Heimann Zolival kóstoltunk

Kóstolom Csapat

1/9/2018 4:44:32 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Volt már Év Borászata (2016-ban), kapott Par Excellence díjat és pár éve sikeresen nyerte el az Év Gasztro Borászata címet a szekszárdi Heimann család pincészete. Ezúttal minket tiszteltek meg azzal, hogy a rohanós karácsonyi forgatagban ránk szántak egy estét.

Amíg készülő borbárunk nem az összekoccanó poharaktól, hanem kalapácsütésektől hangos, addig irodánkban tartjuk – egyelőre – zárt körű borkóstolóinkat. Holdvölggyel kezdtünk, Villa Tolnayval folytattunk, majd Heimann Zolival búcsúztattuk el az óévet.
A tavalyi évben már volt szerencsénk betekintést nyerni a szekszárdi borvidék kulisszái mögé, amelyről videós beszámolót is készítettünk. A rövid, egynapos kirándulás azonban vajmi kevésnek bizonyult és csak ízelítő jelleggel szolgált mindahhoz, amit ez a „mediterrán” borvidék karizmatikus, melegséget árasztó boraival együtt nyújtani tud. Így nagy örömünkre szolgált, amikor Heimann Zoli igent mondott felkérésünknek, hogy egy személyes, kötetlen borkóstoló erejéig irodánkba látogasson.

A pincészet büszkén hirdeti nagybecsű hagyományait, hiszen már a 18. század óta foglalkoznak borkészítéssel. Bár a 20. század zajos történelme őket is megviselte, a mostani tulajdonosok, Heimann Zoltán és felesége, Ágnes, közgazdász életüket otthagyva fordultak ismételten a bortermelés- és készítés felé és pár éve már „teljes állásban” Szekszárdon is laknak és igazgatják 20 hektáros birtokukat. Gyümölcsöző munkájuk eredményeként nemcsak a pincészetbe leheltek új életet, hanem magáért a borvidékért, illetve a magyar borkultúráért is sokat tettek. Alapítói olyan neves szervezeteknek, mint a Pannon Bormíves Céh és a Pannónia Női Borlovagrend, Heimann Zoltán a szekszárdi borvidék elnökeként nap mint nap egyengeti a régiós boréletet.

De kanyarodjunk vissza a borkóstolóhoz, amelyet ifj. Heimann Zoltán prezentált nekünk, személyesen. Zolival már többször volt alkalmam összefutni és mindig lenyűgözött az a fajta szerénységgel kombinált elszántság, motiváltság és mindenekelőtt tudás, amely mondanivalója mögött húzódik. Otthoni szőlész-borász tapasztalatait a Viniferan szerzett tanulmányaival egészítette ki, majd itthon és külföldön is több gyakorlattal eltöltött évjárat után immár ismét Szekszárdon él és apja szárnyai alatt igazgatja a birtokot.
Egyik fő szívügyének a Kadarka klónozást tekinti, így nem is nagyon csodálkoztunk, hogy a kóstolósoron kétféle Kadarka is helyet kapott.
A közelmúltban a pincészet a Pécsi Kutatóintézettel közösen figyelte a 80-100 éves Kadarka ültetvényeket aszerint, hogy melyik tőkén terem a legzamatosabb, jellegzetesen kadarkás ízvilágú szőlő, melyik áll ellen legjobban az időjárás viszontagságainak, melyik az atipikus fajta.

A Kadarka bő termésre képes, de bő termésből készült bora gyenge minőségű. Gondoskodással, odafigyeléssel igen figyelemreméltó bor készíthető a Kadarkából. Hagyományos művelésben – bár az időjárástól nagyban befolyásoltan – kitűnő, semmi mással össze nem hasonlítható íz- és illatanyagokkal rendelkezik. Kiemelkedő évjáratokban valami egészen különleges, csokoládé-meggyes, fűszerpaprikás íz-komplexumot képes magában hordozni. Általában nem érlelhető hosszú évekig, varázsa frissességében van.

Bár nem vagyok egy nagy Kadarka rajongó, azt hiszem ezt a tézisemet a borkóstolósor után újra kell gondolnom, engem ugyanis Heimann Zoli meggyőzött a Kadarkában rejlő potenciálról. Ki tudja, talán csak nem jó kadarkákat kóstoltam eddig.

