Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 00:00 - 00:00 |
kedd | 17:00 - 00:00 |
szerda | 17:00 - 00:00 |
csütörtök | 17:00 - 00:00 |
péntek | 17:00 - 00:00 |
szombat | 17:00 - 00:00 |
vasárnap | 00:00 - 00:00 |
A Carpe Diem Borbár egy új, különleges színfoltja a fővárosi borszcénának, folyamatosan megújuló, egyedi nemzetközi és hazai bor- és pezsgőkínálattal, mely főleg a FineWines rajnai rizlingjeire, francia és olasz boraira, valamint champagne-kínálatára épül, így a nemzetközi borok világa iránt érdeklődők számára egyfajta „borszentélyt” szeretne teremteni.
ChampagneArt avagy a Paillard-ok "harca" ..
Bruno Paillard vs Pierre Paillard
Két, az elegáns, fineszes champagne- készítést művészi fokra fejlesztő termelői ház "összecsapása" a frontvonal teljes hosszában: cuvée, cuvée Magnum, rosé, Blanc de blancs, Millesime(s), ...
Egy különleges, egyszeri alkalom, valóságos Champagne Fiesta, a Carpe Diem - The Last Dance sorozatában...
A borsor:
- Pierre Paillard -
Les Parcelles
Les Parcelles Magnum
Les Terres Roses Extra Brut Rosé Grand Cru
Bouzy Blanc de Blancs "Les Mottelettes" 2012
Bouzy Blanc de Blancs "Les Mottelettes" 2009
Blanc de Noirs Les Maillerettes 2009
La Grande Récolte 2008
La Grande Récolte 2006
-Bruno Paillard-
Premiere Brut Cuvée
Premiere Brut Cuvée Magnum
Premiere Rosé Cuvée
"72"
Blanc de blancs Grand Cru
Assemblage 2009
Millesime BdB 2006
Millesime BdB 2004
időpont: 2020. június 18. csütörtök, 18.30-tól
helyszín: HarisPark BoBo Étterem különterem
részvételi díj: 29500 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Grande Rosso Italiano - the Magnificient Seven!
Ikonikus borok, ikonikus termelőktől, csúcsévjáratokból!
a borsor:
Antinori Guado al Tasso 2016
Antinori Tignanello 2010
Gaja Barbaresco 1976
Bruno Giacosa Barbaresco 1996
Roberto Voerzio Barolo Brunate 2004
Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva 1997
Terre Nere Prephylloxera 2015
időpont: 2020. március ... péntek, 19h
részvételi díj: 28900 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Kedvenc Rhóne völgyi partnerünk aktuális évjárat bemutatója 3 tételben, É-Rhóne vörösek (syrah), Rhóne völgyi fehérek és D-Rhóne vörösek (Grenache és GSM cuvée).
Egy újabb kivételes évjárat remekei egyetlen estébe zsúfolva!
A kóstoló résztvevői kedvezménnyel vásárolhatnak / rendelhetnek az est boraiból, 6 palackig 20%, 6 palacktól 25% kedvezménnyel!
Chateau de Saint Cosme
Cote du Rhone 2018
Crozes-Hermitage 2017
Saint Joseph 2017
Cote Rotie 2017
Les Deux Albion blanc 2018
Le Poste Blanc 2017
Condrieu 2017
Forge Cellars Pinot noir 2017
Les Deux Albion Rouge 2016
Les Deux Albion Rouge 2017
Gigondas 2017
Chateauneuf-du-Pape 2016
Le Claux 2017
Le Poste 2017
Hominis Fides 2017
időpont: 2020. február 26. szerda, 19h
részvételi díj: 12000 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
6 borász 1 WineTalkShown!
...amikor 6 volt osztálytárs összejön, akkor biztosan tetőfokára hág a hangulat!...PLÁNE HA BORÁSZOK!
A 6 osztálytárs most a Veritas Dohányban jön össze, és hozza el finomabbnál-finomabb tételeit!
Akikkel személyesen találkozhatsz:
Zsurki Sándor – Villa Pátzay Badacsony és Serpens Tokaj
Ipacs Szabó István - Villány
Rakaczki Gábor – Sauska Tokaj
Egly Márk - Sümeg
Meghívtukuk még 2 társukat, akiktől most bort ugyan ne, de annál több jobb sztorit kapunk majd:
Mérész Sándor – Etyek
Liptai Zsolt – Pannonhalma
A belépőjegy ára: 5000FT, melynek 50% levásárolható!
https://www.borkereskedes.hu/osztalytalalkozo-class-of-zsurki-borkostolo-februar-26-4214
Oregon - Pinot noir és Chardonnay
A FineWines (és Magyarország) eddigi legnagyobb Oregon kóstolója!
A legjobb pincék: Argyle, Domaine Serene, Eyrie, Westrey, Soter, Kelley Fox, St. Innocent, ...
Az elmúlt 20 év legjobb évjáratai: 2015, 2012, 2008, ...
A Brüll Bormanufaktúra Mádról, bemutatkozik a Carpe Diem borbárban
A FineWines történetének első nagy portfólió kóstolója, bemutatója, egy mini "fine wine" borfesztivál..
Tervezett program:
a) Sétáló kóstoló 120 -150 különleges (többnyire "fine wine" kategóriájú) borral, tematikus standokba szervezve, a borkereskedés francia, olasz, német, osztrák, új-zélandi partnereinek boraiból meghívott borászokkal vendégekkel.
(további részletek, borsor, programok leírása folyamatosan, hamarosan ...)
Meghívott vendégeink: Jean-Hervé Chicquet (Jacquesson), Roman Niewodniczanski (Van Volxem), Giuseppe Vajra (G.D. Vajra), Stephan Walliser (Fromm) , Louis Barruol (Chateau de Saint Cosme), Markus Huber (Weingut HUBER) ...
b) Mesterkurzusok: vendég borászaink részvételével - részletezés hamarosan!
A helyszín: HarisPark
Részvételi díj
Sétáló kóstoló (120-150 tétel):
"early bird" (nov. 15-ig) 12.900 Ft per fő,
nov. 15 után: 14.900 Ft per fő
- kizárólag elővételben, helyszíni jegyvásárlás nem lehetséges -
Jegyvásárlás: info@finewines.hu
Kérjük hogy küldjön emailt a fenti emailcímre, a megvásárolni kívánt jegyek darabszámával és a résztvevők nevének megadásával! 48 órán belül válaszemailat küldünk az banki utalás részleteiről és egyéb praktikus információkkal. A jegyvásárlás (regisztráció) csak a jegyek ellenértékének beérkezésével válik véglegessé!
A sétáló kóstolóra max. 120 fő vendég előzetes regisztrációja lehetséges!
A mesterkurzusok részleteit (pontos témák, borsorok és részvételi díjak) e hét péntekig (november 8.) teszük közzé, a mesterkurzusokra egyenként max. 15 jelentkezését tudjuk elfogadni.
borbaráti üdvözlettel,
Dr. Tar Ferenc
FineWines
nemzetközi borakadémikus
November 25-én a Dán • Hemingway • Pataki - az egyszerűség kedvéért DHP Tokaj - borászat munkájának két meghatározó alakja, Dán Károly és Takács Lajos mutatja be közös munkájuk első három évjáratát.
A csak kevés étteremben elérhető, hangsúlyozottan nem exkluzív, de nagyon ritka tételek egy közös, önként vállalt, de annál komolyabban betartott filozófia és gyakorlat mentén készülnek: meg szeretnék mutatni, mit tud a furmint és a hárslevelű minden beavatkozás, vegyszerek, élesztők és enzimek nélkül, a gondos és minimalista szőlészeti munkát követő spontán erjedés révén.
A máshoz nem hasonlítható, egyenes, magától értetődő stílust a legjobb francia és osztrák, legtöbbször hosszú ideje használt hordókkal érik el, míg az alapanyag 40-75 éves ültetvényekről érkezik a tállyai Nyergesek és Báthori, a mádi Szent Tamás, a keresztúri Lapis és a tokaji Dessewffy dűlőkből.
A borászatot szelíd radikalizmusa, misztifikációt kerülő, egyenes stílusa már induló évjáratától a legjobb éttermek felé vitte itthon és külföldön.
Bemutatott tételek:
Szent Tamás (2471) 2018
Nyergesek 2018
Szent Tamás (2486) 2018
Nyergesek 2016
Dessewffy Magnum 2017
Helix (Nyergesek és Szent Tamás) 2017
Szent Tamás 2016
Báthori 2016
Lapis 2017
időpont: 2019. nov. 25., 19.30h
részvételi díj: 7600 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Louis Roederer
A viszonyítási pont. A leg-leg-leg .. Az etalon. A cárok pezsgője. Az idei év egyik legjobban várt eseménye, olyan tételekkel, melyre tényleg csak szuperlatívusz jelzők illenek.
A borsor:
Premiere Brut Magnum
Millesime 2012
Millesime 2008
Blanc de blancs Millesime 2008
Millesime 2002
Millesime 1990
Cristal 2008
Cristal Magnum 2007
Cristal 2002
időpont: 2019. nov. 15. péntek, 19h
részvételi díj: 42.000 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
A következő kóstolóhoz sok felvezetés, kommentár nem szükséges...
Bacsó András, az Oremus főborásza több évtizedes, túlzás nélküli korszakos tevékenysége után átadja a stafétát. Elfogadta meghívásunkat és jövő szerdán egy "életmű" kóstolót tart, fia és utóda, ifj. Bacsó András társaságában.
