Szeretettel: Lőrincz György

Kóstolom Csapat

9/16/2017 8:42:31 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Szavakkal nehéz leírni a lélek mosolyát. Az ember utazik, beszélget és ha kivételes szerencséje van, felismeri, hogy igazán boldognak minden különösebb ok nélkül is lehet lenni. Szeretettel.

 

Valahányszor Eger felé vesz az utam, olyan boldogsággal és reményekkel teli indulok el, mint gyermekkoromban szenteste idején.

„Minden táj egy-egy lelkiállapot”

Azért érdemes filozófusokat, költőket, írókat olvasni, mert kimondják, amit én csak érezni tudok. A természet, a világ örök érvényességét mi sem mutatja szebben, mint hogy a fenti öt szó egy 19. századi svájci filozófustól, Henri-Frédéric Amieltől származik. Ha elengedjük magunkat és hagyjuk, hogy elvesszünk a minket körülölelő tájban, megértjük miről beszél. Hiszem, hogy csak a legfontosabb gondolatok törnek felszínre ilyenkor.

Amint keresztül haladok rajtuk, az Egert előrejelző kis települések házai ismerősként üdvözölnek már, majd Egerszalókon, mint mindig, elfog az érzés: megérkeztem, itthon vagyok. Lehet szeretni a fürdőiért, a sódombjáért, barlanglakásaiért, zarándokhelyéért, boraiért, vagy lehet szeretni tisztán, csak azért, amit kínál: madárdalt, tiszta levegőt és csupa őszinte kedves embert. A St. Andrea pincészetnél soha nem gondolok arra, hogy mennyire korán kellett aznap kelnem és mi vár rám holnap, itt megélem a jelent, és annak minden egyes pillanatát. Lőrincz György régi ismerősként üdvözöl már, teljes lényéből árad a mosolygás és a hitéből eredő mindenkit elárasztó végtelen nyugalma és békessége. Nekem, Egerszalók ezt jelenti. Hazaérkezést és egy talpalatnyi békességet az élet sokszor kegyetlen zűrzavarában.

Gyuri neve Egerben mindazt jelenti, amit Szepsy Istváné Tokajban. Felügyeli a szőlőt, szüretet, zseniális borok kerülnek ki a keze alól, gyönyörű családot nevel és mindenhol ott van, ahol kell. És mindemellett annyira szépen beszél, hogy napestig is szívesen elhallgatja az ember. Mesél a szüretről, a pince első borairól, arról, hogy miért dolgozik ennyi szőlőfajtával, miközben leginkább a Pinot Noir érdekli, bevezet a pincerendszer rejtelmeibe, hordóból kóstoltatja büszkeségeit. Elkalauzol a legújabb St. Andrea egységbe, a Kedves Borbárba a Szépasszony Völgybe, amely a pincesor legszebb gyöngyszeme, a kialakítás pedig teljes mértékben egyik fia érdeme, Gyuri csak a borokat és a nevet adta hozzá.

„A Borminőség a szőlőterületen dől el. Szeretnénk a meglévő szőlészeti, borászati ismeretek és a klasszikus módszerek ötvözése révén nagyon eredeti borokat világra segíteni. Biztos vagyok benne, hogy miden „hithű” borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez éltet, hajt és ösztönöz bennünket. Szeretnénk bebizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk igazi alkotásokra, képesek vagyunk felejthetetlen gyönyöröket nyújtó borok készítésére.


(…) és ha valaki elér a minőségi szint eme nagyságára, melyet töretlenül, állhatatosan, évtizedeken át képes megtartani méltán válhat birtoka presztizs birtokká és terméke ikonborrá, mely további lelkes borászok ösztönzője lehet.”

  

Hello, Eger

A fővárosból kiszabadulván minden egyes vidéki várossal kapcsolatosan észrevétlenül is azon kapom magam, hogy eltűnődöm, vajon milyen lehet ott élni a dolgos hétköznapokat is, hogyan indulhat egy hétfő és hol végződhet a szombat este. Gyakorlott visszajáró vendégként az Egri borvidék központja nálam biztosan az egyik legélhetőbb vidéki városként kapott helyet a szívemben: egy karnyújtásnyira a minden évszakban elgyönyörködtető Bükktől, telis tele izgalmas helyekkel, programlehetőségekkel, várral, izgalmas gasztronómiai kínálattal. Mesebeli hely, ahol minden második utcát Gárdonyi Géza hősei után neveztek el és ahol éppolyan könnyen botlik ismerősökbe az ember, mint ahogy elveszik a tengernyi látnivaló között. 

Hello, Eger: ha valaki Egerben jár, az biztos pont, hogy a Macok főztjét nem szabad kihagynia. Pazar ízek, pompás borokkal kísérve. Nem véletlenül tagja a Macok Bisztró is a Stílusos Vidéki Éttermiségnek, a fine dining címkét viszont nem szeretik. Hitvallásuk szerint bisztrókonyhát visznek, amelyet igyekeznek nem mindennapi elemekkel kicsit megbolondítani. Ennek fényében világos, hogy a Gyuri által vezetett kis túránk harmadik állomása sem lehetett volna semmi más, mint a vár tövében álló étterem, amely épp múlt hónapban gyarapodott egy kistestvérrel (Brumm brumm, lényegében büfé). Közhely, de feltehetőleg legutoljára a török hódoltság idején álldogáltak ennyien a vár tövében ebéd időben. És hogy a helyi borászok összefogásának méltóan hódoljunk mi is: a kóstolt ételeket nem a St. Andrea, hanem más pincészetek borai kísérték.