A fentebb említett szőlőfajta (és a Fuxli mellett) Szekszárd másik (harmadik) zászlóshajója a Szekszárdi Bikavér, így mi is a könnyedebb vörös fajta mellől áthajóztunk a jellegzetesen szekszárdi fűszeres házasítások világába. A borvidéki összefogás hű jelképe a Bikavér, amelyet tizedannyi palackszámban állítanak elő, mint az Egri borvidéken. Minden bizonnyal hosszú és göröngyös út vezet el még ahhoz, hogy a Szekszárdi Bikavért is rokonához hasonlóan piedesztálra emeljék a magyar borisszák, kóstolási élményeink alapján viszont ez az út kőkemény vasbeton alapokra épül. A pincészet így vall erről a házasításról:

Szekszárdi Bikavért készíteni a legizgalmasabb kihívás. A kékfrankos élénk gyümölcsei és savgerince az alap, amire építünk. Cabernet franc és merlot hoznak testet és tartást, csipetnyi sagrantino és kadarka pedig markáns tanninokat és behízelgő fűszereket. Ízig-vérig elegáns szekszárdi!

Az általunk kóstolt borsor:

Csók! Rózsi mama 2016
Kékfrankos 2016
Kadarka 2016
Kadarka Céh Kereszt 2016
Bikavér 2014
Barbár 2015

Ha kedvet csináltunk a Heimann borokhoz, akkor pedig érdemes náluk körbenézni, hiszen webshopjuk is van.

 

írta: Kalmár Borbála

képek és forrás: http://www.heimann.hu/hu

 

A kóstolóról videó is készült, melyet az új magazinunkban láthattok 1 perc 20 másodperctől:

 

Kóstolom Műhelytitkok - Borturisztikai magazin (IV. rész)

Kóstolom Műhelytitkok - Borturisztikai magazin (III. rész)

Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
Január 20-án újraindul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget. „A borvidék szolgáltatói egész éven át nyitva tartanak, hiszen csak így lehet vendégeket csábítani a desztinációba, ezt szolgálja az idén már tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsonyi Borbarangolás –„Egy jóízű kaland a Vulkánok Völgyében” elnevezésű program” – mondta Illés Zoltán, az Egyesület elnöke. A rendezvénysorozat nemcsak a vendégek körében lett egyre népszerűbb évről-évre, hiszen a kezdeti 10 pince helyett az idei évben már 19 csatlakozott a programhoz. Az egész éves nyitva tartásnak és a bővülő szolgáltatásoknak, programlehetőségeknek köszönhetően a desztinációba érkező vendégek száma az elmúlt években a fürdőszezonon kívüli időszakban mintegy ötödével növekedett, és a borvacsorákat a legtöbb vendég már éjszakai szállással is összeköti. A fő cél, hogy a térség nevezetességeire, kincseire, a borra építve télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen Badacsony és környéke. A borvidék szolgáltatóit tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnek közel 200 tagja van: szállásadók, borászok, éttermek, vállalkozók és más idegenforgalmi szolgáltatók, valamint a desztináció önkormányzatai (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Ábrahámhegy), akik felismerték, hogy összefogással hatékonyabbak lehetnek. A több, mint 10 éves együttgondolkodás és együttműködés „kézzel fogható” eredményei közé tartozik a Badacsony New Yorkban exkluzív kóstoló április 14-én a patinás New York Kávéházban, a borvidék három meghatározó borfajtáját, játékos és izgalmas formában középpontba állító Bortriatlon, melynek állomásai: a Szürkebarát Túra május 12-13-án, a Kéknyelű Virágzás június 2-3-án, és a Rizling Vakáció október 13-14-én. Május 20-án, Pünkösd vasárnap újra várják a szerelmes párokat a Rózsakőhöz a hagyományos Pünkösdi eljegyzésre, mely felejthetetlen élményt nyújt nemcsak a pároknak. Az együttgondolkodás és összefogás legragyogóbb példája, az Egyesület által működtetett Badacsonyi Régiójáró busz is újra közlekedik tavasztól, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővülő menetrenddel: szeretnék minden hétvégén elérhetővé tenni a szolgáltatást. Az Egyesület több éve várja szakvezetéses túrákkal is a vendégeket, idén április elsején holdfénytúrával indul a túraszezon és szinte minden hétvégére jut egy-egy különleges túra, egészen december 1-jéig. Az Egyesületi programokon felül a desztináció tagönkormányzatai is izgalmas és érdekes programokkal várják a vendégeket: Badacsonytomajon a Hetedhét Badacsony rendezvénysorozat felöleli az egész évet, Badacsonyörsön a teljesen megújult és különleges örökzöld fagyűjteményéről híres Folly Arborétum az év minden napján nyitva tart. Szigligeten a strandon novemberben megnyílt a szaunaház és a műjégpálya a téli szezon kínálatának bővítése érdekében, de természetesen egész évben programok sora követi egymást a Várban is. Badacsonytördemicen az Ökoturisztikai Látogatóközpont folyamatosan nyitva tart, a kiállítások mellett egyedi színfolt a kínálatban a vízi túrák és a az új vízi tanösvény. A Badacsony Régió ízeit májustól októberig a Látogatóközpont mellett működő Lábdi Piacon kóstolhatják meg a vendégek. Igazi családi program állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és mezítlábas ösvénnyel. Ábrahámhegyen január 27-én Hagyományőrző falusi disznóöléssel indul az év, de emellett még számos izgalmas rendezvénnyel várják az érdeklődőket. A naptárba mindenképpen érdemes feljegyezni a híres-neves Ábrahámhegyi Bornapokat (augusztus 01-05.), illetve a vidám szüreti mulatságot, a Murcifesztivált (szeptember 28-30.). További érdekességek és aktuális információk találhatók az Egyesület weboldalán: www.badacsony.com, illetve Facebook oldalainkon (Borbarangolás Badacsonyban; Badacsony Régió Tourinform). forrás: Sajtóközlemény