Mondanom sem kell, hogy kivételes és vissza nem térő alkalom, ehhez illő grandiózus sorral ünnepeljük meg a Mestert és köszönjük meg azt a teljesítményt, amivel rendkívül sokat tett a tokaji (édes)borok nimbuszának helyreállításáért!
A borsor:
Oremus Mandolás Furmint 2017
Oremus Mandolás Furmint 2007
Oremus Édes Szamorodni 2014
Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2010
Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000
Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1999
Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1988
Oremus Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999
Oremus Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1972
Oremus Tokaji Aszúesszencia 2003
időpont: 2019. nov. 13. szerda, 19h
részvételi díj: 19900 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Max. 14 fő!
Chateau de Saint Cosme Le Claux vertikális
(a borest bevételének 50%-a jótékony célra fordítódik)
Gigondas (Franciaország, Európa) talán legrégebbi (1873-as telepítésű, közel 150 éves) ültetvényéről származó, különleges, "burgundi" stílusú, öreg tőkés grenache ...
Két komoly felvezető bor (Les Deux Albion, Gigondas 2015) után a borritkaság 2016 - 2007 közötti évjáratait fogjuk végigkóstolni! Minden valószínüség szerint egy életre szóló élmény lesz!
A Le Claux évjáratok 93-99p közötti értékelést kaptak az összes fontos borítésztől (Robert Parker, Jeb Dunnunck, James Suckling, Jancis Robinson, WineSpectator, Decanter, Stephen Tanzer, ..)
A borsor:
Le Deux Albion 2015
Gigondas 2015
Le Claux 2016
Le Claux 2015
Le Claux 2014
Le Claux 2013
Le Claux 2012
Le Claux 2011
Le Claux 2009
Le Claux 2008
Le Claux 2007
időpont: 2019. okt. 30., szerda 19h
részvételi díj: 17600 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Chateau de Saint Cosme
Az 1590 (!) óta működő családi birtok/pince a Dél-Rhóne egyik kiemelkedő, ikonikus alakja, a tulajdonos/borász a zseniális, bár kissé öntörvényű Louis Barruol. A biodinamikusan művelt, 15 hektárnyi saját terület nagy része Gigondasban, közvetlenül a birtok közelében terül el. A vásárolt szőlőből készülő borok pedig a Rhône különböző appellációiból származnak, úgymint Saint Joseph, Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie, Condrieu északon, valamint Châteauneuf-du-Pape és Côtes du Rhône délen. Előbbiek Chateau de Saint Cosme, utóbbiak pedig Saint Cosme név alatt kerülnek piacra.
Gigondas
Ránézésre nehéz megérteni miben is különbözik Gigondas Châteauneuf-du-Pape-tól. Annyira közel vannak egymáshoz, és Gigondas kellemesen lapályos széle – egy csíknyi kis Côtes du Rhône-on át – leheletfinoman érkezik meg Châteauneuf-du-Pape-ba. A főként folyami üledékes, kavicsos és leginkább lapos Châteauneuf ellenében Gigondas a tengerszint felett 150-500 méter között helyezkedik el, és amennyire kicsi, annyira összetett. A homokos-kavicsos üledékes talajtól elindulva találunk mészkövet, kalcitot, márgát, de a legjobb termőhelyeken agyag is segít a nedvesség megtartásában. Az üledékes mészkő a Gigondasnak hátat vető, sajátosan csipkés Dentelles de Montmirail-ból származik. A hegység mészkőrétegei az idők során függőleges irányba fordultak, cakkosra koptak, és e fura geológiai kuriózum élesen tört sziluettje ma is valószerűtlen látványt nyújt. És, ami még fontosabb, árnyékot vet, mégpedig a legjobb területekre. „A nyári időszakban egy teljes órával kevesebb direkt napsütés éri a szőlőinket, amely segít megtartani a frissességet.” – mutat rá a speciális adottságokra Barroul.
Technológia
Míg a hordók között állunk, előkapom a szokásos technológiai kérdéseim. Barroul nem sokat titkolózik. A saját területeiken a hozam simán 30hl/hektár alatt van, amely rendkívül kevés. A beérkező alapanyag nem kerül bogyózásra, nagyjából a fürtök felét zúzzák csak össze. A cefre 10g/hl ként kap és beton, fa vagy acéltartályba megy erjedni. Az erjedés vadélesztővel megy, a maceráció részben kézzel (pigeage), részben pedig napi nulla-két körfejtéssel történik. Az almasav lebomlása szintén természetes. A borok palackozás előtt még egy kevés ként kapnak, amellyel a teljes kéntartalom 50-60mg/liter környékre kúszik fel, tehát összességében nagyon alacsony szintről beszélünk.
