Kóstolom Csapat |
|
5/24/2017 9:44:13 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerülnek a különböző borvidéki összefogások. Évek óta létezik a Balatoni KÖR, a mádi történések példaértékkel bírnak, legutoljára pedig kicsiny, kevésbé ismert borvidékünk, a Mátra igyekszik az összefogásban rejlő erőre alapozva egyre nagyobb ismertségre szert tenni. A sorból természetesen nem hiányozhatnak a szekszárdi törekvések sem, amelynek egyik ikonikus alakja, a vörös róka látogatott el a fővárosba múlt héten.
A siller bor, ha egészen egyszerűen szeretnék fogalmazni, átmenet a gyümölcsös rozék és a könnyebb műfajt képviselő vörös borok között. Nem hungarikumról van szó, a nyári nagy melegben a katalánok és a franciák is szívesen fogyasztják ezt a kitűnő alkoholos nedüt.
Magyarországon a siller legfőbb művelőit a Szekszárdi borvidéken találjuk: ők annyira hisznek ebben a borfajtában rejlő potenciálban, hogy a bikavér mintájára külön néven, fuxliként palackozzák a szigorú döntőbírák által kóstolt tételeket.
A Fuchsliként törzskönyvezett bor először a Heimann Családi Birtokon látott napvilágot és gyors átkeresztezés után immár Fuxliként örvendeztet meg minket évről évre 2011 óta. Idén 6 pincészet nyerte el a jogot, hogy kisrókás cimkével lássa el palackjait: Sebestyén Pince, Takler Borbirtok, Eszterbauer Borászat,Garai Pince, Hetényi János Pincészete és a Heimann Családi Birtok.
A pincészetek borászai személyesen hozták el és mutatták be a 2016-os évjáratú sillereket a Divin Porcelloban. A Fuxli-készítés kritériumának megfelelően a borok gerincét Kadarka vagy Kékfrankos szőlő adja, alkoholtartalom nem lépheti túl a 13%-ot. A cimkéket Pálhegyi Flóra álmodta meg, amelyeken nem titkoltan rókabőrbe bújtatott borászok szerepelnek.
A bemutatón a közös kóstolás mellett minden borász fontosnak tartotta kihangsúlyozni a siller gasztronómiában betöltött szerepét. Szerintük a bor igazi beltartalmi értékét ugyanis csak megfelelő étel felszolgálása mellett lehet megtapasztalni, így merjünk kísérletezni és ne csupán a rozéhoz hasonlóan, fröccsként, kellemes baráti beszélgetések mellett fogyasszuk. Ebben a tekintetben sokkal inkább könnyű vörösborként érdemes kezelni a Fuxlit, a borászok ajánlásával például halászlé, szusi vagy lecsó mellé.
Érdemes megkóstolni mind a hat tételet, amely az egységesség ellenére a siller egészen különböző jegyeit mutatja. A Bortársaság jóvoltából egy kartonként is megvásárolható a hat palack.
cikket írta: Kalmár Borbála