Balatoni KÖR |
|
10/16/2017 10:55:39 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Október 25-én megújulva kerül megrendezésre a Siófoki Szakképzési Centrum hagyományos vendéglátóipari versenye, ahol ezúttal a Balaton környéki iskolák szakács, cukrász és felszolgáló diákjai mérik össze tudásukat, ahol az intézmény legújabb együttműködő partnere, a Balatoni KÖR is is támogatja majd az eseményt. A verseny kapcsán Szamosi Lóránttal, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatójával beszélgettünk.
Májusban lett hivatalos a Balatoni KÖR és a Siófoki Szakképzési Centrum együttműködése. Hogyan talált egymásra a kér egyesület?A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem, és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Elhatározott szándéka volt, és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz. A közvetlen kapcsolatot a Balatoni Kör tagjaival Csapody Balázs segítségével vettük fel. Ő rögtön a szoros együttműködést célzó párbeszéd megkezdése mellé állt, de ugyanilyen pozitív visszajelzést kaptam Laposa Bence elnöktől is. Innét már egyenesen út vezetett ahhoz, hogy a május elejei elnökségi ülésen meghívottként én is részt vehessek, és bemutathassam a Centrum működését, és a terveinket a közös munkára.
Mindkét fél keményen dolgozik a régió fejlődéséért. Pontosan hogyan fogja ezt támogatni ezt ez az új partneri kapcsolat?Egyik félnek sincs vesztegetni való ideje. Már május végén aláírtuk a Balatoni Kör és a Siófoki Szakképzési Centrum együttműködéséről szóló megállapodást, amelyben megjelöltük azokat a konkrét területeket, ahol várható a közös munka. Talán azért is lényeges ez a megállapodás, mert egy olyan terület is képviselteti magát a Balatoni Kör által nyíltan felvállalt megújító munkában, amely eddig nem került közvetlenül képbe, pedig nagyon fontos terület: az oktatás. A szakmai, koncepcionális változás a Balaton mellett csak akkor lehet teljes, ha a képzési oldal is ezzel együtt mozog. A Centrum tanulói olyan helyeken is tudják teljesíteni a szakmai gyakorlatukat, amelyek részt vesznek ebben a megújító munkában. Közösen szervezünk régiós versenyeket. Ezen kívül szakmai bemutatók, előadások tartásával is támogatja a Balatoni Kör az oktatás színvonalának emelését. A régiós szemléletet, a Balaton egységességét hangsúlyozó képet erősíti a mi együttműködésünk. Távlati céljaink között szerepel a Balaton arculati elemeinek jobb kidolgozása, a helyi termékek népszerűsítése, és a balatoni gasztronómia, együttes erővel, európai szintre való emelése.
Beszéljünk kicsit az iskoláról, illetve az oktatásról: melyik régió tartozik pontosan a Siófoki Szakképzési Centrumhoz és kiknek szólnak a képzések?A teljes dél-balatoni régiót mi fedjük le, Siófok központtal. 3000 diák tanul nálunk, jelentős a felnőttképzésünk is. Az oktatott szakmák között kiemelkedő helyet foglal el a kereskedelem-vendéglátás, az idegenforgalom, de ezek mellett fontos a régió szempontjából a szőlészet-borászat is! Az említetteken kívül természetesen az ipari, az egyéb szolgáltató szakmák, az informatikai képzés, a környezetvédelem, sőt az élsporthoz kapcsolódó képzések is megtalálhatók oktatási kínálatunkban. A képzéseink elsősorban a 8. osztályt végzetteknek szólnak, de egyre fontosabb szerepet játszik a felnőttoktatás és felnőttképzés is az életünkben. Ide várjuk a már szakmával, vagy éppen érettségivel rendelkezőket, és itt nincs felső korhatár sem. Büszkén mondhatom, hogy egyre több diplomás iratkozik be valamelyik felnőttoktatási képzésünkre.
Hogyan látod, mi a legnagyobb baj jelenleg az oktatással a vendéglátóiparban illetve hol kellene elkezdeni a fejlesztést?Véleményem szerint az oktatás tartalmi elemeivel, és annak eszközrendszerével is gondok vannak. A diákok nagyon sokszor elavult, 30-40 éves tankönyvekből tanulnak, amelyek kevés frissítésen mentek keresztül. Nem azt mondom, hogy ne kellene elsajátítani a panírozás tudományát az oktatás folyamán, de innét tovább kellene lépni, haladni és bemutatni a legújabb trendeket is. Ugyanúgy szükség van a vendéglátó könyvek gyakori frissítésére, mint a CNC, vagy az informatika tankönyvek esetében. Elmaradásban vagyunk a technológiai fejlesztések terén is. Szükség lenne az iskolai tankonyhák technikájának korszerűsítésére, a kor követelményeinek megfelelő iskolai gyakorlóhelyek berendezésére. Nem utolsó sorban arra is nagy igénye lenne a szakmának, hogy a gyakorlati külső képzőhelyeken a diákok olyan szellemiséggel, olyan éttermekkel találkozzanak, amelynek működésébe már az új szemléletmód épült be. Ezekből a képzőhelyekből sajnos még nincs túl sok. Ebből is látszik, hogy sok mindent kellene egyszerre mozdítani és az is, hogy mennyire egymásra épülnek az elemek a gasztronómiában, mint rendszerben.
Az együttműködéssel szeretnétek ezeken a problémákon is közösen dolgozni. A jövőben milyen változásokra számíthatnak a diákok ennek köszönhetően?A megfontolt lépések taktikáját alkalmazzuk, ebben állapodtunk meg a Laposa Bence elnök úrral. A kevesebb, néha több alapon. Az együttműködésünk elején elsősorban a szakmai bemutatók, előadások tartására koncentrálunk, illetve tervezzük a diákok látogatását egy-két Balatoni Körös tagnál: egy-egy étterem, vagy borászat kerül most fókuszba. Népszerűsíteni fogjuk egymás programjait is, illetve több déli parti diák nyári képzési gyakorlatát tervezzük lebonyolítani északi parti vendéglátóhelyeken.
Részben ennek köszönhetően megújul a hagyományos gasztronómiai szakmai versenyetek, amit az iskola a Krúdy Napok keretében szervez. Milyen változások mellett döntöttetek idén?Valóban gondoltunk egy merészet, és az eddig hagyományos programokkal futó, rendkívül színvonalas iskolai rendezvényünket, a Krúdy-napokat átalakítottuk. Október 25-én a siófoki Krúdy-napok keretein belül rendezzük meg az első (!) balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóversenyt. Ez minden eddigi hagyományt megváltoztat, és ha jól tudom, ilyen jellegű régiós versenyt most rendeznek először az országban. Csak balatoni iskolák versengenek, balatoni friss étel alapanyagokkal (pl. hal, mangalica hús), hozzávalókkal, borokkal. Ha minden igaz lesz egy horvát és egy szlovák vendégünk is, akik bemutatóval készülnek. Ez is izgalmasnak ígérkezik.
Milyen formában valósul meg az együttműködés a versenyen? Már az előkészítő munkában is óriási segítséget kaptunk a Balatoni Körtől, illetve az alapötlet Kardos Gábor érdeme. Nagyon sok felajánlás érkezett a tagoktól: borok, jutalmak a helyezetteknek, gyakorlati képzési lehetőségek, eszközök a versenyhez stb. Egy nagyon komoly gépezet mozdult meg a verseny sikeres lebonyolítása érdekében, ami mutatja a Balatoni Kör erejét és az ügy melletti kiállását is. Alapítunk – a Balatoni Kör segítségével és támogatásával – egy Balatoni Kör Vándorkupát (a pontos név még tisztázásra vár), illetve első alkalommal átadjuk az Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Felszolgálója díjakat is. Az Kör a bírálóbizottság megszervezéséhez is felajánlotta a segítségét, így a cukrászversenyen Mihajlovics Róbert oktatónkhoz Bergmann Ernő és Nándor (Bergmann Cukrászda) fog zsűritagként csatlakozni, míg a szakácsversenyen Kozma László (Borbarátok) és Varga Roland (Márga), a felszolgálóknál pedig Csapody Balázs (Kistücsök Étterem) és Jánosovics Miklós (Onyx) fogja értékelni a versenyzők munkáját.
Hogyan kell elképzelni egy ilyen szakmai versenyt? Milyen kategóriák vannak, mik a legfontosabb értékelési szempontok és hogyan készülnek fel a csapatok?A szakácsoknak egy három fogásos menüt kell elkészíteni helyi, kizárólag balatoni alapanyagokból. Mindenkinek egyforma „kezdőcsomag” áll a rendelkezésére: a kötelezően felhasználandó hozzávalók között ott van a somogyi kiflikrumpli és laska gomba is, előételt nyurgaponytból, főételt pedig mangalica szűzből kell készítenie a csapatoknak, a fogásokhoz illő kelt tésztával. A pincéreknek díszasztalt kell készíteni a Hungarikum Bizottság Gundel Étteremben, ez év októberében rendezendő díszvacsorájához, egy öt fogásos menüsorral. A megfelelő italokat (természetesen balatoni borokat) is a versenyzőknek kell kiválasztani a fogások mellé. A cukrászoknak a helyszínen kell hagyományos húzott rétest készíteni, illetve egy Krúdy-dísztortát, úgynevezett „formatortát” is kell hozniuk magukkal.Az értékelési szempontokat a szakmai zsűri határozza meg, és végzi is el a munkák kiértékelését. A tálalás, az ízvilág, az ízek harmóniája, a terítés, a felszolgálás, az italok ajánlása mind pontozásra kerül. Egyénileg is megmérettetnek a szakácsok, pincérek, cukrászok, de lesz csapatversen is, akik a Balatoni Kör Vándorkupát fogják kapni. Egy csapat 2-2 szakács és cukrász, illetve 3 pincérből áll.
Ha jól tudom, vannak kiegészítő programjaitok is?Nagyon komoly kiegészítő programokkal készülünk az idén. A teljesség igénye nélkül:- Gasztrofalu: különleges ételek és ízek a Balaton körül.- Herczeg Ágnes előadása a borkultúráról és kulturált borfogyasztásról fiataloknak (HNT képviseletében)- Szakmai bemutatók: barista, mixer, sommelier, porcelánfestés (Herend), hímzés, néptáncbemutató, táncház, kürtőskalács- Borvidékek bemutatkozása- Porecsi testvérváros bemutatkozása - Illés Ervin élménybeszámolót és bemutatót tart (az idei Szakma Sztár Fesztivál Verseny országos 3. helyezettje szakács kategóriában, iskolánk volt tanulója.)
Természetesen az összes programunk ingyenes és nyilvános, sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.
cikket írta: Kun A. Luca