A közel ötszáz éves pincében vagy harminc hordó, a borászati forradalom elejéről mesélő kis acéltartályok, néhány fakád, valamint a római erjesztők fölé emelt, a sziklafalnak támaszkodó betontartály kap helyet. Az egész egy őrült professzor laborjára emlékeztet, könnyen el is lehet tévedni a labirintusra emlékeztető kazamata-rendszerben. 2007-ben az öreg kúria mögé egy feldolgozót és hordós érlelőt építettek. Ezt megelőzően a borok nagy része más pincészeteknél készült. Az épületben helyet kapott egy szabályozott hőmérsékletű tér is, amely a hordós erjesztésű fehérborok terepe.
https://borrajongo.blog.hu/2014/03/05/chateau_de_saint_cosme
Louis Barruol (tulajdonos, borász) szavaival:
LE CLAUX
Clos, Claus, Claux, Clausas, Clausis, Clauzis mean « closed place », from the latin CLAUSUM, « closed ». This vine of 1.8 hectares is mentioned on the first official vine register in 1902. It was supposed to be pulled out in 1914. It was probably already very old at this time. The three brothers of my grand-mother left Gigondas for the war and Le Claux were not pulled out for this reason. In 1918,only Georges came back. Henri was killed in 1914 and Albert died the 8th of November 1918, three days before the end of the war. After four years of war, men and money were not here any more and it was decided to keep Le Claux. It is still here today. It is a huge chance as well as an emotional vine. Its soil is composed with yellow limestony clay and small gravels on the surface. It always produces the most « burgundian » Gigondas, because of its obvious finesse and complexity.
"Pierre Péters Exclusive"
(a Champagne Világnap ünneplése a la Carpe Diem)
Champagne egyik legkülönlegesebb termelőjének "egyszer-az életben" jellegű kóstolója érkezik hamarosan (október 18.) a Carpe Diem falai közé...
A ház teljes szortimentjét megkóstolhatjuk több ritkasággal egyetemben amik közül is kiemelkedik a Héritage Grand Cru (99 Parker pont), mely a pince történetében 4. alkalommal, a centenáriumra került kibocsátásra, a 4 generáció során megélt legjobb évjáratok 1921 - 2010) Grand Cru reserve tételeiből ...
Az est kóstolósora:
Cuvée de Réserve Grand Cru
Cuvée Extra Brut Grand Cru
Cuvée Rosé for Albane
L'Esprit de 2014
Cuvée Speciale Les Montjolys 2012
L'Étonnant Monsieur Victor Edition MK 12
Les Chetillons Blanc de blancs Grand Cru 2012
Les Chetillons Blanc de blancs Grand Cru 2005
Héritage Grand Cru
időpont: 2019. okt. 18. péntek, 19h
részvételi díj: 39.400 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Champagne egyik legkülönlegesebb termelőjének "egyszer-az életben" jellegű kóstolója érkezik hamarosan (október 18.) a Carpe Diem falai közé...
A ház teljes szortimentjét megkóstolhatjuk több ritkasággal egyetemben amik közül is kiemelkedik a Héritage Grand Cru (99 Parker pont), mely a pince történetében 4. alkalommal, a centenáriumra került kibocsátásra, a 4 generáció során megélt legjobb évjáratok 1921 - 2010) Grand Cru reserve tételeiből ...
"A Holass borászat is családi vállalkozás, amit Halász Imre a fiával, ifjabb Halász Imrével közösen jegyez. A fiú egy neves burgenlandi borász, Roland Velich mellett tanulta ki a szakmát, és egy belga borkereskedőt, Ellie Bauwenst vett feleségül. Így lett a Holass kollektíva – a Halász név flamand változata – igazi nemzetközi vállalkozás, amelynek borait itthon nem is forgalmazzák, a cég központja is Belgiumban és Franciaországban van.
A Holass márkanév alatt több egymástól távoli birtokrészen termelt szőlőből készült borok futnak. A családnak van szőlője a Somló hegyen, Burgenlandban, Tokajban és Sopron mellett is, Sümeg azonban különleges helyet foglal a boraik között "
index.hu
Háttérinfó: www.holass.com
A borsor:
2018
Sümeg,
Somló,
Pinka,
Burgenland,
Tokaj
2017
Sopron,
Ritzing,
Balf
2014 Tokaj
2015 Sümeg Rosé
2015 Ritzing kékfrankos
+ 3 meglepetés tétel ...
időpont: 2019. szept. 19. csütörtök, 19h
részvételi díj: 8900 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Sanzon Tokaj - Rácz Erika
Erdőbénye és Tokaj egyik új csillaga, egy igazi tokaji chanson, daloló, elegáns borok egy vagány csaj kezei közül ...