Eger városa évről évre olyan rangos eseményeknek szolgál helyszínéül, mint a tavasszal megrendezésre kerülő Egri Csillag Fesztivál, valamint a nyár derekán tartandó Egri Bikavér Ünnep, amelyre nemcsak a város és a környék apraja-nagyja látogat el, hanem messziről érkező vendégek is. Egernek azonban eddig nem volt hasonló őszi, szürethez is köthető fesztiválja, ezt a hiányt igyekszik most pótolni a VINO Kóstoló Ünnep, amelyet a városközpontban fekvő impozáns 18. század második felében épült Líceum látott otthonául még nyári melegben szeptember első hétvégéjén és amely tulajdonképpeni célja látogatásunknak. A borünnep fővédnöke az Egri Borút Egyesület képviseletében természetesen ki más is lehetne, mint Lőrincz György. A közel 50 taggal rendelkező szervezet alapítási céljai között szerepel a borvidék kulturális örökségének megóvása, ápolása és a környék turisztikai fellendítése.

A programok között böngészve igazán nem unatkozhat senki: élő zene, koncertek, filmvetítés és gasztronómiai kínálat teszi teljessé a borászati felhozatalt. A pult mögött maguk a borászok állnak és mesélnek oly´sok szenvedéllyel nehézségeikről és könnyed boraikról, jövőbeli terveikről ugyanúgy, mint múltbéli kudarcaikról. Nagynevű pincészetek képviseltetik magukat itt éppúgy, mint a piacon útját kereső kispince, zseniális vörös boraival. Az ilyen és hasonló jellegű sétálókóstolók azért is tökéletesek, mert ha az ember elvonatkoztat a címkén rejlő névtől, könnyen botlik igazi kincsekbe is. 

Az egri borokat még mindig sokszor hajlamosak vagyunk megbélyegezni és a rossz minőségű alsópolcos Bikavérekkel beazonosítani. Ebből a skatulyából kitörni bizony nem könnyű vállalkozás és a VINO borünnephez hasonló kezdeményezések egyik célja is ebben rejlik: a borászok összefogásával talán sikerül átadni a sokkoló boremlékeket a múlt jótékony feledő homályának. Ezzel egyidejűleg a borvidék új arca egyre több pincészetnél kerül friss diplomások, fiatalok kezébe, változik az arculat, fejlődik a minőség, a borkereskedésekben egyre több pince zseniális tétele fordul meg.

A konklúzió pedig? több egri bort kellene inni mélyenszántó beszélgetésekhez. Szeretettel.


cikk és képek: Kalmár Borbála

A St. Andrea Pincészetnél és a VINO Borünnepen dr. Lőrincz György meghívásából sajtó képviselőként vettem részt. 


Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik még a Kóstolom, akkor itt olvashatsz erről

Szeretnék naprakész lenni a Kóstolom híreiből.



Indul a Villányi bringatúra! - előkészületek a MALI kerékpárná

Villányban jártunk!

