogassa sorba a palackokat, kóstoljon addig, ameddig meg nem ismeri a szőlőfajtában rejlő potenciál egyes termelői koncepcióját, meg nem látja a termőhelyi adottságok közti különbségeket és még sorolhatnám.


Kezdésnek egyértelműen BalatonBort ajánlanék, fröccsként elkészítve. Aztán jóivású, könnyű, reduktív csopakit. Majd egy érlelt tételt a Szent György-hegyről, szikárabb, savhangsúlyosat a Somlóról. Narancsbort vagy bogyóbort a Felvidékről, és végül pezsgőt és még több pezsgőt. Mondjuk reggelire, csak úgy, napindításnak.

Jásdi István (Jásdi Pince) és Kovács Tamás (Szent Donát Birtok) sokadik alkalommal forgatta fel a Balaton januári állóvizét és Olaszrizling Szerintünk rendezvényével nyolcadjára nyitották meg kapuikat a szakma felé és ötödjére az Olaszrizling-szerető-értő nagyközönségnek.

Január 27, szombat délelőtt 11 óra magasságában járunk, gyülekeznek a borászok a Márga Bisztróban. Az esemény szokásos központi témáját tekintve látszólag idén nem olyan feszes, nem olyan vészjósló vagy baljóslatú, mint a tavalyi évben, amikor is a tó körüli szőlőterületek védelme volt az elsődleges szempont. Ehelyett idén az eredet- és minőségi kategóriába sorolt régiós borok, hegyborok és dűlős borok közti különbséget, illetve az ezen kategóriák által kínált “origót” vették górcső alá a szakértők.

A rendezvényt többed magával (Gyukli Krisztián - Rizling Generáció, Laposa Bence - Balatoni KÖR és Gál Péter - Földművelésügyi Minisztérium, szervezők) a nemzetközi borakadémikus és MW aspiráns Fiáth Attila nyitotta meg és avatott be minket az úgynevezett origó kóstolási módszer rejtelmeibe. Ebben az esetben se nem 5, se nem 100 pontot kell adni egy adott bornak, a feladat csupán annyi, hogy az adott tétel legyen-e kategóriájában etalonként tekintendő bor, vagy esetlegesen inkább induljon más besorolásban.
Az Olaszrizlingre szabott, nemzetközi sztenderdeknek megfelelő piramis rendszer alapját a régiós borok képeznék, erre épül a hegybor és a csúcsot a dűlős borok képviselik.

“... a balatoni Olaszrizling piramis három szintjét [Balaton-Hegy-Dűlő] először volt alkalmunk egy sorban kóstolni. A régiós szint mára letisztult stílusa mellett megtapasztalhattuk a hegyborokban rejlő termőhelyi üzenetek erejét. Feladatunk most az egyes hegyek egyedi illat- és ízjegyeinek feltérképezése valamint a referenciaborok közös kiválasztása. Mind a termelők, mind a borértő közönség számára izgalmas időszak következik."(Kovács Tamás)

A két helyszínen zajló sétálókóstolón összesen 25 borász és a szigorú, eredetvédelmi borkódex, a Csopaki Kódex* képviselői állítottak ki. A zömében balatoni borászokból álló kiállítók mellett voltak somlói, egri, pannonhalmi és móri vendégek is, a Felvidéket idén is a Kasnyik Családi Pincészet képviselte. Kóstolhattunk BalatonBort, bogyóbort (amikor a szőlőbogyó nemcsak hogy együtt érik a borral, de a palackba is bekerül), narancsbort (fehérborkészítés vörösbor technológiával) és a kevésbé sikeres 2014-es évnek köszönhetőn évjáratos pezsgőt is.

Na de lássuk a rendezvény gerincét adó három kategória közötti fő különbséget egyszerű, hétköznapi nyelven megfogalmazva (a leírást köszönjük Kovács Tamásnak):

BalatonBor:
- 11,5%-12,5% alk
- száraz
- közös arculat
Leírás: könnyed, reduktív, fajtajelleges, jó savú olaszrizling

Hegybor:
- 9 tonna/ha vagy 63 hl/ha vagy 2 kg/tőke
- 11,5%-14% alk
- nincs cukrozás, nincs pektinezés, kötelező palack
- száraz
Leírás: fajtajelleges, elegáns, termőhelyi jegyeket felmutató olaszrizling

