Kóstolom Csapat |
|
11/10/2017 2:08:35 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A cabernet franc a világ összes szőlőtermő táján megél, azonban legtöbbször házasításokhoz használják. Fajtiszta, kiemelkedő minőségű borként csak ritkán jelenik meg. Ezért is lehet, hogy a Villányi Franc mára fogalommá vált, a szakmában és a fogyasztók körében egyaránt.
Villányban ugyanis jól érzi magát a cabernet franc. A mészben gazdag lösztalaj, a sok napsütés, a mediterrán jegyek keveredése a kontinentális éghajlattal kiváló otthont teremtettek ennek az összetett, elegáns, mégis friss bornak. A helyi borászok egyik kedvenc szőlőfajtája, a térség vezérterméke lett belőle.
A Villányi Franc márkanév pedig a cabernet francok között is kimagasló minőséget takar: a prémium és a szuper prémium minősítésű borok tartozhatnak ebbe a csoportba – szigorú terméskorlátozás, száz százalék francból. Az évek során rendre bizonyítanak ezen borok a nagy világversenyeken, így eljött az ideje, hogy még tovább öregbítsék a Villányi Franc hírnevét.
Így született meg a Villányi Franc&Franc rendezvény 2015-ben, ahová a szervezők meghívták a Loire-menti borvidék, egy másik, a cabernet franccal kiemelten foglalkozó terület borászait és borait. 2016-ban olasz és balkáni franctermelők jöttek, idén pedig a magyar borpiac és a cabernet franc találkozásán lesz a hangsúly.
Ráadásul idén a borospincék ajtajai is egész nap nyitva állnak az érdeklődők előtt, öt helyszínen több, mint negyven bort kóstolhatnak az eseményre jegyet váltók. A helyszínek között buszos transzfert biztosítanak, így a közlekedés is megoldott a Gere Attila Pincészete, a Polgár Pince, a Csányi Pincészet, a Tiffán Pincészet, és a Bock Pince között.
Minden adott tehát ahhoz, hogy november 25-én még jobban megismerhessük Villány büszkeségét. Az eseményről bővebben itt lehet tájékozódni, a kóstolható borok listája pedig itt érhető el.
cikket írta: oláh Róbert