Libadalom Etyeken, a Gasztrosétányon

Kóstolom Csapat

11/3/2017 12:44:40 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”    

Nem vennénk a lelkünkre, ha miattunk éheznél és szomjaznál egész évben, ezért november 11-én, szombaton, 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várunk Etyeken! 

A fenti meghívóval invitálják a vendégeket a Libadalomra a helyiek. Itt, a Gasztrosétányon már mindenki a közelgő Márton napra készül, és elnézve a pincék gasztronómiai kínálatát, elmondható, hogy ez az egyik legizgalmasabb időszak ebből a szempontból. Természetesen a libáé lesz a főszerep, és azzal aztán a legkülönbözőbb formákban és ízekben találkozhatunk majd november 11-én: lesz roston sült és rántott libamáj, libacsorba, libamájpástétom, libatepertő és libanyakleves is, sőt még hurkába töltve is megkóstolhatjuk a libamájat, és természetesen a lúdláb szelet sem maradhat el!

A program egyik legizgalmasabb része pedig az első ilyen eseményen elindított hagyományos libafuttatás lesz! Elég a versenykiírást elolvasni, hogy az ember jókedvre derüljön: „Lúdfutamra fel! Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen!” A mókás és kedves versengésnek csak a libák kedve szabhat majd határt, hiszen az ő épségükre a szervezők maximálisan vigyáznak.

Karácsony előtt, december 2-án majd Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével, tehát egész az ünnepekig érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni. A csatolt részletes anyagban közöljük a Gasztrosétány idei első őszi eseményének ajánlóját és részletes programját.

Aubergine Pince

  • Padlizsán- és zakuszkakrémes kenyér
  • aszús, mézes libamájpástétom
  • roston sült libamáj gyümölcsös Tokaji raguval

Milán Pince – Zalán Faház

  • Aranysárga libanyakleves házi tésztával
  • Cserépedényben sült kemencés sólet házi füstölt libafalatokkal
  • Lecsós pecsenye libamáj hagymás tört burgonyával
  • Madártej

Erdélyi Ízek Udvara

  • Libatepertős pástétom kakukkfűvel ízesítve
  • Márton-napi libacsorba korpaciberével és lestyánnal 
  • Erdélyi miccs faszénen sütve
  • Tarpa pálinkák
  • Zenit gyöngyözőbor és Sauvignon Blanc
  • Rajnai Rizling és kékfrankos rozé
  • Zöld Veltelini

 

Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
  • Sonkás-tejfölös kenyér, sonkatál és sütőtökkrémleves
  • Töltött libanyak és ropogós libacomb párolt lila káposztával és hagymás törtburgonyával
  • Házi rétes

Halmi Pince

  • Szörpök, gyógynövények, lekvárok, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására

Kácsor „Kíra” Pince

  • 2017-es borok kóstolója
  • Kézmíves Juhtúrós pogácsa és libatepertőkrémes kenyér
  • Sült libacomb párolt káposztával és főtt burgonyával,
  • Alma- és dióvásár,
  • Almából és dióból készült házi sütemények

Tátrai Pincészet

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

Rezeda Terasz

  • Lencsekrémleves libatepertővel
  • Libás rétes ihlette liba-gyros (tortillába tekert libasült, hagymás törtburgonyával, párolt lilakáposztával)
  • Gofri szőlőlekvárral 

Debreczeni Pince: Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)

  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására - újborkóstoló
  • Libaételek: libatepertő, libazsíros kenyér, libakolbász, libamájas hurka, liba- és kacsasült
  • Tea, forralt bor és palacsinta
  • Élő harmonikazene

Dvorák Pince

  • Libaraguleves gazdagon, ludaskása és töltött libanyak
  • Sült libacomb
  • Lúdláb szelet

Etyeki Sajtútállomás

  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
  • Raclette

Rókusfalvy Birtok

  • Libafuttatás – lúdfutamra fel!

Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Nevezés a helyszínen.

Újbor-palackozás: lopózd az újbort a palackba, tervezd meg, és készítsd el hozzá a saját, egyedi címkédet!