A Csopaki Kódex

Borok és pezsgők a Gourmet Fesztiválon
Kezdetét vette az év leghedonistább hétvégéje, csütörtöktől vasárnapig tart a Gourmet Fesztivál a Millenáris Parkban. Évek óta igyekszem az első napon bejárni a fesztivált, mert ilyenkor még kevesebben vannak, jobban oda lehet férni a pultokhoz, többet lehet beszélgetni a borászokkal. Mert tény, hogy az idei Gourmet Fesztivál kiemelt itala a sör, én most mégis borokat kóstoltam. Na jó, és pezsgőket. A buborékok rajongói igazán nem panaszkodhatnak, legalább hat, dedikáltan pezsgős standot számoltam össze, de a borászok szortimentjében is több helyen találhatunk nagyon izgalmas pezsgőket, amik amellett, hogy finomak, az ízlelőbimbók felfrissítésében is jó szolgálatot tesznek. A tegnapi élményeim alapján jöjjön most egy szubjektív ajánló - szerintem ezeket mindenképpen érdemes megkóstolni a Gourmet-n.    A köveskáli Pálffy Szőlőbirtok izgalmas olaszrizlingekkel készült, én most mégis a balatoni furmintból készített pezsgőjüket ajánlom. Ez a szőlőfajta kítűnő pezsgőalapanyag, akár több borvidékről is tesztelhetjük az eredményét. A másik érdekesség, amit szintén kár lenne kihagyni, a Héja Narancsbor traminiből, ezt ételekkel is érdemes összekóstolni, de önmagában is élmény.    Az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet standjánál nagyon széles a szortiment. Két új pezsgőt is hoztak, meg a Holdezüst nevű habzóborukat, és persze sok száraz futmintot. Ami viszont engem itt teljesen lenyűgözött, az az édes bor választék. Aszúból több évjáratot is összehasonlíthatunk, akár 2003-as is kóstolható itt, de késői szüretelésű sárgamuskotály vagy akár eszencia is. Bizony, Tokaji eszenciával ritkán találkozhatunk, és ez a nagyjából 550 gramm/liter maradékcukrot tartalmazó csoda igazán emlékezetes.   A tokaji borok szerelmesei - mint például én - igazán el vannak kényeztetve ezen a fesztiválon, és ha rám hallgatnak, nem hagyják ki a mádi Barta Pince standját sem. A pezsgő és az aszú között ajánlanám a furmint vertikális sor végigkóstolását, ahol 2013-tól 2017-ig négy évjáratból lehet összehasonlítani a borokat. Nem elírás, valóban az idősebbtől haladunk a fiatalabb felé, és szerintem a 2016-os van most a legjobb formában, bár vannak, akik a 2017-esre esküsznek.     Ami nélkül nem tudom elképzelni a Gourmet Fesztivált (és az állandó tömeget nézve rajtam kívül sokan vannak ezzel így...), az a Kreinbacher Birtok & Champagne Pop-Up. Elképesztő a választék, tegnap meg is kérdeztem: 22 féle pezsgőt és champagne-t lehet kérni poharazva. A roséból készültek nagyon kelendőek, illetve most debütált náluk a Champagne Deutz, amit meg is kóstoltam, és nagyon tetszettek az apró buborékok, a krémesség - a tavaszias, japán cseresznyés címkéje már csak hab a tortán.    Egyre többen keresik mostanában a natúr borokat, én is nagy rajongójuk vagyok, főleg, ha olyan kellemes környezetben fedezhetjük fel az új ízeket, mint a Szofi by nature standnál. Ezeknek a boroknak kell is az idő, a "megfejtős hangulat", itt szerencsére erre is van lehetőség.    Tegnap nálam főleg fehérborok meg pezsgők voltak terítéken, erre akkor jöttem rá, amikor a KisBécs standja mellett jártam épp, így aztán egy remek osztrák kékfrankos landolt a poharamban, hogy a vörösek se maradjanak ki. Persze egy napba belesűríteni mindent egyszerűen lehetetlen, pedig itt is nagyon szép volt a választék.    Nem bor, de boróka... Most volt alkalmam először megkóstolni az Opera gint, az első klasszikus itthoni London dry gint egy gin-tonic formájában, és minden elismerésem a készítőinek, nagyot alkottak! Többféle gin alapú koktélt lehet kérni, meg persze önállóan is fogyasztható, aki még nem ismeri, próbálja ki!   A gurméskodást évek óta mindig a mádi Holdvölgy Pincészet standjánál zárom. A díjnyertes sárgamuskotályuk tökéletes befejezése volt az estének, de persze a könnyedebb műfaj kedvelői is megtalálják itt a számításukat, hiszen a szilikon címkés Hold and Hollo borok is itt vannak.  Remélem, hogy sikerült ötleteket adnom azoknak, akik a hétvégén készülnek a Gourmet Fesztiválra. Ha pedig a 23 órai zárás után egy kis levezetésre vágytok, akkor ajánlom a Millenáristól néhány lépésre, a Káplár utcában található borbárunkat, ahol pénteken és szombaton is hajnali egyig válogathattok a jobbnál jobb borokból!     Szabó Hajnalka
Tornai Pincészet: negyedszer is Trófea díj Londonból