A borsor:
SanzonBlanc 2015
SanzonBlanc 2016
Classic Furmint 2016
Hárslevelű Rány dülő 2017
Rány Furmint 2017
Classic Furmint 2015
Hárslevelű Rány dülő 2016
Rány Furmint 2016
Rány Furmint 2015
Rány Furmint 2014
Selection Furmint 2015
Selection Furmint 2017
Fordítás 2016
Szamorodni Édes 2017
időpont: 2019. május 15. szerda, 19h-tól
részvételi díj: 9900 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
A Sanzon Tokaj új színfolt Tokaj-Hegyalja és azon belül Erdőbénye színterén. A birtok története egy 0,3 hektáros megörökölt szőlővel kezdődött.
Erika a borvidéken született, de az élet és a hivatás a fővárosba sodorta. Néhány éve úgy döntött, hogy a családi örökségként rá maradt parcellára alapozva felépíti saját kis pincéjét Erdőbényén. A birtok azóta 3 hektárosra növekedett, jelenleg 4 dűlőben dolgoznak: Rány, Nyakvágó, Palánkos és Szentvér, a kezdeti furmint-ültetvények mellett most már hárslevelűt és sárgamuskotályt is szüretelhetnek. Eleinte a Meszes egy részét művelték, de az nem bizonyult gazdaságosnak, így helyette a korábban a Bott Pince által kezelt Palánkost vették át. A szőlőben ökológiai művelésmódot alkalmaznak.
A szőlőterületek növelésével párhuzamosan folyamatosan épült-szépült a feldolgozó is. A fejlesztések nagy része befejeződött, ennek eredményeképpen ma már hűthető-fűthető erjesztő, hordós és tartályos érlelőpince, 15 fős kóstolóterem és 4-6 fő elhelyezésére alkalmas vendégszoba található a bényei birtokközpontban. A pincében fokozatosan igyekeznek a lehető legkevesebb beavatkozás felé haladni. A dűlős tételek spontán erjednek, adalékként gyakorlatilag csak ként használnak. Folyamatos kísérletezés folyik minden téren: mikor érdemes bogyózni, vagy egész fürtösen préselni a szőlőt, melyik borhoz milyen erjesztő-, illetve érlelőedény illik a legjobban, spontán vagy beoltva erjedjenek a borok.
A picinyke birtok első borai a viszontagságos 2014-es évjáratból készültek, de csak a 2015-ös borokkal léptek ki a nagyközönség elé. A 2016-os tételek lassan csordogálnak majd a fogyasztók felé, az eddigi tapasztalatok alapján Rácz Erika nem szeretné elkapkodni a borok piacra dobását, így a borok legalább 1,5-2 éves palackos érlelésben részesülnek.
Borrajongó.hu - 2018
Pop-Up Mini Champagne Festival, avagy Before/After Champagne Party
- a Belvárosi Piacon zajló champagne happening nemhivatalos komplementer eseménye -
Mivel december 9-én minden a champagne jegyében fog telni, egy rendkívüli pop-up esemény formájában a Carpe Diem is nyitva tart.
Ami nem lesz:
- belépőjegy,
- tömeg, sorbanállás
- hideg és fázósan toporgás
Ami lesz:
- zseniális, különleges pezsgők, némelyik Magnum változatban
- a pezsgőkkel harmonizáló erre az alkalomra készített különleges kísérőfalatok, lazacos angol muffin, pikáns királygarnéla, kacsamell carpaccio, sajtok, finger-foods, lardo di collonata és macaron
- hangulatos háttérzene, fellép Stacey Kent, Stan Getz, Dave Brubeck, Chet Baker, Luiz Bonfa, Bebel Gilberto, Norah Jones, és még sokan mások,
- a pezsgők maximális élvezetét biztosító Lehmann Jamasse Grand Rouge poharak
- kellemes meleg, dressy coat nem szükséges
- értő és figyelmes kiszolgálás
- egyéb meglepetések ...
A kóstolható pezsgők:
- különlegességek-
Dhondt-Grellet - Dans un Premier temps NV
Egly-Ouriet Grand Cru V. P.
JL Vergnon O.G. 2010 Brut Nature
Frederic Savart Le Mont Benoit 1er Cru 2013
Chartogne Taillet Le Barres 2012
Mandois Millesime 2007
Krug Grande Cuvée
Magnumok:
Pierre Péters Blanc de blancs Magnum
Jacquesson Cuvée 740 Magnum
Bruno Paillard Premiere Brut Cuvée Magnum
minden tételt 0,5 dl-el is lehet kóstolni!
FineWines: Pinot Párbaj - 11 felvonásban
Újra visszatérünk az egyik kedvenc tematikánkhoz és fajtánkhoz: a pinot noir-hoz. 11 nagyszerű boron keresztül mutatjuk be hogy mire képes a fajta a világ különböző kiemelt pinot-s borvidékein, egyszerre stílusgyakorlatokat és terroirkóstolót tartva.