Dűlőbor
- 6 tonna/ha vagy 39 hl/ha vagy 1,5 kg/tőke
- 12%-14% alk
- nincs savazás, nincs cukrozás, nincs pektinezés, kötelező palack
- szőlő min 10 éves
- száraz
Leírás: ásványos, összetett, tartalmasan elegáns olaszrizling

És hogy miért is jó fentebb említett Fiáth Attila féle piramis-rendszer? Mindamellett, hogy az egyes borok presztízsértékének megítélésében könnyebb tájékozódást nyújt, idővel a borok árképzése is egységes színt ölthet. Azaz, nem kell majd a fejünket törni egy-egy palack Olaszrizling vásárlása kapcsán, hogy vajon miért is fizetünk ennyit az adott borért.

Bár a felvázolt koncepció részletein az elkövetkező években van még mit csiszolni, a rendezvény borait már ezekbe a kategóriákba besorolva lehetett kóstolni és ezáltal az egyes termelői gondolkodást, földrajzi különbségekből adódó eltéréseket összehasonlítani.
Természetesen előfordult, hogy egyes borászatoknál nem lehetett ilyen éles kategória határokat meghatározni, mondván, hogy náluk a dűlő besorolásnak nincsen ilyen jellegű szerepe (Bussay Pincészet, Pannonhalmi Apátsági Pincészet), de ettől eltekintve is úgy gondolom, hogy izgalmas egymás után például csak hegybornak titulált Olaszrizlingeket kóstolni.

“Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően - az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók. Magunkat a saját üstökünknél megragadva húztuk ki a mocsárból, de lassan eljött az ideje, hogy munkánk sikeréhez a szakmai és állami szervezetek is hozzá tegyenek valamit!” Jásdi István

Visszakanyarodván tehát az első bekezdésben vázolt fantom-kéréshez, az előzőekben ismertetett besorolási rendszernek, elkészítési technológiának, geológiai különbségeknek köszönhetően könnyen közelebb hozhatjuk laikus borértő ismerősünket is az ebben a szakmai (művészeti?) ágban rejlő gazdag tárház kiaknázásához, mielőtt más témájú (esetleg vörösboros) vidékekre támad kedve elkalandozni.
Bár az olyan kijelentés, mint hogy 2018 az Olaszrizling éve lesz még talán korainak hangzik, mindenesetre arccal ebbe az irányba áll a Balaton körüli borász szakma.


*Ez utóbbi eredetvédelmi egyesület elsőként állított fel a csopaki termőhelyen hegybor- (azaz dűlők házasítása megengedett) és dűlőbor (kizárólag egy dűlő termése) szabályozási rendszert.

 

