April

4

Bortúra és tematikus borkóstoló az egri borvidéken (MCSNY)

Szervező: Zarándok Kaland
#esemény

Zarándok Kaland

2020. 04. 04. 09:00 - 2020. 04. 05. 13:00
Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont
Eger, Magyarország, Nagykőporos út 23-25., 3300
Borvidék: Eger
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

MICHELIN CSILLAGOK NYOMÁBAN - EGRI BORVIDÉK

A „Michelin csillagok nyomában” esemény sorozat szeretné testközelből bemutatni Magyarország különleges bortermelőit, akik boraikkal már bekerültek a Michelin csillagos éttermek kínálatába.
Egy felejthetetlen estét tervezünk emlékezetes tételekkel, amelyek jól tükrözik, hogy mit tud máris az egri borvidék és milyen lehetőségek rejlenek még benne.

12 tételes kóstoló az eseményen közreműködő 4 pincészettől: Attila Pince, Gróf Buttler Borászat, Orsolya Pince és St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet
Az esemény célja az egri borvidék, az egri pincészetek, a minőségi borfogyasztás és minőségi borkóstolás népszerűsítése.

A vacsora és borkóstoló után zenés táncmulatság vasárnap hajnali 02.00 óráig.
Dress code: business casual (sportcipőben és pólóban nem lehet részt venni az eseményen)

Rendezvény részvételi díj (szállás nélkül): 12.000 Ft
Rendezvény részvételi díj (szombat esti szállásal és vasárnapi reggelivel) 20.000 Ft

Szállás:
Vendégházakban 80 fő

Szombat délelőtt opcionális túrázási lehetőség a résztvevők számára!

Találkozó:
Április 04-én, szombat reggel 09:30-kor találkozunk az Almagyar Érseki Szőlőbirtok parkolójában
Cím: 3300 Eger, Szeszfőzde utca (az Egri Repülőtér előtt)
Budapestről 2 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M3 – Füzesabony - Eger

Túraútvonal:
Almagyar – Nagy-Eged körtúra
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Nagy-Eged – Almagyar Érseki Szőlőbirtok
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=qjzcdaxruqijnajr
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2020 tervezett helyszínei és időpontjai:
FEB. 29. - MÁRC. 01. FURMINT FEBRUÁR - KÁLI KÖVEK / PÁLFFY PINCE - KÖVESKÁL - BALATON - FELVIDÉKI BORVIDÉK*
MÁRCIUS 14- 15. LAJVÉR BORBIRTOK - SZÁLKA - SZEKSZÁRDI BORVIDÉK
MÁRCIUS 28-29. TAGYON BIRTOK / TAGYON / BALATONFÜRED - CSOPAKI BORVIDÉK
ÁPRILIS 04-05. MCSNY - ST. ANDREA / GRÓF BUTTLER / ATTILA PINCE / ORSOLYA PINCE - EGER - EGRI BORVIDÉK*
ÁPRILIS 25-26. MCSNY - VILLA TOLNAY / VON BEŐTHY PINCE / VÁLIBOR / 2 HA - GYULAKESZI - BADACSONYI BORVIDÉK*
MÁJUS 09-10. SZENTPÉTERI BORPINCE / KISKŐRÖS / KUNSÁGI BORVIDÉK
MÁJUS 23-24. MCSNY - GALLAY PINCE / SÁNDOR ZSOLT / KT / HR BÜKKI BOROK - MISKOLC - BÜKKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 06-07. BORMOZI - SKRABSKI BORÁSZAT - BALATONUDVARI-FÖVENYES - BALATONFÜRED - CSOPAKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 20-21. CURRUS / GOTTWALD / KŐSZIKLÁS - TATA - NESZMÉLYI BORVIDÉK*
SZEPTEMBER 05-06. KÉKAJTÓ BORÁSZAT ÉS SZŐLŐBIRTOK - KŐRÖSHEGY - BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK
SZEPTEMBER 26-27. PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET - PANNONHALMA - PANNONHALMI BORVIDÉK
OKTÓBER 10-11. NYÁRI PINCE - HEGYMAGAS - BADACSONYI BORVIDÉK
NOVEMBER 07-08. BAJI NYITOTT PINCÉK - TURAY / STRÓBL / WÉBER - BAJ - NESZMÉLYI BORVIDÉK
NOVEMBER 28-29. MCSNY - LENKEY / GIZELLA / DISZNÓKŐ / PRÉSELŐ - TOKAJ - TOKAJI BORVIDÉK*
*kiemelt események

