Jásdi Pince |
|
10/20/2017 8:48:18 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Javában zajlik a Balatonon az ősz, elcsendesedett a környék, de nem állt meg az élet: a szüreti munkák lassan mindenhol a végéhez érnek, a 2017-es év tételei már a pincékben fejlődnek a háttérben pedig szerveződnek a tél legfontosabb boros eseményei, köztük a Jásdi Pince Vörös Balatonja is, ami a balatoni borászok legfontosabb vörösbort középpontba helyező találkozója és kóstolója. Ezek kapcsán beszélgettünk legutóbb Jásdi Istvánnal.
Vége a balatoni szezonnak, és lassan a szüreti időszaknak is. Milyen volt a 2017-es és hogyan alakulnak a borok a pincében?
A 17-es évjárat boraival magunk is mostanában ismerkedünk. A frissen kierjedt borok persze nem hasonlítanak azokhoz a tükrösen tiszta színű és illatú borokhoz, amelyekké ezek válnak hónapok, esetleg évek alatt. A rutinos kóstoló azonban ilyenkor már felméri legfontosabb adottságaikat. A 2017-es nyár kánikulai hetei jelen vannak a borok szerkezetében. Aki elkésett a szürettel, azzal szembesült, hogy a mustok elvesztették a gerincüket adó savakat, aki pedig még tovább tolta a szüreti időpontokat az a sok esőtől felhígult, sőt néhány nap után rothadt szőlővel kellett, hogy beérje. Ezeket a csapdákat idén is sikerült elkerülnünk és hetek óta gyümölcsös, egyensúlyos borok erjednek, érnek a pincében.
A régió egyik legnagyobb problémája az erős szezonalitás, pedig a szezonzárásnak tartott augusztus 20. után is érdemes ellátogatni ide.
Fürödni ugyan már nem lehet, de a vitorlázáshoz, kerékpáros és gyalogos túrákhoz ez a legjobb időszak. Nyitva vannak a borkóstoló helyek, szaporodnak a jó éttermek. Az utóbbi években Csopak környéke a Budapesten kívüli gasztronómia egyik legfontosabb központja lett.
Milyen a balatoni ősz?
A Balatonon én ezt az évszakot szeretem a legjobban. A szüreti napok alatt vagy után teljes a csend a csopaki hegyen. Sárgul a szürkebarát, vörösödik a Cabernet lombja, reggelente párában úszik a tó és a táj a legszebb arcát nyújtja.Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Vörös Balaton. Miért éppen télen?Az ilyen rendezvények azért kellenek, hogy ezek a felismerések eljussanak a borértők szélesebb rétegeihez. Nyáron, amikor minden tele van vendégekkel, nem nagyon van alkalom elmélyült műhely-munkára vagy borász-borissza beszélgetésekre. Ilyenkor, Mikulás előtt ehhez is ideális az időpont.
Ma elsősorban fehérboros régióként gondolunk a Balatonra, pedig korábban híres volt a vidék kiváló vörösborairól. Miért fordít kiemelt figyelmet a vörösborra ezzel az eseménnyel?
A „Vörös Balaton” első alkalommal három éve rendeztük meg és még magunk sem voltunk biztosak benne, hogy vörösborokban méltó versenytársai vagyunk a vörösborokról ismert borvidékeknek. Ma már tudjuk, hogy az itten vörösök vastagságban, alkoholban talán nem veszik fel a versenyt a délebbi borokkal, de az ízek, zamatok összetettségében, az illatokban még előbbre is vannak.
Az idei évben a borászokkal az olaszrizling „vörös párját” keresik. Ön mit gondol, melyik szőlőfajta lehetne ez?
Mi húsz éve foglalkozunk Cabernet Franc-kal. Ranolder vörösünk, amelyet összesen egyetlen hektáron termelünk, eddig is több nemzetközi aranyérmet gyűjtött be, sőt volt már a Vinagora legjobb Cabernet Franc-ja is. Mégsem vagyok biztos abban, hogy a jövő a Balatonon ezé a fajtáé. Nagyszerű Kékfrankosok teremtek errefelé az elmúlt években és a Kékfrankos karaktere nagyon passzol a könnyed vacsorákhoz.
Miért érdemes mindenképpen ellátogatni a rendezvényre?
Azért érdemes eljönni, mert az ember itt mindig találkozik új és izgalmas borokkal és elbeszélgethet személyesen nagyon hiteles termelőikkel.
cikket írta: Kun A. Luca
Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik még a Kóstolom, akkor itt olvashatsz erről.