írta: Kalmár Borbála

fotók: Szabó Miklós

Kóstolom Műhelytitkok 12 - Dolce Vita

Bortársaságnál jártunk: Zardetto Proseccok Olaszországból

Olasz meló: Planeta Winery Sicily

Hétvégi extravaganzzza
Ezen a hétvégén több féle eseményen is részt tudtok majd venni. Nem csak fröccsfesztiválon lesz lehetőségetek kikapcsolódni, de érdemes lesz ellátogatni Tokajba, Somlóra, vagy akár végig kóstolni egy Szekszárdi borsort is! Péntek: Borünnep a Nádasdy Múzeumban Sárváron idén is vár titeket a Borünnep a Nádasdy Ferenc Múzeumban, ahol határokon átívelve 6 borvidék 17 termelő 30 tételét kóstolhatjátok meg. Az eseményt megelőző borverseny kiválasztott tételi kerülnek bemutatásra, amit így a nagyközönség is elbírálhat. Borkóstoló | Móricz Árpád borai Hogy ne csak hazai eseményeket mutassuk be számotokra, pénteken a kolozsvári 1568 Bistro borkostolóját ajánljuk figyelmetekbe. Móricz Árpád Bácskossuthfalvai református lelkész Maurer Oszkár hatására kezdett el borászattal foglalkozni. A Szerémségbe biodinamikusan készült borait pedig most szeretné bemutatni számotokra is. Borkóstoló Dániel Zsolt szekszárdi borásszal A budapesti Molinari Kávéház egy szekszárdi borászt lát vendégül ezen a héten. Dániel Zsolt egyre nagyobb figyelmet kap komplex, testes, gyümölcsös borai révén, amelyből ezúttal 8 tételt kóstolhattok végig az este folyamán a budapesti kávéházban Szombat: Jó éjszakát! Holdvölgy A Jó éjszakát! Mád esemény keretein belül a Holdvölgy pincészet vár titeket. Nem csak új tokaji tételeiket kóstolhatjátok meg, de részt vehettek egy pincesétán is, amely elnyerte a Vince Awards 2016-os és 2017-es „Legjobb pincelátogatás” díját. Az este bulihangultáról a Boogie Chillen zenekar koncertje gondoskodik majd, hogy teljes legyen az élmény ! ChardonnÉJ 2018 Az Etyeki Kúria idén is várja az érdeklődőket a jól ismert ChardonnÉJ rendezvényen, ahol természetesen a főszerepben a Chardonnay szőlőfajta lesz. Az ország szinte minden pontjáról 17 kiállító érkezik, hogy bemutathassa mikre képes ez a szőlőfajta egy adott régióban. A borokon felül lehetőség lesz helyi termelők sajtjait és szörpjeit is megkóstolni. Szentiván-éj a Vylyan Teraszon A Vylyan Pincészet Szentiván-éj alkalmából egy igazi gasztromulatsággal készül számotokra Villányban. Ahol az ételeken és borokon felül a zenei előadásról a Tálos Áron trio és Pocsai Krisztina gondoskodik, továbbá lesz szenvedélyes tűztánc a Abrakadabra Hastánc és Művészeti Iskola és Komáromi Judit Nese előadásában. Este pedig szabadtéri mozival zárhatják a napot a résztvevők. Péntek-Szombat-Vasárnap: Somlói Éjszakai Pincetúra A Somlói borvidéken minden éveben összefognak a pincészetek, hogy megrendezzék az Éjszakai Pincetúrát. Így történt ez az idei évben is, így érdemes lesz a hétvégén ellátogatni Somlóra megkóstolni a tételeket, kérdezni a borászoktól, sétálgatni a dűlőkbe. Az éjszaki pincék látogatásán felül, lehetőség lesz mesterkurzusokon is részt venni pénteken, amelyeken a Somlót meghatározó szőlőfajtákkal ismerkedhettek meg. XIII. Miskolci Fröccsfesztivál A fröccsök szerelmeseit Miskolcon várják majd szeretettel a pincészetek egy fesztivál keretein belül. A könnyed hungarikum iszogatása közben gasztro és zenei élményekkel is gazdagodhattok természetesen. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
Nádasdy TOP30+ BORÜNNEP - borral átitatott történelem