  • Pohárral a kézben – rendhagyó pincetúra vezetett kóstolóval
  • Újborkóstoló, forralt bor és forró tea

Foglalj asztalt időben a Rókusfalvy Fogadóba, hogy Te is megkóstolhasd a Márton-napi különlegességeket:

  • Vegyes libaízelítő
  • Libaraguleves
  • Rántott libamáj céklával és borsmustárral
  • Sült libacomb fügés párolt káposztával és kakukkfüves jus-vel
  • Sütőtökök tortácska birsalmával

www.facebook.com/gasztrosetany

 

forrás: sajtóközlemény

„Art Brut” borkóstoló
Nem mindennapi borkóstolón vehettem részt az elmúlt héten, ahol nem is annyira a borok, mint inkább a címkék mögött álló történetek, alkotóik és lehetőségeik kerültek a figyelem fókuszába. Ha nekünk adott volt, hogy jó iskolákba járhattunk, egészséges családban nőhettünk fel, van munkahelyünk, akkor miért ne segíthetnénk ehhez azokat a kevésbé szerencséseket is, akik számára nem minden ennyire magától értődő? - valahogy így hangzott Bolyki János kérdése, amelyet minden bizonnyal nem először tett fel az egri borász, aki nemcsak hisz, hanem tesz is a társadalmi normák által diktált keretek közé nehezebben illeszkedők megsegítéséért. Ezúttal Pesti Eszterrel (Etyeki Kúria) karöltve az Autistic Art által szervezett borkóstolón vállalta a nagykövet szerepét. A Bolyki saját neve alatt jegyzett borászat mellett még olyan nagy nevek sorakoztak fel az autista felnőttek megsegítése mellé, mint az Etyeki Kúria, Gilvesy, Luka Enikő, Konyári vagy a Vylyan pincészet. Az alap filozófia rém egyszerű: a pincészetek által felajánlott borok nem a már megszokott stílusvilágot kapják, hanem egy-egy autista „művész” alkotásának részlete kerül rá. Az Autistic Art alapítvány 2006 óta – akkor még Mosoly Otthon – a művészet segítségével támogat hat, autistáknak otthont adó intézményt. A művészetterápiába bevont fiatalok olyan gyereklelkű felnőttek, akik szavakkal vagy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem kommunikálnak, így mindent, ami a lelkükben megbúvik színekkel és vonalakkal ábrázolnak egy papírlapon. Ezt a típusú kifejezési módot nevezzük a cikk címében is használt Art Brutnek vagy más néven, Outsider Artnak. Az Art Brut vagy Outsider Art olyan műveket foglal magába, melyet olyan művészek alkottak, akik sem művészileg nem voltak képzettek, sem szociálisan nem voltak képesek beilleszkedni a normális társadalmi keretek közé.Ezek az emberek saját mélységeiket feltárva, saját maguk számára, pusztán önmaguk örömforrásaként alkotnak, a legcsekélyebb módon sem  véve figyelembe a társadalmi elvárásokat, vagy az aktuális művészeti irányokat és trendeket. Minden művésznek megvannak a stílusjegyei, valaki olyan elképesztő absztrakt formákat rajzol, amely a világ bármely modern képtárának a falán megállná a helyét, van olyan is, aki minden rezdülését házikedvenc megörökítésén keresztül tudja leginkább megvalósítani. Rajzaikból pedig magas minőséget képviselő naptárak, határidőnaplók, jegyzetfüzetek készülnek, illetve olyan is van, amikor iparművész álmodja bele egy-egy munkájába az A3-as papírlapra készült alkotást és lesz belőle ékszer, egyedi blúz vagy éppen kárpit egy fotelen. A termékek megvásárlásával pedig hozzájárulhatunk, hogy a Magyarországon legtöbbször még mindig mostohán kezelt fogyatékossággal élő emberkék méltóbb életkörülmények közé kerülhessenek. Az Alapítvány 10. születésnapja alkalmából rendezett legutolsó aukciójuk nyitó tétele egy gyönyörű kézzel festett Bolyki palack volt, amely 50 ezer forintért kelt el; de az egri pince Bikavére és Merlot-ja a többi, 5 borászat tételével együtt minden nap elérhető, bolti áron az alapítványnál vagy az adott pincészetnél. Mindenki, aki ezekből a kivételes palackokból vásárol, nem csupán egy minőségi itallal lesz gazdagabb, hanem a borkereskedés helyett az autizmussal élőket