A borsor közel azonos minőséget képvisel, így sokkal jobban összehasonlítható, Burgundiából pl. ezért nem a Premier és Grand Cru szintet válogattuk be, viszont kiemelkedő termelőket és a legjobb évjáratokat.
A borsor:
Georges Roumier Bourgogne Rouge 2010 (Burgundia)
Olivier Bernstein Gevrey Chambertin 2015 (Burgundia)
Gantenbein Pinot noir 2011 (Svájc)
Argyle Spirithouse 2007 (USA, Oregon)
Ata Rangi Pinot noir 2015 (Új-Zéland, Martinborough)
Paul Lato Pinot Noir Duende Goldcoast Vineyard 2013 (USA, Kalifornia)
Hamilton Russell Pinot Noir 2017 (Dél-Afrika, Walker BAy)
Shaw + Smith Tolpuddle Vineyard Pinot Noir Tasmania 2015 (Ausztrália, Tasmánia)
Leitz-Becker Rothenberg Spatburgunder 2009 (Németország, Rheingau)
Alois Lageder Krafuss Pinot noir 2015 (Olaszország, Alto Adige)
+1 meglepetés tétel ...
időpont: 2018. nov. 30.péntek, 19h
helyszín: Carpe Diem Borbár
részvételi díj: 24e Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
A 7. forduló...
"Régieket, újakat", Mindenkit szeretettel várunk!
A forduló lebonyolítása:
1 bemelegítő, próbakör után 7 bor vakkóstolása és leírása (kitalálása), boronként 7 perc áll rendelkezésre. Az egyes fordulókban hazai és nemzetközi borok egyaránt szerepelnek.
Pontozás boronként (találatonként):
ország 2 pont, borvidék 3 pont, szőlőfajta 5 pont,
(összesen 10 pont) évjárat 1 bónuszpont
Egy-egy fordulót legalább 8 jelentkező esetén tartunk meg, nagyobb létszámú jelentkezés esetén max. 14 fős csoportokban folyik a verseny, ezért kiemelkedően fontos a regisztráció, az esemény szervezett és gördülékeny lebonyolítása érdekében!
A forduló (tervezett) időpontja:
2018. szept. 3. hétfő 19h-tól
Helyszín: Carpe Diem Borbár
Részvételi díj: 5900 Ft per fő
Regisztráció (kötelező!): info@finewines.hu
Általános leírás::
Nemzetközi mintára, 12 fordulós, többé-kevésbé havi rendszerességel megtartott vakkóstoló sorozatot indítunk (profik: sommelier-k, WSET Diplomások, BorSchola végzettek, stb. és "amatőrök": mindenki más).
Minden fordulóban 7 bor kerül "vakkóstolásra", 1 bor kóstolására és megfejtésére 7 perc áll rendelkezésre. A borokat egyenként kóstoljuk, értékeljük és a találatokat pontozzuk.
Versenyzőnként gyűjtjük az eredményeket, lesz egy abszolút (összes pontszám) és relatív ranglista (összpontszám/lehetséges pontszám) és az év végén, mindkét ligában és kategóriában az első 3 helyezettet értékes borokkal és a díszoklevéllel jutalmazzuk!
RÁADÁS!
FineWines portfólió kóstoló (új borok - 1 felvonás)
A nyári melegre való tekintettel, egy rövidebb (befogadható) és könnyedebb stílusú, a legérdekesebbnek ítélt tételekből álló sort állítottam össze a közelmúltban érkezett mintegy 60 új borból.
(ősz elején, amint az időjárás is engedi, egy bővebb merítés is lesz a teljes új portfólióból)
Az alábbi borok kerülnek terítékre:
Ascheri Arneis 2017 - arneis
Ata Rangi Sauvignon blanc 2016 - sauvignon blanc
Chateau de Sainte Cosme Le Deux Albion Blanc 2017 - cuvée
Terre Nere Etna Bianco 2017 - carjcante
Terre Nere Etna Rosato 2017 - nerello mascalese
Vajra Rosabella Rosato 2015 - cuvée
Vajra Nebbiolo Claré JC 2017 - nebbiolo
Ascheri Langhe Nebbiolo 2016 - nebbiolo
Stephane Ogier Syrah d'Ogier 2016 - syrah
Forge Cellars Pinot noir 2016 - pinot noir
Quartz Reef Bendingo Pinot noir 2015 - pinot noir
Chateau de Sainte Cosme Le Deux Albion 2015 - cuvée
A kóstoló 2018. aug. 10-én 19h-tól lesz a Carpe Diemben
La Vie en Rose!
Május 23-án egy újabb különleges kóstolót tartunk, most ritka, itthon kevésbé ismert, fantasztikus rosé champagne-okból.