Tízedik fesztivál, ötödik borverseny, negyedik TOP30+ sétálókóstoló. A történelmi számsor így alakul a fesztivál szempontjából Sárvár városának történelmében. A Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora 2018 nemzetközi borverseny 151 mintájából a közönség számára delegált 30 bor június 22-én, pénteken egy sétáló borkóstoló és múzeumi tárlatvezetés keretében kóstolhatóvá válik a közönség számára, ahol a borfogyasztók szavazhatnak a közönségdíjas borra is. A fesztivál és kapcsolódó rendezvényeinek folyamatos megújulása idén is „gyümölcsöt” hozott. Nemzetközi megmérettetéssé lépett elő a rekordokat megdöntő borverseny, a szlovén és osztrák határmenti területekről is érkeztek minták. Idén szintén a Nádasdy Ferenc Múzeum lesz a házigazdája az egyedi hangulatú borünnepnek, ahol a múzeum – fizikai és lelki - értékei is elérhetővé válnak, és már-már hagyományosan borospohárral a kézben rövid történelmi sétára is lesz alkalom. A hagyományőrzés olyan fontos szerepet játszik a szervezők életében, mint anno a bor a történelmi korszakokban, így tradíció már, hogy a Nádasdy Történelmi Fesztivál előtt a nagyközönség is bírálhatja a tételeket. A borfogyasztók, kóstolók szavazhatnak a közönségdíjas tételre is, így minimum 30 bor nyílt mustrájára lesz lehetőség, amelyben egy 20 pontos rendszerű kóstolólap is segítség lehet. Az esemény nyitott a borok készítői, és a pincészetek képviselői előtt, így akár egy-egy beszélgetés, hasznos információ hasznos lehet a kóstoló során. A borversenyre az egykori Nádasdy uradalom területéről kikerülő mai borvidékek, vagyis Soproni-, Somlói-, Badacsonyi-, Balaton-felvidéki-, Zalai borvidék bortermelői nevezhették palackozott tételeiket, de határon túli borászatok is neveztek, így nemzetközi megmérettetéssé lépett elő a borverseny. Az ötödik borversenyre 47 pincészettől 151 minta érkezett a várost körül ölelő öt hazai- és két külföldi borvidékről, ahol a kiírás értelmében a Nádasdy családnak voltak birtokai. Egyéjszakás romantikus időutazás is biztosan átszövi a borünnepet. A torony egyedi látószögéből szemlélhetjük a várost, kóstolhatjuk, visszakóstolhatjuk választott borainkat. Az este szakmai értékét vas megyei vendégborászok erősítik, és a Kékfrankos éve keretében „Kékfrankos 30 perc” fakultatív borkaland a határokig vihet minket. Időpont, helyszín: - 2018. június 22., péntek / 19:00 – 24:00 óráig / Sárvár, Nádasdy Ferenc Múzeum Jegyek / árak / vásárlás: - Jegyelővétel: június 15-től június 22., péntek 17:00-ig: 4.500 Ft/fő - Borista kóstolóműhely és delikát, Sárvár, Batthyány u. 33./kapualj/ - vagy info, regisztráció: boristaposta@gmail.com - bővebb info: Nádasdy Történelmi Fesztivál facebook oldalán - Jegyvásárlás a helyszínen: - 5.500 Ft/fő - 19:00 - 21:00 óráig – „ALL IN” - Kóstolópohár bérelése: 1.000 Ft/db Program: - 19:00: kapunyitás - 19:30: megnyitó / helyszín - lovagterem - 20:30: vezetett múzeumi kortúra / indulás - lovagterem, főbejárat - 21:00 pénztár zárása - 22:00: Azt a kékfrankosát! – kékfrankos 30 perc /2018 a „kékfrankos éve”/ helyszín – időszaki kiállítás területe - 24:00: zárás   forrás: sajtóközlemény
Heti Eseménybomba
Úgy döntöttünk, hogy disznóság kihagyni azokat a szuper eseményeket az ajánlóinkból, amelyek az unalmas hétköznapokon történnek. Úgyhogy íme a legújabb rovatunk, ahol a hétköznapi boros történésekből is adunk nektek egy kis ízelítőt! Hétfő: 1.NAP - Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál Hétfőn kezdi meg első napját az immár harmadik alkalommal megszervezett kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál. Igazi családi móka-hetet tölthettek el Kecskemét főterén. A sokféle kiállító mellett, rengeteg koncert is hozzá fog járulni a jó hangulathoz, illetve a kicsiknek lesz sok-sok mese, bábszínház, társas, ügyességi játékok és közös örömzenélés. Kedd: Szent Donát kóstoló a CultiViniben Az immár hagyománynak számító Aperitivo borkóstoló estek folytatódnak a CultVini Borgalériában. Ez alkalommal a Szent Donát Birtok képviseletében Kovács Tamás borász és Osváth István lesz veletek, akiktől személyesen kérdezhettek és tudhattok meg érdekességeket a dűlőkről, borokról és a #talajsztoriról a borkóstoló folyamán. Szerda: A Champagne Palmer & Co bemutatója A Palmer & Co. filozófiája 1947-es Reims-i alapítása óta változatlan, a legkiválóbb Grand és Premier Cru területek szőlőiből tökéletes champagne-t alkotni. Menjetek el és kóstoljátok végig a Champagne sort a vidéki települések közül,először