Az év első eseményei
Kezdetét vette a 2018-as év, és számos boros program közül válogathattok már január második hetében. Pénteken Sándor Zsolt pincészete vár titeket a Bükki borvidéken egy Újbor kostolóval, ahol megismerhetitek a 2017-es tételeket. Ugyanezen a napon Budapesten a Carpe Diem bobárban vehettek részt egy osztrák pincészet, a Loch pince borkóstolóján, amely a Saár völgyéből látogat el hazánkba. Szombaton három eseményt is a figyelmetekbe ajánlunk. Egy két napos esemény vár titeket Monoron a Jégvirágtól Borvirág, ahol 16 helyszínen kóstolhatjátok meg a helyi termelők borait, és a hidegre való tekintettel még forralt bort is lehet kortyolgatni. Székesfehérváron harmadik alkalommal rendezik meg a Nagy Fehérvári Bormustrát, ahol 12 borvidékről, 25 borászat közel 100 tételét kóstolhatjátok meg, és emellett a Hatpöttyös Étterem ételeit élvezhetik a részvevők. Budapesten a MiaPia Bistroban egy amatőr vakkóstoló kínál számotokra új kihívásokat és kitűnő szórakozást, prémium borok társaságában. Aki pedig hétköznap is kikapcsolódna egy boros programon, azoknak figyelmébe ajánljuk a Veritas Winebar Újévi koccintás eseményét jövő hét kedden, ahol a tokaji Disznókő pincészet 10 és 20 éves 5 puttonyos aszú borait lesz lehetőség meg kóstolni. 17-én, szerda este pedig a VinoPiano Borbár vár titeket egy igazi szent györgy-hegyi kuriózummal, hiszen Bencze Családi birtok tételeit ismerhetitek meg személyesen a borásztól, Bencze Istvántól. Mindenkinek jó szórakozást kíván a Kóstolom csapata! cikket írta: Káli Balázs  
Ha február, akkor Furmint!
Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia! Idén februárban kilencedik alkalommal tölti meg a borospoharakat a furmint a Furmint Február alkalmából. Ez volt az első olyan kezdeményezés itthon, ami egyetlen szőlőfajtát állított reflektorfénybe, ráadásul egyből egy egész hónapot szentelve neki. Tavaly óta február 1-jén ünnepeljük a Nemzetközi Furmint Napot is, idén pedig pont ezen a napon rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját a városligeti Vajdahunyad várában. A Furmint Február Nagy Kóstolón várhatóan közel 100 kiállító legalább 150 prémium borát ízlelhetik meg a látogatók. A kínált borok között egészen biztosan találunk majd pezsgőket is, és az édes borok, aszúk szerelmesei sem fognak csalódni. A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékről érkezik majd, de köszönhetően az elmúlt évtized furminttelepítéseinek egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjait is megkóstolhatjuk. A különleges helyszín korlátozott befogadóképessége miatt érdemes a jegyeket előre megvásárolni, így február 1-jén egy délután alatt átfogó képet szerezhet az ember a fajtáról, és körbeutazhatja a Kárpát-medence legjobb borvidékeit egyetlen pohár segítségével.   Furmint Február Nagy KóstolóIdőpont: 2018. február 1., csütörtök 16:00-21:00Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, Városliget, Vajdahunyad vára)Elővételes jegyvásárlás: 9.900 Ft A kiállítói lista január elején (a februári kóstolóra ez még bővülni fog):A Préselők, ErdőbényeAngyal Borászat, RátkaÁrvay János Családi Pincészete, RátkaÁts Családi Pincészet, TokajBabits Pincészet, TolcsvaBalassa István, TokajBardon, ErdőbényeBarkland Pincészet, MiskolcBarnabás Kézműves Pince, SomlóBarta Pince, MádBasilicus Szőlőbirtok, TarcalBihari Borászat, MádBíró Borászat, MádBodrog Borműhely, BodrogkisfaludBott Frigyes, MuzslaBott Pince, BodrogkisfaludCzemiczki Pincészet, TolcsvaCsite Családi Birtok, ErdőbényeDemetervin, MádDénes Hegybirtok, Ság-hegyDereszla Pincészet, BodrogkeresztúrDisznókő Szőlőbirtok, MezőzomborDobogó Pincészet, TokajDorogi Testvérek Pincészete, TarcalErzsébet Pince, TokajEspák Pince, HercegkútFerdinánd Pincészet, MádFüleky Pincészet, BodrogkeresztúrGaramvári