Kóstolom Csapat |
|
1/9/2018 4:44:32 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Volt már Év Borászata (2016-ban), kapott Par Excellence díjat és pár éve sikeresen nyerte el az Év Gasztro Borászata címet a szekszárdi Heimann család pincészete. Ezúttal minket tiszteltek meg azzal, hogy a rohanós karácsonyi forgatagban ránk szántak egy estét.
Amíg készülő borbárunk nem az összekoccanó poharaktól, hanem kalapácsütésektől hangos, addig irodánkban tartjuk – egyelőre – zárt körű borkóstolóinkat. Holdvölggyel kezdtünk, Villa Tolnayval folytattunk, majd Heimann Zolival búcsúztattuk el az óévet.
A tavalyi évben már volt szerencsénk betekintést nyerni a szekszárdi borvidék kulisszái mögé, amelyről videós beszámolót is készítettünk. A rövid, egynapos kirándulás azonban vajmi kevésnek bizonyult és csak ízelítő jelleggel szolgált mindahhoz, amit ez a „mediterrán” borvidék karizmatikus, melegséget árasztó boraival együtt nyújtani tud. Így nagy örömünkre szolgált, amikor Heimann Zoli igent mondott felkérésünknek, hogy egy személyes, kötetlen borkóstoló erejéig irodánkba látogasson.
A pincészet büszkén hirdeti nagybecsű hagyományait, hiszen már a 18. század óta foglalkoznak borkészítéssel. Bár a 20. század zajos történelme őket is megviselte, a mostani tulajdonosok, Heimann Zoltán és felesége, Ágnes, közgazdász életüket otthagyva fordultak ismételten a bortermelés- és készítés felé és pár éve már „teljes állásban” Szekszárdon is laknak és igazgatják 20 hektáros birtokukat. Gyümölcsöző munkájuk eredményeként nemcsak a pincészetbe leheltek új életet, hanem magáért a borvidékért, illetve a magyar borkultúráért is sokat tettek. Alapítói olyan neves szervezeteknek, mint a Pannon Bormíves Céh és a Pannónia Női Borlovagrend, Heimann Zoltán a szekszárdi borvidék elnökeként nap mint nap egyengeti a régiós boréletet.
De kanyarodjunk vissza a borkóstolóhoz, amelyet ifj. Heimann Zoltán prezentált nekünk, személyesen. Zolival már többször volt alkalmam összefutni és mindig lenyűgözött az a fajta szerénységgel kombinált elszántság, motiváltság és mindenekelőtt tudás, amely mondanivalója mögött húzódik. Otthoni szőlész-borász tapasztalatait a Viniferan szerzett tanulmányaival egészítette ki, majd itthon és külföldön is több gyakorlattal eltöltött évjárat után immár ismét Szekszárdon él és apja szárnyai alatt igazgatja a birtokot.
Egyik fő szívügyének a Kadarka klónozást tekinti, így nem is nagyon csodálkoztunk, hogy a kóstolósoron kétféle Kadarka is helyet kapott.
A közelmúltban a pincészet a Pécsi Kutatóintézettel közösen figyelte a 80-100 éves Kadarka ültetvényeket aszerint, hogy melyik tőkén terem a legzamatosabb, jellegzetesen kadarkás ízvilágú szőlő, melyik áll ellen legjobban az időjárás viszontagságainak, melyik az atipikus fajta.
A Kadarka bő termésre képes, de bő termésből készült bora gyenge minőségű. Gondoskodással, odafigyeléssel igen figyelemreméltó bor készíthető a Kadarkából. Hagyományos művelésben – bár az időjárástól nagyban befolyásoltan – kitűnő, semmi mással össze nem hasonlítható íz- és illatanyagokkal rendelkezik. Kiemelkedő évjáratokban valami egészen különleges, csokoládé-meggyes, fűszerpaprikás íz-komplexumot képes magában hordozni. Általában nem érlelhető hosszú évekig, varázsa frissességében van.
Bár nem vagyok egy nagy Kadarka rajongó, azt hiszem ezt a tézisemet a borkóstolósor után újra kell gondolnom, engem ugyanis Heimann Zoli meggyőzött a Kadarkában rejlő potenciálról. Ki tudja, talán csak nem jó kadarkákat kóstoltam eddig.
A fentebb említett szőlőfajta (és a Fuxli mellett) Szekszárd másik (harmadik) zászlóshajója a Szekszárdi Bikavér, így mi is a könnyedebb vörös fajta mellől áthajóztunk a jellegzetesen szekszárdi fűszeres házasítások világába. A borvidéki összefogás hű jelképe a Bikavér, amelyet tizedannyi palackszámban állítanak elő, mint az Egri borvidéken. Minden bizonnyal hosszú és göröngyös út vezet el még ahhoz, hogy a Szekszárdi Bikavért is rokonához hasonlóan piedesztálra emeljék a magyar borisszák, kóstolási élményeink alapján viszont ez az út kőkemény vasbeton alapokra épül. A pincészet így vall erről a házasításról:
Szekszárdi Bikavért készíteni a legizgalmasabb kihívás. A kékfrankos élénk gyümölcsei és savgerince az alap, amire építünk. Cabernet franc és merlot hoznak testet és tartást, csipetnyi sagrantino és kadarka pedig markáns tanninokat és behízelgő fűszereket. Ízig-vérig elegáns szekszárdi!
Az általunk kóstolt borsor:
Csók! Rózsi mama 2016
Kékfrankos 2016
Kadarka 2016
Kadarka Céh Kereszt 2016
Bikavér 2014
Barbár 2015
Ha kedvet csináltunk a Heimann borokhoz, akkor pedig érdemes náluk körbenézni, hiszen webshopjuk is van.
írta: Kalmár Borbála
képek és forrás: http://www.heimann.hu/hu
A kóstolóról videó is készült, melyet az új magazinunkban láthattok 1 perc 20 másodperctől: