February

26

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Köveskáli Furmint Napok! 2022 Február 25.-27.

Szervező: Kóstolom Csapat
#esemény

Kóstolom Csapat

2022. 02. 26. 11:00 - 2022. 02. 27. 18:00
Palffy pincészet/Káli Kövek Borészat/Káli Art Inn/MI A KŐ/Kővirág
Köveskál, Magyarország, Fo utca 6, 8274
Köveskál, Magyarország, Fő utca 25, , 8274
Köveskál, Magyarország, Fő utca 9/A, 8274
Köveskál, Magyarország, Fő u. 40, 8274
Köveskál, Magyarország, Fő utca 11., 8274
Borvidék: Balaton-felvidék
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

FURMINT NAPOK - KÖVESKÁLI GASZTROFALU

2022. Február 25. - 27. 

2022 február utolsó hétvégéjén a Balatonon is beköszönt a Furmint Február: a helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn**** hagyományteremtő szándékkal három teljes napot szentel a szőlőfajtának.


Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény szervezőinek (Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában.  

Pénteken egy szakmai nappal indul az esemény, amelynek fő témái az exportpiacban rejlő lehetőségek, valamint a vulkanikus borok kommunikációja országhatáron kívül. 

Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál:  

„Hazánkban a furmint becsületbeli ügynek számít, legalább annyira, mint az olaszrizling. Az elmúlt 15 évben a fajta hosszú utat járt be, és már egyre jobban kezdjük megismerni a borvidékek és dűlők közötti különbségeket, sőt, érlelés szempontból is egyre magabiztosabban látjuk a fajta életútját. Tudjuk, hogy Hegyalján a furmintok szikárak és feszes savszerkezetűek, a Balatonon gazdagon hömpölygő gyümölcsösek és az ország többi részén is egyre több izgalmas tételt kóstolunk, különböző stílusban. Persze nem ennyire egyszerű a helyzet, borásztól és termőterülettől, klóntól, évjárattól is függ a fajtából készült tételek karaktere. Ezzel sok újat ugyan nem mondtunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a minőség egyre stabilabb és az exportpiacon is kezdik megismerni és megszeretni a fajtát. Nyílván a furmintot nem tömegbornak szánják a borászok, hanem igazi különlegességnek és tipikus ”hegybornak”, holott nagyon könnyed és jóivású tételek is születnek belőle, sőt, egyre gyakrabban alapja rendkívül izgalmas pezsgőknek és része a hazai csúcsgasztronómiának is. 

A Furmint Február (Vajdahunyad várában szervezett sétáló kóstoló) esemény sajnos az idei évben elmarad, de ettől még a február marad a furmint hava, és Köveskálon, ennek megfelelően negyedjére összegyűlnek a borosgazdák, hogy megvitassák a fajtával kapcsolatos gondolataikat péntek este, egy szakmai kóstolón. Szombaton kislétszámú mesterkurzusokon, különböző tematika alapján, a fajta szekértőivel és borászokkal tudnak közösen kóstolni a látogatók izgalmas tételeket, délután pedig egy nagyobb merítésből lehet majd válogatni a Köveskáli „Kultúrban”, egy klasszikus sétáló kóstoló keretében. Itt közel 30-40 Furmintot lehet kóstolni több mint 20 borászattól és mindamellett, hogy jobban megismerkedhetünk a borászokkal és a tételekkel, egy megismételhetetlen napot tölthetünk a Balaton-felvidék ékszerdobozában, Köveskálon.” 

Pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, szombaton pedig már a nagyközönség is megismerkedhet a Furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben. A Művelődési Házban pedig szombat délután egy Sétáló Kóstoló keretében kóstolhatunk balatoni Furmintokat!  

Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szombati nap folyamán a  szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak majd a beszélgetések 11:00-től 12:30-ig. A Káli Art Innben a fajta nemzetközi sikereiről hallgathatunk meg egy beszélgetést, a „Sikeres Furmintok a nagyvilágban” Mesterkurzus keretében. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincészetben a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, a Káli Kövek Borászatban pedig a „Vulkanikus Furmintok hazánkban” című Mesterkurzus zajlik majd. 