A londoni International Wine Challenge-en, a világ legnagyobb presztízsű borversenyén Somló és Tokaj is kitűnően szerepelt, a somlói Tornai Pincészet pedig Magyarországon egyedülálló teljesítménnyel, negyedik alkalommal szerezte meg a verseny legmagasabb elismerését, a Trófea díjat. Az IWC a világ egyik legnagyobb borversenye, bírálata pedig a legalaposabb. A többfordulós folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. A versenyre évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, és mindössze 3%-uk kap aranyérmet. Ezek közül újabb kóstolással választják ki a Trófea díjasokat, amelyek tehát a legjobbak közül is a legjobbak. Az idei versenyben magyar pincészetek összesen öt aranyérmet és két Trófea díjat kaptak: édes borokkal három tokaji pince, a Vaxco Vineyards (arany), a Royal Tokaji Borászat (arany) és a Patrícius Borház (arany és Trófea), száraz fehér borokkal pedig a somlói Tornai Pincészet (2 arany és Trófea). A Tornai Pincészet teljesítménye azért különösen figyelemreméltó, mert korábban három egymást követő évben nyert már Trófeát (Juhfark boraival), ami világviszonylatban is nagyon ritka, és most a 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűvel négyre emelkedett a Trófeáik száma.   (forrás: Sajtóközlemény) 
Kóstold körbe a Balatont! - GasztroPiknik és Térképbemutató
A Balatoni Kör tagjai olyan borászatok és vendéglátóhelyek, akik egész évben nyitva tartanak, és megmutatják, hogy a balatoni szezon nemcsak a nyári hónapokra korlátozódik. Közös kiadványuk, ami a Balaton környéki helyek felfedezésére, körbekóstolására buzdít, idén ötven helyet ajánl, így az évnek szinte minden hetére juthat újabb tesztelnivaló. A gasztrohelyeket bemutató térkép a Szántód-Tihany között közlekedő kompon megrendezett GasztroPikniken debütált.   Imádom a Balatont, a jó borokat és a jó ételeket, így nagyon vártam a kisebb gasztrofesztiválnak is beillő pikniket, de hogy ennyire stílusosan mutatkozik be a négyévszakos Balaton, arra nem számítottam. A ragyogó napsütést a komp indulása után bő félórával szemerkélő eső váltotta fel, ami éppen csak megvárta, hogy a Balatoni Kör tagjairól egy közös fotó készüljön, majd heves zivatarba csapott át. Nagyjából tíz percet töltöttünk a komp fedett részei alá behúzódva, minden elérhető ruhadarabot magunkra húzva, de ez nem szegte kedvünket, sőt, inkább összehozta a társaságot. A Fenegyerek pálinkák mellé előkerültek a kispoharak, és egy emberként reménykedtünk, hogy a gyenesdiási MóniSüti Rákóczi túrósai megmenekülnek. Közben még az is kiderült, hogy a Garamvári pezsgő élvezeti értékéből mit sem von le, ha esernyő alatt koccintunk vele, mert ugyanolyan finom, mint napsütésben. De a sötét felhők alól hamar kikeveredtünk, és a második órában ismét gyönyörűen sütött a nap, a balatoni vendéglátósok pedig jelesre vizsgáztak problémamegoldásból. Mint egész évben, most is mosolyogva kínálták tovább a borokat, és varázsolták elénk az ínycsiklandó ételeket.    És ha már az ételeknél tartunk: a minőségi alapanyagok és a kreativitás nászából fantasztikus finomságok születtek. Mindent persze képtelenség volt végigkóstolni, de mindenki derekasan helyt állt, és ismeretlenek is mosolyogva osztották meg a tapasztalataikat egymással. Én a Borbarátok Vendéglő nyúlgerincével kezdtem a sort, ami tárkonnyal és parmezános burgonyapürével került a tányérra - a nyúlhús nem annyira van benne a köztudatban, pedig nagyon finom, pláne ilyen körítéssel. A balatonfüredi Sparhelt Bisztró a roppanós tavaszi zöldségsalátát bolondította meg füstölt marhanyak szeletekkel, és bizonyította, hogy egy egyszerű étel micsoda ízorgiát tud okozni. Ezeken kívül még a BL YachtClub juhtúrós galuskával tálalt harcsapaprikását kóstoltam meg, ami szintén kiemelkedett abból a mezőnyből, amiket ilyen néven a legtöbb helyen kínálni szoktak. Nagy rajongótábora volt a Kalóz Strandbisztró "Főlevesének" és Magyar Tarka Burgerének, és sokan keresték a Hotel Bonvino harsogó lila orgonakrémlevesét habcsókkal, de kb bármit kérhettünk, nem tudtunk mellé nyúlni, minden nagyon finom volt.    A balatoni borok szerelmesei se sokat szomorkodtak, kóstolhattak például a Dobosi Pincészet, a Söptei pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, az Istvándy Szőlőbirtok, a Gilvesy Pincészet, a Pócz Pincészet, a FATA pince, az Egly Szőlőbirtok borai és pezsgői közül, de nem hiányozhatott a vitorlázás ihlette bornevekről és boros címkékről ismert Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet sem.    A kiadvány bevezetőjébe Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke ezt írja: "Közös kiadványunkat inspirációnak szántuk mindazoknak, akik egyre többet szeretnének felfedezni, megkóstolni, megélni a Balaton kincseiből, és akik értékelik annak jelentőségét, hogy bármiféle konkurenciaharc helyett mi szívvel és lélekkel egymást ajánljuk." Előttünk a tavasz, a nyár, az ősz, a tél. Iránymutatónk már van, nekünk csak ennyi a dolgunk: kóstoljuk körbe a Balatont!     (fotó: Gastro Turismo) 