Szőlőbirtok, BalatonlelleGilvesy Pincészet, Szent György-hegyGizella Pince, TokajGrand Tokaj, TolcsvaGróf Degenfeld Szőlőbirtok, TarcalH2 Pince, NagyrédeHangavári Szőlőbirtok és Pincészet, BodrogkisfaludHímesudvar, TokajHoldvölgy, MádHollókői PincészetHomoky Családi Pincészet, TállyaKardos Szőlőbirtok, MádKatona Borház, BalatonboglárKikelet Pince, TarcalKirályudvar, TarcalKolonics Károly Családi Pincészete, SomlóKovács Nimród Winery, EgerLaposa Borbirtok, BadacsonytomajMajoros Birtok, TarcalMontium, SzerencsMyrtus Pince, TarcalObzidián Bormanufaktúra, HercegkútOrsolyák Attila, TokajPálffy Pince, KöveskálPatricius Borház, TokajPaulay Borház, TokajPéter PincePetrányi Pince, CsopakRoyal Tokaji, MádRózsa PinceRWZ, MádSanzon, ErdőbényeSauska Tokaj, TokajSerpens Pince, SárospatakSkrabski Pincészet, BalatonudvariSpiegelberg Kézműves Borpince, SomlóSzabó Zoltán, HosszúheténySzalóczi PinceSzarka Pince, MádSzent Donát, CsopakSzent Tamás Szőlőbirtok, MádSzignárovits-Makai Pince ,GyöngyöspataSzóló, TállyaTokaj Nobilis, BodrogkeresztúrTokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, TolcsvaTokaj Pendits, AbaújszántóTokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, TokajTokajicum Borház, TarcalTomcsányi Családi Birtok, SomlóTR Művek, TállyaVincze Tamás, Sárospatak Zombory Pince, Rátka Zsadányi Pincészet, Tállya   forrás: sajtóközlemény fotó: Furmint Photo
Hagyományőrzés a szőlőn át - interjú Nagy Gergellyel
Nagy Gergely és Nagy István testvéri egyetértésben egyengetik egyre sikeresebben a Borbarátok vendéglő-panzió, valamint a hozzá kapcsolódó családi pincészet, a Fata Pince útját. Istvánt korábban már faggattuk az étteremről, most Gergelyen volt a sor, hogy a Fatáról meséljen.   Sok pincének vannak különleges tételei, ez alól a Fata sem kivétel. A Bodzabor, az Ürmösbor, vagy a Rózsakő is felkeltheti a felétek járó borkedvelők figyelmét – a környék nagy klasszikusai mellett. Igen, mi is készítünk egyedi borokat. Mivel pincészetünk elmúlt 90 éves, ezek többnyire a badacsonyi hagyományokat éltető tételek – mint a vasárnap délutáni női csevegések kedvence, a Bodzabor, vagy a Szegedi Róza receptje alapján készülő, gyógynövényekkel teli Ürmösbor. A Rózsakő pedig a Kéknyelű porzófajtája, melyből önálló bort is készítünk. Ez egy klón szőlőfajta, melyet a Badacsony-hegyen található rózsakő után neveztek el. Talán a legérdekesebb fajtánk, ha lehet így fogalmazni. Miben rejlik az érdekessége? A legtöbb vendégünknek a Rózsakő okozza a legnagyobb meglepetést. A Kéknyelűről már egyre több embernek van fogalma, főleg, ha már más badacsonyi pincészeteknél kóstolták. Egy Olaszrizlingről, Szürkebarátról, Muskotályról még inkább, míg egy Rózsakőről nem biztos, hogy van előzetes elképzelés. Megkóstolják a fajtát és egy nagyon kellemes meglepetés éri őket. Hogyan legyen most előzetes elképzelésem? A Rózsakő egy testesebb, karakteresebb bor, újfahordós érlelés. A fahordót szépen érezni, színben sötétebb, mélyebb. A téli időszakban pont a testessége miatt kedvelik a vörösboraink, a Cabernet Sauvignon és a Zweigelt mellett. De a Kéknyelűt és a szintén újfahordós Olaszrizling-válogatásunkat is sokan választják ilyenkor. Ha már a hidegnél tartunk, van a Fatánál saját pálinka is. Kéknyelű és Szürkebarát törkölypálinkánk van. Préselt szőlőből készülnek, azonban nem préseljük ki teljesen a gyümölcsöt, hogy minél jobb alapanyagot adjunk a pálinkáinknak. Mivel rögtön acéltartályba kerülnek, így megőrzik frissességüket, gyümölcsösségüket. Az alkoholtartalmuk pont ezért alacsonyabb (ne ijedjünk meg, 45%-ról van így is szó – a szerk.), hogy ne takarja el az ízüket. Mindössze öt éve foglalkozunk pálinkával, de annyira bevált, hogy tervezzük más szőlőfajták kipróbálását is. Nem csak ez a terv idénre. Komoly projektek futnak a háttérben. Igen, amellett, hogy a Borbarátok teraszára egy bor-, és pezsgőbár épül, ősszel magának a pincének állunk neki: komoly átalakítást és korszerűsítést tervezünk. Szerencsére ehhez sikerült egy pályázaton is sikeresen szerepelnünk, így szeptember végén megkezdődnek majd a munkálatok. Nemrég személyesen is meglátogattuk a Borbarátokat és a Fata Pincét, nézzétek meg az ott készült videónkat (a Borbarátokról szóló rész 3:00-tól kezdődik):
