September

17

Borkóstoló Gianni Annonival

Szervező: Ismeretlen
#esemény

Ismeretlen

2020. 09. 17. 19:00 - 2020. 09. 17. 20:30
T9 - Az első bástya
Budapest, Magyarország, Táncsics utca 9., 1014
Borvidék: Budapest
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

Fedezd fel velünk a budai Várban az olasz borkultúrát. A DOC VINO BÁR Magyarország, az első olasz borbár jóvoltából Itália legkiválóbb tételeit kóstolhatják meg kedves vendégeink, akik szakértő sommelier segítségével öt tételt ízlelhetnek meg egy rendhagyó borkóstoló során.
Az olasz borok már a középkor vége felé nagy népszerűségnek örvendtek a budai Várban. A sikeresnek mondható és nemzetközileg elismert Anjou, Luxemburg és Hunyadi család uralkodói új, európai színeket hoztak a magyar kultúrába, építészetbe és természetesen a gasztronómiába is. A legerősebb az itáliai hatás volt, amely már az Anjouk idején megjelent, de Mátyás olasz feleségének, Beatrix királynénak és udvartartásának Budára költözésével vált teljessé.
Mátyás király budai palotája, ahol igen sok külföldi tartózkodott, nemcsak kultúrájáról volt híres Európa-szerte, hanem vendégszeretetéről és különösen pompás gyógyhatású borairól. A királyi kertek szőlőfajtáinak vesszeit leginkább Itáliából (Campaine) és Franciaországból (Champagne és Burgundia) hozatták be, a külföldi borok közül pedig a király maga is az olasz borokat, főleg a csemegeborokat részesítette előnyben az étkezések alkalmával. Az óriási lakomákon a testes édes csemegeborok igen népszerűek voltak, amelyekhez mazsolát, fügét kínáltak, és valószínűleg ekkortájt kezdtek el vörösborokat is fogyasztani nagyobb mennyiségben, amely addig Magyarországon nem volt divat. Bonfini, Mátyás itáliai történetírója meg is említi, hogy a magyar urak, ellentétben a nyugati és itáliai nemes urakkal, barbár módon, higítatlanul isszák a bort!

Tovább olvasom

Elérhetőség

1014 Budapest Táncsics utca 9.
http://www.kostolom.hu
+36303209535