August

10

Káptalantóti Értéktúra, Sabar borkóstolóval

Szervező: Sabar Borház
#esemény

Sabar Borház

2019. 08. 10. 17:00 - 2019. 08. 10. 22:00
Sabar Borház
Káptalantóti, Magyarország, Sabari szőlő 2., 8283
Borvidék: Balaton-felvidék
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

Élményszerzés felsőfokon!

Fedezzük fel Káptalantóti egyedi értékeit, merüljünk el a Tapolcai-medence szépségében, s élményeinket gazdagítsuk tovább a remek Sabar borok kóstolásával!

Az értéktúra célja a kiválasztott terület megismertetése az egyedi értékek mentén, gyalogos bejárás keretében.
A Balaton-felvidék egyik legszebb és legváltozatosabb adottságú térsége a Tapolcai-medence. Káptalantóti a tanúhegyek ölelésében fekszik, kultúrtörténeti, természeti és tájképi, népi építészeti értékei kivételesek, az értékek tárházának gazdagságát a 2017-ben elkészült települési értéktár is szemlélteti.
Az értéktúra borkóstolóval egy olyan komplex program, mely segíti az érdeklődők figyelmének felkeltését, a terület értékeinek megismerésén keresztül hoz közelebb a Sabar-hegy és a Tóti-hegy sajátosságaihoz, látnivalóihoz, és fonalat sző a kultúrtáj jellegéhez, a szőlőhöz és a borhoz. A túrát követően a Sabar Borháznál nyílik lehetőség a környéken termett kiváló alapanyagból készült borok kóstolására.

Túraszervező, túravezető: Pető Piroska

A program menete:
A Sabar Borháznál gyülekezve már rögtön elkápráztat bennünket a szőlőhegyekkel tagolt kultúrtáj látványa. Értéktúránk kezdőpontja kulcsmomentum, hiszen a Sabar Borház épülete az értékmentő szemléletű présházfelújítás egyik legkiválóbb példája. A szőlőhegyek jelentőségének kiemelése mellett sorra vesszük az alappilléreket, melyre egy hagyományos szőlőhegy épül.
Indulást követően beszélünk a Balaton-felvidéki tájról, a helyről ahol vagyunk, a védettségről, a Bakony-Balaton Geoparkról, a szőlőhegyi tájkarakterről. Közben megállunk egy-egy értékes épületnél, beszélünk a növényborításról, a népi építészeről.
A hegy tetején álló kőkereszt felé vesszük utunkat, itt szó esik a vallással kapcsolatos értékekről. A Cseres-hegyi elágazásnál a Tóti felé kanyarodunk, és a csúcsra törünk. Közben szót ejtünk a geológiai alapokról, a hegy kialakulásáról, az itt található kőzetről.
A hegycsúcson alaposan átbeszéljük, mit látunk, és a tájképi értékek jelentőségét taglaljuk. Megfigyelve a körülöttünk lévő „apróságokat”, a Hegymögi dűlő felé ereszkedünk, de nem térünk át, hanem a Szulai részre visszakanyarodunk, hogy az eldugott, tájértékekben gazdag térszíneken át juthassunk a Bodoki-dűlőt is érintve, vissza a Sabar-hegyre. Az egyedi tájértékek típusai és az értéktárak helyzete is napirendre kerül.
Visszaérkezést követően indul a borkóstoló, a Sabar Borház 5 tételét mutatja be borászat munkatársa. Finom falatok kíséretében folytatódik a beszélgetés, a naplemente fényeibe burkolózva ízleljük a borokat.

Részvételi díj: 6500,- Ft/fő, mely tartalmazza a túravezetés díját, az 5 borból álló kóstolósor és a kapcsolódó hideg falatok, valamint szódavíz és kávé árát.

A program végén a kóstolt borok bármelyike megvásárolható a helyszínen. A program tervezett időtartama 5 óra.

A programon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés a túra napján 12 óráig az alábbi elérhetőségeken:

petopiroska83@gmail.com
+36/70-37-484-83 (Pető Piroska)

A borkóstolóval egybekötött értéktúra minimum 5 fő jelentkezése esetén indul. Maximális létszám: 30 fő
Táv: ~ 5 km, szintkülönbség: 164 m
Fényképezőgép-barát túra!
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

További információk:
www.petopiroska.hu
www.sabar.hu

Tovább olvasom

Elérhetőség

8283 Káptalantóti Sabari szőlő 2.
www.sabar.hu/hu/
+36309846540