Elmélkedések az Olaszrizlingről
Csak jövök-megyek és napok óta cipelem magamban a témát. Megszoktam már, mindig így állnak össze a fejemben a mozaik darabok: néha napokig is eltengődök valami felett, ami után aztán egyszercsak megszületik az írás. Ilyenkor már nem sokat gondolkozom, hirtelen egésszé alakul mindig minden magától, mintha eddig is ott lett volna a fejem egyik titkos zugában. Elmélkedéseim az OlaszrizlingrőlVégiggondoltam, hogy bemutatom a fajtát, hogy honnan jött, hogy talán sokkal inkább francia, mint olasz, hogy nálunk hol is terem, mekkora területen, merre is mutatja meg a legszebb arcát. Hogy nyáron, ha nagyon megszomjazom, fröccsnek a legjobb, de komolyabb estéket is szépen elkísér, ha hordós, érlelt tételként kerül a poharakba. Téli estéken jobban melegít, mint a kandalló tüze. Hogy túlél mindent, névváltoztatási hercehurcát, sőt, még azt is, ha jégbornak csúfolják. Hogy lehet narancsbor, sőt, pezsgő is! Méltóságteljes és kacér, ha úgy akarja. Szelíden hallgat, ha valaki becsmérlően szól róla és csak csendesen mosolyog, amikor kiderül, hogy mégis neki van igaza. De amikor leültem, hogy legépeljem a gondolataimat, szembe jött velem egy írás, amely mellett minden, amit én kigondoltam csak ügyetlen szárnypróbálgatásnak tűnik. Valaki már megírta a cikkemet, ráadásul olyan tisztasággal, hogy amikor elolvastam, éreztem, hogy ehhez nem tudok és nem is lehet már hozzátenni semmit.  Márai Sándor elmélkedései az OlaszrizlingrőlA rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. Ne félj a közhelyektől, magyar: önmegóvó erő árad belőlük. Rizling lesz, nem nagyon régi, három-, négyéves olaszrizling, melynek simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra pannóniai pallérozottsága. A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél. Van egy fajtája, melyet csak palackos állapotában ismertem meg: az elhunyt Festetich herceg diási szőlőjéből való rajnai rizling. Már nem árulják, vagy ha igen, csak palackonként ritka helyeken. Egy időben ez volt a legnemesebb magyar fehérbor, csak a somlói ért a nyomába. Ez a Festetich- féle rajnai rizling halványzöld volt, s illata, mint a nagyon régi francia chablis-é. Volt valamilyen sajátossága, ami borban, emberben a legritkább, s mind egyre inkább kivész a világból: cachet-ja volt, pecsétes egyénisége. Ez a tünemény szűnőben: jó típusborok és típusemberek maradnak a helyén. De a rizling az volt Magyarországon, amit a franciák általános szóval, a műfaj közelebbi megjelölése nélkül, fehérbornak neveztek. Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglőben, az a bor, mely olyan, mint a kenyér, a nemzet testének eledele, valami általános és megbízható. Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni. írta: Kalmár Borbálafényképek: Szabó Miklós, Olaszrizling Szerintünk 2017 
Néhány gondolat az amerikai borpiacról - II. rész
A cikk első részéhez kattintson ide.  Amellett sem szabad elmenni, hogy a borszaküzletek nem akkora arányban vannak jelen, mint Magyarországon. Ennek az oka, hogy sokkal a több az ún. Wine & Liquor bolt, amely szó szerint "Bor és más szeszes ital"-t jelent, ahol az ezeket tulajdonló emberek a megélhetésüket a hatalmas vásárlóerőt képviselő párlat és sörfogyasztókhoz igazítják. Amerikában a párlatok és a borok árkülönbsége csak minimálisan tér el, míg Magyarországon -főleg a rövid italok magasabb adótartalma miatt- az árak is jelentősen eltérnek. Hasonlítsunk össze egy külföldi bor és egy párlat amerikai  illetve hazai árát. Az