A chardonnay a borok nullkilométere. Kiegyensúlyozottan jó termést hoz, tartalmas bort ad, jól érlelhető - nem véletlen, hogy alig-alig találunk a világon borboltot vagy éttermi borlapot chardonnay nélkül.
Ezen az estén alaposan körüljárjuk a chardonnay evolúcióját: mitől lett népszerű, és miért lehetséges, hogy a sauvignon blanc vagy a rajnai rizling letaszíthatja a trónról a hosszú ideig egyeduralkodó chardonnay-t? Franciaoszágban és az Újvilágban
ennek ellenére még közel sincs vége a chardonnay-láznak, és igazi champagne sem készül a fajta nélkül, úgyhogy érdemes figyelni rá. Megkóstolunk több különböző stílust, hogy jobban megismerjük.
Amiről beszélgetünk:
chardonnay - ilyen a szőlőfajta, és a belőle készített bor
stílusok: a könnyű, gyümölcsös reduktívtól az érett, gazdag hordósig
chardonnay a világban: Franciaországtól Ausztráliáig
Amiket biztosan kóstolunk:
Sauska Tokaj Chardonnay Birs Zemplén
Wiliam Fevre, Chablis
Montes Alpha, Chile
Tormaresca Chardonnay Puglia
Maison Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes
Domaine de Bellene Savigny Les Beaune Blanc
Billecart-Salmon Blanc de blancs, Champagne
Azoknak ajánljuk, akik:
ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat
szeretnék jobban megismerni a chardonnay fajtát
gyakran kóstolnak, ismerik és szeretik a fehérborokat, de szeretnének szintet lépni
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/
A borokon kívül minden kóstolón van:
üdvözlőital
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz.