Libadalom Etyeken, a Gasztrosétányon

Kóstolom Csapat

11/3/2017 12:44:40 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”    

Nem vennénk a lelkünkre, ha miattunk éheznél és szomjaznál egész évben, ezért november 11-én, szombaton, 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várunk Etyeken! 

A fenti meghívóval invitálják a vendégeket a Libadalomra a helyiek. Itt, a Gasztrosétányon már mindenki a közelgő Márton napra készül, és elnézve a pincék gasztronómiai kínálatát, elmondható, hogy ez az egyik legizgalmasabb időszak ebből a szempontból. Természetesen a libáé lesz a főszerep, és azzal aztán a legkülönbözőbb formákban és ízekben találkozhatunk majd november 11-én: lesz roston sült és rántott libamáj, libacsorba, libamájpástétom, libatepertő és libanyakleves is, sőt még hurkába töltve is megkóstolhatjuk a libamájat, és természetesen a lúdláb szelet sem maradhat el!

A program egyik legizgalmasabb része pedig az első ilyen eseményen elindított hagyományos libafuttatás lesz! Elég a versenykiírást elolvasni, hogy az ember jókedvre derüljön: „Lúdfutamra fel! Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen!” A mókás és kedves versengésnek csak a libák kedve szabhat majd határt, hiszen az ő épségükre a szervezők maximálisan vigyáznak.

Karácsony előtt, december 2-án majd Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével, tehát egész az ünnepekig érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni. A csatolt részletes anyagban közöljük a Gasztrosétány idei első őszi eseményének ajánlóját és részletes programját.

Aubergine Pince

  • Padlizsán- és zakuszkakrémes kenyér
  • aszús, mézes libamájpástétom
  • roston sült libamáj gyümölcsös Tokaji raguval

Milán Pince – Zalán Faház

  • Aranysárga libanyakleves házi tésztával
  • Cserépedényben sült kemencés sólet házi füstölt libafalatokkal
  • Lecsós pecsenye libamáj hagymás tört burgonyával
  • Madártej

Erdélyi Ízek Udvara

  • Libatepertős pástétom kakukkfűvel ízesítve
  • Márton-napi libacsorba korpaciberével és lestyánnal 
  • Erdélyi miccs faszénen sütve
  • Tarpa pálinkák
  • Zenit gyöngyözőbor és Sauvignon Blanc
  • Rajnai Rizling és kékfrankos rozé
  • Zöld Veltelini

 

Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
  • Sonkás-tejfölös kenyér, sonkatál és sütőtökkrémleves
  • Töltött libanyak és ropogós libacomb párolt lila káposztával és hagymás törtburgonyával
  • Házi rétes

Halmi Pince

  • Szörpök, gyógynövények, lekvárok, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására

Kácsor „Kíra” Pince

  • 2017-es borok kóstolója
  • Kézmíves Juhtúrós pogácsa és libatepertőkrémes kenyér
  • Sült libacomb párolt káposztával és főtt burgonyával,
  • Alma- és dióvásár,
  • Almából és dióból készült házi sütemények

Tátrai Pincészet

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

Rezeda Terasz

  • Lencsekrémleves libatepertővel
  • Libás rétes ihlette liba-gyros (tortillába tekert libasült, hagymás törtburgonyával, párolt lilakáposztával)
  • Gofri szőlőlekvárral 

Debreczeni Pince: Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)

  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására - újborkóstoló
  • Libaételek: libatepertő, libazsíros kenyér, libakolbász, libamájas hurka, liba- és kacsasült
  • Tea, forralt bor és palacsinta
  • Élő harmonikazene

Dvorák Pince

  • Libaraguleves gazdagon, ludaskása és töltött libanyak
  • Sült libacomb
  • Lúdláb szelet

Etyeki Sajtútállomás

  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
  • Raclette

Rókusfalvy Birtok

  • Libafuttatás – lúdfutamra fel!

Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Nevezés a helyszínen.

Újbor-palackozás: lopózd az újbort a palackba, tervezd meg, és készítsd el hozzá a saját, egyedi címkédet!

  • Pohárral a kézben – rendhagyó pincetúra vezetett kóstolóval
  • Újborkóstoló, forralt bor és forró tea

Foglalj asztalt időben a Rókusfalvy Fogadóba, hogy Te is megkóstolhasd a Márton-napi különlegességeket:

  • Vegyes libaízelítő
  • Libaraguleves
  • Rántott libamáj céklával és borsmustárral
  • Sült libacomb fügés párolt káposztával és kakukkfüves jus-vel
  • Sütőtökök tortácska birsalmával

www.facebook.com/gasztrosetany

 