A borsor:
Bruno Paillard Premiere Brut Rosé
Deutz Amour de Deutz Rosé 2008
Diebolt Vallois Rosé Brut
Egly Ouriet Rosé Grand Cru
Eric Rodez Cuvée Rosé
Laurent Perrier Cuvée Rosé
Moet Chandon Grand Vintage Rosé 2008
Moet Chandon Grand Vintage Rosé 2009
Philliponnat 1522 Premier Cru Rosé 2007
Pierre Paillard Terres Rosés XIII
Roederer Rosé 2012
Ruinart Brut Rosé
Savart Bulle de Rosé
időpont: 2018. május 23.
helyszín: Carpe Diem Borbár
részvételi díj: 27.900 Ft per fő
jelentkezés: info@finewines.hu
Csak egyetlen este, korlátozott létszám!
A FineWines új, várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó új-zélandi portfólió bemutatóját tartja remekbe szabott borokkal, a fajta paletta teljes egészét lefedve..
Pinot noir-ok (Ata Rangi, Neudorf, Gibbston Valley, Palliser) chardonnay-k (Ata Rangi, Neudorf) sauvignon blanc (Palliser - a legjobb SB-nek választva 2017ben!) syrah (ManO'War, Blank Canvas), riesling, gewürztraminer, method champanoise Brut traditionelle...
A 4. forduló...
"Régieket, újakat", Mindenkit szeretettel várunk!
A forduló lebonyolítása:
1 bemelegítő, próbakör után 7 bor vakkóstolása és leírása (kitalálása), boronként 7 perc áll rendelkezésre. Az egyes fordulókban hazai és nemzetközi borok egyaránt szerepelnek.
(egyszerűsített)
Pontozás boronként (találatonként):
ország 2 pont, borvidék 3 pont, szőlőfajta 5 pont,
(összesen 10 pont) évjárat 1 bónuszpont
Egy-egy fordulót legalább 8 jelentkező esetén tartunk meg, nagyobb létszámú jelentkezés esetén max. 14 fős csoportokban folyik a verseny, ezért kiemelkedően fontos a regisztráció, az esemény szervezett és gördülékeny lebonyolítása érdekében!
A forduló (tervezett) időpontja:
2018. ápr. 24. kedd 19h-tól
Általános leírás::
Nemzetközi mintára, 12 fordulós, többé-kevésbé havi rendszerességel megtartott vakkóstoló sorozatot indítunk (profik: sommelier-k, WSET Diplomások, BorSchola végzettek, stb. és "amatőrök": mindenki más).
Minden fordulóban 7 bor kerül "vakkóstolásra", 1 bor kóstolására és megfejtésére 7 perc áll rendelkezésre. A borokat egyenként kóstoljuk, értékeljük és a találatokat pontozzuk.
Versenyzőnként gyűjtjük az eredményeket, lesz egy abszolút (összes pontszám) és relatív ranglista (összpontszám/lehetséges pontszám) és az év végén, mindkét ligában és kategóriában az első 3 helyezettet értékes borokkal és a díszoklevéllel jutalmazzuk!
Április 6-án egy újabb különleges kóstolót tartunk, most ritka, itthon nem ismert, fantasztikus champagne-okból, köztük a világ legjobbnak tartott pinot menuier pezsgőjével (Chartogne-Taillet Les Barres 2012) és legjobbnak tartott blanc de noirjával (Les Crayères Blanc de Noirs – Egly Ouriet) és számos más szenzációs tétellel!
Március 23-án egy újabb különleges kóstolót tartunk, most ritka, itthon nem ismert, fantasztikus champagne-okból, köztük a világ legjobbnak tartott pinot menuier pezsgőjével (Les Crayères Blanc de Noirs – Egly Ouriet) és számos szenzációs tétellel!
Sebestyén Csaba a borászok fiatal generációjának egyik meghatározó tagja, számára nagyon fontos, hogy boraiban a már szekszárdi márkajegynek tartott elegáns fűszeresség, kerekség és egyensúly mindig megtalálható legyen.
Számomra sokkal többet jelent ez a kóstoló, mint az egyik legizgalmasabb hazai borvidék egyik legtehetségesebb borászának és eddigi pályafutásának és a mérföldkő jellegű borainak bemutatása, hanem egyik legelső borász barátomként is tisztelhetem, akit nemcsak borászként, de emberként is nagyon szeretek, testvérével és "állandó tettestársával", Csillával egyetemben...
Takács Lajos
"Itt van egy ember, egy fura ember. Megunva a várost, otthagyva a zsongást felment a hegyre, az orgonák alá. Eldugdosott sűrűn sok szőlővesszőt, dédelgeti, babusgatja őket, velük kel, velük fekszik, együtt fagyoskodnak, együtt örülnek a nyárnak. Várják az őszt, amely a szőlő érett gyümölcsét adja, a gazdának meg az egész évi fáradalmak jussát. Ha tényleg így van és volt, akkor sokat tett azért, hogy olyan borok kerülhessenek elénk, amilyeneket talán eleink is élvezhettek hajdan.