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák. Az elmúlt években különféle nemzetek zenéje és konyhája együttesen adták a fő tematikát, az idei év programjának kialakításában viszont maga a dzsessz volt a meghatározó tényező. Az igazi nyári funky-életérzés visszaköszön a villányi garden party hangulatában, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett az új arculatot kapott Gere Frici és a belőle készülő italok biztosítják a pezsgést, és hűen tükrözik a ‘70-es évek glamúrját. A Gere Jazz vendégei a gyümölcsökkel teli, változatos és hűsítő FriciSpritzeket kóstolhatják júniusban, amik a nyári melegben a fröccs alternatívájaként is fogyaszthatóak. Mindegyik alapja az elegáns Fehér és Rosé gyöngyöző, amiket zamatos gyümölcsökkel, friss citrussal, szódával és zöldfűszerekkel tesznek még izgalmasabbá. Mindenki megtalálja a kedvenc kombinációját, legyen az egy epres-mentás vagy uborkás-rozmaringos finomság, esetleg az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrös, amit naranccsal és bazsalikommal bolondítanak meg.  A hallgatóságtól komolyabb figyelmet megkövetelő szólamok helyett a funky a ritmusra helyezi a hangsúlyt, amelyben nagyobb szerepet kapnak az ütőhangszerek, a basszus- és ritmusgitárok, valamint a fúvós szekció. Az 1960-as évektől formálódó stílus amerikai eredetű, az afroamerikai zenészek a soul, a soul jazz és a rhythm and blues elemeit egy új, ritmusos tánczenei formába öntötték. A nagyobb létszámú zenekaroknak már önmagukban látványos a színpadi megjelenésük, ennyi ember közös együttműködéséből pedig egy olyan örömzenélés alakul ki, ami biztosan megtáncoltatja a közönséget. Akár egy izgalmas vörös házasítás, csak itt a szőlőfajták helyett a kultúrák elegyednek, az afroamerikai ritmusok az európai dallamossággal alkotnak kerek egészet. A Gere Jazz idei programjának pénteki első előadója a Malek Andi Soulistic lesz. A sokoldalú énekesnő a népdaloktól a swingig mindenhol megtalálja a helyét, Villányban a funky klasszikus darabjait formálja a saját ízlésére. A ráhangolódás után a Garami Funky Staff zenél Veres Mónika „Nika” és Bebe közreműködésével. Az ismert rádiós műsorvezető, Garami Gábor régi nagy álmát váltja valóra: a ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek ismert funky, diszkó- és soulslágereit idézi meg professzionális hangzásban, a vendégeket egy vidám házibuliba szólítva. Szombaton áRON (azaz Romhányi Áron) & Szakonyi Milán duója kezd, akik többféle zenei hátterüknek köszönhetően izgalmasan ötvözik majd a dzsesszt, a bluest és a funkyt, keverve az igényes popzenével. Ez a kérdezz-felelek – na meg némi rap – igazán fiatalos, dinamikus bevezetése lesz a napnak. Utánuk lép fel a smooth jazz hazai nagyköveteként ismert szaxofonos, Zolbert. A fesztiválra egyedileg összeállított, „Jazz+Funk+Sax” címmel fémjelzett műsorával és fúvós szekcióval bővített nagyzenekari formációjával, saját szerzeményekkel és külföldi előadók számaival bebizonyítja, hogy az igényes funky instrumentális módon is vérpezsdítő. A Random Trip lényege a spontaneitás; a színpadon megszülető produkció most is egyedülálló koncertet ígér, hiszen ezzel a felállással nem hallhatjuk máshol a csapatot. Az élvonalbeli magyar zenészeket két nemzetközi sztárfellépő is erősíti majd: az acid jazz egyesült királyságbeli csodájának tartott Incognito együttes ünnepelt énekesnője, Vanessa Haynes, valamint az ugyancsak szigetországi, a legdögösebb funkszenzációként aposztrofált PB Underground énekes-ütőhangszerese, Dan Pearce. A megismételhetetlen élmény és a fergeteges hangulat tehát ez esetben is garantált. Gere Attila és családja a visszatérő vendégeket és az új látogatókat egyaránt örömmel várja erre az exkluzív júniusi programra, hogy a villányi szőlők között eltöltsenek együtt egy kellemes nyári hétvégét, remek borok és másik nagy szenvedélyük, a dzsessz társaságában. További információk: http://www.gerejazz.hu/   forrás: sajtóközlemény fotók: Wendl Péter
Megvolt az első Fiesta de Vino – új program került a borszakma naptárába!
Május 3-án lezajlott a spanyol borok grandiózus budapesti bemutatója, a Fiesta de Vino. A rendezvény a vártnál is sikeresebb volt: az Eventbrite rendszer szerint 569 jegyet állítottak ki online, és kisebb mennyiségben a helyszínen is vásároltak belépőt. A szakmabeliek 50% kedvezménnyel vásárolhattak belépőt, ezek a jegyek mind el is fogytak, s a meghívott szakmai vendégekkel együtt összesen 130 sommelier, étteremvezető vagy borszakíró volt jelen a Duna Palotában megtartott kóstolón.   Vélemények A vendégek visszajelzései egyöntetűen pozitívak voltak, mindössze azt fogalmazták meg kritikaként, hogy túl rövid volt a rendezvény, egy nap kevés volt a 70 borászat 300 tételére. A Spanyolországból érkezett borászatok képviselői az utólagos értékelőn mind úgy nyilatkoztak, hogy a Fiesta de Vino messze túlszárnyalta előzetes elvárásaikat, nem számítottak ilyen méretű borkiállításra, ennyi vendégre és ilyen minőségi látogatókra. Mint mondták, a magyar vendégek meglepően tájékozottak voltak, nagyon sokat tudtak a spanyol borvidékekről és borstílusokról. A rendezvényt megtisztelte Anunciada Fernández de Córdova, a Spanyol Királyság Nagykövete, aki ugyancsak örömmel konstatálta a vártnál nagyobb érdeklődést. Több spanyol diplomata volt jelen, többek között a spanyol kereskedelmi tanácsos, de eljött Verónica Chahin, Chile nagykövete is, az Agrárminisztériumot pedig Belánszky-Demkó Zsolt helyettes államtitkár képviselte.   „Vicky Barcelona” A Fiesta de Vino több szempontból is segítette a hazai borkultúra fejlődését: négy mesterkurzuson lehetett tanulni a spanyol cavákról, az új corpinnat pezsgőkről, csúcsborokról, étel és bor párosításokról (a Pata Negra chefje közreműködésében). A Meri vagy nem meri vakteszt versenyen 10 spanyol szőlőfajtát kellett vakon felismerni, itt Kiss Zsolt, a Dunakeszin található Bormánia borkereskedés tulajdonosa, illetve Mészöly Barbara WSET-hallgató érte el a legjobb eredményt, és egy-egy borcsomagot nyertek. Egy könyvbemutató is lezajlott: Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője moderálta Nagy Zoltán Barcelonában élő borszakíró könyve, a Reinas de Copas bemutatóját. A rendezvényen zajlott egy sommelier-házibajnokság is, amelynek első fordulóján 14-ből 7 versenyző jutott tovább, a második forduló pedig magán a Fiestán zajlott, ahol a 7 döntős keményen dolgozott, a vendégek pedig egy-egy zsetonnal fejezték ki tetszésüket, amolyan élő „like-olás” módján. A zsetonok összeszámolása után kiderült, hogy ugyan kis különbséggel, de Evans Victoria, a Caviar & Bull vezető sommelier-je lett a nyertes 82 zsetonnal, őt követte Csecsődi Dávid (Ikon) 76 zsetonnal, a harmadik Borsos Kitty (Palack borbár) lett 53 zsetonnal, szorosan mögötte pedig Buday Anikó (Caviar & Bull) jött 51 zsetonnal. A győztes Evans Victoria egy háromnapos spanyolországi bortúrát nyert, így a népszerű Vicky Christina Barcelona című Woody Allen filmet idézve Vicky hamarosan Barcelonába megy, hogy tovább tökéletesíthesse tudását.   Akik nélkül nem jött volna létre... A rendezvény főtámogatói a SEAT és a Rekontir voltak. A SEAT márkamenedzsere, Papp Zoltán nagyon örült a kezdeményezésnek, régóta vártak egy olyan eseményre, amely a spanyol életstílust hozza közel a magyar érdeklődőkhöz, ahogy ezt a Fiesta de Vino tette borokkal, spanyol ételekkel, sőt még spanyol zenével is. A SEAT modelleket egy-egy pincészet mellett mutatták be, a SEAT Arona például egy Kanári-szigeteki borászat mellett kapott helyet, mivel Arona városa is a vulkanikus talajú szigetcsoporton található.   Jövőre is? A rendezvényt szervező Comerciante de Vinos Kft., illetve Vino Castillo webshop és borszaküzlet tulajdonosai, Szeredi Anna és Zsolt a rendezvény végén nagyon fáradtan, de nagyon boldogan nyugtázták a sok gratulációt és biztatást. Az érdeklődőknek a „Lesz-e jövőre is Fiesta de Vino” kérdésre így válaszoltak: „Nagyon örülünk és elégedettek vagyunk, és bár még ezen sem időnk, sem energiánk nem volt gondolkozni, az több mint valószínű, hogy jövőre is belevágunk, s a mostani tapasztalatokat felhasználva egy még jobb, még professzionálisabb Fiestát szervezünk.” A rendezvény szervezésében a partner a Nemos Creative Kft., volt, amelynek tulajdonosai, Németh Ágnes és Dobos Tamás ugyancsak elégedetten nyugtázták a megvalósult kóstolót. „Természetesen belülről kritikusabban vizsgáljuk a rendezvényt, jégből például megtanulhatnánk végre, hogy sosem elég, de összességében jól működött minden. Az is jó érzés volt, hogy a spanyol vendégeknek mutathattunk egy darabkát Magyarországból. Az értékelő megbeszélést másnap délelőtt a St. Andrea Skybarban tartottuk, ahol a pompás látvány mellett hazai borokat is mutathattunk. A vendégek a korai óra ellenére örömmel kóstolták mind a St. Andrea Furmint, mind a St. Andrea Bikavér borokat.”     forrás: Sajtóközlemény Fotók: Slezák B. Erika
Negyedjére is BalatonBor! Évjáratpremier a Société Bistróban
Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Societé Bistróban lehet először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozik Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthetünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Idén a BalatonBor fókuszában a gasztronómiai értékesítés áll. Sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatják be a BalatonBor legfrissebb évjáratát május 21-én a budapesti Societé bistróban. Az eseményt megnyitja Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese. A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei rendezvényen is lehet majd a villányi összefogás eredményeként létrejött friss évjáratú REDyket kóstolni, valamint idén egy új, még talán kevésbé ismert közösségi bormárka is csatlakozik az eseményhez. A Pannonhalmi borvidék összefogásának eredményeként született meg a rajnai rizling alapú házasítás, a PH-Érték; május 21-én most ezeket a borokat is megízlelheti a nagyközönség. A közösségi bormárkák mellett a rendezvényen kóstolhatóak lesznek a régiós borpiramis következő szintjén álló HegyBorok is.   