forrás: sajtóközlemény

BORPÁRBAJ - Interaktív boros játék - nem csak borkedvelők részére

Borpárbaj - Rákóczi Feri és Bálint Gyuri

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - FISCHER BIRTOK

SABAR Borház
A Balaton-felvidék mindössze 217 méter magas Sabar-hegye talán évmilliók óta csak arra vár, hogy egy jókedélyű közgazdász beleszeressen a hegy lábánál egy szőlőültetvénybe, majd induló borászatát róla nevezze el. A Sabar Borház lassan másfél évtizede az aprócska tanúhegy része, borai és rendezvényei pedig azóta sokezer vendéget vonzottak ide. Ádám Gábor, a Sabar Borház tulajdonosa korábban nemigen gondolta, hogy a számítógép monitorja helyett egyszer majd a saját borteraszáról bámulja esténként a naplementét, miközben a saját borát kortyolgatja. Bár 2009-ben az egész csak hobbinak indult, mára évente negyvenegynéhányezer borospalackra kerül rá a Sabar címke, és ezeknek a boroknak nem nehéz a rajongóivá válni. De nem csak a boroknak. A „sabarizmus” már-már fogalommá vált a visszatérő vendégek körében, hiszen itt olyan vendéglátás, olyan programok, na és olyan naplemente várja őket, ami miatt újra és újra érdemes felkerekedni. „Kis hegy, nagy borok” – hirdeti a Sabar Borház szlogenje. És hogy milyen borok készülnek a hegy lábánál? Jelenleg négy fehérszőlőből: olaszrizlingből, rajnai rizlingből, szürkebarátból és kéknyelűből kóstolhatjuk ki a Badacsonyi borvidék ásványos ízvilágát. Balaton környéki pincéhez illően persze legnagyobb mennyiség az olaszrizlingből van. Abból többfélét is kóstolhatunk: könnyedebb reduktív bort, vagy hordóban érleltet, de olyan is van, ami több területről származik, és részben tartályban, részben hordóban készül. A rajnai rizlingnek is több arcát megismerhetjük a pincénél: a Hercegföld névre hallgató egy fiatal, 4 éve termő ültetvényről származik, a számokkal jelölt pedig 50 éves tőkékről érkező szőlőből – a címkén lévő számok mindig az adott évjáratban ebből a borból palackozott mennyiséget mutatják. A palettát két kékszőlő is tovább színezi, a kékfrankosból általában rozé, a cabernet franc-ból pedig egy izgalmas vörösbor kerül a palackokba. Az első években a borok Nagy Lászlóhoz, a Villa Tolnay borászához kötődtek, 2016 óta pedig Földi Bálinthoz, de a mindennapi szőlész-borász feladatokat, pincemunkákat a kezdetek óta Répási Tamás látja el. Hetedik éve már, hogy a Sabar Borházhoz kóstolópince, kóstoló terasz is tartozik. Aki egyszer innen nézi végig a naplementét egy pohár borral, az hamar „sabaristává” válik. A frappáns elnevezés az elégedett vendégektől származik, akik visszajárnak borozni, koncertet hallgatni, lazulni. „Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha itt a pincénél fogyna el a borok nagyobb része, de ahhoz kevés az, hogy jók a borok. Kell egy hely, ahol le lehet ülni, élvezni lehet a tájat, esetleg lehet enni valamit a borok mellé.” – kezdi mesélni a tulajdonos, Ádám Gábor. – „Utána kitaláltuk, hogy borozgatás közben milyen jó lenne zenét hallgatni, illetve jó társaságban lenni, tulajdonképpen egy kis közösséget létrehozni. Mára évente 6-8 alkalommal rendezünk zenés programokat, július első hétvégéjén például blues koncertet, és ilyenkor 150-200 vendég is összegyűlik nálunk. A Pünkösdi hétvégén Sabari pincetúrát szervezünk, ekkor tőlünk indulunk és ide is érkezünk vissza, közben pedig végig járjuk a környékbeli pincéket, ahol borral és finom falatokkal várnak bennünket. Nyáron a Balaton közelsége miatt egyébként is sűrűbb az élet, de egész évben érdemes figyelni a közösségi média felületeinket, ahol folyamatosan hírt adunk az eseményeinkről.” Az eseményekre jegyeket a https://sabar.wineshop.hu/esemenyek oldalon lehet, de addig is, amíg nem jutunk el a Sabar-hegy lábához személyesen, érdemes néhány palack bort rendelni a hangolódáshoz:  https://sabar.wineshop.hu/borok     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Sabar Borház FB
Steigler x Cut&Barrel borvacsora
Formabontó, izgalmas borvacsora sorozatot indít tavasszal a Winehub, amelyen első alkalommal a Steigler Pincészet boraihoz készülnek az ízletes falatok. Formabontó, hiszen általában egy menüsorhoz szokás párosítani a borokat, most azonban másként alakultak ki a bor-étel párok.  