Kóstolom Csapat |
|
11/24/2017 4:58:49 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
És ami összeköti ezt a három „B”-t, a Paletta. Bisztrókonyha Budapesten, amely elhoz egy csepp magyar tengert a fővárosiak forgatagába. Mától nemcsak Keszthelyen, hanem a Tompa utcában is lehet akár naponta is kikötni.
Péntek dél körül egy kellemes ebéd reményében indultunk el a Mester-Tűzoltó utca környékére, amikor szó szerint belebotlottunk Bezerics Daniba, aki éppen a hangulatvilágítást igyekezett az esti megnyitóra felszerelni. És ha már így történt, akkor Dani meg is invitált bennünket egy könnyű ebédre.
A mondatot, hogy „Ugye éhesek vagytok” Danitól többször hallottam életemben, mint azt, hogy „Szia, hogy vagy?”. És aki hallotta már tőle ezt a kérdést, tudja, hogy a válasz nem opcionális, nála harapni valamit mondhatni, hogy legalább annyira kötelező, mint nagymamánál vasárnapi ebéd után megenni az egész tepsi süteményt. Összehasonlítani az élményt persze ezzel a hasonlattal nem illik, de az biztos, hogy egyik esetben sem kell csalódottan távoznunk.
A helyről:
a stílus marad, amit Keszthelyen már megszokhattunk: balatoni, kikötős, családi és, hogy borász szakkifejezéssel érjek: kapott jó sok fát is. Daninak még ki se kell mondania, hogy olyan helyet szeretett volna nyitni, ahol az ember szívesen elücsörög egész nap, már látom magam, amint iroda helyett a Palettába térek be. Választani a folyton megújuló napi menüből, délután elfogyasztani valami édeset, inni hozzá egy capuccinót, majd balatoni borokkal múlatni az időt zárásig. Mondhatni, hogy törzshely-gyanús.
Az étlapról:
ha egy szót használnék rá, akkor azt mondanám, hogy balatoni. Dani, a könnyű ebéd jeligében 6 fogással szerette volna prezentálni az étlapon kapható finomságokat: előételnek egy aprócska lángos buggyantott tojással, majd keleties ízvilágú káposztába csomagolt őzleves, elmaradhatatlan balatoni dödölle, kacsa és kakukkfüves-fagyis-csokis rizspuding zárta a menüsort. (A sertésszűznek már sajos nem maradt hely. ) Pazar ízköltemények, szemet gyönyörködtető tálalás; az alapanyagok többsége pedig honnan máshonnan származhatna, mint a Balaton mellől. Ahol, a sajtot adó tehenet Borókának hívják, a mangalica pedig egész életében a lenyűgöző balatoni panorámát csodálta, mielőtt eltávozott az örök mangalica mezőkre.
Az itallapról:
pezsgőtől a desszert borig csupa-csupa kedves balatoni tétel, északi és déli parti egyaránt. Mert itt, ebben a mesés kis budapesti kikötőbe az egész Balaton belefér.
cikket írta: Kalmár Borbála
Paletta címe: Budapest, Tompa utca 28