tudja támogatni. A különleges szortiment kialakításakor pedig még arra is ügyeltek, hogy mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő bort, hiszen a friss és üde reduktív tételek mellett a bonyolultabb cuvée-k rajongóinak sem kell csalódniuk. Az elérhető borok listája: – Bolyki Cabernet Franc 2013, Eger – Bolyki Egri Merlot 2015, Eger – Bolyki Egri Bikavér 2015, Eger – Etyeki Kúria Királyleányka 2016, Etyek – Gilvesy Váradi Rajnai Rizling 2016, Szent György-hegy – Luka Szívhez közel Cuvée 2016, Sopron – Konyári Sigillum Loliense 2016, Dél-Balaton – Konyári Cabernet Franc 2013, Dél-Balaton – Vylyan Zweigelt 2016, Villány További információ az alapítványról elérhető itt.  Cikket írta: Kalmár Borbála képek: Mérvai Márk
Bővült a Junibor csapata
Pálffy Attila borászt is új tagjai közé választotta a Junibor Egyesület, ami idén öt új taggal bővült, így már negyvennégy fővel működik a borászok új generációját összefogó Junibor, a Fiatal Borászok Egyesülete. Az egyesület 2008-ban alakult, eredetileg 40 év alatti borászokat tömörít meghívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. Céljuk egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerá- ciójának szakmai fejlődését biztosítja.– A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük, és ezáltal egyre jobb, a fogyasztók által szerethető borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlődésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, ha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk a borfogyasztók ifjú generációjával való kapcsolattartásra – mondta el Hernyák Tomi, a Junibor elnöke. Pálffy Attila borászt tagjai közé választotta a Junibor Egyesület Fotó: archív Idén negyvenen jelentkeztek az egyesületbe, és húsz borász mutathatta be borait. Közülük öten válhattak taggá, köztük a Káli-medence fiatal borásza, Pálffy Attila is a tagok közé került.– Nekem sok barátom és ismerősöm van már bent az egyesületben, és ők biztattak, hogy jelentkezzek. Bár még nem tudom, hogy pontosan milyen feladataim lesznek, de a tagság egyszerre lehetőség és feladat is. A Junibor nyitott, modern gondolkodású társaság, ahol többféle borfilozófia is elfér egymás mellett, a lényeg, hogy a megszületett borok kifogástalanok legyenek – mondta el lapunknak a borász. Az egyesületi tagok elsősorban tapasztalatcserével segítik egymást, de egy borbárhálózaton keresztül boraikat értékesítik is.– A családunk kétszáz éve él Köveskálon, és mindig foglalkozott borral. Komolyan 1998-ban kezdtük el a gazdálkodást, most tizennyolc hektárt művelünk édesapámmal és a testvéremmel. Van egy borteraszunk, ahol helyben értékesítünk, de borainkországszerte megtalálhatóak. Mindig próbálunk fejlődni és újítani, célunk, hogy a legmagasabb minőségben tudjuk a termőhelyünket bemutatni. A tagfelvétel valamilyen szinten elismerése is az eddigi munkánknak, bizonyítja, hogy jó úton haladunk – fejezte be Pálffy Attila. Forrás: veol.hu
Ismét Franc&Franc Villányban!
A cabernet franc a világ összes szőlőtermő táján megél, azonban legtöbbször házasításokhoz használják. Fajtiszta, kiemelkedő minőségű borként csak ritkán jelenik meg. Ezért is lehet, hogy a Villányi Franc mára fogalommá vált, a szakmában és a fogyasztók körében egyaránt. Villányban ugyanis jól érzi magát a cabernet franc. A mészben gazdag lösztalaj, a sok napsütés, a mediterrán jegyek keveredése a kontinentális éghajlattal kiváló otthont teremtettek ennek az összetett, elegáns, mégis friss bornak. A helyi borászok egyik kedvenc szőlőfajtája, a térség vezérterméke lett belőle. A Villányi Franc márkanév pedig a cabernet francok között is kimagasló minőséget takar: a prémium és a szuper prémium minősítésű borok tartozhatnak ebbe a csoportba – szigorú terméskorlátozás, száz százalék francból. Az évek során rendre bizonyítanak ezen borok a nagy világversenyeken, így eljött az ideje, hogy még tovább öregbítsék a Villányi Franc hírnevét. Így született meg a Villányi Franc&Franc rendezvény 2015-ben, ahová a szervezők meghívták a Loire-menti borvidék, egy másik, a cabernet franccal kiemelten foglalkozó terület borászait és borait. 