A szakmai beszélgetések mellett a kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket. 

Tovább olvasom

Programok részletei

Február 25. - péntek  

Szakmai nap a Pálffy Borteraszon a meghívott balatoni borászok részére

 

Káli Gourmet Bistro & DelicatesseFurmintra hangolt borvacsora az érdeklődöknek 

 

Február 26. - szombat  

11:00-12:30 Pálffy Pincészet – Furmint alapú pezsgők 

Moderátor: Káli Ildikó / Sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató, az Országos Borszakértő Bizottság Elnökhelyettese

11:00-12:30 Káli Art Inn – Sikeres furmintok a nagyvilágban 

Moderátor: Kézdy Dániel / Furmint Február, Kálvária Pince 

11:00-12:30 Káli Kövek - Vulkanikus Furmintok hazánkban 

Moderátor: Angerman Öcsi / Sommelier Onyx, Riedel Ambassador 

15:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház) 

 

Kísérőprogramok: 

Élőzenés Borvacsora az Emmet Ray Experience zenekarralKáli Art Inn 18.00 – 21.00 

Termelői piac, helyi termelők kínálatával + Rolling Chef food Truck Kultúrház előtti szabadtér 10.00 – 18.00 

“Buszmegálló” furmint történeti workshop  

Magazin Galéria - Tárlatvezetés 

 

Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben. 

 

Február 27. – vasárnap  

 

Pálffy Pincészet Dűlőtúra – Feketehegyen lévő szőlők és pince megtekintése borkóstolóval egybekötve 

Indulás : 10.00 órakor a Pálffy Borteraszról (Köveskál, Fő u. 40.) 

Időjárás függvényében és min. 10 fő jelentkező esetén  

Időtartam kb.2 óra 

Feketehegyen lévő szőlőink és pince megtekintése borkóstolóval , 

Részvételi díj : 4000 FT/ fő 

Regisztráció: palffy.borterasz@gmail.com / vagy a helyszínen( Borteraszon) péntek, szombati napon 

 

Káli Gourmet Bistro & DelicatesseFurmintra hangolt ebédmenü az érdeklődöknek 

 

Sétáló kóstolón kiállító borászatok listája: 

 

  • Aranysörte Kézműves Borászat - Pflanzner Sándor 
  • Barta Pince – Ujvári Vivien 
  • Béres Szőlőbirtok és Borászat – Hanyik Gábor 
  • Borbély Családi Pince - Borbély Tamás   
  • Egly - Egly Márk 
  • Fekete Pince Somló – Riesz Gábor 
  • Fodorvin - Fodor Gyula  
  • Garamvári Szőlőbirtok – Baranyai Péter 
  • Gilvesy - Gilvesy Róbert 
  • Homola Pincészet - Nagyváradi Péter 
  • KáliKövek - Szabó Gyula 
  • Kreinbacher - Várszegi György   
  • Laposa - Laposa Bence   
  • Légli - Légli Ottó 
  • Palkó Zsolt 
  • Pálffy Pince - Pálffy Gyula 
  • SKIZO - Sike Balázs  
  • Skrabski - Sümegi Gábor 
  • Szászi Pince – Szászi Endre 
  • Szent Donát - Kovács Tamás 
  • Szignárovits-Maka Pince  
  • Trombitás Borház - Trombitás Tamás 

A szervező a változtatás jogát fenntartják a részt vevő borászok tekintetében. 

Készült az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával. 

A Furmint Napok rendezvényre történő belépés és a maszkhasználat szabályait az aktuális COVID-19 járvánnyal kapcsolatos rendeletek szabályozzák. Felhívjuk figyelmüket, hogy ezek a kormányzati intézkedések hatására változhatnak a rendezvény időpontjáig. 

Jegyvásárlás részletei

A részvétel regisztrációhoz kötött, jegyek korlátozott számban kaphatóak.

Jegyár: 15.900,- / fő, amely tartalmazza egy Meterkurzust és + sétáló kóstolón való részvételi lehetőséget.

Jegyfoglalás:

https://furmintnapokkoveskal.wineshop.hu/

Elérhetőség

8274 Köveskál Fő utca 11.
http://kostolom.hu/
+36303209535