A szervezők azt vallják, hogy a borok már készen vannak, azokon változtatni úgysem lehet, így az ételeket alakítják hozzájuk. A borvacsora előkészületeiről Varga Tamás, a Steigler Pincészet borásza mesél. „Amikor első alkalommal találkoztam André Bicalho séffel, akkor végig kóstoltuk a borainkat, és megbeszéltük, hogy szerintünk milyen ízvilág passzolna hozzájuk. Ekkor még ételről szó sem esett, csak arról ötleteltünk, hogy például a kékfrankoshoz szilvát vagy meggyet párosítanánk, vagy pont valami meghökkentő ízzel lepnénk meg a vacsoravendégeket. Eldöntöttük, hogy melyek azok a borok, amik a vacsora vázát alkotják majd, és ezekhez álmodott meg André 2-2 ételt a második találkozónkra. Másodszor már többen kóstoltunk, és figyeltünk az összhangra, valamint arra, hogy mit vált ki belőlünk az adott párosítás. Itt találtuk ki, hogy min kell még változtatnunk, mibe vigyünk még egy kis csavart, de már ekkor éreztük, hogy ez egy fantasztikus programnak ígérkezik. Abban is eltérünk a szokványos borvacsoráktól, hogy a borok sorrendjénél nem a klasszikus menetben haladunk, a könnyed fehérboroktól a rozén át a testes vörösekig, hanem megkavartuk a sort. A borok és az ételek viszont annyira jó párosokat alkotnak, hogy ez cseppet sem zavaró, sőt! Engem egyébként is régóta bosszant, hogy sokszor, amikor egy borkóstolón mutatok egy érlelt, idősebb, izgalmas bort, akkorra a társaság fele már nem tudja azt a helyén értékelni, hiszen addigra 5-6 boron már túl vannak, és sokan ebben elfáradnak. Most megváltoztattuk a megszokott rendszert, és nagyon izgalmas lett a végeredmény. André egy művész, a borainkhoz megálmodott ételkreációival szerintem mindenkit elvarázsol majd.” A nagyvilág ízei a tányérodon, egy korty Sopron a poharadban – ígéri a borvacsora alcíme. A borvidékre leginkább jellemző zöld veltelíni és kékfrankos mellett a pincészet több büszkesége is szerepel a sorban, hozzájuk pedig a kozmopolita séf, André Bicalho ételeit kóstolhatja meg az, aki március 21-én ellátogat a Steigler x Cut&Barrel borvacsorára.  
Bakos Borászat - Nadap
Csupán néhány éve indult a Velencei tó környékének új borászata, de máris izgalmas borokkal és komoly elismerésekkel rendelkeznek. A Bakos Borászat szőlőültetvényei Nadapon vannak, a pincéjük Sukorón, boraikkal pedig remélhetőleg egyre több helyen találkozhatunk a jövőben. Az első generációs borászat életében a 2020-as volt az első szüret, és amíg a covid járvány miatt a gyerekek otthon tanultak, a családfő is az ismereteit gyarapította: szőlész-borász végzettséget szerzett. Felesége korábban környezetgazdálkodási agrármérnöknek tanult, így a növények iránti érdeklődés nem újkeletű Bakoséknál. Eleinte csak nézegették a szőlőhegyet, majd egyre több környékbeli bort kóstoltak, Szentesi József nadapi borai pedig teljesen elvarázsolták a házaspárt. Több szüreten is megfordultak, míg egyszercsak megszületett az elhatározás: komolyabban kellene ezzel foglalkozni. Hamarosan megvették az első parcellákat, és elkezdődött a Bakos Borászat története. Igaz, eleinte inkább csak saját maguknak akartak bort készíteni, aztán szépen lassan kitanulni ennek minden csínját-bínját. Az első évjárat azonban olyan jól sikerült, hogy a barátaik noszogatására elindultak egy helyi borversenyen, és közel száz tétel közül a tó körüli legjobb bornak járó címmel tértek haza. A korai siker jó alapnak bizonyult, a lelkesedésük pedig azóta is töretlen. Bakosék Sukorón találták meg azt a parasztházat, amibe beleszerettek, és nem csak autentikusan felújították, de egy részét átalakították pincészetté acéltartályokkal, hordókkal. Akik előre bejelentkeznek, itt tudják kóstolni a borokat a 2020-as évjárattól – egyelőre főleg rajnai rizlingeket többféle elgondolásban, de a pince kékfrankosból és cabernet sauvignonból házasított rozéja is népszerű a vendégek körében. A 40 éves rajnai tőkék már elég idősek ahhoz, hogy a talaj ásványosságát visszaadják, az erős hozamkorlátozás pedig igazán koncentrált ízeket eredményez, így nem csoda, hogy aki kóstolja, azt rabul ejti. Az új technológiák és a régi, hagyományos borkészítési módok ötvözésével születő borok egyre izgalmasabbak, és ezt idén ősszel a Budapest Borfesztivál látogatói is megtapasztalhatták, akik egy pop-up kóstolón ismerkedtek a Bakos Borászattal és boraikkal. A pozitív visszajelzések új lendületet adtak az idei szüreti időszakra, ami egy kihívásokkal teli évjáratban mindenképpen jól jön. A jelenlegi egy hektáros terület a jövőben fokozatosan bővül, a cél a mesebeli 7-es szám. A fehérborok mellett pár év múlva vöröseket is kóstolhatunk a sukorói pincében, a Bakos házaspár a filoxéra előtti magyar fajtákkal tervez kísérletezni, és az elszántságukat ismerve biztosak lehetünk benne, hogy nem szokványos borokkal rukkolnak elő. A lelkesedés pedig nem csak rájuk, de a gyermekeikre is jellemző, akik kíváncsian követik szüleiket a szőlőbe és a pincébe, és nem lenne meglepő, ha hármójuk közül idővel többen is folytatnák majd az elkezdett munkát. Wood, Art, Barátnőm – a letisztult címkevilágú borok neveit könnyű megjegyezni, így ha ízlettek, nem lesz nehéz visszaidézni, hogy melyikből rendeljünk néhány palackkal. A borászat webshopjában mindegyik megtalálható: https://bakosboraszat.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify     szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: Bakos Borászat - Facebook