2016-ban olasz és balkáni franctermelők jöttek, idén pedig a magyar borpiac és a cabernet franc találkozásán lesz a hangsúly. Ráadásul idén a borospincék ajtajai is egész nap nyitva állnak az érdeklődők előtt, öt helyszínen több, mint negyven bort kóstolhatnak az eseményre jegyet váltók. A helyszínek között buszos transzfert biztosítanak, így a közlekedés is megoldott a Gere Attila Pincészete, a Polgár Pince, a Csányi Pincészet, a Tiffán Pincészet, és a Bock Pince között. Minden adott tehát ahhoz, hogy november 25-én még jobban megismerhessük Villány büszkeségét. Az eseményről bővebben itt lehet tájékozódni, a kóstolható borok listája pedig itt érhető el. cikket írta: oláh Róbert
A november a vörösboroké
Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet. Hazánkban a vörösborok kedveltsége töretlen. Magyarországon összesen 6000 hektáron találunk cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot ültetvényeket – ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja ezen fajták jelentőségét és népszerűségét.  A Winelovers nagykóstolók immár hagyományos helyszínén, a budapesti Corinthia Hotelben november harmadik szombatján 11 hazai és egy határon túli borvidék 60 borászatának mintegy 200 fajtaborát és házasítását, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételeket egyaránt kóstolhatnak a vendégek. A tavalyi teltházas rendezvény után idén is 1000 főnél több látogatóra számítanak a szervezők.  A nyolcórás rendezvény időtartama alatt a sétáló kóstolón kívül több program kínál izgalmas és tanulságos időtöltést. A Borkollégium négy ingyenes pop-up school előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: így a TOP100 magyar bor kóstolóján a legjobbak között szereplő vörösborok, a fineszes Kamocsay merlot, a szűretlenül palackozott Malatinszky cabernet franc és a Villányi Franc kap ezúttal kiemelt szerepet. „Az idei év első 10 hónapjában több mint ötezer borrajongó látogatott el a Winelovers rendezvényekre. A Bordói November már hagyományosan az egyik legnépszerűbb borkóstolónk: idén is arra számítunk, hogy már elővételben elkelnek a jegyek. A kiállító pincészetek és borászok büszkén mutatják be válogatott tételeiket, így a vendégek átfogó képet kaphatnak arról, hogy az adott borvidék, dűlő és szőlőfajta, vagy éppen az ezek legjavát összegző házasítás miként viseli magán készítője keze nyomát.” – foglalta össze Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője. Hazai csúcsborok és két exkluzív bordeaux-i borsor A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében - nyugodt körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint két exkluzív bordeaux-i borsort is lehetőségük lesz megkóstolni. Az 1855 óta létező bordeaux-i klasszifikáció első osztályú besorolású chateau-i stabilan a legmagasabb minőséget nyújtják, és a világ legkeresettebb borai közé tartoznak. Hazánkban ezek a tételek nehezen elérhetőek a nagyközönség számára, ám a Bordói Novemberen a Winelovers két különleges flight-on keresztül mutatja meg azt, hogy miért volt képes Bordeaux évszázadokon keresztül megőrizni hírnevét. Az egyik flight az 5 premier cru classé besorolású chateau egy-egy tételét tartalmazza, a másik pedig a 2012-es évjárattal ismerteti meg a vendégeket 5 bordeaux-i top chateau borai által. Tesztgyőztes fajtaborok és házasítások A Winelovers Bortesztek a Winelovers nagykóstolók tematikájával összhangban keresik az ország legkiválóbb borait. A