Sopronban, a Tastevinoban. Mindenkit szeretettel várnak. Csütörtök: Gálné Dignisz Éva borkóstoló estje 2013-ban Gálné Dignisz Éva nyerte el a rangos "Év Bortermelője" díjat, ami egy olyan csúcs volt, amit eddig csak a férfiak értek el. Gratulálunk neki! Csütörtökön ő tisztel meg benneteket egy különleges kóstolóra a Borbázis Borkereskedésben, és elviszi nektek a kirobbanóan gyümölcsös, de elegáns, stílusos borait, amiken határozottan érződik a női kéz nyoma. Péntek: Somlói Éjszakai Pincetúra Az idén két naposra szervezett esemény kezdete péntekre esik. Ebben az évben a pénteki napot inkább szakmai vételűnek szánják, így olaszrizling, furmint és juhfark témájú mesterkurzusokkal várnak benneteket. A pénteki programok 14:00-kor kezdődnek a Tornai Pincészet-Somló kóstolótermében a Somlói Borvidék borvidéki borversenyének díjátadójával, ahol a bírált borok meg is kóstolhatók, majd 15:00-tól a Bogdán Birtok Pincészetenél veszi kezdetét a szakmai program! Szombat: ChardonnÉJ 2018 Tölts el egy izgalmas estét Etyeken, az Öreghegyen, melynek főszereplője a Chardonnay szőlőfajta! Mind az Etyeki Kúria, mind a vendégborászatok a legszebb chardonnay boraik mellett különleges tételekkel is készülnek. Hangulatos, baráti környezetben nyújtanak lehetőséget arra, hogy a borászokkal kényelmesen elbeszélgetve ismerkedjetek a fajtával a délutáni sétáló kóstoló folyamán. Utána az estét szokás szerint koncerttel folytatják, majd a hangulatot DJ Prof.I.T. lemezlovassága koronázza. Természetesen az est folyamán helyi termelők kínálják finomságaikat. Használjuk ki az esti kellemes időt, és mozduljunk ki, ha már évente egyszer nekünk is van egy kis szünet a hidegből. ;) Jó szórakozást kíván: Liszai Csilla és a Kóstolom Csapat
Balatoni KÖR: új kiadvány a minőség, hitelesség, egész éves nyitvatartás jegyében
Újra kiadvánnyal jelentkezik a Balatoni KÖR, ezúttal saját térképen mutatnak meg 41 kihagyhatatlan vendéglátóhelyet a Balaton körül – olvasható az egyesület közleményében.A Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között – akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak – van helyi étterem, cukrászda, pálinka főző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást, sőt mindig szívesen látják a hasonló gondolkodású tagjelölteket is.Immáron 3 éve egy kiadványban mutatkoztak be “Kóstold körbe a Balatont” jelszóval, ami szinte a Kör névjegyévé vált! Most ezt kibővítve, egészen új, saját térképen mutatják be a tagok vendéglátóhelyeit, melyeket a Balaton legismertebb éttermei, pincészetei és cukrászdái között tartanak számon. “Minőség, hitelesség, éves nyitvatartás. Erre a három fő gondolatra fűztük fel saját térképünket. Minden helyet jó szívvel ajánlunk aki rajta van a térképen, hisz jól ismerjük egymás gondolkodását és munkáját, felelősséget vállalunk egymásért.” mondta el Szilágyi Lajos, a siófoki Villa Gréta Cukrászda tulajdonosa, a térkép projektfelelőse. “Nagyon sok hasonló kiadvány van a piacon, mi azonban szeretnénk megmutatni, hogy kikből áll a Balatoni KÖR, szeretnénk megmutatni, milyen hatalmas ereje van az élet minden területén, így a Balatonon is az összefogásnak!” mondta Tóth Balázs, a Balatoni KÖR alelnöke.A kiadvány szakmai partnere a Kutyabarát Balaton és a Magyar Konyha. A térkép az összes részvevő helyen, a Kutyabarát Balaton terjesztési pontjain és a Magyar Konyha nyári különszámában is elérhető, vagy letölthető a www.balatoni-kor.hu oldalon a térkép feliratra kattintva. forrás: sajtóközlemény
Hétvégi extravaganzzza - június 15-17
