July

7

Borban az igazság! - Túrasorozat 8. állomás Sopron

Szervező: Zarándok Kaland
#esemény

Zarándok Kaland

2018. 07. 07. 09:30 - 2018. 07. 08. 15:00
Sopron
Sopron, Magyarország, Sopron, 9400
Borvidék: Sopron
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni! 
Könnyed soproni gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében. 
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Fertőrákos szívében található Jandl Borászatban.
A részvétel szabadon választott - Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!
JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com

Tovább olvasom

Programok részletei

Találkozó:
Július 07-én, szombat reggel 09:30-kor találkozunk Sopron belvárosában (pontos cím a túra előtti napokban) 
Budapestről 2,5 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M1 – M85 – Csorna - Sopron

Túraútvonal: 
Szombat: Soproni kilátó túra (Ciklámen tanösvény és Tolvaj-árok)
Vasárnap: Koronázó domb – Trianoni emlékhely – Vasfüggöny átvágás emlékhelye - Tómalom Fürdő
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló: 
Jandl Borászat, www.jandl.hu
8 tételes kóstoló: Pinot Blanc, Kékfrankos, Kékfrankos Selection, Kékfrankos Rose, Cabernet Franc, Merlot, Shiraz, Meglepetés bor
A Jandl család nagy szőlőtermelő hagyományokkal rendelkezik. Apa és fia képviseli ezt a családi vállakozást és állít elő minőségi borokat, részben saját, részben pedig bérelt területeken.
Egyik fő céljuk, hogy a szőlőültetvényeik területeit növeljék, valamint gondos művelés mellett minimalizálják a fizikai és kémiai beavatkozásokat.
A terület nagysága 1700 hektár. A vidék legjobb fekvésű lankái, mint a felsőrákosi Újhegy, a Spernsteiner szomszédságában fekvő Kohlenberg, a Fertő-medencében lévő Kraeftner dűlőkön jelentős területekkel rendelkezik a pincészet.
Fehérborok közül a borvidéken közkedvelt Zöldveltelínit termelik. Meghatározó boruk a Kékfrankos,melyből 3 félét is palackoznak. A különlegességeket kedvelők számára igazán érdekes a Cabernet Franc, Merlot és Shiraz boruk. 

Szállás: 
Panzióban 40 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló és szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap estig): 
A 2 napos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő. Borkóstoló 4.000 Ft, a szombat esti vacsora 3.000 Ft és szállás díj 5.000 Ft 
Összesen: 12.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/
A bortúra sorozat 2018 tervezett helyszínei és időpontjai:
Március 24-25. Balatonfüred - csopaki borvidék - Figula Pincészet
Április 14-15. Mátrai borvidék - Kovács Pince 
Április 29-30. Badacsonyi borvidék – Laposa Borbirtok
Május 12- 13. Etyek-budai borvidék – Etyeki Kúria Borászat
Május 26-27. Somlói borvidék - Somlói Vándor Pince
Június 09-10. Egri borvidék - Gróf Buttler Borászat
Június 16-17. Dél-balatoni borvidék - Kislaki Bormanufaktúra
Július 07-08. Soproni borvidék – Jandl Borászat
Július 14-15. Neszmélyi borvidék - Gottwald Borászat
Szeptember 08-09. Szekszárdi borvidék – Fritz Tanya Borház
Szeptember 22-23. Villányi borvidék – Tiffán Ede Pincészete
Október 06-07. Móri borvidék - Sáfrán Pince
Október 20-21. Mátrai borvidék - Bárdos Pince
November 03-04. Tokaji borvidék – Naár Családi Pince és Szőlőbirtok
November 17-18. Tokaji borvidék - Gizella Pince
További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206

Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés: 
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!

Esemény FB linkje: 
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy "Ott leszek", akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Soproni borvidék
A Soproni borvidék az ország nyugati csücskében terül el, az Alpokalján, a Fertő-tó nyugati, déli partjainál, valamint a Soproni-hegységben. Legértékesebb területe a Fertő-tó környéki hegyoldalakon, lankákon mintegy 1500 hektárnyi termőterületet foglal magába. A Fertő-tó adta szubmediterrán klíma egy igazi „csodavilágot” alakított itt ki. A szőlő érését nem a tó visszatükröződése, hanem a tó felett nappal megrekedő meleg levegő segíti, amit a szél éjszaka a szőlő területek felé fúj. A borvidék központja Sopron, hozzá tartozik továbbá Fertőrákos, Kópháza, Balf, Fertőboz, Harka, Fertőszentmiklós és 2000. június 13-tól a Kőszegi körzet is, amely összesen 259 hektár szőlővel gazdagítja a termőterületet.
A monarchia idejében a Fertő-tő körüli szőlőterületek egy borvidéket alkottak Sopron-Ruszt-Pozsonynéven, hasonló fajták és művelési módok jellemezték őket. A szőlőskerteket pusztító járványok, a történelem viharai azonban külön fejlődési pályára állították a soproni régiót. A város környékén az 1800-as évek végéig a fehér szőlő volt az uralkodó. Borvidékünk karakteres fajtája, a kékfrankos szőlő az 1890-es évek után került előtérbe. Legnagyobb mennyiségben, több mint ezer hektáron termesztik. Színanyagában gazdag, mélyvörös színű, rendszerint keményebb és fanyarabb, mint az ország más vidékéről származó Kékfrankos borok.
A Sopronban mesélt legenda szerint 1809-ben Napóleon katonáinak szállást, ételt és italt kellett a helyieknek ingyen biztosítani. A katonák a kötelező fejadagon kívül is szerettek volna borozni, ezért vásároltak is pénzért. Mivel pedig a náluk lévő kettő féle pénz közül a kékfrank értékesebb volt a fehér színű franknál, ezért a poncichterek fizetéskor kékfrankot kértek. Így lett a jó soproni bor neve kékfrankos. Magyarországon először „soproni kékfrankos” néven Jäger Mihály borkereskedő árusította palackos borait az 1830-as években. Mára ez már fogalommá vált.
A kékfrankos mellett jelentős még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is. A fehér bort adó fajták közül a Zöld veltelini a legjellegzetesebb, de a Chardonnay, Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc szintén elterjedt a vidéken, de folyamatosan nő napjaink legdivatosabb fajtájának, az Irsai Olivérnek az aránya is. A Korai piros velteliniből készült soproni bor pedig igazi kuriózumnak számít. A borvidék érdekessége még, hogy az itteni klíma a késői szüretelésű desszert borok előállításának is kedvez. Ezek a borok nem új keletűek vidékünkön, jelenlétük 1524-re vezethető vissza, de napjainkban szintén kiváló édes fehérborok kóstolhatók több pincészetben is.

Elérhetőség

9400 Sopron Sopron
www.zarandokkaland.hu
+36302061206