hatfős zsűri idén 90 tétel közül, vakkóstolással választotta ki az év legjobb bordói házasításait, illetve a bordeaux-i fajtákból készült fajtaborait. A Borkollégiumban zajló bírálaton a tételeket független szakértői csapat értékelte, mégpedig a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és az UIOE (Union Internationale des Œnologues), valamint az OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján. Zsűritagok: Bálint László - nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA szakértője Domián Emese – nemzetközi borakadémikus, a Gerbeaud Kft. gazdasági igazgatója Mátyási Boglárka - nemzetközi borakadémikus, az IFDT Kft. borszakértője Vancsik Ivett - nemzetközi borakadémikus, a Vinoport online bormagazin főszerkesztője Alexandra Alexandrova – az Osztrák Borakadémia WSET diploma kurzusának hallgatója Furka Dávid – az Osztrák Borakadémia WSET diploma kurzusának hallgatója Top 10 bordeaux-i fajtabor Bock, Magnifico 2007 (merlot) 2-3.        Juhász Testvérek, Cabernet Franc 2011 (cabernet franc) 2-3.        Thummerer, Tekenőháti Merlot 2009 (merlot) 4-5.        Takler, Cabernet Sauvigon 2012 ((cabernet sauvignon) 4-5.        Takler, Primarius 2012 (merlot) Heumann Villányi Franc 2013 (cabernet franc) 7-9.        Havas & Tímár, Franom 2015 (cabernet franc) 7-9.        Vojtek, Cabernet Franc 2011 (cabernet franc) 7-9.        Gere Tamás és Zsolt, Villányi Franc 2012 (cabernet franc) Maul Zsolt, Lator 2015 (cabernet franc) Top 10 bordói házasítás 2017 Pannonhalmi Infusio 2015 Pannonhalmi Hemina 2016 3-4.        Wunderlich Cassiopeia 2011 3-4.        Thummerer, Vili Papa Egri Cuvée Superior 2011 5-6.        Prantner, Sauli 2015 5-6.        Bock, Villányi Bock Cuvée 2013 Maul Zsolt, Dávid 2015 Heumann Lagona 2013 Ősi Gábor, Villányi Cuvée 2012 Günzer Zoltán, Ördögárok 2012 További információ: Vancsik Ivett főszerkesztő vinoport.hu ǀ boraszportal.hu ǀ winelovers.blog.hu vancsik.ivett@vinoport.hu   forrás: sajtóközlemény fotók: Jáni Annamária, Benkő M. Fanni
Dél-Balatoni borkóstoló Márton-naphoz közeledvén
Manapság, amikor már egymást érik a borvacsorák és a különböző tematika köré felfűzött sétálókóstolók az ember árgus szemekkel figyeli azon eseményeket, amikor valami új élménnyel gazdagodhat. Lelkesedéssel indultunk el a Dél-balatoni borvidék újbor kóstolójára, amelyre a Wineglass Communication rendezésében került sor.   Lezajlott a szüret, kierjedtek az első borok, sőt, az igazán korai fecskék már palackban várják az érdeklődő vásárlókat. A héten ünnepeljük a Márton-napot, amikor a hagyomány szerint az első új borokat lehet majd kóstolni, illetve mi az hogy lehet, borszerető embernek egyenesen kötelező, ha nem szeretne a néphiedelem szerint egész évben szomjazni. A pár héttel ezelőtt nyílt Veritas borbárban borkóstolót rendezni már eleve arra ösztökéli az ember kiváncsiságát, hogy ezt mindenképpen meg kell nézni. Az pedig, hogy olyan tételeket is lehet itt kóstolni, amelyek már hűen reprezentálják az idei kiváló évjáratot vagy éppenséggel a jövő nagy borainak hordómintáit lehet tanulmányozni, még inkább emeli az esemény fényét. A borbár kivitelezése letisztultan elegáns, az ETAP bezárása után pedig úgy gondolom, hogy megérdemelt a belváros egy újabb borbárt, amely szortimentjében lényegesen eltér Budapest többi hasonlóan frekventált helyétől. Első ránézésre határozottan törzshely-gyanús helynek mutatja magát, bárszékekkel, szeparált kupékkal, tágas belső terével, széles borválasztékával. De kanyarodjunk is vissza a borkóstolóhoz, amelyet a Tóth Adrienn féle vezetett csapat a tőlük már megszokott precizitással szokás szerint mesterien koordinált végig a háttérből. A Dél-Balatonon található legnagyobb pincék, úgy mint Konyári, Garamvári, Ikon, Bujdosó, Pócz Pincészet mellett