Izgalmas boros játéksorozatban verseng az ismert médiaszemélyiség
Izgalmas boros játéksorozatban verseng az ismert médiaszemélyiség – most kiderül, hogy milyen borokat szeret Rákóczi Feri   A magyar bornak sokszáz éves hagyománya van, a borágazat azonban folyamatos kihívásokkal küzd. A borkultúrára és a minőségi borfogyasztásra sokan igyekeznek felhívni a figyelmet – november 16-tól például mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól azok a cégek, akik közvetlenül a borászattól szerzik be a borokat. A magyar borok sokszínűségét játékos formában is népszerűsíteni lehet, jó példa erre a Kóstolom Borbárban évek óta sikerrel futó BORPÁRBAJ sorozat, ami november 25-én kihelyezett helyszínen, a pázmándi Bálint Boráriumban kerül megrendezésre. Az egyik versenyző ezúttal Rákóczi Feri lesz, aki szintén hisz a magyar borokban, a magyar borászokban.   Borgladiátorok a pincében Lövések nem dördülnek a pázmándi Szőlőhegyen, de izgalmakban egészen biztosan nem lesz hiány. A BORPÁBAJON a kihívó fél Bálint „gasztrokult” Gyuri, a Velencei-tó környékének ismert vendéglátósa, aki saját bort is készít. Kihívottja Rákóczi „csakegykorty” Feri, aki számos hazai borásszal ápol jó kapcsolatot, és imád sztorizni. Nagyon örült a kihívásnak, hiszen a saját vendéglátóhelyén is kiemelt helyen szerepelnek a magyar borok, és végre egy izgalmas párharc keretében mutathatja meg kategóriakedvenc borait a nagyérdeműnek. A játékmester Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár egyik tulajdonosa, aki már alig várja november utolsó szombatját. Szerinte Feri annak ellenére, hogy nem szakmabeli, nagyon otthonosan mozog a hazai borászok között, jó történetei vannak. Az is szimpatikus benne, hogy nem szeretné „túlszakmázni” a borokat, számára a legfontosabb ismertetőjegyek a „minőségi” és a „finom”. Bálint Gyuri ismert szereplője a borvidék életének Pázmánd környékén, nagyon jó vendéglátóhelyet üzemeltet, a borkészítéshez is ért, szóval a szakmai előny az ő oldalán van, ennek ellenére Rákóczi Feri magabiztosan áll a közönség elé, és úgy gondolja, hogy ő fog győzni.   Hogy mire számíthatunk? Egy laza boros estére, ahol mindenki csak nyerhet. De mi az a BORPÁRBAJ?   A Kóstolom Borbár csapata néhány éve egyedülálló boros játékkal szállt be a borkultúra népszerűsítésébe. A vicces, innovatív eseményen két játékos száll a boros ringbe, ahol 5 kategóriában mutatják meg azokat a borokat, amik szerintük a közönség kedvencei lehetnek. A megmérettetés a BORPÁRBAJ nevet kapta, ami azóta egyébként a Kóstolom Kft. által levédetett kifejezés.   A BORPÁRBAJ egyaránt élvezetes profi borkóstolóknak és amatőr borkedvelőknek, hiszen lehet a borokat értékelni, pontozni, de a legfontosabb mindig az, hogy ízlik vagy sem. A vendégek 2 x 5 bort hasonlítanak össze, és mivel előre nem tudják, hogy milyen bor van a pohárban (milyen borvidékről származik, ki a borász, milyen szőlőfajtából és melyik évjáratban készült), így külső befolyás nélkül valóban csak azt kell eldönteniük, hogy melyikből innának szívesen még egy pohárral.A szavazás a modern technika segítségével történik: a vendégek egy applikáció letöltése után a telefonjukon adják le szavazataikat a számukra jobban tetsző borra. Amikor a játékmester leleplezi az adott forduló győztesét, mindkét párbajozó elmeséli, hogy miért gondolja azt, hogy a vendégek mellette teszik le a voksukat.   A borgladiátorok november 25-én 19 órától mérkőznek meg Pázmándon a Bálint Boráriumban.   A párbajozók invitálását itt is megnézhetitek:   Jegyvásárlás, további információk: KATTINTS IDE    
„A rendezvény mostanra elérte a célját és a célközönségét is” - A Nivegy-völgyi Borpiknik tapasztalatai
Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőketoktóber első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban. Az idén harmadikalkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és aborászok teljes mértékben át tudták adni a Nivegy-völgyi életérzést: a borokat, avendégszeretetet, a gyönyörű völgy látványát, a szőlő tiszteletét és azt az összefogást,aminek itt évszázados hagyománya van. Szakmailag is igazán eredményes volt a rendezvény, sok közös gondolat elindult a nap során.Idén először egy nemzetközileg is elismert borászat, az osztrák Domäne Wachau is jelen voltboraival és eszmeiségével. A délelőtti mesterkurzuson Szik Mátyás örökös sommelier bajnok,borászati tanácsadó, és Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár és a WineGroup egyik tulajdonosa aNivegy-völgyi termékpiramist hasonlította össze a híres Wachau