Ezúttal is számos vidéki illetve budapesti boros esemény vár titeket a hétvégén. Lesz miből válogatni ! ;) Péntek : Pláne, és kösz a halakat! A badacsonyi borteraszon, a Planéban a főszerepet ezúttal a halak kapják. A két séf Mogyorósi Donát és Balogh Gergely különféle pontyokat és tőkehalakat készítenek számotokra, amelyhez természetesen dukálnak a borterasz remek tételei. Kiváló lehetőség ez, hogy hétvégén Badacsonyban új gasztronómiai vizekre evezhessetek.   Figula borkóstoló és Jam Session Pénteken a Bem rakparton a Budavári Művelődési Ház-ban a már jól ismert balatonfüredi Figula pincészet mutatkozik be. Az este kötetlen hangulatáról és a zenei aláfestésről a Mary Popkids formáció két tagja gondoskodik, Herrer Sára és Svajcsik Kristóf. Borséta a kertben! / Ochutnávka vín Aki esetleg Szlovákiát szeretné felfedezni a hétvégén annak a Dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem programját ajánljuk a figyelmébe. A számos magyar borvidéket reprezentáló eseményen megismerhettek néhány felvidéki, illetve külföldi tételt is. Aki számára borok és a hangulat nem lenne elegendő, elmerülhet az étterem kertje adta szépségekben, illetve a kézműves borkorcsolyák és sajtok világába. Szombat : Kedves Születésnap I. Lassan egy éve várja szeretettel a borkedvelő vendégeket a Kedves Wine Bistro Egerben. Ha esetleg eddig nem sikerült meglátogatnotok, ezen a hétvégén mindenképp tegyétek ezt meg, hiszen a szülinapjuk, és a nyár köszöntése alkalmából különleges ételekkel és sajtokkal készülnek számotokra. Az ételekről a Zuzmó BBQ & KRAFT Pub, a sajtokról a Agri Kézműves Sajtműhely, a kiváló tételekről pedig a St. Andrea Borászat gondoskodik az este folyamán. SABAR Borvacsora a Brix Bistro-ban Hévízre ezúttal nem csak a gyógyvíz miatt lesz érdemes ellátogatni, hiszen szombaton a Brix Bistro egy 5 fogásos borvacsorával vár, ahol a vendégpincészet a Sabar Borház lesz. Szombati nyitott pince a móri Geszler Családi Pincészetben Érdemes lesz a Móri borvidékre is ellátogatni, mivel a Geszler családi pincészet nyitott pince nappal vár titeket. Fehér és rosé borok, fröccs, frissítők, és persze jó hangulatra is biztosan számíthattok. Igény estén a pincészet meleg étellel is készül. Szombat – Vasárnap : Borban az igazság! - Túrasorozat 7. állomás Szőlőskislak Hétvégi eseményajánlónkat egy túrasorozat programjával zárjuk. A Zarándok Kaland ezúttal a Dél balatoni borvidékre kalauzol el benneteket. Természetesen ezúttal is ellátogathattok az esemény keretein belül egy pincészethez, ami ezúttal a Kislaki Bormanufaktúra, ahol Légli Géza mutatja majd be számotokra 6 tételét. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapat
A Teleki borcsalád - Csányi Pincészet és Csuja Imre egy kiterjesztett valóságban
Először fél éve hallottam az Augmented Realityről (Kiterjesztett Valóság), amikor kint nyaraltam Ausztráliában. Egy ottani ismerősöm mesélt, illetve mutatott videókat a 19 Crimes borokról. Náluk, az  AR technológiával keltették életre a borok cimkéjén pózoló bűnözőket, hogy elmesélhessék rendkívüli történeteiket. Bámulatosnak és abszurdnak tűnt az egész és nehezemre esett elhinni, hogy hol is tart a mai világ technológiája. De mi is az az Augmented Reality? Ez egy olyan tecnológia, ami a valóság szoftverekkel való virtuális kibővítése. Gyakorlatilag virtuális 3D modelleket terjeszthetünk ki magunk köré. Egyelőre nekünk mezei embereknek ez csak egy kijelző vagy szemüvegen keresztül látható, de biztosan mindenki emlékszik az Iron Man (Vasember) filmekre, ahol a géniusz Tony Stark életrekelt térképeket, gépel a levegőben, irányít szerszámokat, vagy csak úgy kiteríti a levegőbe a szeme elé a videófelvételeket. Én így képzelem el a jövőnket. Lehetséges, hogy ennek a technológiának a segítségével a műtétek sokkal biztonságosabbak lesznek, hiszen a műtő orvosnak nem egy 2D-s képernyőre kellene ragasztania a szemét a páciens és a saját két keze helyett, hanem talán virtuálisan bele tudna nagyítani, vagy a képet ki tudná emelni, hogy pontosan vizsgálhassa, láthassa, hogy mit csinál. Elképesztő lenne nemigaz? Ez a Kiterjesztett Valóság mint a filmek, sorozatok és játékok univerzumában, egyre elterjedtebb a marketing világában is. Annak ellenére, hogy napról napra többen keltik vele életre a hirdetéseiket, nekem még nem volt szerencsém vele