Kóstolom Csapat |
|
1/24/2018 3:03:25 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Manapság egyre több figyelmet kapnak a fenntartható fejlődést segítő, bio-, (organikus szőlőből készült) vagy a biodinamikus borok. Kicsit kevesebb szó esik azonban a vegán borokról, ami nem csoda, mivel a józan paraszti ész azt diktálja, hogy minden bor vegán.
Azonban ez nem igaz, több a nem vegán bor a világon, mint a vegán.
A kérdés, hogy hol érintkezik a bor hússal vagy más állati eredetű anyaggal, amiért a szigorú vegetáriánusoknak oda kell figyelniük egy bor megvételekor?
A válasz: a derítésnél.
Mi az a derítés (fining) és ott milyen állati eredetű anyaggal találkozhat a bor?
Kezdjük ott, hogy a kipréselt szőlőlé erjedésnek indul, tehát az élesztőgombák cukorból alkoholt hoznak létre. Leegyszerűsítve: az élesztőgombák cukrot esznek és alkoholt bocsájtanak ki.
Azonban ha jól laknak, akkor "meghalnak", és ezt követően mikroméretű halott élesztők úsznak a borban. Ezeket valahogy el kell távolítani. Ekkor jön képbe a derítés, amikor a borászok egy "idegen" anyagot, azaz derítőszert [fining agent]) szórnak a borba, és ezek magával ragadva a halott élesztőket a hordó aljára süllyednek.
Láthatjuk, hogy csak az utóbbi két derítőszer nem állati eredetű, ezért az ezekkel kezeltek a vegán borok.
Derítés után szűréssel vagy fejtéssel (a bor áttöltésével) szabadulnak meg az összegyűjtött halott élesztő gombáktól.
Vegán a bor akkor is ha az nincs derítve. Az ilyen derítetlen (és sokszor szűretlen) természetes borok általában felhősebbek, zavarosabbak nem kristálytiszták, de esetenként gazdagabbak, izgalmasabbak szűrt társaiknál.
Hogyan tudod megtudni, hogy melyik bor mivel lett derítve?
Felhívtam néhány borboltot azzalt, hogy vegán borok után érdeklődöm, és tudnának-e ajánlani. Az igazság az, hogy fejből még a kisebb borboltok sem tudtak ajánlani (volt azért néhány kivétel). Közölték viszont, hogy utána tudnak nézni és egy napon belül választ adnak.
Az amerikai piac ilyen szempontból egy lépésnyivel előrébb jár. Fogyasztói oldalról érzékelhetően megnőtt ott az érdeklődés a vegán borok iránt.
Amint a bio (organikus) borok a tengeren túl már korábban sokkal nagyobb figyelmet kaptak, úgy Magyarországon ez a trend nem még egyáltalán nem látványos, de azért már megjelent. Megeshet, hogy a vegán borokkal hasonló ütemkésés történik , de szerintem, ha ez megvalósul, akkor is jó pár év múlva lesz a piacra számottevő hatása.
Ha a kedves olvasók vegán borokhoz szeretnének hozzájutni, akkor érdeklődjenek kedvenc borszaküzletüknél, vagy keressenek minket, és utánajárunk annak, hogy kedvenc bora vegán (vegán barát)-e vagy sem.
írta: Humayer Dávid