Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 00:00 - 00:00 |
kedd | 00:00 - 00:00 |
szerda | 00:00 - 00:00 |
csütörtök | 00:00 - 00:00 |
péntek | 00:00 - 00:00 |
szombat | 00:00 - 00:00 |
vasárnap | 00:00 - 00:00 |
"A Losonci pince 6,2 hektáros kis családi birtok, ami saját tulajdonú és bérelt területekből áll.
2004-ben készült el az első borunk; 400 palack olaszrizling az Úrráteszi dűlőből.
A 2004 és 2008 közötti évjáratokat hétvégente, a Főváros és a szőlők között ingázva készítettük el. 2006-ban vettük meg első, présházas pincénket és a geregi kékfrankos területünket.
2008 júliusában kezdtünk főállásban a "birtoképítésbe". Budapestről Gyöngyöspatára költöztünk.
2009-ben került sor a Tőkések Mátrai Kézműves Borászkör első közös bemutatójára. Karner Gáborral és Szecskő Tamással már ezt megelőzen megkezdődött az együttgondolkodás, ami azóta is folyamatos.
2011-ben átvehettük az Év Borászfelfedezettje címet a Borászok Borásza többségében kereskedőkből álló grémiumától.
A 2013-as évjárattól a Gereg dűlőben fekvő területeinken elkezdtük az ökológiai szőlőművelésre való átállást. Ebben az évben termőre fordult első saját telepítésű ültetvényünk.
2014-től az összes, általunk művelt területen biogazdálkodást szeretnénk folytatni.
Dűlők: Gereg, Tamás-hegy, Vár megetti, Virág-domb, Hótó, Csákberek, Peres (Gyöngyöspata), Diós, Lógi (Gyöngyöstarján), Sárosberek, Külső-Kajnár (Nagyréde)
Szőlőfajták: rajnai rizling, olaszrizling, zöldveltelini, furmint, hárslevelű, müller thurgau, szürkebarát, pinot noir, kékfrankos, magyar frankos, turán, cabernet franc
Talajtípusok: vörösagyag, sárgaagyag több dűlőben andezites, andezittufás, illetve meszes törmelékkel-málladékkal vegyítve
Borok: Kizárólag palackos kiszerelésben kerülnek forgalomba. Évente hozzávetőleg 10 ezer palack bort készítünk."
- Losonci Bálint
Kidagadunk, mint gombóc a fazékból. Örömmel és meglepetéssel tapasztaljuk, hogy ez a szívünknek kedves, négy évvel ezelőtt elindított esemény úgy kel, úgy dagad, mint a jó kovásszal készült kenyér.
Az idei évben 22 borász, egy tucat profi és hobby szakács, számos termelő, kézműves húzódik be egy-egy pincegádorba. Pont, ahogy megálmodtuk. A pincefalu felébred álmából, a sarokvasak újra megcsikordulnak augusztus 24-én.
24 borász: Demeter Endre, Dénes Tibor, Lenkey Géza, Tánczos Pince, Varga Pince, a Magna Mátra borászai, házigazda pincészetek
Szofi by Nature nemzetközi natúr borai
Szuper séfek: többek közt Bokros Barni, Mede Ádám (Laurel) , Fehér Gábor (Esca)
Vízi bivaly, angus marha, hagyományos és modern ételek már ebédre is!
Befőtt, lekvár, kovi ubi, bio zöldségek, szőlő, kézművesek.
Legszebb hagyományaink, legkedvesebb helyi vendéglátóink...
Helybéliek és bebírók közös szervezésében.
Ahol város és vidék összeér.
Várunk benneteket szeretettel!
Vulkanikus borvidékeink borász egyéniségei rejtőznek apró pincegádorokban, arra várva, hogy rájuk találj.
Szeretettel várunk egy hangulatos, baráti rendezvényre, amit helyiek és bebírók közösen szerveznek, mindannyiunk közös örömére!
Gurulsz, gurulsz és
ott vagy hirtelen.
Ott, ahol a pince mélye
örök időt terem.
Bújj be hozzánk,
tiszteld meg azt, aki termel!
És nevess arra,
akivel a sors együtt vermel!
Már csak azért is mert:
Ki drónnal száll fölébe,
Annak csak kép e táj,
S nem tudja,
hol koccan vígan két pohár.
Részletek hamarosan.
Jelentkezés: livi@losonci.hu