January

12

Loch vertikális: 2008-2016

Szervező: Carpe Diem Borbár
#esemény

Carpe Diem Borbár

2018. 01. 12. 19:00 - 2018. 01. 12. 22:00
Carpe Diem Borbár
Budapest, Magyarország, Zoltán u 9., 1054
Borvidék: Budapest
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

Loch (Herrenberg) pince - Saar völgy

1992. Két tapasztalatlan hobbi-borász, 1200 m² szőlő, néhány öreg fahordó. Plusz egy rozsdás traktor, egy vízözön előtti fa szőlőprés és egy nagy adag idealizmus. A cél: a legismertebb borászokénál is jobb borokat készíteni. 

Mára a Loch házaspár megkérdőjelezhetetlenül a Saar-menti borvidék legjobb borászai közé tartozik. A 2005-ös és 2006-os évjáratú boraikat Parker 94 pontra értékelte. Olyan rizlingeket, amelyek (akkor még) 20 euróba sem kerültek! De mi a titka ezeknek a nagyszerű boroknak? Nincs titok: a Loch pince rizlingjei a kitűnő adottságú dűlők, a kemény, szorgalmas kétkezi munka és a szigorú ökológiai gazdálkodás gyümölcsei. 

Tovább olvasom

Programok részletei

A borsor:

LochRiesling 2016
STOVELER 2016
SAARTYR 2016
QUASAAR 2016
BOCKSTEIN 2016
Auslese 2016

STIER 2014
STIER 2012
STIER 2010
STOVELER 2012
CRUV 2014
QUASAAR 2012
BOCKSTEIN 2011
BOCKSTEIN 2009
Schlangengraben Alte Reben 2011
Schlangengraben Alte Reben 2008

További info:

A Loch pincéről:

A Loch házaspár szőlői élesen elütnek a szomszédos parcelláktól. Egyrészt a talajt borító, természetes és változatos zöld növényzet miatt, amely a vízért való versengésben a szőlő gyökereit mélyebbre kényszeríti, így fontos szerepet játszik mind az erózióvédelemben, mind a humusztermelődésben. Másrészt pedig a szomszédokétól teljesen különböző, és ezen a vidéken alig ismert, Prof. Cargnello által kifejlesztett függőleges művelés miatt.

Ez egy nagy odafigyelést igénylő metszési mód, amelyet a Loch házaspár saját kezűleg, segítő munkások nélkül végez. Ennek az eredménye a sokkal jobb levél-gyümölcs arány: nagyon sok level lát el minél kevesebb gyümölcsöt, ami nagy mértékben hozzájárul a szőlő kiemelkedő minőségéhez. Mindez a nagyon késői szürettel kombinálva a környék legfinomabb szőlőjét eredményezi, “amit sajnos már a vaddisznók is fölfedeztek” – ahogy Manfred Loch meséli mosolyogva. 

A speciális függőleges műveléssel a Loch házaspár korlátozza a hozamot a legradikálisabban a Saar mentén.
A kis szőlőterület és az alacsony hozam azt is lehetővé teszi, hogy a szüretet egy hét alatt, a lehető legideálisabb időpontban végezzék el, míg a nagy borászatoknál gyakran hat hétig is eltart a szüret. A hozamot különösen alacsonyan tartják (33 hl/ha!), a szőlőt a legérettebb állapotban, nagy igényességgel válogatják, majd azonnal, kis rekeszekben szállítják a pincébe, hogy a szemek minél kevésbé nyomódjanak meg. A szőlőt kíméletesen préselik, majd a mustot azonnal nemesacél tartályokba töltik, ahol mérsékelten reduktív körülmények között, minél kevesebb kénezéssel erjed a bor. Ehhez annyi időt kap, amennyi csak szükséges: előfordul, hogy a természetes élesztők még késő tavasszal is dolgoznak a tartályokban. Röviden így lehet összefoglalni a Loch házaspár módszerét. Hogy ez a módszer helyes-e, arról tanúskodjanak maguk a borok!


A borbidékről...
Saar-völgy

Légvonalban mindössze 12 km hosszú a Mosel mellékfolyója, a Saar után elnevezett kis borvidék. A folyó azonban nagyon kanyargós, és a borvidékhez tartoznak az oldalvölgyek is. A legjobb dűlők egy része éppen ezekben az oldalvölgyekben fekszik, pedig itt hiányzik a víz hűsítő és a napfényt visszaverő jótékony hatása, és a szél is erősebb. Ilyen fekvésűek például a neves Oberemmel, Ockfen, Wawern és Ayl települések, amelyek meghatározó szerepet játszottak a borvidék képének kialakulásában.

A Moselhez való közelsége és a hasonló, palában gazdag talaj ellenére a borvidék meglepően önálló arculattal rendelkezik. Ez részben annak köszönhető, hogy a termőhelyek 50-100 m-rel magasabban fekszenek, és viszonylag közel vannak az Eifel és a Hunsrück középhegységhez. Emiatt az átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint a Mosel mentén. A borok így születésükkor jellemzően szögletesebbek és savasabbak, mint Mosel-menti rokonaik, ami azonban fénykorukra csillogássá és erővé nemesül.
A moseli borokra jellemző érett gyümölcsízeket a Saar mentén termett rizlingeknél hiába keressük. Ehelyett változatos citrusaromákat találunk: narancsvirág, citromhéj, bergamott. A gyömbér is gyakran eszünkbe juthat, általában erős aromájú mellékzöngék – nedves kő, füst, frissen dörzsölt smirglipapír – kíséretében.

A klíma miatt a borkészítés a Saar mentén a kötéltánchoz hasonló. A gyengébb évek még a minőségre kínosan ügyelő borászoknak is szűk korlátokat szabnak. A nehezebb érési feltételek ellenére a Saar-menti borokat nem szabad lebecsülni: bár a minőség változóbb, legjobb orok valóban különlegesek és egyediek. A rizlingek az elhúzódó érés és a magas napi hőmérsékletingadozás miatt hűvösségükben is nagy komplexitást, kristálytiszta, friss savakat tudnak felmutatni.

A saari borvidéken a közepes és nagy borászatok a jellemzőek, amelyektől a nehéz éghajlati viszonyok a legmagasabb szintű professzionalitást követelik meg. A borművelés itt lényegében a középkorban kezdődött, és a kolostorok működése révén jutott egyre magasabb színvonalra. Egyes ismert dűlőket, mint például az ockfeni Bocksteint, csak 150 éve, a porosz uralom idején kezdtek el művelni. Ezek később jórészt a nagypolgárság tulajdonába kerültek. A legrégebbi gyökerek mégis a római korba nyúlnak vissza. A leghíresebb dűlő, a wiltingeni Scharzhofberg neve a latin “sarcire” szóra vezethető vissza, ami annyit tesz, mint összefoldozni, kijavítani. Lehetséges, hogy itt kis darabonként tették művelhetővé a földet.

Művelt terület: 735 ha
A rizling aránya: 78%
Talajtípusok: Különböző mértékben erodálódott pala, szürke homokkő (Grauwacke). 
Termőtalaj: agyagos barnaföld, helyenként piros elszíneződéssel.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 795 mm (Trier)
Éves átlaghőmérséklet: 9,9 ºC (Trier)
Évi napos órák száma: 1.265 (Trier)

Jegyvásárlás részletei

időpont: 2018. január 12, 13 - 19h-tól
helyszín: Carpe Diem Borbár
részvételi díj: 12.500 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu

Korlátozott létszám!

Elérhetőség

1054 Budapest Zoltán u 9.
www.carpediemborbar.hu
36306424115