felvonultatták szortimentjüket a talán hajszállal kisebb hírnévvel bíró borászatok is, úgy mint Rádpuszta Szőlőbirtok, Fáncsi hegyi Pince, Katona Borház, Koltai Pincészet, Szabó Bormanufaktúra, Várszegi Pincészet és Veszprémi Pince. A fehérek közül Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Chardonnay került többségében a poharakba, illetve pár könnyed, illatos rozét is kóstolhattunk már. „Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér és a kék szőlők esetében sem lehet okunk panaszra, egy kis odafigyeléssel és munkával jó borok kerülnek a 2017-es évjáratból a palackokba. Ezt szerettük volna megmutatni a szakmának is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk.” – Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, borász (Bujdosó Szőlőbirtok) Az idei év napsütéses, meleg nyara, fagyos tele kíváló hatással volt a szőlőre. A kártevőket bőségesen pusztította, míg a bogyók életteli tartalmát gazdagította az időjárás. Az első borok már szépen reprezentálják a bemutatott évjáratot és nekünk már nem marad más hátra csupán, mint hogy legyen elég türelmünk kivárni, mit mutatnak majd a testesebb társak. „Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehető legjobb alapanyagot tudjuk használni. Idén a szokásos három fajta, (chardonnay, pinot blanc, pinot noir) mellett egy furmint szűztermést – mint újdonságot a borvidéken – és cserszegi fűszerest is tudtunk pezsgőalapanyagnak szüretelni. Fehér és kék szőlőből is kiemelkedő ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk.” – Baranyai Péter borász (Garamvári Szőlőbirtok)   A mi választásunk a 2017-es újborok közül: Bujdosó Szőlőbirtok, Sauvignon Blanc, 2017 - minta Garamvári, Pinot Noir, 2017 – minta Rádpuszta Szőlőbirtok, Rajnai Rizling, 2017 - minta Várszegi Pincészet Chardonnay 2017 - minta   cikket írta: Kalmár Borbála fotó: Furmint Photo
Év Bortermelője Magyarországon 2017
27. alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg az Év Bortermelője díjralegérdemesebbeket. A több, mint 600 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését. Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, hogy több szempontot is figyelembe vehessen, amikor favoritjait kiválasztja. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megnevezhettek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé. A jelölések feldolgozása után holtverseny alakult ki, így az általában megszokott öt jelölt helyett idén eggyel több kiváló bortermelő vág neki a megmérettetés utolsó körének: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba(Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás(Mátrai borvidék). Érdekesség, hogy a hat jelöltből hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy két korábbi Év Bortermelője (Szepsy István és az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is a díj jelöltjei közé került! A verseny szabályzata alapján a legtöbb jelölést kapott borászok közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. A jelöltek a "Borest a Bor Akadémián" rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 30-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.   forrás: Magyar Borakadémia
Szekszárdi napló
A hétfő, az vagy még igen, vagy már nem, figyelmeztetett minket az időjárás-előrejelzés. Izgalmasan telt a vasárnap este, hiszen ígéretes program függött az esőfelhők sebességétől: a szekszárdi borvidék felfedezése. Az égiek végül úgy döntöttek, hogy kék eget varázsolnak Dél-Magyarország fölé, így már suhantunk is az M6 gyér reggeli forgalmában. Négy pincészettel egyeztettünk, négy kiváló idegenvezető segített minket a nap folyamán. Több borászt nem akartunk felkeresni, hiszen dolgozni jöttünk: forogtak a kamerák, repült a drón, gyűlt a nyersanyag. Mert a magyar tájakat, a borvidékeinket, ezt