Kóstolom Csapat |
|
11/9/2017 12:28:56 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Manapság, amikor már egymást érik a borvacsorák és a különböző tematika köré felfűzött sétálókóstolók az ember árgus szemekkel figyeli azon eseményeket, amikor valami új élménnyel gazdagodhat. Lelkesedéssel indultunk el a Dél-balatoni borvidék újbor kóstolójára, amelyre a Wineglass Communication rendezésében került sor.
Lezajlott a szüret, kierjedtek az első borok, sőt, az igazán korai fecskék már palackban várják az érdeklődő vásárlókat. A héten ünnepeljük a Márton-napot, amikor a hagyomány szerint az első új borokat lehet majd kóstolni, illetve mi az hogy lehet, borszerető embernek egyenesen kötelező, ha nem szeretne a néphiedelem szerint egész évben szomjazni.
A pár héttel ezelőtt nyílt Veritas borbárban borkóstolót rendezni már eleve arra ösztökéli az ember kiváncsiságát, hogy ezt mindenképpen meg kell nézni. Az pedig, hogy olyan tételeket is lehet itt kóstolni, amelyek már hűen reprezentálják az idei kiváló évjáratot vagy éppenséggel a jövő nagy borainak hordómintáit lehet tanulmányozni, még inkább emeli az esemény fényét.
A borbár kivitelezése letisztultan elegáns, az ETAP bezárása után pedig úgy gondolom, hogy megérdemelt a belváros egy újabb borbárt, amely szortimentjében lényegesen eltér Budapest többi hasonlóan frekventált helyétől. Első ránézésre határozottan törzshely-gyanús helynek mutatja magát, bárszékekkel, szeparált kupékkal, tágas belső terével, széles borválasztékával.
De kanyarodjunk is vissza a borkóstolóhoz, amelyet a Tóth Adrienn féle vezetett csapat a tőlük már megszokott precizitással szokás szerint mesterien koordinált végig a háttérből.
A Dél-Balatonon található legnagyobb pincék, úgy mint Konyári, Garamvári, Ikon, Bujdosó, Pócz Pincészet mellett felvonultatták szortimentjüket a talán hajszállal kisebb hírnévvel bíró borászatok is, úgy mint Rádpuszta Szőlőbirtok, Fáncsi hegyi Pince, Katona Borház, Koltai Pincészet, Szabó Bormanufaktúra, Várszegi Pincészet és Veszprémi Pince. A fehérek közül Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Chardonnay került többségében a poharakba, illetve pár könnyed, illatos rozét is kóstolhattunk már.
„Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér és a kék szőlők esetében sem lehet okunk panaszra, egy kis odafigyeléssel és munkával jó borok kerülnek a 2017-es évjáratból a palackokba. Ezt szerettük volna megmutatni a szakmának is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk.” – Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, borász (Bujdosó Szőlőbirtok)
Az idei év napsütéses, meleg nyara, fagyos tele kíváló hatással volt a szőlőre. A kártevőket bőségesen pusztította, míg a bogyók életteli tartalmát gazdagította az időjárás. Az első borok már szépen reprezentálják a bemutatott évjáratot és nekünk már nem marad más hátra csupán, mint hogy legyen elég türelmünk kivárni, mit mutatnak majd a testesebb társak.
„Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehető legjobb alapanyagot tudjuk használni. Idén a szokásos három fajta, (chardonnay, pinot blanc, pinot noir) mellett egy furmint szűztermést – mint újdonságot a borvidéken – és cserszegi fűszerest is tudtunk pezsgőalapanyagnak szüretelni. Fehér és kék szőlőből is kiemelkedő ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk.” – Baranyai Péter borász (Garamvári Szőlőbirtok)
A mi választásunk a 2017-es újborok közül:
Bujdosó Szőlőbirtok, Sauvignon Blanc, 2017 - minta
Garamvári, Pinot Noir, 2017 – minta
Rádpuszta Szőlőbirtok, Rajnai Rizling, 2017 - minta
Várszegi Pincészet Chardonnay 2017 - minta
cikket írta: Kalmár Borbála
fotó: Furmint Photo