borvidéki mintával. ANivegy-völgyi eredetvédett borokban és a helyi összefogásban óriási potenciál van, azépítkezéshez pedig sok hasznos, jól működő példát lehet beemelni a szomszédainktól. ADomäne Wachau szövetkezeti mintára épülő borászat, akik önállóan nehezen tudtak volna apiacra lépni magas minőségű borokkal, közösségként viszont komoly nemzetközi sikerekretettek szert. A Balaton környékén is elindult egy erős közösségi együttműködés a BalatonBorkapcsán, amit a következő években szeretnének még magasabb szintre emelni. A közösségibormárka turisztikailag is sokat tudna segíteni a régió fejlődésében, ennek jelentősége azosztrák példán is jól látható. A gondolatébresztő előadáshoz a két borpiramis különbözőlépcsőfokain elhelyezkedő borokat kóstolhattak a résztvevők, ezzel is szemléltetve ahasonlóságokat és a különbözőségeket. A tanulságos mesterkurzus után a borászok a saját boraikat kínálták az ország számospontjáról érkezett borkedvelőknek. S hogy milyen fontos az együttműködés, azt az iserősítette, hogy az ételeket két Balatoni Kör tag food truck, a Creative Kitchen Truck és azEgy Csipet Nádas biztosította. A környezetnek, a kellemes élő zenének, a jó boroknak és afinom falatoknak köszönhetően mosolygós és elégedett emberek töltötték meg a DobosiBirtokközpont területét. „Lesz folytatás!” – árulta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki az eseményötletgazdája és főszervezője is egyben. – „Azt tervezzük, hogy az október eleje ezentúl errőlfog szólni nálunk, de több borász felvetette, hogy tavasszal is tartsunk hasonló eseményt,hiszen a vendégek visszajelzései alapján szükség és kereslet is van az ilyen jellegűrendezvényekre.”  Esemény videója ide kattintva megtekinthető:   A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.    Sajtóközlemény alapján Fotó: Szabó Miklós
Borpiknik a Nivegy-völgyben
Borpiknik a Nivegy-völgyben Október első hétvégéjén kerül megrendezésre a Nivegy-völgyi Borpiknik, amelynek ezúttal isa Dobosi Birtokközpont ad otthont. A résztvevő tíz pincészet a környékbeli falvakból érkezik,a házigazda Szentantalfa mellett Tagyonról, Szentjakabfáról, Óbudavárról, Balatoncsicsórólés Zánkáról hozzák el a borászok a pincéjükre legjellemzőbb borokat.A Balaton környékére nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Egész évben gyönyörködhetünka folyton változó természetben, és a többi évszakban talán még jobban esik felfedezni atérség egyre ismertebb borait. Az október 7-i Nivegy-völgyi Borpiknik egy emberléptékű,mégis izgalmas boros rendezvény, ahol a borkóstolás élményét az elbűvölő táj továbbfokozza.Hogy egy kis területen is születhetnek nagy borok, azt tavaly már bebizonyították a Nivegy-völgyi borászok. Akkor egy mesterkurzus keretében híres külföldi borvidékek boraivalversengtek, és nem csak megállták a helyüket, de esetenként még jobbnak is viszonyultak avakkóstolás során. Idén is lesz lehetőség szakmai összehasonlításra, ezúttal a BalatoniBorpiramis és a neves osztrák borvidék, Wachau Kódexének párhuzamait és eltéréseitboncolgathatjuk Szik Mátyás örökös sommelier bajnok vezetésével.Aki viszont csak élvezni szeretné a Nivegy-völgyi borokat egy kötetlen kóstolón, azokat egylaza borpikniken várja tíz helyi és egy osztrák borászat, amikhez a harapnivalót két food truckbiztosítja. A helyeket érdemes bebiztosítani előzetes jegyvásárlással, de a piknik jellegébőladódóan korlátozottan a helyszínen is lehet majd jegyet venni. A Nivegy-völgyi Borpiknik programja:- 11.00 – 13.30: Mesterkurzus Szik Mátyás örökös sommelier bajnokkalTéma: Balaton Borpiramis és a Wachau Kódex párhuzam(a mesterkurzusra külön belépőjegy váltása szükséges)- 14.00 – 18.00: Borpiknik 10 helyi és 1 osztrák borászattalAz 5000 Ft-os belépőjegy az összes kiállító borászat borainak kóstolásárafeljogosít, valamint egy 1000 Ft-os ételkupont is tartalmaz- 18.00 – 20.00: Borpiknik folytatása egy Nivegy-völgyi borlappal(nem belépőjegyes program) A résztvevő borászatok:- Dobosi Borbirtok- Dombi Pince- Holló Pince- Kisspince- Lídia Borház- Martinus Borház- Szabó és Fia Borpince- Tagyon Birtok- Tánczos Pince- Végh Testvérek- Domäne Wachau – AusztriaVendég éttermek (food truck)- Creative Kitchen Truck – Street food- Egy Csipet Nádas – nápolyi pizzák Hasznos információk a rendezvényről:Jegyvásárlás: https://dobosi.com/products/nivegy-volgyi-bor-piknikAz esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/986340339270389A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. További információkkal kapcsolatban szívesen állok rendelkezésre:Szabó Hajnalkaszabo.hajnalka@kostolom.hu+36304745558
A Borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni
  Budapest Borfesztivál - a SPAR támogatásával szeptember 7-10. között a Budavári Palota teraszain Több, mint 30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget. A borok szerelmesei idén elismert hazai borászatok változatos bor- és pezsgőkínálatából kóstolhatják meg a magyar borkultúra színe-javát, díszvendégként pedig Dél-Amerika mutatja be borainak és konyhájának jellegzetes íz- és aromajegyeit. Idén, először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt, mely különleges élményeket és privilégiumokat nyújt a VIP karszalaggal rendelkező vendégeknek. Szintén az újdonságok körét bővíti a Sunday Brunch, mely az utánozhatatlan hangulatban és környezetben elköltött fine dining falatozás élményét kívánja megalkotni, mindezt kellemes élő zenei háttérrel. Latin-Amerika a színek és ízek hazája A Budapest Borfesztivál vendége Dél-Amerika lesz: négy ország területéről mintegy 12 borászat tételeit kóstolhatja a borkedvelők serege a díszvendég standjainál. Érdemes lesz kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy Pinot noirt! Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, annak csobbanjon a poharába egy Malbec az Andok oldalából vagy egy Tannat az Atlanti óceán partjáról. A fehérborok kedvelőinek pedig roppanóan friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére. Megkóstolhatjuk a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat, megízlelhetjük a tradicionális chilei borkülönlegességeket, de a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek. Interaktív szakmai programok, az ajándék garantált – VinAgora & Kóstolom Interaktív Bortér A Borfesztivál idén is felállítja az évek óta népszerű interaktív sátrát, ahol játékos környezetben próbálhatják ki a látogatók, mennyire értenek a borokhoz, a borkultúrához. Aki végigmegy a VinAgora és a Kóstolom Borbár közösen megalkotott kvízkérdésein, kiderítheti, hogy vajon „kezdő borkostoló”, „haladó borfogyasztó” vagy „vérbeli borrajongó” szinten mozog a borok világában. A tudásukat tesztelni vágyók borászati eszközök felismerésével, bortotóval, illatminták azonosításával, fajtabor meghatározásával mérhetik fel bortudományuk szintjét, sőt még kipróbálhatják borbíráló képességüket is a VinAgora egy díjnyertes borának pontozásával. A résztvevők kedves ajándékkal, emlékkel gazdagodnak a játék végén. A borászat szakmája és a borkóstolás technikája iránt érdeklődők az interaktív sátor szomszédságában izgalmas mesterkurzusokon vehetnek részt a Kóstolom Winebar Buda szervezésében. A pop-up borkóstolókat a Kóstolom meghívott borászatai tartják minden nap 16:00–19:00 óra között, akikkel személyesen tudnak találkozni és beszélgetni a borkedvelők. 19:00 órától minden nap zenei programmal, DJ-vel várja a Kóstolom stand a borkedvelő vendégsereget a Csikós udvarban. Borászatok: Bakos Borászat | Bubbly shop I Cseri Pincészet I Domäne Wachau | Fischer Birtok - Szent György-hegy és Burgenland| Holdvölgy Birtok | Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok | Kóstolom WineBar Buda | Kreinbacher Birtok I Pajzos Tokaj Borászat | Skrabski Pince | Steigler Pincészet | ST. DONAT Ökológiai Birtok és Borászat| Szijjártó Előd Borászat I TR művek I Villa Tolnay   Részletes progamok: https://www.kostolom.hu/Esemeny/13899/vinagora-kostolom-interaktiv-borter-i-kostolom-winebar-buda Izgalmas borok, érdekes beszélgetések a SPAR-ral! A SPAR Magyarország exkluzív italválasztékát megéri felfedezni a Budapesti Borfesztiválon! A különleges, válogatott magyar borok mellett, kihagyhatatlan akciókkal is vár a SPAR Borplacc, ráadásul minden harmadik elfogyasztott ital után, a negyedik ajándék! A SPAR Magyarország 2007-ben lett a Budapest Borfesztivál fő támogatója, azóta is elkötelezetten segíti a magyar agrárium legkiemelkedőbb produktumait, a magyar borokat és borászatokat. Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett izgalmas pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és alkalmuk lesz jobban megismerkedni a pezsgőkkel. Pénteken a „magyar tenger” borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Sauska Borászat, a Kreinbacher Birtok, a Törley Pezsgőpincészet és a Fehérvári Borbirtok munkatársai elemzik az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét. Ínyencekre hangolva A Gourmet Udvar különlegességei mellett bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálat étlapján. A hazai ízek rajongói megkóstolhatják a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait és házi tepertőjét vagy falatozhatnak a Máltai Manufaktúra hazai, prémium alapanyagokból készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából. Az extrém élvezetek kedvelői osztrigát kóstolhatnak citrommal az Osztrigasommelier standjánál, melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az ízélményt. Az XXL Catering a hagyományos húsételek mellett idén frissen elkészített lazaccal és hozzá ropogós salátaválogatással is készül.  