Kóstolom Csapat |
|
1/8/2018 2:18:17 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Nagy Gergely és Nagy István testvéri egyetértésben egyengetik egyre sikeresebben a Borbarátok vendéglő-panzió, valamint a hozzá kapcsolódó családi pincészet, a Fata Pince útját. Istvánt korábban már faggattuk az étteremről, most Gergelyen volt a sor, hogy a Fatáról meséljen.
Sok pincének vannak különleges tételei, ez alól a Fata sem kivétel. A Bodzabor, az Ürmösbor, vagy a Rózsakő is felkeltheti a felétek járó borkedvelők figyelmét – a környék nagy klasszikusai mellett.
Igen, mi is készítünk egyedi borokat. Mivel pincészetünk elmúlt 90 éves, ezek többnyire a badacsonyi hagyományokat éltető tételek – mint a vasárnap délutáni női csevegések kedvence, a Bodzabor, vagy a Szegedi Róza receptje alapján készülő, gyógynövényekkel teli Ürmösbor. A Rózsakő pedig a Kéknyelű porzófajtája, melyből önálló bort is készítünk. Ez egy klón szőlőfajta, melyet a Badacsony-hegyen található rózsakő után neveztek el. Talán a legérdekesebb fajtánk, ha lehet így fogalmazni.
Miben rejlik az érdekessége?
A legtöbb vendégünknek a Rózsakő okozza a legnagyobb meglepetést. A Kéknyelűről már egyre több embernek van fogalma, főleg, ha már más badacsonyi pincészeteknél kóstolták. Egy Olaszrizlingről, Szürkebarátról, Muskotályról még inkább, míg egy Rózsakőről nem biztos, hogy van előzetes elképzelés. Megkóstolják a fajtát és egy nagyon kellemes meglepetés éri őket.
Hogyan legyen most előzetes elképzelésem?
A Rózsakő egy testesebb, karakteresebb bor, újfahordós érlelés. A fahordót szépen érezni, színben sötétebb, mélyebb. A téli időszakban pont a testessége miatt kedvelik a vörösboraink, a Cabernet Sauvignon és a Zweigelt mellett. De a Kéknyelűt és a szintén újfahordós Olaszrizling-válogatásunkat is sokan választják ilyenkor.
Ha már a hidegnél tartunk, van a Fatánál saját pálinka is.
Kéknyelű és Szürkebarát törkölypálinkánk van. Préselt szőlőből készülnek, azonban nem préseljük ki teljesen a gyümölcsöt, hogy minél jobb alapanyagot adjunk a pálinkáinknak. Mivel rögtön acéltartályba kerülnek, így megőrzik frissességüket, gyümölcsösségüket. Az alkoholtartalmuk pont ezért alacsonyabb (ne ijedjünk meg, 45%-ról van így is szó – a szerk.), hogy ne takarja el az ízüket. Mindössze öt éve foglalkozunk pálinkával, de annyira bevált, hogy tervezzük más szőlőfajták kipróbálását is.
Nem csak ez a terv idénre. Komoly projektek futnak a háttérben.
Igen, amellett, hogy a Borbarátok teraszára egy bor-, és pezsgőbár épül, ősszel magának a pincének állunk neki: komoly átalakítást és korszerűsítést tervezünk. Szerencsére ehhez sikerült egy pályázaton is sikeresen szerepelnünk, így szeptember végén megkezdődnek majd a munkálatok.
Nemrég személyesen is meglátogattuk a Borbarátokat és a Fata Pincét, nézzétek meg az ott készült videónkat (a Borbarátokról szóló rész 3:00-tól kezdődik):