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206

A borkóstolás és a túrázás tökéletes egyvelegét alkotjuk meg egy hétvége keretein belül.
Varázslatos hangulatú pincék és a legszebb borteraszok. Pazar látvány és panoráma a szombati természetjárás során, kiemelkedő tételek és minőségi borkóstolás valamint közösségi élmény kis hazánk legszebb borvidékein.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg az Eger szívében található Gróf Buttler Borászat pincéjében és kóstoló termében.
Könnyed egri gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk az Attila Pince, Gróf Buttler Borászat, Orsolya Pince és St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet tételeiből.
Tartsatok velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Várunk Benneteket sok szeretettel!
JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com


Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, tájékoztasson minket email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter


Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!

Egri borvidék
Az Egri borvidék mintegy 5400 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így Eger várost és a következő 19 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az Egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét, Kompolt és Tarnaszentmária a Debrői körzetben.
Eger városa, ez a több mint ezeréves kisváros, dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és diákok városát. Már első királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték a várost, a tatárjárás idején majdnem elpusztult, de a XII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek. Eger a barokk városa, városképét a barokk uralja. A XVII. században jelentős kulturális és művelődési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségben: a vár és erődrendszere, a vármúzeum, a kazamata, a kőtár, a Gótikus Palota, a Líceum, a Főegyházmegyei Könyvtár, a Specula obscura (a Csillagvizsgáló), a periszkóp, az Érseki Palota, a városfalrészlet és a bástya, a Török fürdő, a Megyeháza épülete a Fazola Henrik kovácsolta vaskapukkal, az egykori megyei börtön, az Irgalmasok temploma a kórházzal, a Ciszter és a jezsuita gimnáziumok, a Foglárium, az ortodox parochia és a templom, a rokokó kispréposti palota, a Főszékesegyház, a barokk ciszter, minorita és ferences templomok, a szervita templom, a Minaret, a nagypréposti palota, az Érseki Gyűjteményi Központ, a Telekessy István Patikamúzeum habán edényekkel, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum az író lakóházában.
A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. Az egri borvidék a rendszerváltozás után rendkívül gyors fejlődésen ment át. A szőlőültetvények területe a hagyományos és az új fajták legjobb termőhelyekre történő újratelepítésével jelentősen növekedett (Nagy-Eged, Pajdos). A fejlett nyugati borkultúrákban működő AOC rendszert meghonosították. Több száz közepes és kisméretű borászat megalapításával és látványos fejlődésével a borvidék borainak minősége jelentősen javult. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket.

Nagy-Eged hegy
Az Egri borvidék kiemelt termőhelye, a Nagy-Eged hegy a Bükk-hegység egyik déli nyúlványán fekszik, legmagasabb pontja 536 méter. Különleges abban a tekintetben is, hogy a borvidék jelentős részével ellentétben talaja nem riolittufa, hanem szürke, triász kori mészkő.
Az Eged-hegy gerince délnyugat–északkeleti irányú. A Nagy-Egeden két fő dűlőt különböztetünk meg, az alacsonyabb részeket Nagy-Eged dűlőnek, a felső részt Nagy-Eged hegynek nevezzük. Az előbbi mintegy 250 méteres szintmagasságig nyúlik fel, és szinte a hegy teljes délnyugati oldalát elfoglalja. A legjelentősebb Nagy-Eged hegy dűlő 500 méteres magasság fölé nyúlik, központi, legmeredekebb részén teraszokat is kialakítottak

Tovább olvasom

Elérhetőség

3300 Eger Nagykőporos út 23-25.
www.zarandokkaland.hu
+36302061206