A lágyan olvadó francia sajtkülönlegességgel, rá különböző feltétek széles választékával vár mindenkit a Raclette by Lili, a SZEGA pedig elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit, legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása lesz egy-egy pohár bornak. Az igazi street food ételek sorát a balatonfenyvesi ANGUS tenyészetből származó, marhahúsból készült prémium burgereket kínáló Zing Burger kezdi meg, melyet a hamisítatlan olasz konyha képviselője, a Pizza Me követ klasszikus és különlegesen elkészített pizzáival. A NEMO Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz válogatni, aki pedig biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző csokoládékülönlegességei és bon-bonjai elérhetőek lesznek idén is, a hedonisták kedvéért egy kis szarvasgombával fűszerezve. Dél-Amerika ízeinek sokszínűsége Latin-Amerika konyhájáról az ínycsiklandó tengeri herkentyűktől kezdve a változatosan elkészített krumplival körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik. A kisebb-nagyobb számban előforduló afrikai, spanyol, olasz és keleti népek alakították ugyanis a területre jellemző kultúrát, így a gasztronómiát is. Az idei Borfesztiválon a NEMO étterem kínálatában négyféle tradicionális étel is felsorakozik, közöttük a choritos (kék kagyló), melyet kétféleképpen is el fognak készíteni a hozzáértők. Egy másik nagy klasszikus a friss, nyers halhúsból készült, chili paprikával fűszerezett, citruslevelekben tálalt cevice, mely az étterem étlapján „lazac, friss lime-os zöldséges ragu” formájában szerepel. A hagyományos, kontinentális ízeket kedvelők kipróbálhatják a Pescado frito-t, avagy a rántott tengeri halat, sült krumplival tálalva. A Smokey Monkies BBQ kínálatával már korábban találkozhattak a gyakorlott Borfesztivál látogatók, ugyanis nem ez az első szereplésük e rangos rendezvényen. Vétek lenne kihagyni az általuk készített chilei fehérkolbászos, chimichurris vagy az argentin marhahúsos szendvicset. Ritka kincsek, izgalmas felfedezések Az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál ritka kincsekre bukkanhatunk, ahol a „kincs” státuszt a VinAgora Nemzetközi Borverseny szigorú szakmaisága szavatolja: csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészet, valamint a Pannon Tokaj Pincészet nyitja a rendezvényt, szombaton és vasárnap Káli Balázs hozza el nekünk a Balaton-felvidék élettel teli, ásványos borait. Szintén a hétvége főszereplője lesz a Szalóczi Pincészet, akik Tokaj-Hegyaljáról, Tállyáról érkeznek a szintén VinAgora ezüstérmes Furmint-Hárslevelű házasításukkal. A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. Szeptemberi esemény lévén kézenfekvő, hogy a borászatok a szüretet követően elkészült új boraikat egy Borfesztivál színvonalú rendezvényen Premierként mutassák be a nagyközönségnek. Sokadik éve teszik még izgalmasabbá az eseményt azzal, hogy a látogatóknak először nyílik lehetőségük megkóstolni az itt debütáló tételeket. Ajándék kóstoló a VinAgora-nyertes borokból A Budapest Borfesztivál idén is megajándékozza vendégeit egy, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen díjat nyert bor kóstolásával.  A VinAgora standjában kiszolgáló szakemberek készséggel látnak el információval minden VinAgora Borverseny iránt érdeklődőt a megmérettetés folyamatáról, magáról a borbírálatról és a kóstolt borokról.   Michelin-csillagos élmények A Budavári Palota egyik legszebb részén, a Habsburg-kapuval határos Halászó gyerekek teraszán kap ismét helyet az öt kivételes éttermet felvonultató Chef Market Gourmet Udvar. A Yama Budapest Étterem és a FELIX Kitchen & Bar a tavalyi sikeres bemutatkozás után most ismét elfogadta meghívásunkat, míg a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris és a Bombay idén először érkezik a Borfesztiválra. Az éttermeknél egy-egy fogást bor-étel párosításban is meg lehet majd kóstolni, mert hiszünk benne, hogy egy jó bor a megfelelő ízekkel társítva egyedülálló borélményt nyújthat. A pazar ételekhez a kiváló borválasztékot a Mitiszol? Wine & Champagne Bar szolgáltatja, mely organikus és natúr tételeivel, valamint habzóitalokkal lesz jelen. Sunday Brunch A brunch nem csak az étkezésről szól, hanem egyfajta társadalmi esemény, amelyet a családtagok és barátok közösen élveznek, lehetőséget adva a kellemes beszélgetésekre. A Budapest Borfesztivál ezt az életérzést emeli egy magasabb szintre az idén debütáló Sunday Brunch programjával, mely a Borfesztivál és Chef Market szervezésében, 5 kiváló étterem közreműködésével jött létre. A brancsolni vágyók szombaton 