találkozni. Idáig. Csapatunk meghívást kapott egy online élményre, ahol vakon kellett lekóstolnunk három féle bort az irodában. Ezeken Csuja Imre színművész úr kalauzolt minket végig videók formájában. Miután a borokat lekóstoltuk, és véleményünknek megfelelő válaszokat-pontokat adtunk, meghívást kaptunk egy borvacsorára a Manna étterembe, ahol az ígértek szerint minden titokra fény derült. Az asztalunkhoz érve egy papírkát találtunk utasításokkal ellátva egy LARA nevű telefonos applikáció letöltéséhez. Csuja Imre kedves bevezetője után átadta a szót Romcsis Lászlónak, a Teleki borcsalád – Csányi Pincészet vezérigazgatójának. Minden résztvevő kapott egy Teleki sajtócsomagot, amiben egy üveg bor is volt. Az üveg nyakcímkéjén Csuja Imre képe volt látható egy pohár borral a kezében. A LARA app segítségével ezt a képet valósággá terjesztettük ki, és a színművész úr életre kelt a telefon képernyőjén, hogy versben szavalja el a bor ajánlóját. A Teleki borcsalád legújabb élmény alapú edukációs kampányát, ami egy 10 éves stratégiaterv, az Augmented Reality zseniális technológiája teszi lehetővé. Ezzel az intenzív kommunikációval szeretnék elérni céljukat , hogy a Teleki név egyet jelentsen a fogyasztók számára a megbízhatósággal és hosszú távon a márkához kötődő biztos minőséggel. A 10 féle teleki bor nyakcimkéjén található Csuja Imre által szavalt gyönyörű verseket Kiss Judit Ágnes költő írta. Ha neked is sikerült felkelteni az érdeklődésedet a témában, és alig várod, hogy te is a saját szemeddel megtapasztalhasd ezt az előrehaladott, hihetetlen technológiát és szívesen kóstolnál jobbnál jobb borokat a Csányi Pincészettől, akkor 2018. június második hetétől keresd a versmondó címkés palackokat a kiskereskedelmekben. Mi csak ajánlani tudjuk.   Írta: Liszai Csilla Fotók: Erdős Dénes
Hétvégi extravaganzzza
Hahó hahó borkedvelő társaink. Felkészültetek a szokásos hétvégi programajánlónkra? Lássuk milyen esemény-csodákat találtunk most nektek! :) Péntek: Borjour Buborék Pezsgő- sörfesztivál Ti is szerettek mindent, ami bubis? Több mint 50 kiállító kínálja buborékosait egy hangulatos estén a Stefánia Palotában, kertjében és teraszain! Lesznek Gyöngyözők, habzók, pezsgők, proseccók, cavák, champagne-ok és kézműves sörök! Ezeken felül még találkozhattok Fiáth Attilával is egy különleges Champagne kóstolóra. Pannónia szőlőskertje - Pannonhalmi Apátsági borkóstoló Budapesten, a Polgárok Házában a Pannonhalmi Apátsági Pincészet hat különleges borának kóstolójára várnak benneteket nagy szeretettel. Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész és lánya, Kisfaludy Zsófia színművész fog hozzájárulni a szuper hangulathoz. Szombat: Nyári Etyeki Piknik Június 9-10-én, mindkét nap 10 órától sötétedésig nemes italokkal, ízes gasztronómiával, kézműves kiállítással és vendégborászokkal várják látogatóikat az etyeki Újhegy pincészetei, és kézműves házai: sajttal, sonkával, süteményekkel és minden földi jóval. Dallamok, zamatok, mosolyok, ez a Piknik, legyél ott! Borban az igazság! - Túrasorozat 6. állomás Eger A Zarándok Kaland egy újabb élményekkel teli túrázással vár benneteket Egerben a hétvégén. Könnyed bükki gyalogtúra után, minőségi borokat kóstolhattok egy varázslatos hangulatú pincében. A természetben együtt töltött túranapot szívélyes vendéglátás koronázza meg az Eger szívében található Gróf Buttler Borászat teraszán fantasztikus panorámával. DJ a szőlőben II Csobbanás a nyárba! A Homola Pincészet egy egész napos együttlétre vár mindenkit a borteraszukon a napvitorlák alatt. Cyborg Templar és Dj Gyanús gondokodnak majd a zenéről. A rostlap mögött pedig a Sáfránkert csapata fog rendelkezésetekre állni, amíg ti egy fröccsel a kezetekben bámulhatjátok a ringatózó hajókat Tudjátok: délután kezdés, kevés borral, sok szódával, estére pedig az egyre emelkedettebb hangulat mellett akár a vörösökig is eljuthattok. Táncolni most is ér! Spontán - Naturális Borok fesztiválja Ismét Spontán borfesztivál az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon. Idén harmadik alkalommal hívjuk össze a régió – Felvidék, Tokaj, Mátra, Eger – naturális borászait, hogy megmutassák a naturális borok egyediségét és változatosságát. A harmadik Spontán találkozóra tizenegy naturális borász hozza el személyesen közel hetven naturális tételét. A belépés ingyenes, a program ígéretes. Vasárnap: KisBécs menni VieVinum 2018 Vasárnap irány a VieVinum, az egyik legnagyobb osztrák borfesztivál, ami immár a tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre Bécsben. A KisBécs csapata is kint lesz, úgyhogy ne felejtsetek köszönni nekik és posztolni hozzájuk, ha látjátok őket. Hűha, elég jó az eheti felhozatal, nekünk is nehezünkre esik a döntés. Reméljük, találkozunk majd veletek valamelyik szuper programon! Mindenkinek szuper hétvégét és sok jó fröccsöt kíván: Liszai Csilla és a Kóstolom Csapat
Versmondó boroscímkékkel fiatalít a Teleki borcsalád
10 éves üzleti stratégia mentén újítja meg a Teleki borcsalád márkáját a Csányi Pincészet. A Versmondó Címkék projektben 10-féle Teleki bor nyakcímkéjén szaval élőben verseket Csuja Imre. A versben és prózában is elhangzó borajánlók okostelefonnal élvezhetők a kiterjesztett valóság technológia segítségével: a művész szó szerint megelevenedik a borok nyakára húzott egyedi címkéken. A különleges nyakcímkékkel ellátott tételek 2018. június közepétől kerülnek kiskereskedelemi forgalomba. A pincészet egy nemrégiben elfogadott 10 éves stratégiai terv mentén dolgozik a jövőben, mely a termelés, a kereskedelem és a kommunikáció minden területét érinti. Ez utóbbi terület nagy kihívása a márka újrapozicionálása, melyet elsősorban a fiatal felnőtt fogyasztókat megcélozva kezdi el a pincészet. A kommunikációs kampány része a Versmondó Címkék projekt, egy kiterjesztett valóság technológiára épülő aktivitás. Ha a borfogyasztók az okostelefonjuk kameráján keresztül nézik a 10-féle egyedi Teleki nyaktok valamelyikén Csuja Imre képét, a művész szó szerint életre kel a címkén, és elkezdi szavalni az adott bor versét. A tételekhez a verseket Kiss Judit Ágnes költő írta. „Egy friss kutatásunk szerint a Teleki borokat megbízhatónak, egyenletesen jó minőségűnek tartják. A fogyasztók jelentős többségét azonban az motiválja a választásban, hogy szeretne biztosra menni. Mi azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben is azért válasszák a Telekit, mert a Teleki név egyet jelent számukra a megbízhatósággal és hosszú távon a márkához kötődő biztos minőséggel” – mondta el Romsics László, a borászat vezérigazgatója. Hozzátette: „Nem elég, ha csak jó a borunk, az embereknek így is kell gondolniuk rá. Ezért egy közvetlen, megbízható, izgalmas beszélgetéseket folytató márkát szeretnénk építeni, miközben nem csak márkát, hanem fogyasztói bizalmat is építünk. Ezért is indítottuk el az élményalapú edukációs kampányunkat.” A további tervek szerint a jövőben egyre több rendezvényen képviselteti magát a pincészet, illetve egyre több saját eseményt is szerveznek. Terület-, kapacitás- és piacbővítés Kevéssé közismert, hogy a Csányi Pincészet büszkélkedhet Villány legnagyobb szőlőbirtokával, jelenleg 370 hektáron gazdálkodnak. A következő években közel 450 hektárosra bővül a birtok. Ha e frissen telepített területek termőre fordulnak, az éves termelés az évi 2,5 millió palackról 3-4 millió palackra nő. Bár az export piacok további bővítése fontos cél, szeretnék, ha a borok nagy része továbbra is a hazai fogyasztók poharaiban landolna. Jelenleg az éves mennyiség kb. 90 százalékát értékesítik itthon. Ehhez pedig óhatatlanul szükséges a Teleki brand újragondolása és az intenzívebb kommunikáció. A versmondó nyakcímkékkel ellátott borok – melyek egyben a Teleki új nyereményjátékát is népszerűsítik – június második hetétől kaphatók a kiskereskedelemben. forrás: sajtóközlemény