Az olaszrizling és a rajnai rizling együtt olyan, mintha Houdinit és Copperfieldet egy előadásban látnánk. Merthogy a két fajta hiába hasonló hangzású, valójában tökéletesen más karakterek, és külön-külön is komoly attrakcióra képesek.
Az olaszrizling olyan, mint egy régi, jó ismerős, akibe folyton beleütközünk, és néha óriási meglepetéseket okoz. A legnépszerűbb és legelterjedtebb hazai fajta – aminek több tucat neve létezik a világon – megtanított minket, milyen az, amikor a termőhely felülírja a fajtajegyeket, ráadásul a könnyű, frisstől a tartalmas, komoly, cizellált olaszig nagyon széles a skála.
A rajnai rizlinget, vagy ha úgy tetszik, rieslinget az osztrák és német példák emelték új szintre: az esszenciáját a gyümölcsösség, az üde karakter mellett a magas savak és a cukor játéka adják.
Ezen az estén hazai és külföldi példákat is mutatunk mindkét fajtából, a borokkal Ausztrián, Németországon, Horvátországon át egészen Muzsláig és Pannonhalmáig jutunk.