a színes kavalkádot, amely körülvesz bennünket, ezt mindenkinek látnia kell. Így is aktív nap elé néztünk, hiszen ha már pincészeteket látogatunk, nem úgy megy az, hogy repülünk két kört, aztán vissza az autóba. Mindenki kíváncsi az emberre az ital mögött, a családokra, akik hihetetlen munkával zárják palackokba a szőlő lényegét. A Tringa Pincészetnél kezdtünk, hatalmas paraszttállal vártak bennünket. Helyi termelők sajtjai, kolbászai, sonkái, dió és olívabogyó, alma a fáról. Meg persze egy könnyed rozé, hogy meginduljon a nap. Pincejárás, ültetvényjárás, tánc a kutyákkal. Csodálatos fekvésű birtok, lábunk alatt a végtelen síkság. Egy órával késtük le a hőlégballonosok versenyét, a dombunk mellett szálltak tova, de sebaj, minden nem jöhet össze. Nehéz elszabadulni valahonnan, ahol jól esik beszélgetni, gyönyörű a táj és az idő, kiválóak a borok, így mire tovább indultunk, már ebéddel vártak minket a Fritz-tanyán. A birtok mérete igencsak meglepett, az úri parasztház századeleji méltósággal ült a tájban, a dombok és a szántóföldek találkozásánál. A vágóképek és a fotók készítése közben azért rájártam a még le nem szüretelt kékfrankosra. Imádom a szőlő ízét és illatát, az egész gyermekkoromat visszakapom vele. A szőlősből itt is a pincébe vezetett az utunk, és ha az épület meglepett, a pince elkerekítette a szemeket. Épp egy 150 (!) fős nyugdíjascsoport mulatott az egyik (!) teremben, sürögtek a pincérek, danoltak a bácsik, húzták a zenészek. A bor csodája: évtizedeket radíroz ki, generációkat boronál össze. Nekünk is bontottak ebédhez néhány palackkal, díjnyertes bikavért, a Fritz-tanya egyik büszkeségét ihattuk: Szekszárdon sokkal szigorúbban veszik a bikavérkészítés szabályait, így nehezebb is megfelelni. A bikavért egyszerre éreztem selymesnek és testesnek, de én nem értek a borokhoz, én csak szeretem őket, próbálom élvezni a kóstolókat és megfogalmazni valamit róluk. Minden bor egy-egy személyre szabott inger, hiszen az ízlésünk is különböző. A vidám ebéd után felmásztunk Szekszárd fölé, hogy a Heimann pincészetnél folytassuk a borvidék felfedezését. Az elsőszámú kérdésre, hogy mi teszi Szekszárdot különlegessé, hasonló válaszokat kaptunk a borászoktól: főként családi, nagy múltú és hagyományú pincészetek vannak itt, ahol generációról generációra adják át a tudást. Talán emiatt érezni a másutt nem ilyen mértékben tapasztalható összefogást: a borászok szeretettel beszélnek egymásról, nem a rivalizálás, inkább egymás segítése a cél. Közös szakma, közös szerelem ez. A friss babaállomány pedig szép jövőképet fest. Nagyon érdekes szakmai beszélgetéseknek lehettem fültanúja, az export és a minőség fontosságáról, a szekszárdi bor jövőjéről, vagy éppen az adott pincészet saját hagyományairól is megtudtam pár dolgot. A nap közben a dombok mögé bújt, narancsszínt szórt alánk a városra, így elindultunk az utolsó pincészethez. A Takler kúriába vártak minket késő délutánra. Monumentális birtok, fényűző főépület wellnessel, hatalmas termekkel, finom részletekkel. A Takler birtok nagyon magasra helyezte a lécet, más célközönséget akar elérni. El is fáradtunk, mire bejártuk a folyosókat és szobákat, szerencsére a pincébe már lefelé kellett menni. Pince, szeretem ezt a szót. A Takler 2016-os Cabernet Franc-ját olyan érzés volt inni, mintha egy gyönyörű nő pörköltmogyorót csókolt volna át a számba. Először meglepett, komoly bor volt, markánsan kezdett, minden érzékszervet követelt. A lecsengésnél már szédülten érzelgős voltam. Az egész fejemben a bor visszhangzott, megtöltötte a koponyámat ízeivel és illatával. Itt, Szekszárdon jöttem rá igazán, hogy egy bor is okozhat olyan minőségi pillanatot, amelyet mindig, mindenhol keresek. Hogy mit is jelent valójában a kifejezés: borozni. Írta: Oláh Róbert