Kóstolom Csapat |
|
8/10/2017 12:07:05 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
2012-ben néhány színvonalas vidéki étterem összefogott, hogy országszerte népszerűsítsék a stílusos vidéki vendéglátást. Az éttermek stílusukban eltérőek, de céljaik azonosak: a szívből jövő vendéglátás – persze stílusosan - népszerűsítése. Természetesen mindezt hazai, magas minőségű alapanyagokból. Jelenleg 16 étterem alkotja a társaságot, és kitartóan kóstolnak, kísérleteznek, felfedeznek, szerveznek és persze közben megosztják élményeiket, tudásukat a nagyközönséggel.
Jelenlegi tagok: Anyukám Mondta Étterem - Encs, Baricska Csárda - Balatonfüred, Chianti Étterem - Veszprém, Erhardt Étterem - Sopron, Gusteau Kulináris Élményműhely – Mád, IKON Étterem – Debrecen, Jankovich Kúria Hotel és Étterem - Rácalmás, Kistücsök Étterem - Balatonszemes, Macok Bisztró és Borbár - Eger, Mandula Étterem és Bor-Bár - Villány, Manga utazó gasztroműhely – Ruprecht László, Nomád Hotel & Glamping - Noszvaly, PalKonyha - Palkonya, Rosinante Étterem - Szigetmonostor, Viator Apátsági Étterem – Pannonhalma, Walter Vendéglő -Perbál
Főhadiszállásuk Budapesten, a Pannónia Gasztrohajón található, ahol exkluzív borvacsorákon keresztül nyerhetünk betekintést neves vidéki séfek munkájába. A fogásokat a gasztrohajó séfje Ruprecht László és a meghívott vendégséf készítik el. Ha valaki csak egy laza délutáni programra vágyik, de mégis minőségi ételeket és bort fogyasztana, azoknak is feltétlenül megéri ellátogatni a Vigadó tér 1-es kikötőjéhez, ugyanis a vidéki séfek által gondosan összeállított tokaji borokat és azokkal harmonizáló süteményeket kóstolhatnak egy 1,5 órás hajókázás alatt. Az „uzsonna” mellé kávékülönlegességeket, és prémium hazai pezsgőket kínálnak, amit már szinte lehetetlen fokozni – legfeljebb egy vacsorával a fedélzeten.
A segítségnyújtásban is kiveszi részét a csapat. Jótékonysági vacsorákat szerveznek, melyek eredményeképp gyerekek étkeztetését, és fiatalok gasztronómiai oktatását támogatják. Például áprilisban a HÚ! SVÉT+Sweet rendezvény nyitásaként a SVÉT séfjei egy ötfogásos menüsort készítettek, és a befolyt összegből 20 táborozó gyermek ebédelhetett a PalKonyhan, ahol garantáltan egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készült ételeket ehettek.
Ha valaki tanácstalan lenne, hogy milyen felvágottat, sajtot, halat, lekvárt, vagy bármilyen a mindennapi háztartásokban megtalálható terméket vásároljon, ami azonkívül, hogy finom, biztosan egészséges, és hazai termelőtől származik, akkor érdemes figyelemmel kísérni a SVÉT munkásságát, ugyanis rengeteg tippet találunk náluk.
Beszámolóikat követve biztosan nem marad le senki a legaktuálisabb gasztronómiai trendekről, hírekről, kritikákról.
Idén ősszel is – szeptember 10-én - megrendezésre kerül a hagyományos éves SVÉT közönségtalálkozó, melyre a Tokaji történelmi borvidék egyik legszebb településére, Mádra várják az érdeklődőket. A Mádi Kör borászaival kooperálva négy helyszínen szervezik a fantasztikus programokat, melyek során a remekebbnél remekebb fogások és persze borok garantáltak.
A rendezvény előestéjén tartandó jótékonysági vacsorán a 2017-ben induló SVÉT-Akadémia fiatal szakácsok vidéki szakmai gyakorlati ösztöndíj programját támogatják.
Ígéretes összefogás, mely megmozdulásait minden „gasztroőrültnek” megéri figyelemmel kísérni.
Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik még a Kóstolom, akkor itt olvashatsz erről.
Szeretnék naprakész lenni a Kóstolom híreiből.