amerikai árakat dollárról a December 13-ai középárfolyamon váltottam át:   Magyarország:  Francia bor: 2.390,-Ft Angol Gin: 12.890,-Ft   USA:  Francia bor: 4.270,-Ft Angol Gin: 7.210,-Ft   A párlat  nálunk  5,4-szerese a bor árának - ugyanez a két termék ára Amerikában csupán 1,7 szeres. Természetesen a borok un. pszichológiai árszintje is különböző. A gyorsan-, ill. a kevésbé forgó. Nálunk a gyorsan pörgő borok 1000-1500-Ft alatt, náluk 10-15 (2670-4005 Ft) USD alatt található. Amerikai átlagfizetés (1 nap): 1.338.427 Ft/hó = 44.614 Ft/nap → 4005 (átlag bor ára) /44.614 = 8,9 % Magyar átlagfizetés (1 nap): 270.500 Ft/hó = 9.017 Ft/nap → 1500 (átlag bor ára) /9017 = 16,7% Ez azt jelenti, hogy egy amerikainak arányaiban 2-szer annyi pénze van egy gyorsan pörgő bor megvételére mint egy honfitársamnak. Az átlag amerikai nem szégyelli a borokhoz fűződő ismereteinek hiányát. Ugyanakkor nagyon hálás, még akkor is, ha például megtudja, hogy a rozé is kék szőlőből készül. Hazánkban ilyenkor sokszor inkább szégyenérzet uralkodik el bennünk, mert úgy érezzük ezt “illett” volna tudnunk. Persze ez a differencia a két nép szociokulturális különbségéből fakadhat. A borhoz fűződő viszony a borboltok belső kialakításánál is megmutatkozik. A legtöbb borbolt az Államokban papírdobozokkal teli, színes, szerencsétlen cédulák, akcióra figyelmeztető táblák, egymás hegyén hátán sorakozó kartonok tömegével fogad. A kis Wine & Liquor store-ok is úgy vannak kialakítva, mint egy szupermarket alkohol szekciója. Ahol marad hely, oda elhelyeznek 1-2 kartont, kizárólag a helykihasználás miatt. Szinte az összes borboltban (még az exkluzívakban is), mindenhol ugyanazt az igazán ronda fekete nylonzacskót adják a palackhoz, és ha két üveg bort vásárol a vevő, akkor még egy igénytelen kartonpapírral választják ketté. A magyar- általában logózott- papírzacskók ezekhez képest jóval igényesebbek, jobban kifejezik a bor iránti tiszteletünket. A bort az otthonukban nagyon sokszor nem hagyományos borospoharakból, hanem ún. tumbler-ekből (szár és talp nélküli borospohár) vagy befőttesüvegekből fogyasztják. Ezek véleményem szerint nagyon jól néznek ki, de a borok könnyebben felmelegszenek. A borbárok és éttermek nagy részében a pohár bor mértéke változó, de általában ¾ részig töltik meg a poharat (kb.1,8 dl). Magyarországon sokkal nagyobb a hazai borok részaránya, mint Amerikában.  Amerikában ez ugyan bolttól függően változhat, de általánosítva: az amerikai borokkal közel egyenlő arányban találhatók meg az import borok. Amerikában a fogyasztásban egyre jobban jön fel a fehér borok között az új-zélandi Sauvignon Blanc, ez az intenzív stílus nagyon imponál azoknak akiknek elegük lett a hordós, nagyobb testű, krémes Chardonnaykból. - Magyarországon valószínűleg sosem lesz akkora piaci részaránya az új-zélandi Sauvignon Blanc-nak, mindazonáltal itthon is egyre többen keresik ezt az egyedi stílust. Amerikában sokkal előrébb járnak az organikus és a vegán borok fogyasztásával mint nálunk, ott a fogyasztók sokkal fogékonyabbak ezen termékek iránt. A fentebb említett gondolatok nem egy reprezentatív kutatás eredményei, hanem az Amerikában borkultúra megfigyelésével töltött idő megfigyelései. írta: Humayer Dávid
Néhány gondolat az amerikai borpiacról - I. rész
Maga a cím már túlzás, hiszen „amerikai borpiac”-ról ugyanis a szó teljes értelmében nem lehet beszélni. Leegyszerűsítve az USA államai szinte mind egy-egy szokásaikban nagyon különböző országot jelentenek. Humayer Dávid vagyok. Négy alkalommal jártam az utóbbi két évben az Egyesült Államokban, összesen hét államban. Ezek: California, Colorado, Florida, Maryland,  New York, Virginia, és DC, bár ez utóbbi egyébként hivatalosan nem állam, de jelentőségében az. Több tucat borboltban jártam és tartottam kóstolókat. Sok emberrel beszélgettem, és célom volt, hogy rájöjjek arra, hogy