A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, az idei évben 60 ezer palack kerül majd a piacra. A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat: így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.   Jegyek kaphatóak elővételben: https://kostolom-muhely.hu/termek/balatonbor2018/Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/313805132650698/   Szótár:A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet. A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Első évjárat: 2017REDy videó A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a PH-Érték elnevezésű borban, amely egy rajnai rizling (minimum 50%) alapú házasítás. Fontos kitétel, hogy a házasításba kerülő illatos szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. A szőlő esetében elsődleges szempont a környezettudatos gazdálkodás és a kézi szüret, valamint csak a szigorú minőségellenőrzésen átesett borok kerülhetnek lepalackozásra PH-Érték néven. Friss és üde házasítás, a bor kerek kortyban ölt testet. Első évjárat: 2017PH-Érték videó A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra. „A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.” Első évjárat: 2015BalatonBor videó   Kiállítók listája: BalatonBor:Bujdosó Szőlőbirtok és PincészetEffendy PincészetCseh Családi PinceDobosi Pincészet és VendégházGergely BorházHujber PincészetKislaki BormanufaktúraKisspinceLaposa BirtokMörk PincészetPócz PinceRádpuszta SzőlőbirtokSöptei PincészetSzabó BormanufaktúraSzeremley BirtokSzőke BarnaTagyon BirtokVáliborVeszprémi Pince REDy:Bock PinceMokos Családi PincészetCsányi PincészetMaczkó Róbert PincészeteGere Tamás és Zsolt PincészeteTiffán Pince PH-Érték:Cseri PincészetHangyál PinceHerold PincészetPannonhalmi FőapátságPécsinger SzőlőbirtokTar Pincészet  
Egri csillag - fénylő égitest a borvilág egén
Ha időjárás-bor párosításban gondolkozunk, a tavaszhoz és a nyárhoz legtöbben a friss, könnyed, gyümölcsösebb borokat választjuk. Az Egri borvidéken 2010-ben alkották meg az egri bikavér fehér párját, az egri csillagot, amit mára szinte az összes borásznál megtalálhatunk.  Eger környékén a klíma egyaránt kedvez a fehér és a kékszőlő fajtáknak, így aztán kifejezetten sok, hatvannál is több fajtával dolgoznak az itteni szőlősgazdák. Az egri csillag minden esetben száraz bor, és a legalább négyféle szőlőfajtából álló házasításnak minimum fele Kárpát-medencei fajtákból kerül ki, és maximum 30%-a lehet illatos. Három kategóriában elérhető: van a classicus, a superior és a grand superior, ezek közül a classicus a leggyümölcsösebb, legfrissebb. A könnyed cuvée nem csak a pincéknél és a boltok polcairól fogy jól, de a városban évről évre megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekenden is.    Hogy minél jobban megismerjük a nyár tökéletes kellékét, egy egész napot töltöttünk Egerben, és jónéhány borász egri csillagát megkóstoltuk. Először a Síkhegyen kóstoltunk néhány classicust Lőrincz György, Thummerer Vilmos és Bolyki János borászok társaságában és tolmácsolásában. A szőlőtőkék mellett rögtönzött pikniken szóba kerültek az egri dűlők, a sok szőlőfajta, és az is, hogy a házasításoknak milyen nagy hagyományuk van a borvidéken. A borászok nagy sikernek tartják, hogy a 2010-es debütáláskor még csak tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, de a következő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt, és mára nagyjából megháromszorozódott. A poharunkba az Egri Csillagok Zrt, az Eszterházy Károly Egyetem, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, a Juhász Testvérek Pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok valamint a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok egri csillagai kerültek. Ezek a borok feszesek, lendületesek, jóivásúak, jól estek a napsütésben kint a természetben.   A napot ezután a Fúzióban folytattuk, ahol a házigazda ifj. Gál Tiboron kívül a Tóth Ferenc Pincészettől Tóth Katalin, míg a Petrény Winerytől Petrény Norbert csatlakozott hozzánk, ők mutatták be superior és grand superior egri csillagaikat. Ezek a borok hosszabb érlelést kaptak, és elképesztően gazdag ízvilágúak, kiváló kísérői voltak az ebédünknek. Míg egy hétköznap estére, nyári piknikhez vagy egy házibulihoz inkább a classicus kategóriából választanánk, a hordós tételek akár ünnepi alkalmak, nagy beszélgetések kísérőjeként is megállják a helyüket.    Persze nem hagyhattuk ki a Dobó téren megrendezett Egri Csillag Weekendet sem, ahol a díszletet a festői város, a borokat meg az egri borászok biztosították, ezt színesítették food truck hadsereggel és koncertekkel. Itt többek között a Gál Lajos Pincészet borait és az Ostoros Családi Pincészet egri csillagát kóstoltuk meg, hogy igazán átfogó képet alkothassunk erről a sokszínű fehér cuvée-ről, amit mindenkinek ajánlunk a következő hónapokra.      Szabó Hajnalka   A sajtóúton az Egri Borműhely és a Wineglass Communication meghívására vehettünk részt, köszönjük a lehetőséget! fotók: Busák Attila    
