May

15

BorászPortrék: Rácz Erika (Sanzon Tokaj)

Szervező: Carpe Diem Borbár
#esemény

Carpe Diem Borbár

2019. 05. 15. 19:00 - 2019. 05. 15. 22:00
Carpe Diem Borbár
Budapest, Magyarország, Zoltán u. 9., 1054
Borvidék: Budapest
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

Sanzon Tokaj - Rácz Erika

Erdőbénye és Tokaj egyik új csillaga, egy igazi tokaji chanson, daloló, elegáns borok egy vagány csaj kezei közül ...

A borsor:

SanzonBlanc 2015
SanzonBlanc 2016
Classic Furmint 2016
Hárslevelű Rány dülő 2017
Rány Furmint 2017
Classic Furmint 2015
Hárslevelű Rány dülő 2016
Rány Furmint 2016
Rány Furmint 2015
Rány Furmint 2014
Selection Furmint 2015
Selection Furmint 2017
Fordítás 2016
Szamorodni Édes 2017

időpont: 2019. május 15. szerda, 19h-tól
részvételi díj: 9900 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu

A Sanzon Tokaj új színfolt Tokaj-Hegyalja és azon belül Erdőbénye színterén. A birtok története egy 0,3 hektáros megörökölt szőlővel kezdődött.

Erika a borvidéken született, de az élet és a hivatás a fővárosba sodorta. Néhány éve úgy döntött, hogy a családi örökségként rá maradt parcellára alapozva felépíti saját kis pincéjét Erdőbényén. A birtok azóta 3 hektárosra növekedett, jelenleg 4 dűlőben dolgoznak: Rány, Nyakvágó, Palánkos és Szentvér, a kezdeti furmint-ültetvények mellett most már hárslevelűt és sárgamuskotályt is szüretelhetnek. Eleinte a Meszes egy részét művelték, de az nem bizonyult gazdaságosnak, így helyette a korábban a Bott Pince által kezelt Palánkost vették át. A szőlőben ökológiai művelésmódot alkalmaznak.

A szőlőterületek növelésével párhuzamosan folyamatosan épült-szépült a feldolgozó is. A fejlesztések nagy része befejeződött, ennek eredményeképpen ma már hűthető-fűthető erjesztő, hordós és tartályos érlelőpince, 15 fős kóstolóterem és 4-6 fő elhelyezésére alkalmas vendégszoba található a bényei birtokközpontban. A pincében fokozatosan igyekeznek a lehető legkevesebb beavatkozás felé haladni. A dűlős tételek spontán erjednek, adalékként gyakorlatilag csak ként használnak. Folyamatos kísérletezés folyik minden téren: mikor érdemes bogyózni, vagy egész fürtösen préselni a szőlőt, melyik borhoz milyen erjesztő-, illetve érlelőedény illik a legjobban, spontán vagy beoltva erjedjenek a borok.

A picinyke birtok első borai a viszontagságos 2014-es évjáratból készültek, de csak a 2015-ös borokkal léptek ki a nagyközönség elé. A 2016-os tételek lassan csordogálnak majd a fogyasztók felé, az eddigi tapasztalatok alapján Rácz Erika nem szeretné elkapkodni a borok piacra dobását, így a borok legalább 1,5-2 éves palackos érlelésben részesülnek.

Borrajongó.hu - 2018

Tovább olvasom

Elérhetőség

1054 Budapest Zoltán u. 9.
www.carpediemborbar.hu
36306424115