mi jár az amerikaik fejében, vagy tudatalattijában. Az alábbi írás a számomra legfontosabb és érdekesebb amerikai borfogyasztási szokásokat mutatja be. Sokszor az összehasonlítás eszközével élek és a magyar borpiachoz képest elemzem a tengerentúlit. A legelső dolog, amit nem szabad hibaként elkövetni, hogy 1-1 államot is egy homogén fogyasztói tömbnek nézünk. Természetesen, ha 1 állam 1 ország elvét nézzük, akkor országokon belül is hatalmas differenciák vannak. Pl.: Washington DC-ben, ami egy 177 km2-en elterülő „miniállam” vagy inkább nevezhető kormányzati kerületnek is, óriási különbségek vannak kerületek között. Pl. az ÉNY-i részeken jóval „bor-edukáltabb”, nyitott szemmel járó, érdeklődő, az újdonságra fogékonyabb közösséget találtam, akikkel könnyebb volt kapcsolatot teremtenem, mint az ÉK-i szegényebb, jórészt afro-amerikai populáció lakta kerületekben, ahol az édes, $10/palack fölötti árkategórián kívül nem is tapasztaltam valódi érdeklődést a „komolyabb” borok iránt. Mit jelenthet mégis az úgynevezett "átlag” amerikainak a bor? Ezt a kérdést onnan közelíthetjük meg talán helyesen, ha összevetjük azzal, hogy „mit jelent általában a magyar embernek a bor?” Kissé sarkítva a kérdésre adható válasz, hogy nálunk a bor egy igazi kultúrát hordozó, részben eszményített örömforrás. Amerikában - általánosítva - a bor csupán egy termék, aminek nincs a látható, tapintható és ízlelhető karakterén túlmenően különleges hozzáadott értéke vagy többletjelentése. Amerikában a borok túlnyomó részét vásárlás után 24 órán belül elfogyasztják. Nem nézegetik, tárolgatják és várják a tökéletes vendéget a dugó kihúzásához. Viccesen néha azt is mondják, hogy a palackos érlelésre a borboltból a hazáig vezető út idejére van csupán szükség. Hazánkhoz képest nagyobb különbségeket tapasztalhatunk a nemek szempontjából a borfogyasztás terén. Fehéret inkább nők-, vöröset inkább férfiak isznak. Magyarországon nincs ekkora korreláció a két nem és az elfogyasztott bor színe között. Ami a statisztikai adatokban kevésbé jelenik meg, de szerintem nagyon is jelentős különbség van a magyar és az amerikai nők borfogyasztási szokásai (hogyanjai) között. Mégpedig az, hogy az amerikai nők nagy része stresszoldásként, relaxációs céllal iszik. A tipikus szituáció amikor a konyhában állva, a munkanap végén (főzés közben), a verekedő gyerekeit nézve, a férjével ki nem beszélt konfliktusaikra gondolva, a munkahelyi stressz feloldására, levezetés céljából- színültig töltve a poharát- a borospohár kelyhét  fogva agyonhűtött Chardonnayt vagy félszáraz Rieslinget kortyol. Ehhez képest  szerintem ennél jóval diverzifikáltabb a magyar nők borfogyasztása. Nem tudnék egy ilyen specifikus szituációt mondani itthon. Az amerikai heteroszexuális férfiak csekély százaléka iszik fehérbort, többségük amerikai, francia és olasz vörösbort fogyaszt. Borfogyasztásuknál inkább azt vettem észre, hogy a vörösbornak lassan kezd kialakulni a terméken túli fogyasztási popkultúrája. Trump elnökké választása óta- a megkérdezett borboltosok szerint- érzékelhetően csökkent a borfogyasztás mértéke. Ennek a valószínűsíthető oka az, hogy a borfogyasztás nagy része a Keleti-, és a Nyugati- parton terjedt el, ahol demokrata-párti  választói bázisok vannak. Ez egy rosszabb közhangulatot eredményezhetett, amiért az emberek pénztárcája kevesebbszer nyílt ki szórakoztató dolgokra. Bár, ha így nézzük, az amerikai nők gyakran stresszoldásként folytatott borfogyasztására Trump ösztönzőleg kell, hogy hasson. Ezenfelül a borfogyasztás szokása jobban jellemző az egyes államok nagyvárosainak lakóira, mint a vidéki lakosságra. Utóbbiak sört és párlatokat fogyasztanak. Konklúzióként elmondható, hogy Magyarországgal ellentétben erős korreláció van aközött, hogy milyen párttal szimpatizálsz és iszol-e bort. cikk folytatásához kattintson ide.  írta: Humayer Dávid