Teltházas kóstolók és a legdrágább magyar száraz fehérbor Ilyen volt a 10. VinCE Budapest
  Teltházas mesterkurzusok, elismert hazai és külföldi szakemberek, több mint 160 kiállító és közel 6000 vendég – véget ért a borszakma legjobban várt beltéri boros rendezvénye. A múlt hétvégén 10. alkalommal rendezték meg a VinCE Budapest Wine Show-t a Várkert Bazárban, a jubileumi esemény pedig idén is a legmagasabb színvonalú szakmai programokkal várta a boros szakmát és a borkedvelő érdeklődőket.   Mintegy 2000 négyzetméteren, összesen akár 1000-féle pezsgőt, fehér- és vörösbort, sört és párlatot is kóstolhatott, aki április 25. és 27 között ellátogatott a Várkert Bazárba. Az apropó pedig a boros szakma legjobban várt éves beltéri rendezvénye, a tízéves VinCE Budapest volt. A háromnapos eseménysorozat látogatói már megszokhatták, hogy minden évben a VinCE adja meg a felütést a tavasztól őszig tartó kóstolószezonnak. Ez az a program, amely teret ad a hazai és nemzetközi szakmai látogatóknak és borkedvelőknek arra, hogy találkozzanak és élvezzék egymás, valamint a jó borok társaságát. Ebben az évben sem volt ez másként, hiszen összesen több mint 150 szakmai kiállító, számos mesterkurzus és workshop várta a vendégeket a múlt hét végén.   Champagne mesterkurzusok teltházzal Az ide VinCE egyik legjobban várt programja a két, teltházas champagne mesterkurzus volt. A #10yearchallenge – champagne-ok 10 éve a palackban, valamint az elmúlt 20 év legszebb champagne évjáratait felvonultató előadásokon Essi Avellan Master of Wine, világhírű pezsgő- és champagne-specialista és Márkus György pezsgőszakértő adott ízelítőt a világ legjobb champagne-jaiból. Olyan tételek kerültek a poharakba, mint a 2008-as Dom Pérignon vagy a 2002-es Piper-Heidsieck Rare Millésime. A pezsgő mellett természetesen a borritkaságok is nagy népszerűségnek örvendtek. Rengetegen vettek részt a 2009-es magyar csúcsborokat felvonultató „Tíz éve érleljük” mesterkurzuson, illetve ifj. Szepsy István és a frissen Borászok Borásza elismerést nyert Figula Mihály virtuális dűlőtúráján, ahol a legdrágább magyar száraz fehérbor is szerepet kapott.   Sokszínűség és újrakevert klasszikusok Az idei VinCE-t egyértelműen a prémium minőség és a sokszínűség jellemezte. A kiállító pincészetek körébe csak azok kerülhetnek be, akiknek a bora a VinCE Magazin valamelyik bortesztjén legalább négycsillagos, azaz kiváló minősítést ért el, azon belül viszont óriási volt a választék. Mind a kiállító borvidékek, mind a kiállított italok tekintetében széles palettáról kóstolhattak a helyszínre érkezők, hiszen a hazai borokon kívül külföldi tételek, sörök, párlatok, koktélok várták az érdeklődőket. Ugyanígy a mesterkurzusok között is helyet kapott a bor-és champagne kurzusok között a „Boróka diadalmenete” című workshop is, melyen a reneszánszát élő gin került a középpontba, de a nemzetközi klasszikus vörös csúcsborok is kiemelt szerepet kaptak a „Vörös aduászok” mesterkurzus előadásában.   Szakmai kapcsolatépítés közvetlen környezetben A VinCE Budapest minden évben teret ad annak is, hogy a szakma képviselői találkozzanak. Az idei esemény külföldi meghívott szakmai vendégei kiemelték az ún. speed tasting, vagyis a különteremben megrendezett gyorskóstolás előnyeit, amely során többek között a skandináv piac meghatározó borbeszerzői tematikus, vezetett kóstolókon ismerhették meg egy-egy szőlőfajta vagy borstílus jellegzetességeit, ezzel is segítve a döntést az együttműködési lehetőségek kapcsán. Az első visszajelzések alapján már most látszódik, hogy a VinCE nemcsak kellemes élmény volt, de üzleti szempontból is jövőbe mutató megbeszélések kezdődtek.   VinAgora kóstolás érmes borokkal Idén a VinAgora Tasting Zone-ban három napon át lehetett izgalmas válogatást kóstolni a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes boraiból: luxemburgi crémant és brazil habzóbor egyaránt szerepelt a kínálatban, és népszerűek voltak a hazai Champion-díjas fehér- és vörösborok, valamint az édes tételek – köztük egy ritka aszú eszencia - is. A kóstolózóna egyik kiemelt vendége az elismert szakember és borszakíró, Darrel Joseph volt, aki főként a balatoni vörösborok iránt érdeklődött   Bár a rendezvény még csak egy szűk hete ért véget, a VinCE Budapest szervezői már elkezdték a felkészülést a jövő évre és azt ígérik: jövő áprilisban ismét érdemes lesz ezzel a programsorozattal indítani a tavaszi kóstolásokat.   (forrás: sajtóközlemény)