Tavaly, amikor először kóstoltam egy bemutatón a borait, már akkor forradalminak éreztem őket. Azóta, hogy jó pár palackkal elfogyasztottam a hárslevelűből, és tavasszal nála járva megkóstoltam a múlt esztendő termését is, azt kell mondjam: ilyen borok régen nem születtek, nemhogy Somlón, még az országban sem nagyon. "
http://alkoholista.blog.hu/2007/06/24/lajos_arany
A 2018-as évet csupa különleges kóstolóval kezdtük, a folytatás is hasonló lesz..
Nem is akármilyen, hiszen következő vendégünk a BorászPortrék sorozatunkban sokunk kedvence, Takács Lajos lesz, ráadásul egy olyan exkluzív kóstolóval melynek első felében tokaji "munkásságát" mutatja be, a második félidőben pedig időutazunk Somlóra, a Hollóvár borokon keresztül!
(Talán) az év borestje, már februárban!
Egy exkluzív Burgundia kóstoló, nem mindennapi szereposztással!
Apellációk: Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée, Nuit-St-Georges, Volnay, Pommard, Marsannay, Givry, Auxey-Duresses
A legnagyobb nevek: Leroy, Anne Gros, Olivier Bernstein, Pacalet, Domaine Montille, Frere Gros, Thibault Liger Belair, Bruno Clair, Méo-Camuzet, Marquis d'Angerville, Michel Noellat ...
A legjobb évjáratok 2000-2015, inkluzíve az ötcsillagos 2005, 2010 és 2015!
3 Grand Cru, 7 Premier Cru, 4 Village bor
A ceremóniamesterünk ill. "túravezetőnk" újra a "porondon" az utánozhatatlan Fiath Attila (Master of Wine jelölt)!
Loch (Herrenberg) pince - Saar völgy
1992. Két tapasztalatlan hobbi-borász, 1200 m² szőlő, néhány öreg fahordó. Plusz egy rozsdás traktor, egy vízözön előtti fa szőlőprés és egy nagy adag idealizmus. A cél: a legismertebb borászokénál is jobb borokat készíteni.
Mára a Loch házaspár megkérdőjelezhetetlenül a Saar-menti borvidék legjobb borászai közé tartozik. A 2005-ös és 2006-os évjáratú boraikat Parker 94 pontra értékelte. Olyan rizlingeket, amelyek (akkor még) 20 euróba sem kerültek! De mi a titka ezeknek a nagyszerű boroknak? Nincs titok: a Loch pince rizlingjei a kitűnő adottságú dűlők, a kemény, szorgalmas kétkezi munka és a szigorú ökológiai gazdálkodás gyümölcsei.
A FineWines két nagyszerű, ikonikus partnerrel gyarapodott novemberben, a szicíliai Terre Nere-vel és a piemonti Roberto Voerzio-val. A kóstoló Szicília Armand Rousseau-jának jelenleg általunk elérhető/forgalmazott tételeit hivatott bemutatni, emellett Roberto mester 3 "alap"borát is megmutatjuk Vendégeinknek!
2017. egyik legnagyobb durranása a Carpe Diemben
a világ legjobb syrah tételei közül válogatunk,
Fiáth Attila MW aspiráns értő tolmácsolásában
"Bakó Ambrus borai nyilván senkinek sem ismeretlenek, hiszen a Bortársaságnak hála a kis mennyiségek ellenére is hamar országos ismertséget szerzett velük. És szerencsére nem érdemtelenül. A molekuláris biológusi háttérrel rendelkező Ambrus 2005-ben készítette el első borát. Azóta minden évben sokféle fajtából és területről készülnek a többnyire a mikrovinifikáció témakörébe eső kis tételei. Bevallom, rövid múltja ellenére Bakó Ambrust én az egyik legrátermettebb és leghaladóbb magyar bortermelőnek gondolom. A borkészítéshez optimális tudományos háttérrel bír, mégis természetes megközelítéssel dolgozik."
Német riesling de talán teljes FineWines kínálatunk egyik kedvence a Heymann-Löwenstein pince és különleges, high-end rizlingjei...
Egy exkluzív kóstolóra hívunk benneteket, az évszázad évjáratának kikiáltott 2015-ös és a nemrég debütáló fantasztikusan elegáns 2016-os évjáratok összehasonlító kóstolójára!
Az ikonikus 2010-es burgundi évjárat 11 szenzációs boron keresztül, Fiáth Attila Master of WIne aspiráns szakértő tolmácsolásában