11 és 14 óra között a Halászó gyerekek teraszon, extra kényelemben, fedett VIP területen élvezhetik a csodás dunai panorámát élő zenei háttérrel, miközben a legkiválóbb fine dining kóstoló falatok kerülnek felszolgálásra óránként. Az igazi luxus élményért a jegyár többek között tartalmaz egy pohár champagne-t, korlátlan vízfogyasztást és egész napos belépést a Mitiszol? Party VIP, valamint a Borkult – SPAR VIP sátorba is. Fenntarthatóság és kényelem karöltve A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán: a pénztárakhoz érkezve a látogatók a poharuk mellé nem kapják meg automatikusan a már jól ismert, elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól kényelmetlenebbé válik a borozgatás. A szütyők természetesen idén is rendelkezésre állnak bárki számára, de a fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerül, akik tényleg szeretnének maguknak. A kézzel varrott pohártartókat az Oroszlános udvarban lévő Máltai Manufaktúra Pont standjánál lehet egyszerűen elkérni. A standnál pedig megcsodálhatók és megvásárolhatók a Máltai Manufaktúra további gyönyörű, szintén kézzel készült termékei. Rögtön a stand mellett található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat food truckja, a piros-fehér színű logót viselő büfékocsi, ami nem csupán kivételes ízeket vonultat fel, de társadalmi küldetése okán évről évre népszerű állomás a fesztiválozók körében. A hagyományokhoz híven a leghátrányosabb településekről származó minőségi termékek széles palettáját sorakoztatják fel, legyen szó csatnikról, lekvárokról, szörpökről vagy újrahasznosított használati tárgyakról, amelyek a Felzárkózó Települések Programhoz (FETE) köthető helyi műhelyekben készültek. Látszólag vakáció A Budapest Borfesztivál idén 26. alkalommal rendezi meg idén ősszel a Jótékonysági Borárverést, mely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjeinek megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok idén egy három éve mellőzött célkitűzéshez ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, ugyanis az idei árverésen a Máltai tábor számára kerül felajánlásra az összegyűjtött bevétel. Az elsősorban mozgássérült fiataloknak rendezett tábort hosszú kényszerszünet után 2024-ben újra megszervezi a Máltai Szeretetszolgálat. Miként korábban, a szervezés most is az adománygyűjtéssel kezdődik: a 26. Jótékonysági Borárverésen tett felajánlások összege a hetedik Máltai Ifjúsági Mozgássérült Tábor megvalósításához járul hozzá.   A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 7.300, a pénteki és szombati jegyek 7.900, a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2023-as VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból. Nincs más hátra, mint tollat ragadni, és nagy, piros betűkkel beírni a naptárba: „Borfesztivál a barátokkal szeptember 7-10. között a Budavári Palotában!”
Pezsgő & Brunch - Így telnek a vasárnapok Etyeken
Ezúttal egy vasárnapi programmal jelentkezik az etyeki Rókusfalvy Birtok: a Pezsgő & Brunch izgalmas ízekkel, aranyló buborékokkal és „chill-hangulattal”, valamint élő és elektronikus zenével várja vendégeit augusztus 13-án!   A brunch kifejezés mára beépült a nemzetközi szótárba és a magyarban is egyre sűrűbben használjuk, de vajon ismerjük az eredetét? Alapvetően egy kreatív szóösszetételről beszélünk, amely az angol ’breakfast’ (reggeli) és ’lunch’ (ebéd) szavakból épül fel, illetve amely a reggeli ideje utáni, de még ebéd előtti étkezéseket jelöli, gyakorlatilag egy kiadós ebédnek is beillő reggelit jelent. Van azonban egy többletjelentése is, ugyanis jellemzően vasárnapi „műfajról” van szó, amikor nem kell korán kelni, van idő kényelmesen, ínyenc módjára hosszabb időt eltölteni a reggelivel és kipihenni az egész hét és az előző este fáradalmait. Az augusztus 13-i Pezsgő & Brunch éppen ezt az utánozhatatlan hangulatot teremti meg a Rókusfalvy Birtokon a ház pezsgőihez komponált bőséges és fantasztikus ételkínálattal, valamint 10 órától élő, 14 órától kora estig pedig elektronikus zenével. Minden szempontból lehet majd itt töltődni, hiszen olyan finomságokkal készülnek, mint a füstölt lazacos-avocadós bagel, sonkás-sajtos croissant, kecskesajtos-bazsalikomos szendvics és lángos, grillezett supreme csirkemell, mangalica tartja vagy az Etyeki Hófehér, sült hagymás röszti burgonya, polenta vagy az édesszájúaknak császármorzsa házi baracklekvárral, belga gofri juharsziruppal és friss gyümölcsökkel, valamint tápiókapuding meggyraguval. Érdemes követni a részleteket a Pezsgő & Brunch facebook eseményében, javasolt időben lefoglalni a helyünket, nehogy lemaradjunk egy valóban maradandónak ígérkező élményről, válasszuk ki időben a nekünk legjobban tetsző lehetőséget!