Kóstolom Csapat |
|
7/16/2017 4:46:48 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A hely, ahol a „hegy és a nap összeér“. Egyfelől óvja a Kárpátok itt húzódó hegyvonulata a zord időtől, másfelől pedig a nap sugarai teszik meg jótékony hatásukat: a Mátrai borvidéken járunk.
Ha számszerűen nézzük, a Mátrai, hazánk borvidékei közül a második legnagyobb: több, mint 7000 hektáron művelnek itt szőlőt: többségében illatos, virágos, gyümölcsös jegyű fehér-, illetve vörös borokat készítenek. Irsai Olivér, Sauvignon Blanc és a Hárslevelű is otthonára lelt a hazánk legmagasabb hegye által őrzött borvidéken, de találunk itt Abasári Olaszrizlinget vagy Domoszlói Muskotályt is, vagy megkóstolhatjuk, hogy milyen bort ad régi magyar szőlőfajtánk a Turán.
Hazánk borexportjának 1/3-a készül itt, az ország határain belül azonban mégis kicsit mintha még mindig mostoha gyerekként kezelnék ezt a borvidékünket. Többek között ezt hivatott áthidalni a Mátra Open elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek következő állomása július 29-én a Dubicz borászat. A pincészettől Dunai Detti válaszolt kérdéseinkre:
Kinek a nevéhez fűződik a Mátra Open rendezvénysorozat?
Pár évvel ezelőtt Kovács Zitában fogalmazódott meg, hogy több olyan mátrai rendezvényt kellene csinálni, ami több borkedvelőt tudna vonzani a borvidékünkre. Első években Gyöngyöstarjánban rendezték meg az eseményt, néhány helyi borászat összefogásában, a májusi időszakban. Egy borútlevéllel lehetett végigjárni a pincéket és kóstolni a mátrai borokat. 2017-ben ezt formáltuk kicsit át, 4 fiatal mátrai borász, Babiczki Laci, Kovács Zita (Kovács és Lánya), Kerekes Tomi (Kerekes Szőlőbirtok és Pince) és Dunai Detti (Dubicz) összefogásából indult egy új rendezvénysorozat. Minden hónapban más a házigazdája egy borokkal egybekötött bulinak, ahol a többi Mátra Open tag mellet vendégborászok is kóstoltatják boraikat.
Mit takar ez az elnevezés?
Szerettük volna már az eseménysorozat nevében is azt mutatni, hogy a Mátra tárt karokkal várja a borkedvelőket, érdemes ellátogatni hozzánk. Nem titkolt célunk, hogy minél többen fedezzék fel a Mátrai Borvidéket, hiszen az 1000 éves múltra tekintő, történelmi borvidék híre az utóbbi 50 évben megkopott. Az ötvenes évektől kezdve a Mátrai vidék bele lett kényszerítve a mennyiségi borkészítés irányába. Hiába készültek kiváló háztáji borok, azokat a közönség nem nagyon ismerte meg. Az egyik legkiválóbb adottságokkal rendelkező borvidék a Mátra, amely most kezdi a külvilág felé is bontogatni szárnyait, ezt a folyamatot próbáljuk hasonló rendezvényekkel segíteni.
Foglalkoztattok-e profi marketinges ügynökséget vagy ki végzi a háttérmunkát?
Ez az első év, hogy ilyen jellegű, nagyobb szabású rendezvényeket szervezzünk. Próbáljuk megtalálni azt a formát, amellyel legjobban elérhetjük a borkedvelő közönséget. Egyelőre a munkánk mellett szabadidőnkben foglalkozunk ezzel, mindenki azt teszi az ügy érdekében, amit tud. Ez is mutatja, mennyire elkötelezettek vagyunk a Mátrai Borvidék iránt. Azt gondolom lépésenként kell haladni , de okkal bízom benne, hogy néhány év alatt eljutunk olyan szintre, amikor már profi ügynökség fogja szervezni nekünk a rendezvényeket.
A következő esemény nálatok lesz: mivel készültök a július 29-i rendezvényre?
A legnagyobb helyszín nálunk van, ami ráadásul a borvidék szívében Gyöngyös belvárosában található. Éppen ezért a legnagyobb bulit is ide szerveztük, igazi nyári borfesztivál hangulat keretében szeretnénk bemutatni 8 borászat, közel 25 féle mátrai borát. A Dubicz Borászat épülete egy 110 éves pince titkait rejti, amely közel 1 km hosszan járható be és egy kiállítás keretében bemutatja a borvidék múltját is. Az udvaron "Bősze Bea and the George can play" koncert lesz és igazi gourmet meglepetésekkel készül a Gab's Food Truck! Továbbá, aki nem kóstolta még, kipróbálhatja a nyári időszak kedvencét a „frosé”-t!
Érzitek-e már a rendezvénysorozat borturizmusra gyakorolt hatását?
Mindenképpen! Ez a legfőbb célunk, hogy akik már bejárták a legnevesebb borvidékeket, most új irányba induljanak, lehetőleg a Mátrába! Akik hozzánk ellátogatnak, általában maradnak a hétvégére és ez sok szállásadó és étterem forgalmán javít, bízunk benne, hogy egyre sikeresebbek lesznek a rendezvények és további együttműködésben tudunk majd együtt dolgozni.
Egyre többet hallani rólatok, hogy jön föl a Mátra, együtt állítotok ki, kiálltok egymásért. Szerveződési szinten milyen jövőbeli tervetek van?
Nagyon fontos az összefogás, hiszen közösen messzebbre jutunk. Számtalan példát látunk erre vonatkozóan más borvidékeken is. A Mátrának nagy előnye, hogy itt rengeteg fiatal borász van és aktívan részt veszünk a borvidék jövőjét érintő kérdésekben. Az idei év folyamán, 32 taggal megalakult a Mátrai Borászok Egyesülete is, amelynek nem véletlenül választottuk Babiczki Lacit az elnökévé. Olyan intenzív és szívből jövő, fiatal energia van benne, amelyre régóta szüksége volt már a Mátrának – nem mellesleg kiváló borokat is készít, amelyet érdemes megkóstolni! Az összefogás eredményeként született meg évekkel ezelőtt a Mátrai Május rendezvénysorozat, illetve 2018-ban polcra kerülnek az első Mátra Superior borok is.
Mit érdemes tudnunk a Mátra Superior kategóriáról? Mit takar az elnevezés, mikor találkozhatunk először az ezzel a védjeggyel ellátott borokkal?
Régóta szükség volt egy jogszabályi szinten is bejegyzett mátrai prémium kategóriára. Sok év munkája folyamán született meg végül a Mátra Superior, amely 2017 óta a termékleírásban is szerepel. Nagyon szigorú szabályok szerint termelt szőlőből készült, válogatott és folyamatosan ellenőrzött borok viselhetik ezt a megjelölést, ezek lesznek a Mátrai Borvidék legkiválóbb tételei. Úgy vélem, hogy a piaci versenyben jelentős előrelépés lesz a Mátra számára. Rendkívül sokszínű borvidékről van szó, ahol az illatos, könnyed borok mellet igen komoly, európai színvonalú nedűk is készülnek. A Superior megjelöléssel pedig a fogyasztók is felfigyelhetnek ezekre a borokra. Az első Mátra Superior borok 2018 márciusában kerülhetnek forgalomba. Izgatottan várjuk!
írta: Kalmár Borbála
képek: Mátra Open és Dubicz borászat facebook oldala
Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik még a Kóstolom, akkor itt olvashatsz erről.